Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΑ

                                                          
                                                                    «Δεν μπορούσε καν να μου περάσει από το  
                                                                 μυαλό ότι ετοιμάζονταν 
(δηλ ο ΣΥΡΙΖΑ)  να προβάλουν 
                                                                   αντίσταση χωρίς να έχουν ετοιμάσει ένα 
                                                                   εναλλακτικό σχέδιο. Απίστευτο. Πίστευαν 
                                                                    απλώς ότι μπορούσαν να διεκδικήσουν 
                                                                    ευνοϊκότερους όρους. 
Οπότε σίγουρα αυτό είναι ένα σοκ »  

Paul Krugman, οικονομολόγος.


Γράφει  ο Ιωάννης Αυξεντίου

Λεπτομέρεια από το έργο Kruisdraging του Jh.Bosch
Όπως γνωρίζει ο κάθε ψυχίατρος, το βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου που πάσχει από την ασθένεια της ψύχωσης, είναι το χάσιμο επαφής με τη πραγματικότητα. Έχοντας αυτό το δεδομένο κατά νου, ας προχωρήσουμε στην εξέταση κάποιων χαρακτηριστικών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. 

Εάν σε αυτό το είδος πολιτεύματος εκλέγονταν από τον λαό μόνον οι διαχειριστές ενός μόνιμου και σταθερού συστήματος, αυτοί που ο λαός θα τους είχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και εκτίμηση, το κακό θα ήταν,  ίσως, λιγότερο. Δεν εκλέγει όμως μόνον διαχειριστές, εκλέγει πολιτικές ιδεολογίες και συστήματα, τα οποία έχουν το καθένα την δική του αντίληψη για τον κόσμο, την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό κλπ. Εκλέγει επίσης άτομα, τα οποία είναι ενταγμένα μέσα σε μηχανισμούς  που συντηρούν  αρνητικές  νοοτροπίες.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΕΝ ΤΩ ΚΑΙΡΩ ΕΚΕΙΝΩ…

Γράφει ο Ιωάννης Αυξεντίου

Ο τρόπος που κυλά η καθημερινότητα, οι ειδήσεις που μεταδίδονται πάντα περιβαλλόμενες από ένα πλαίσιο πρακτικής χρησιμότητας, η βιασύνη, δεν μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε την βαθύτερη σημασία κάποιων γεγονότων, την εσχατολογική τους διάσταση. 

Εφημερίδα Ημερήσια ( Μάιος 2015):  DER SPIEGEL

Την κατάργηση των χαρτονομισμάτων ζητούν μεγάλοι οικονομολόγοι. 

Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας και μέλος της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των χαρτονομισμάτων σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.

«Με τις τρέχουσες τεχνικές δυνατότητες τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα είναι ουσιαστικά αναχρονισμός», δήλωσε ο Μπόφινγκερ, ενώ την ίδια άποψη μοιράζεται και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ (ΕΑΝ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ)

Άρθρο του  Maurizio Blondet 

Μετάφραση –επιμέλεια: Ελευθέριος  Αναστασιάδης

Στις 4-5 του περασμένου Μαΐου, στην Ιερουσαλήμ,  διεξήχθη ένα συνέδριο υπό το διδακτικό τίτλο: '' Προς ένα νέο δίκαιο του πολέμου'' (“Towards a New Law of War Conference'' ).  Σε αυτό ιουδαίοι καθηγητές πανεπιστημίων, πολιτικοί και στρατιωτικοί,  συζήτησαν τις στρατηγικές για να αλλάξουν το ισχύων δίκαιο του πολέμου και να επεξεργαστούν μία νομική θεωρία, ''ευνοϊκή προς τις δυτικές δημοκρατίες που λαμβάνουν μέρος σε συγκρούσεις εναντίον παραγόντων μη-παραδοσιακών, μη- δημοκρατικών, μη-χωρών”(sic).

