Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΡΑΒΒΙΝΟΙ

Ο Θεόδοτος παρουσιάζει στους αναγνώστες του το παρόν κείμενο τονίζοντας και υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία του. Και τούτο, διότι, όπως έχει προ πολλού αποδειχτεί, οι ιδέες του Καρλ Μαρξ για την «πάλη των τάξεων» κ.τ.λ. υποβλήθηκαν σε αυτόν από ένα Ιουδαίο ραββίνο, τον Moses Hess. H συγκεκριμένη μορφή παρά την τρομερή της επίδραση στην ιστορία έχει μελετηθεί ελάχιστα και οι αναφορές σε αυτή σπανίζουν. Μια προσιτή για τους Έλληνες αναγνώστες είναι η παρακάτω: πρόκειται για το λήμμα «Ες, Μόζες», στην Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα, τόμ. 24ος (Πάπυρος, 1984), σελ. 378 (στήλη πρώτη από τα αριστερά, προς τα κάτω).
                                           
                         
Γράφει ο Θεόδωρος Λάσκαρης 


Moses Hess
Η θρησκεία είναι ο στεναγμός του καταπιεζόμενου πλάσματος, η θαλπωρή ενός άκαρδου κόσμου, είναι το πνεύμα ενός κόσμου απ' όπου το πνεύμα έχει λείψει. Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού. Είναι οι γνωστές φράσεις του Καρλ Μαρξ που τις συναντούμε στο έργο του : Κριτική της Εγελιανής Φιλοσοφίας του Κράτους και του Δικαίου . Δεν είναι όμως πραγματικά δικές του. Τις δανείστηκε από τον πνευματικό του καθοδηγητή Moses Hess‹‹κόκκινος ραββίνος››, έτσι τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε στη Βόννη το 1812, σε μία βαθιά θρησκευόμενη Ιουδαϊκή οικογένεια. Ο παππούς του τον μύησε στα μυστικά του Ταλμούδ και της  Τορά. Ασχολήθηκε με την φιλοσοφία και την οικονομία και ήταν από τους πρώτους που επεξεργάστηκε την σοσιαλιστική θεωρία. Πράγματι, θεωρείται ότι αυτός μύησε τον Ένγκελς και τον Μαρξ στον κομμουνισμό. Μάλιστα, συνεργάστηκε μαζί τους για την συγγραφή του Κομμουνιστικού μανιφέστου, αν και είχαν παρουσιαστεί κάποιες πολιτικές διαφωνίες μεταξύ τους. Η συνεισφορά του Moses Hess για τη μετάβαση από την ιδεαλιστική θεωρία της ιστορίας του Χέγκελ στον διαλεκτικό υλισμό, ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Η δραστηριότητα αυτού του ατόμου έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι παρουσιάζει αντιφάσεις που προκαλούν ερωτηματικά. Ενώ ξεκινά με τις γνωστές διεθνιστικές κομμουνιστικές θεωρίες, μετά γίνεται φανατικός υποστηρικτής του Ιουδαϊκού εθνικισμού, γι αυτό και θεωρείται ένας από τους προφήτες του Σιωνιστικού κινήματος. Στο βιβλίο του με τίτλο Ρώμη και Ιερουσαλήμ. Το τελευταίο εθνικό ζήτημα γράφει:

Από την πρώτη έκδοση του βιβλίου
 "Ο Ιουδαϊσμός δεν είναι μια παθητική θρησκεία, αλλά ενεργός παράγοντας της ζωής ο οποίος έχει συγκερασθεί με την εθνική συνείδηση σε ένα οργανικό όλο. Είναι κυρίως η έκφραση της εθνικότητας της οποίας η ιστορία για χιλιάδες χρόνια ταυτίζεται με την ιστορία της εξέλιξης της ανθρωπότητας, και οι Εβραίοι είναι ένα έθνος, έχοντας στο παρελθόν υπάρξει η μαγιά του κοινωνικού κόσμου, προορισμένο να αναστηθεί μαζί με τα υπόλοιπα πολιτισμένα έθνη.

