Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ.


Γράφει ο  Ελευθέριος  Αναστασιάδης

Η υποβόσκουσα σύγκρουση Ρωσίας - Τουρκίας, Ρωσίας –ΗΠΑ, η κάθοδος του ΝΑΤΟ στο αιγαίο, οι μεταναστευτικές ροές και ο αποικισμός της Ευρώπης από μουσουλμανικούς πληθυσμούς, τα τρομοκρατικά κτυπήματα στις ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα, σοβαρές μεταβολές στα  κοινωνικά ήθη των δυτικών χωρών δημιουργούν νέα μοντέλα οικογενειακού δικαίου, καταργώντας έτσι την έννοια του παραβατικού.

Όλα δείχνουν ότι η ανθρωπότητα βαδίζει  προς  κάποιο  μεγάλο γεγονός, είτε σε σημαντικές ανακατατάξεις και μεταβολές σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι γεωπολιτικές , ιστορικές και κοινωνιολογικές αναλύσεις με επιστημονικό υπόβαθρο αυτών των ζητημάτων, είναι γνωστές και δεν χρειάζεται να τις αναφέρουμε, μια που συνεχώς γράφουμε  γι’ αυτές στον Θεόδοτο. Όμως ο πνευματικά ολοκληρωμένος ερευνητής αυτών των θεμάτων, δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη του μόνον τις πληροφορίες που προέρχονται από την υλική διάσταση(επιστήμη),αλλά να ''αφουγκράζεται'' και αυτές που προέρχονται από την πνευματική –υπερβατική διάσταση. Μόνον με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να έχει μία συνολική εικόνα  των πιθανοτήτων του κοσμικού  γίγνεσθαι.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ: ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΗΡΞΑΝ


Γράφει ο Ιωάννης Αυξεντίου

Στο ευρύ κοινό, οι όροι ''Λευκή'' και ''Μαύρη Αδελφότητα'' είναι γνωστοί από δύο ειδών πηγές: Α) από διάσπαρτες παραφιλολογίες και χαζομάρες, που δεν χρειάζονται σχολιασμό. Β) από την μετεξέλιξη της ψευδό-θρησκευτικής οργάνωσης της ''Θεοσοφικής Εταιρείας'' σε ''Λευκή Αδελφότητα'', και επίσης από το νέο-γνωστικό κίνημα (1914-1980) των βούλγαρων Νέο-βογόμιλων Πέταρ Ντένωφ και Μικαέλ Αϊβανόφ. Η αλήθεια όμως για την προέλευση αυτών των δύο όρων βρίσκεται  στα δρώμενα που έλαβαν χώρα αρκετούς αιώνες  πριν.

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τον 13ο αιώνα στη Γαλλία, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνον από ιστορική άποψη, αλλά και γιατί μας δίνουν πληροφορίες που μπορεί να συσχετιστούν με γεγονότα και καταστάσεις της σύγχρονης εποχής.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΝΕΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

Γράφει  ο Ελευθέριος  Αναστασιάδης.

                                                                   
                                                                                                ''Κάνε τους άνδρες μισές γυναίκες   
                                                                                                  και  τις γυναίκες μισούς άνδρες, 
                                                                                                  έτσι θα κυβερνάς εύκολα πάνω σε 
                                                                                                  μισά πράγματα ." 
                                                                                                                                        Mao Zedong


Καθημερινά, τα αυτιά μας βασανίζονται από νέους λεκτικούς όρους όπως: "ομοφοβία","τρανσφοβία", "Θεωρία του Φύλου", κλπ. Το κακό είναι ότι δεν βασανίζονται μόνον τα αυτιά μας, αλλά και οι κοινωνίες μας οι οποίες στηριζόμενες σε αυτά τα νέα ανθρωπολογικά σχήματα, οδηγούνται σε μία πλήρη αποδόμηση και στον αφανισμό κάθε παραδοσιακής αρχής και αξίας. Μία τόσο ''καλή'' πορεία της κοινωνίας λοιπόν , να μην γνωρίζουμε που την οφείλουμε, δεν είναι σωστό. Πρέπει να αποδοθούν οι πρέπουσες ''τιμές'' στους πρωτοπόρους που χάραξαν αυτά τα νέα μονοπάτια. 

Όπως είχαμε γράψει σε ένα άλλο άρθρο, οι λέξεις δεν είναι μόνον λέξεις, είναι οι σημασιολογικές γέφυρες που συνδέουν τη συλλογική φαντασία με την πραγματικότητα. Είναι η πραγματικότητα όπως παρουσιάζεται από μία κοινότητα. Αυτή η παρουσίαση μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο αληθής, περισσότερο ή λιγότερο ιδεολογική. Μεταβολή της έννοιας των λέξεων σημαίνει μεταβολή του τρόπου με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται το υπάρχον. Ενώ οι διάλεκτοι και οι γλωσσικές ιδιαιτερότητες εξαφανίζονται και η γλώσσα γίνεται μία μονόδρομη διαδικασία που επιβάλλεται από τα πάνω-όπως για παράδειγμα οι νεολογισμοί ''ομοφοβία'', ''ανθρώπινα δικαιώματα'', ''ξενοφοβία'' κλπ - η σημασία των λέξεων δεν γεννιέται πλέον αυθόρμητα από την κοινότητα. Η διαδικασία νοηματοδότησης εντός του λεξικού δεν καθορίζεται από κοινού, αλλά είναι μονοπώλιο κάποιων. 

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΛΕΤΡΙΣΜΟΣ: ΜΙΑ ΙΟΥΔΑΪΚΗ ΣΕΚΤΑ

              
Γράφει  ο  Θεόδωρος  Λάσκαρης

Λετριστικός πίνακας
Ο Λετρισμός (Lettrisme < lettre = γράμμα) παρουσιάζεται συνήθως ως  ένα  Γαλλικό Αβάν-γκαρντ (πρωτοποριακό) κίνημα (1946-1970), το οποίο εφάρμοσε τις θεωρίες του στην τέχνη, στην κουλτούρα και στην πολιτική. Οι θεωρίες αυτές, φαινομενικά, αποτελούνταν από ένα μίγμα διανοουμενισμού, γραμματικών- φωνητικών συμβολισμών, και ασφαλώς ηδονιστικών-ελευθεριακών και κομμουνιστικών απόψεων. Το κίνημα αυτό δημιουργήθηκε από τον Ρουμάνο-Εβραίο Isidore Isou (Isidor Goldstein) το 1946 και αργότερα ενώθηκε με τη ''Καταστασιακή Διεθνή'' (Internationale situationniste) ή ''Σιτουασιονιστική Oμάδα'' που είχε ιδρυθεί στην Γαλλία και μετείχαν σε αυτή ιουδαϊκές προσωπικότητες όπως η Michèle Bernstein. Στους Σιτουασιονιστές ανήκε και ο Malcolm McLaren, ο εβραίος μάνατζερ   δημιουργός του γνωστού μουσικού συγκροτήματος  Sex  Pistols.

Αυτά τα κινήματα, σε γενικές γραμμές, εξέφραζαν  εκείνο το παραβατικό πνεύμα που το 1968 έμελε να κατακλύσει μαζικά την Ευρώπη, και να ανατρέψει κάθε παραδοσιακό στοιχείο στην αντίληψη της κουλτούρας, των ηθών και της πολιτικής, εισάγοντας ανορθολογικές  τάσεις, σεξουαλική παραβατικότητα, αντι-ιεραρχικές προκλήσεις, και μία ιδιότυπη προσκόλληση σε ασυνείδητες-μυστηριακές  εμβαθύνσεις.