Είναι εύκολο να μεταφραστεί η Οργουελιανή νέο-γλώσσα της προαναφερθείσας φράσης: Το Ισραήλ θέλει να καταστήσει νόμιμες τις ενέργειες που ορίζονται ως εγκλήματα πολέμου, βαρβαρότητες, γενοκτονίες από τους διεθνείς κανονισμούς, και είναι απαγορευμένες από τις συνθήκες της Γενεύης   και  παρόμοιες διατάξεις υιοθετημένες από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο οργανωτής του συνεδρίου είναι το Shurat HaDin: μία ομάδα δικηγόρων που δρα σε διεθνές επίπεδο για να υπερασπίζεται τους υπευθύνους ισραηλινούς, πολίτες και στρατιωτικούς, που κατηγορούνται  από διάφορα δικαστήρια του εξελιγμένου κόσμου, για τις περιοδικές βαρβαρότητες που το Ταλμουδικό κράτος εκτελεί κατά τις επιθέσεις του εναντίον της Γάζας, του Λιβάνου και άλλων ''εχθρών'': βομβαρδισμοί αμάχων με φώσφορο και βόμβες διασποράς, θανάτωση παιδιών, βομβαρδισμοί νοσοκομείων κλπ.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΕΝΑ: ΨΕΥΤΟΔΕΞΙΑ & ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΠΟΙΗΣΗ

ΨΕΥΤΟΔΕΞΙΑ

Γράφει ο Βαρώνος Μυνχάουζεν


Τι είναι δεξιά; Είναι ένας πολιτικός χώρος, ή μάλλον ορθότερα ένα γενικό πνεύμα με τη πλατωνική έννοια; Η Δεξιά  ως έννοια είναι μέρος της Τετρακτύος του Πυθαγόρα για όλα τα καλά και θετικά. Η Αριστερά είναι για τα αντίθετα αυτών. Ο όρος δεξιά χρησιμοποιείται από αυτό το συγγραφέα για να περιγράψει κατανοητά μία μεταφυσική έννοια, ένα πνεύμα που βρίσκει επαφή στη ζωή, σε συμπεριφορές  αλλά ακόμη και σε πολιτικά μορφώματα. Ως γνωστόν, η αριστερά ελέγχει τα πάντα σχεδόν στο δυτικό κόσμο, το πρόβλημα όμως γίνεται ακόμη πιο σοβαρό όταν αυτή παίρνει δεξιό προσωπείο. Για να γίνει η διαφορά αυτή κατανοητή θα παρουσιαστεί συνοπτικά η δεξιά θέση καθαρή και συνοπτικά η διαφορά της καθαρής από της φαύλης. Στο αριστερό μέρος είναι η ψευτοδεξιά στο δεξί η δεξιά

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΕΔΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΕΚΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ; ΕΝΤΟΣ ΜΑΣ…


Γράφει ο Ελευθέριος  Αναστασιάδης

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μία ''αριστερή πτέρυγα (πλατφόρμα)'', τότε ο ΣΥΡΙΖΑ  που κυβερνά τι είναι;  Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα.

Σίγουρα πάντως δεν είναι Δεξιά. Ο καλύτερος ορισμός για την πολιτική πρακτική αυτής της κυβέρνηση είναι:  επιδοματικός φιλελευθερισμός με ελευθεριάζοντα ήθη. Δηλαδή, πάλι αριστερά, αλλά όχι οικονομικά κομμουνιστική. Πράγματι, όταν κάποιοι ομιλούν για την ''αριστερή πτέρυγα'' του ΣΥΡΙΖΑ, εννοούν την κομμουνιστική αριστερά.

Στην ουσία λοιπόν, το '' πρώτη φορά αριστερά'', μπορεί να μεταφραστεί ως: πρώτη φορά τα ελευθεριάζοντα ήθη αποκτούν θεσμική εκπροσώπηση.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά διότι καταργεί τις πολυεθνικές. Είναι αριστερά διότι θέλει το διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία.
  • Ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά διότι δίνει τα μέσα παραγωγής και τα εργοστάσια στους προλετάριους. Είναι αριστερά διότι θέλει την απελευθέρωση του χασίς.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά επειδή διώχνει τις ''βάσεις του θανάτου''. Είναι αριστερά διότι επιτρέπει στους πακιστανούς να λιάζονται ανενόχλητοι  στην Oμόνοια.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά επειδή κατάσχει την ιδιοκτησία και τα κεφάλαια των καπιταλιστών. Είναι αριστερά διότι διαθέτει πολλούς γκέι.