Πρέπει να επανεξετάσουμε την ιστορίας μας, η οποία έχει χονδροειδώς παραμεληθεί από τους ορθολογιστές μας, και να αναζωπυρώσουμε στις καρδιές της νέας γενιάς μας το πνεύμα το οποίο υπήρξε η έμπνευση για τους προφήτες και τους σοφούς μας. Μετά, επίσης, θα εμπνευσθούμε από την βαθιά πηγή του Ιουδαϊσμού. Τότε οι σοφοί και οι μορφωμένοι μας θα ξαναποκτήσουν το κύρος το οποίο εκχώρησαν, από τη στιγμή την οποία, παρακινούμενοι από άλλα κίνητρα πέραν του πατριωτισμού, αποξένωσαν τους εαυτούς τους από τον Ιουδαϊσμό και προσπάθησαν να μεταρρυθμίσουν τον ιουδαϊκό νόμο. Τότε ξανά θα γίνουμε μέτοχοι του ιερού πνεύματος, και συγκεκριμένα, την ιουδαϊκή διάνοια, που μόνο αυτή έχει το δικαίωμα να αναπτύξει και διαμορφώσει τον ιουδαϊκό νόμο σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού. Και τότε, όταν η τρίτη εξορία θα έχει επιτέλους φτάσει στο τέλος, η παλινόρθωση του Ιουδαϊκού κράτους θα μας βρει έτοιμους γι’ αυτή.
"


Ο Βob Dylan σε επίσκεψη του στο Ισραήλ
Είναι φανερό, ότι αυτά δεν θυμίζουν την φρασεολογία ενός άθρησκου διεθνιστή κομμουνιστή. Έτσι λοιπόν,  στους μεν γκοΐμ απευθύνει θεωρίες εναντίον της θρησκείας και προπαγανδίζει, μέσω του Μαρξ και των συντρόφων του την διεθνιστική επανάσταση, ενώ προς τους Ιουδαίους, απευθύνει λόγους εθνικιστικούς, λόγους που χαρακτηρίζονται από έντονο θρησκευτικό μυστικισμό. Μάλιστα, το ιδανικό σύστημα  που ονειρεύεται για το μελλοντικό κράτος του Ισραήλ, είναι ένας θρησκευτικός εθνικοσοσιαλισμός. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτές οι αντιφατικές συμπεριφορές, συναντώνται συχνά σε διάφορους ιουδαίους διανοούμενους. Όπως, για παράδειγμα, στον Benny Lévy (alias : Pierre Victor) έναν από τους πρωταγωνιστές του Μαΐου του '68 , που μετά το πέρας της «πολιτισμικής επανάστασης» (ορθότερα του «πολιτιστικού πολέμου») ασπάστηκε τον Ορθόδοξο Ιουδαϊσμό και μάλιστα στην μεσσιανική του μορφή.  Άλλη περίπτωση είναι αυτή του Ιουδαίου τραγουδιστή Bob Dylan, ο οποίος από την μία εμφανιζόταν ως ο επαναστάτης , ‹‹underground››,‹‹ ροκάς›› και τα συναφή και από την άλλη ήταν μυημένος στο  ιουδαϊκό θρησκευτικό -μυστικιστικό κίνημα Chabad-Lubavitch

