Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΗ. ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ MΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ





Άρθρο του Alfonso Piscitelli
πηγή : Centro Studi La Runa                            
Μετάφραση-επιμέλεια: Ιωάννης Αυξεντίου


Οι Γερμανοί και οι Ρώσοι είναι οι δύο μεγάλοι λαοί της Ηπειρωτικής Ευρώπης, που κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα συγκρούστηκαν όχι μία, αλλά δύο φορές,με αιματηρούς πολέμους  που υπονόμευσαν την ισορροπία της Γηραιάς Ηπείρου. 


Μία αδυσώπητη  μοίρα  εχθρότητας χωρίζει λοιπόν την Γερμανία και την Ρωσία; Η πρόσφατη ιστορία μας φανερώνει τις ενδείξεις πιθανών εναλλακτικών διαδρομών: στην αρχή του 19ου αιώνα, η πρόταση του Κάιζερ Γουλιέλμου Β’ για μία μεγάλη κοινή αγορά μεταξύ των εθνών της Τριπλής Συμμαχίας και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας• μετά, προς το τέλος της δεκαετίας του ΄30 το Σύμφωνο Molotov-Ribbentrop• στη δεκαετία του πενήντα η  πρόταση του Στάλιν να χορηγήσει στην Γερμανία τις ανατολικές περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με αντάλλαγμα την ουδετερότητα. 


Στον 21ο αιώνα, έχοντας αρχειοθετηθεί η εποχή των μεγάλων ιδεολογικών συγκρούσεων, του ναζισμού και του κομμουνισμού, ο διάλογος μεταξύ των δύο μεγάλων εδαφικών οντοτήτων της ευρωπαϊκής Ηπείρου,  μπορεί να ξαναρχίσει πιο  ήρεμα και πιο αποδοτικά. Είναι χρήσιμο, γι αυτόν τον σκοπό, να θυμίσουμε τους μεγάλους Γερμανούς διανοητές που-υπερνικώντας ένα διαδεδομένο εθνικισμό που οδηγούσε στο να θεωρούνται οι σλάβοι ως ''κατώτεροι''-είχαν συλλάβει την ιδέα μιας  ενσωμάτωσης μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας, και πιο γενικά είχαν αναπτύξει μία φιλοσοφία της ιστορίας σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών λαών μετά την εξάντληση της ατλαντικής-δυτικής φάσης στόχευε αποφασιστικά προς την Ανατολή.  

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Για τις επερχόμενες εκλογές δεν χρειάζεται να γράψουμε κάτι. Οι τακτικοί αναγνώστες  του Θεόδοτου έχουν την γνώση και την ωριμότητα, για να κάνουν αυτό που θεωρούν πιο σωστό...
 
                             
Γράφει ο  Ελευθέριος Αναστασιάδης

Στην Ελλάδα, ήδη από το 1999, γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός νέου πολιτικού ρεύματος, τα χαρακτηριστικά του οποίου δεν έχουν αναλυθεί και επισημανθεί όσο θα έπρεπε. Η πρώτη του εμφάνιση,  υπό μορφή κόμματος, έγινε όπως προαναφέραμε το 1999, με την ίδρυση του κόμματος των «φιλελευθέρων» και αργότερα, το 2009, την «Δράση», πάντα από τον Στέφανο Μάνο. Ανάμεσα στα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος «Δράση» ήταν ο ιστορικός Θάνος Βερέμης, ο Γ.Μπουτάρης, ο Ν. Δήμου και άλλοι παρόμοιας ιδιοσυστασίας. Σήμερα εμφανίζεται και μία παραλλαγή αυτού του ρεύματος, αναφέρομαι στο κόμμα με την ονομασία «Ποτάμι». Μάλιστα ο Σ. Μάνος δήλωσε δημοσίως ότι το «Ποτάμι» έχει τις ίδιες θέσεις που έχει και η «Δράση» Βέβαια, παραπόταμοι αυτού του ιδεολογικού ρεύματος υπάρχουν μέσα στην Νέα  Δημοκρατία αλλά και στο Πασοκ (η Ελιά).

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΜΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ «ΣΙΩΠΗΣ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ»: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ



 Ο λόγος που αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε αυτό το άρθρο, είναι για καταδείξουμε  άλλη μία φορά, ότι οι δυνάμεις που δρουν στα παρασκήνια της διεθνούς πολιτικής, είναι απείρως πιο σκοτεινές και σύνθετες από ότι πιστεύει όχι μόνον ο  μέσος άνθρωπος, αλλά και πολλοί ακαδημαϊκοί οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν την φύση αυτών των δυνάμεων που εμπλέκονται στην διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου.

Γράφει ο  Θεόδωρος Λάσκαρης


Εάν θα έπρεπε να διαλέξουμε τον πολιτικό ηγέτη με τον οποίο αρχίζει η θεμελίωση της Νέας Τάξης Πραγμάτων, μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, σίγουρα  η επιλογή μας θα πήγαινε στον George Herbert Walker Bush: Πράγματι, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1990 σε μία ομιλία του στο Κογκρέσο που αναφερόταν στον Πόλεμο στο  Ιράκ,  μίλησε για την  Έλευση της Νέας Παγκόσμιας Τάξης(Toward  a  new  world  order). George H.  W. Bush  : Πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ διατέλεσε διευθυντής της CIA, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο της καριέρας του   ήταν η συμμετοχή του στην οργάνωση  Skull & bones  του Πανεπιστημίου  του  Yale. Μία οργάνωση ιδρυμένη το  1832 από πουριτανούς (White Anglo-Saxon Protestant, WASP)επιχειρηματίες και διανοουμένους, στην πραγματικότητα, μία οργάνωση με γνωστικές καταβολές, εμπνευσμένη από την οργάνωση των ''Πεφωτισμένων της Βαυαρίας'',  που έθετε στο επίκεντρο της  φιλοσοφίας  της  τις διδασκαλίες του Χέγκελ, (για μία καθαρά ακαδημαϊκή παρουσίαση της ιστορίας της  Skull & bones εδώ.)Αν και όπως αναφέραμε αυτή η πανεπιστημιακή οργάνωση απευθυνόταν αποκλειστικά σε λευκούς προτεστάντες–πουριτανούς, ωστόσο είχε δεσμούς με μεγάλους εβραϊκούς τραπεζικούς οίκους(πχ Lazard Brothers,  Kuhn, Loeb & Co κλπ).Ήταν η  οργάνωση που είχε διαμορφώσει όλη την « παλαιά τάξη πραγμάτων»  : Την επανάσταση των μπολσεβίκων το 1917, την άνοδο του  ναζισμού στην Γερμανία, δηλαδή, ήταν η οργάνωση  που προκάλεσε τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο  και  την  μετέπειτα  σταθεροποίηση της Σοβιετικής  Ένωσης.  Τώρα λοιπόν βιαζόταν για την δημιουργία της  ''Νέας Παγκόσμιας Τάξης'', και ήθελε ένα εκλεκτό της μέλος να πάρει τα  ινία της εξουσίας όσο πιο γρήγορα γίνονταν. Όμως  την περίοδο γύρω στο 1981, όταν η οργάνωση αγωνιούσε να φέρει στην εξουσία  τον George Herbert Walker Bush , αυτός εκτελούσε χρέη αντιπροέδρου  ενώ  πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ronald Wilson Reagan. Κάτι έπρεπε να γίνει…