Jacob Frank
      Όμως ας ξαναγυρίσουμε στην περίπτωση του Moses Hess, για να εξετάσουμε ένα γεγονός από την ζωή του με ιδιαίτερη σημειολογία : Eπέλεξε να παντρευτεί μία χριστιανή πόρνη, την Sibylle Pesch.  Ορισμένοι βιογράφοι του προσπάθησαν να διαψεύσουν αυτό το γεγονός, αλλά επαληθεύεται, πρώτον διότι έγινε γνωστό μέσα από τους φίλιους σοσιαλιστικούς κύκλους στους οποίους κινούνταν και δεύτερο, διότι, μετά από αυτόν τον γάμο, η οικογένειά του τον απέρριψε. Κάποιος θα μπορούσε να ερμηνεύσει αυτό το γεγονός επιφανειακά, λέγοντας ότι ίσως ήταν μία επαναστατική συμβολική κίνηση, μία αντί-αστική πράξη. Το ζήτημα όμως έχει μεγαλύτερο βάθος. Όσοι έχουν ασχοληθεί με την ιστορία της αίρεσης του γνωστικισμού, ασφαλώς θα θυμούνται ότι ο πρώτος γνωστικός, ο Σίμων ο μάγος, είχε διαλέξει για σύντροφο μία πόρνη, την Ελένη. Και το ίδιο έπραξε το 1780 ο αρχηγός της εβραϊκής γνωστικής  αίρεσης των Φρανκιστών, ο γνωστός Jacob Frank (μετά το θάνατο της  γυναίκας του συνδέθηκε με την πόρνη Σάρα) που και αυτός πρωτοστάτησε σε επαναστατικά κινήματα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Πώς εξηγούνται λοιπόν αυτές οι εμμονές, αυτές οι περίεργες συμπεριφορές, από άτομα ιουδαϊκής  καταγωγής που σε διάφορες ιστορικές στιγμές εμφανίζονται ως αποκομμένα  από τον ορθόδοξο ιουδαϊσμό και τις συνήθειές του, και αντί αυτού προωθούν ένα παραβατικό πνεύμα σε θρησκευτικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο; Όπως είχε γράψει ένας Γερμανός θεολόγος: "... Κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία, αντιλαμβανόμαστε ότι οι γνωστικές συμπεριφορές διατρέχουν υπογείως σε όλη την Εβραϊκή παράδοση, κατασκευάζοντας τον πυρήνα μιας  «αντισυμμαχίας. Είναι λοιπόν αυτό το αρχαίο γνωστικό πνεύμα, που επανεμφανίζεται ανανεωμένο με σύγχρονους πολιτικούς και φιλοσοφικούς όρους, άλλοτε ως μαρξισμός, άλλοτε ως ουτοπικός αναρχισμός και άλλοτε ως ριζοσπαστικός αριστερισμός. "

Παραμένει αξιοσημείωτο, πάντως, ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές αυτού του παραβατικού πνεύματος, όταν τελειώσουν το ‘έργο’ τους μέσα στις κοινωνίες των γκοΐμ, επιστρέφουν στον Ορθόδοξο ιουδαϊσμό. Αυτή η  διαδικασία μας θυμίζει τον συμβολισμό του καββαλιστικού «Δένδρου της ζωής», με τον δεξιό πυλώνα που συμβολίζει το αρσενικό στοιχείο, την εξουσία, την ιεραρχία (θα μπορούσε να συμβολίζει τον Ορθόδοξο Ιουδαϊσμό) και τον αριστερό πυλώνα που συμβολίζει το θηλυκό στοιχείο, δηλαδή την καταστροφή και την υπόγεια δράση (ο γνωστικισμός). 


Εν ολίγοις, αν και είναι δύσκολη η διείσδυση σε τέτοιους απόκρυφους κόσμους, φαίνεται σαν ο ορθόδοξος ιουδαϊσμός να επιτελεί το έργο της θρησκευτικής και εθνικής συσπείρωσης των Ιουδαίων και ο γνωστικισμός  να επιτελεί το έργο που στον εβραϊκό μυστικισμό ονομάζεται : «Tikkun 'Olam» και σημαίνει: «επιδιόρθωση του κόσμου» (φυσικά όπως αυτοί εννοούν την «επιδιόρθωση»).








19 σχόλια:

  1. Eκπληκτικό κείμενο. Να προσθέσω μια αντίστοιχη περίπτωση. Ένας συγγραφέας-ψυχίατρος ονόματι Christopher S. Hyatt, έγραψε βιβλία επί βιβλίων κοροιδεύοντας κάθε κοινωνική δομή και θρησκεία, προωθώντας ανορθόδοξα ψυχολογικά συστήματα "αυτοβελτίωσης". 'Εφτασε μάλιστα να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο the Psychopath's Bible στο οποίο προέτρεπε τους αναγνώστες του να χειρίζονται τους άλλους γύρω τους ως πιόνια χωρίς να έχουν οι ίδιοι κάποια συνείδηση και να επιδιώκουν συνειδητά την καταστροφή της κοινωνίας. Γελοιοποιούσε οτιδήποτε έχει σχέση με την ευρωπαική και ευρω-αμερικανική κουλτούρα και πολιτισμό, απέρριπτε κάθε οργανωμένη θρησκεία με βδελυγμία κλπ κλπ. Μέχρι που πέθανε και μάθαμε πως το πραγματικό του όνομα ήταν Alan Roland Miller και ήταν ο ίδιος ορθόδοξος ραββίνος...Kάπου υπάρχει και μια σελίδα από θαυμαστές του με φωτογραφίες του σε πλήρη ραββινική περιβολή εντός συναγωγής να κουβαλάει αυτά τα ιερά σκεύη τους σκεύη και στο τοίχο των δακρύων στο Ισραήλ με ιδία περιβολή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικά, επειδή κάποιος είναι Ραββίνος δε σημαίνει πως πιστεύει κιόλας, για τον ίδιο λόγο που οι σημερινοί Παπάδες δεν πιστεύουν... Νομίζω πως είναι κατανοητό αυτό... Οι περισσότεροι το κάνουν απλά για βιοποριστικούς λόγους/λόγους εξουσίας...

      Διαγραφή
    2. Στη περίπτωση του Hyatt/Miller το αναγνωστικό του κοινό ήταν gentiles και σε αυτούς απευθυνόταν όταν έλεγε ότι η παρούσα κοινωνία θα καταστραφεί και πως πρέπει να δρουν με σκοπό να καταστραφεί όσο πιο γρήγορα γίνεται και πως πρέπει να συμπεριφέρονται ως ψυχοπαθείς και να εκμεταλλεύονται τους άλλους, πως όλες οι παραδόσεις και θρησκείες είναι κατασκευασμένες για την εκμετάλλευση του ανθρώπου κλπ. Παρόλα αυτά ο ίδιος τηρούσε τις παραδόσεις της δικής του φυλής στο έπακρο και είχε ουσιαστικά δύο παράλληλες ζωές τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Εν συντομία δίδασκε ακραίο ατομικισμό στους μη-εβραίους, αλλά είχε επιλέξει να ενισχύει την εθνική συνείδηση του δικού του λαού.
      Αυτού του είδους η συμπεριφορά ταιριάζει ιδιαίτερα στο modus operandi των εβραίων εντός των δυτικών κοινωνιών, πχ οι εβραίοι των ΗΠΑ, είναι liberals στα πάντα όσον αφορά την Αμερική αλλά όταν πρόκειται για την ασφάλεια του Ισραήλ κάνουν στροφή 180 μοιρών και διατυμπανίζουν πως το Ισραήλ θα πρέπει όχι απλά να επιβιώσει αλλά να κρατήσει και τον ιουδαϊκό του χαρακτήρα. Αν τους ρωτήσεις αν πχ η Ιταλία έχει και αυτή το δικαίωμα να διατηρήσει τον ιταλικό χαρακτήρα της (δηλ, λευκός πληθυσμός, καθολική θρησκεία) θα σε χαρακτηρίσουν νεοναζί.

      Επίσης μη ξεχνάς πως ο Ραββίνος δεν είναι ιερέας (όπως πχ των χριστιανικών εκκλησιών), είναι απλά γνώστης του μωσαϊκού νόμου και ο Hyatt ήταν ιδιαίτερα ευκατάστατος (καθότι πωλούσε εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία και ήταν ακριβοπληρωμένος ψυχίατρος) για να είναι και ταυτόχρονα Ραββίνος (και μάλιστα ορθόδοξος!) για απλά βιοποριστικούς λόγους.

      Διαγραφή
    3. Δεν περίμενα να ακούσω στο Θεόδοτο για την περίπτωση Christopher S. Hyatt. Πραγματικά εκπλήσσομαι :) .Όντως, μετά τον θάνατο του ο γιος του δημοσίευσε κάτι φωτογραφίες που τότε με είχαν "σοκάρει" αρκετά επί του θέματος (νομίζω τώρα τις έχει κατεβάσει). Είχα διαβάσει βιβλία του συγεκριμένου και είχα δει και κάποια videos και παρότι δεν μπορώ να πω πως ήταν συγγραφέας του γούστου μου, τα λόγια του με έβαζαν σε σκέψεις και προβληματισμούς (ήμουν και μικρότερος), μετά άρχισα σιγά σιγά να καταλαβαίνω τι παίζεται με τέτοιους τύπους.

      Διαγραφή
    4. O Mr Synodinos είναι γνωστό πως είχε ιδιάζοντα ενδιαφέροντα όταν ήταν νεώτερος. Είμαστε αρκετά ποικιλόμορφη ως συνταντική ομάδα και όχι μόνο ηλικιακά, ξεκινήσαμε από διαφορετικούς δρόμους, αλλά καταλήξαμε στα ίδια συμπεράσματα :-)

      Διαγραφή
    5. Τότε θα με ενδιέφερε να ακούσω τι έχει να πει ο κ.Synodinos για πολλά πράγματα. :)

      Διαγραφή
  2. Απ την αρχη του κειμένου με γοργα βήματα, ο Θεόδοτος, μας πρετοιμάζει για μερικές ακόμα αλήθειες. Είναι απόλαυση τα κειμενα του. Μπράβο και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτός ο Μαρξ, είναι ένα από τα πιο υπερτιμημένα τίποτα της ανθρώπινης ιστορίας... Έχω διαβάσει τα έργα του και πραγματικά ο άνθρωπος ήταν... αλλού. Τη μία έλεγε το ένα, την άλλη το αναιρούσε. Έπαιρνε ως δεδομένα λάθος συμπεράσματα και ξεκινούσε να χτίζει τις θεωρίες του. Βασικά έχω την εντύπωση πως προσπαθούσε να χτίσει μια νέα "πίστη" αλλά δε του βγήκε, γιατί οι θεωρίες του πιο πολύ με θρησκεία έχουν να κάνουν παρά με την οικονομική-πολιτική επιστήμη... Ένας άνθρωπος που το "διδακτορικό" του το έκανε στα 20 του... Δηλαδή για να καταλάβω, ένας άνθρωπος που δεν είχε ζήσει τη ζωή, προσπαθούσε να μας εξηγήσει πως πρέπει να είναι η ζωή... Το δε "Κεφάλαιο", είναι μισοτελειωμένο... Και το χουν κάνει Ευαγγέλιο τα "ορφανά του Μαρξ" στην Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Μαρξ πήρε διδακτορικό χατηρικά. Και πραγματικά πήγε να φτιάξει μια νέα θρησκεία, αλλά δεν του βγήκε.
    Δημήτριος Τσεργίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο μαρξισμός είναι θρησκεία.Έχει την βίβλο του ,τα "ιερά" του κείμενα, τον προφήτη του, τους "αγίους" του. Οι οπαδοί του πιστεύουν σ'αυτή με τρόπο που θυμίζει ορθόδοξους ιουδαίους ταλμουδιστές, καλβινιστές ιεροκήρυκες, και ουαχαμπίτες μουλάδες. Ειδικά η νεώτερη έκφανση του μαρξισμού δλδ η "πολιτική ορθότητα" ,"σχολή της Φραγκφούρτης" οικολογία και εναλλακτικά κινήματα στην ουσία δρούν σαν θρησκευτικά και όχι σαν πολιτικά κινήματα. Αυτοί που σήμερα δεν ασπάζονται τον πολιτικα ορθό λόγο αντιμετωπίζονται όπως αντιμετωπίζονταν οι "αιρετικοί" απο τους καλβινιστές ιεροκήρυκες στον Νέο Κόσμο τον 17ο αιώνα.

      Διαγραφή
  5. Ο κατα τα άλλα "αντιστασιακός" Κάρολος, μεροκάμματο, αν δεν με απατούν οι γνώσεις μου, έβγαζε στη βιβλιοθήκη του Βρεταννικού Μουσείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μεσούντος του "μάη" του 68 ( τυχαίο;) οι rolling stones "εμπνεύστηκαν" ένα τραγούδι που έγινε μεγάλη επιτυχία, από ένα έργο του Μιχαήλ Αφανάσιεβιτς Μπουλγκάκοφ. Τότε... αρκετά νέος, δεν εννοούσα ακριβώς το νόημα και όντως με σύγχυζε το "what's puzzling you is the nature of my game"..τώρα προσχωρώ στο ρητό του lord Acton.."Η απόλυτη εξουσία φθείρει απόλυτα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέν ξέρω πώς προεκυψε αλλα στο sympathy for the Devil ο Jagger καταφερε να αποδώσει με τόν τελειότερο τροπο το τι είναι ο Διαβολος οπως και τον ρόλο του στον ρου τής Ιστορίας (για οσους δηλαδη πιστευουν στήν υπαρξη του).
      Κατι που δέν έχουν καταφερει θεολογοι κλπ που εχουν γραψει βιβλια και βιβλία γιάυτόν χωρις να εχουν πάρει μυρωδιά.

      Διαγραφή
  7. Γεια στο στόμα σου, βρε Νικολάι Ρομανώφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σέ αυτή τήν κατηγορία ατόμων δέν πρεπει να ξεχναμε και τον Frank Collin τον ανθρωπο που εκανε πασιγνωστο στις ΗΠΑ τόν "νεοναζισμο" προκαλωντας με τις εξωφρενικες εμφανίσεις του και τον εντονο αντισημητισμό του τήν παγκοσμια αντιδραση.
    Αποκορυφωμα η περιβοητη πορεια στο Skokie ενα χωριο επιζωντων εβραιων τών στρατοπεδων συγκεντρωσης.Η δραση του εδωσε τήν ευκαιρια στις εβραικες οργανωσεις να πιεσουν και να καταφέρουν να περασουν σειρα νόμων κατα του "ρατσισμου" και του "αντισημητισμου" οπως και τήν διδασκαλια του ολοκαυτωματος στα σχολεια.
    Αμεσως μετα αποκαλυφθηκε οτι αυτός ο απηνης διωκτης και καλα τών εβραιων λεγοταν στήν πραγματικότητα Frank Joseph Cohen και βεβαια ήταν εβραιος παιδι κρατουμενων εβραιων σε στρατοπεδα καιμαλιστα και η συληψη του εγινε κατα τήν διαρκεια που οι γονεις του ηταν κρατουμενοι.Τα συμπερασματα δικα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς μια αλήθεια που πονάει κάθε ευσυνείδητο άνθρωπο, είναι ότι κάποιοι άνθρωποι είναι λιγότερο άνθρωποι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επίσης δυστυχώς, αγαπητέ Νικόλαε, έχεις πολύ δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τη σχέση του γνωστικισμού με τον Σιωνισμό μπορει να μη την αποδέχονται ορισμένοι αμόρφωτοι ελληνόφωνοι, ωστόσο οι ίδιοι οι Ιουδαίοι την επαληθεύουν. Ο τίτλος του παρακάτω βιβλίου τα λέει όλα.

    http://www.zeek.net/706gnosis/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. διαφωτιστικό και σπουδαίο άρθρο .....

    GEODETIS …

    ΑπάντησηΔιαγραφή