Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ

Το επιτελείο μας, μετά από προσεκτική ανάγνωση του παρακάτω άρθρου, προτείνει τη σύσταση επιστημονικής «Εταιρείας Πολιτικής Ψυχιατρικής» της οποίας ο ιστοχώρος, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, μπορεί να φιλοξενηθεί εδώ. Όσοι ενδιαφέρονται ας μας απευθύνουν μήνυμα.
                                                                                                                                                     Θεόδοτος
 
Γράφει ο Αναστάσιος Γιαννάς


Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγάλη μας ευκαιρία! Όλοι παραπονιούνται ότι η σύγχρονη Ελλάδα δεν παράγει τίποτα, ότι δεν προσφέρει στις επιστήμες. Και όμως! Είμαστε στην καλύτερη κατάσταση για να δημιουργήσουμε ένα νέο επιστημονικό κλάδο, και έτσι να ξαναδώσουμε τα φώτα μας στην οικουμένη: Πολιτική Ψυχιατρική, η επιστήμη που θεμελιώθηκε στην σύγχρονη Ελλάδα, θα λένε οι ιστορικοί του μέλλοντος. Με εκείνα τα λίγα που θυμάμαι από το πανεπιστήμιο, θα προσπαθήσω να βάλω το πρώτο πετραδάκι στην νέο αυτό κλάδο της ψυχολογικής ανθρωπολογίας.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ
ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ  ΠΑΣΟΚ

Από τις σοβαρότερες ασθένειες της νευροψυχιατρικής είναι ο αυτισμός: το άτομο αδυνατεί να αντιληφθεί τον εξωτερικό κόσμο, να προσλάβει και να επεξεργαστεί τα ερεθίσματα που αυτός στέλνει και φυσικά αδυνατεί να επικοινωνήσει μαζί του. Στις ακραίες περιπτώσεις αυτισμού το άτομο δεν μπορεί να ξεχωρίσει καν τον εαυτό του από το εξωτερικό περιβάλλον, βρίσκεται μέσα σε ένα χαώδη κόσμο και τα μόνα ερεθίσματα που νοιώθει, προέρχονται από τις βασικές του ανάγκες: θέλει μόνον να φάει, να κοιμηθεί, να αφοδεύσει... Τα συμπτώματα του αυτισμού είναι λοιπόν αυτά που χαρακτηρίζουν τα δύο προαναφερθέντα κόμματα. Κυβέρνησαν και κατέστρεψαν τα πάντα, δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Τώρα θέλουν να ξανακυβερνήσουν γιατί… απλώς έκαναν κάποια μικρά λάθη. Παρατηρούμε δηλαδή μία πλήρη αδυναμία αντίληψης των συμβάντων του εξωτερικού κόσμου. Ένα άλλο σύμπτωμα, είναι η ανικανότητα να  δημιουργήσουν ενοχικές σκέψεις για τις πράξεις τους. Αυτό το σύμπτωμα συναντάται στην ναρκισσιστική νεύρωση.


ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Και σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, γιατί μιλάμε για ψυχολογικές ανωμαλίες. Ανωμαλίες στην αντίληψη της έννοιας του ανώτερου και του κατώτερου (δεν υπάρχου ανώτεροι και κατώτεροι πολιτισμοί,όλες οι φυλές του κόσμου είναι ίδιες), αδυναμία αίσθησης του φυσιολογικού και του μη φυσιολογικού (οι ομοφυλόφιλοι μπορούν κάλλιστα να παντρεύονται, το φύλο είναι μία τυχαία επιλογή της φύσης) καθώς και φαινόμενα αποπροσωποποίησης (δεν υπάρχουν εθνικές ταυτότητες και παραδόσεις, είμαστε πολίτες του κόσμου). Άλλο σύμπτωμα: η προβολή ασυνείδητων ουτοπιστικών επιθυμιών, πάνω στην πραγματικότητα: Η Ελλάδα δεν έχει εχθρούς, όλοι ο λαοί είναι αδέλφια, δεν μας επιβουλεύεται κανείς, όλα λύνονται με τον διάλογο.
  


ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

 
Πρόκειται για  μία νέα μορφή διπολικού συνδρόμου : Ο κόσμος χωρίζεται σε προλεταρίους και αστούς. Οι προλετάριοι είναι σχεδόν άγιοι, οι αστοί σχεδόν εγκληματίες. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, και φυσικά, τι είναι δίκιο ...το αποφασίζει ο εργάτης. Άλλο σοβαρό σύμπτωμα είναι οι έμμονες ιδέες ή ιδεοληψίες: το μόνο που φταίει για τα δεινά της ανθρωπότητας είναι ο καπιταλισμός·  η Σοβιετική Ένωση ήταν ο παράδεισος του εργάτη, η θρησκεία είναι το όπιο του λαού, όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι μεταξύ τους, γι’ αυτό καλώς να παραμείνουν όσοι μετανάστες το θέλουν κ.λπ.



ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ  ΔΙΑΦΟΡΩΝ «ΔΕΞΙΩΝ» ΜΟΡΦΩΜΑΤΩΝ

 
Είναι η κλασσική μορφή παράνοιας και μεγαλομανίας. Τα συμπτώματα παρουσιάζονται ως εξής : Είμαστε  το καλύτερο έθνος στον κόσμο, είμαστε ο πεφωτισμένος λαός, οι κυρίαρχοι του σύμπαντος κόσμου. Για όλα τα δεινά μας, φταίνε αποκλειστικά και μόνον οι Γερμανοί, οι Ιουδαίοι, οι Τούρκοι , οι Εσκιμώοι, οι Κογκολέζοι κλπ. Η Ελλάδα θα γίνει το νέο Ράϊχ, πας μη Έλλην βάρβαρος και άλλα παραληρήματα αυτού του τύπου.

Λοιπόν  προτείνω στην  Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία ,να αρχίσει την δουλειά. Να κάνει πειράματα, να μαζέψει κλινικό υλικό, να κάνει συνεντεύξεις χρησιμοποιώντας το  τεστ Rorschach, και γενικά να θεμελιώσει τον νέο επιστημονικό κλάδο της Πολιτικής ψυχιατρικής, συμβολή της Ελλάδας στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.



.........................................


Όλα όσα αναφέραμε, έχουν βέβαια την χιουμοριστική τους πλευρά, αλλά δυστυχώς περιέχουν ταυτόχρονα και την ρεαλιστική περιγραφή της Ελληνικής πολιτικής σκηνής. 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι το βασικό χαρακτηριστικό κάθε ψυχικής νόσου, είναι το χάσιμο επαφής με την πραγματικότητα ή η αλλοιωμένη αίσθηση της πραγματικότητας. Σήμερα σαν λαός βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή, διότι όταν ο άνθρωπος  αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, μπορεί να ακολουθήσει δύο δρόμους: Α) Να χάσει εντελώς κάθε επαφή με την πραγματικότητα και να βρεθεί σε κόσμους…«μαγικούς και ονειρεμένους»· ή Β) Να βρει την δύναμη να υπερβεί τις αδυναμίες του και ταυτόχρονα, να επικοινωνήσει με τα βαθύτερα ψυχικά του κέντρα, έτσι ώστε να καταλάβει τον εαυτό του, να τον νοιώσει, να βρει το ουσιαστικό και να παραμερίσει το επίπλαστο, το επιφανειακό,το ψυχολογικό υποκατάστατο .

Αντλώ την αισιοδοξία ότι θα διαλέξουμε τον δεύτερο δρόμο, καθώς σκέφτομαι κάτι που είχε πει ο μεγάλος μαθηματικός René Thom, όταν τον ρώτησαν πώς οι αρχαίοι Έλληνες μπόρεσαν να κάνουν επιστημονικές ανακαλύψεις,  χωρίς να έχουν πειραματική επιστήμη. Αυτός απάντησε ότι κατά την γνώμη του, ο Eλληνας μπορεί, κατά περιόδους, να συντονίζεται με την φύση, με το σύμπαν, όπως όταν μία μεταλλική χορδή  πάλλεται στον ίδιο ρυθμό, με μία άλλη που βρίσκεται σε απόσταση, και έτσι, είναι σαν να υπάρχει μία άμεση μεταφορά κοσμικής γνώσης αλλά και αυτογνωσίας. Ας ελπίσουμε ότι απλώς ζούμε μόνο μία περίοδο αποσυντονισμού και ότι κάποτε (όχι πολύ αργά όμως [σημ. του Θεόδοτου]) θα αρχίσουμε και πάλι να παλλόμαστε στον ρυθμό της μαρμαρυγής των άστρων.

3 σχόλια:

  1. Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι το βασικό χαρακτηριστικό κάθε ψυχικής νόσου, είναι το χάσιμο επαφής με την πραγματικότητα ή η αλλοιωμένη αίσθηση της πραγματικότητας.........


    α)βασικό χαρακτηριστικό κάθε ψυχικής νόσου, είναι το αγχος

    β)το χάσιμο επαφής με την πραγματικότητα ειναι ο ορισμος της ψυχωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άγχος είναι η αιτία για το χάσιμο επαφής με την πραγματικόττητα ή την αλλοιωμένη αίσθηση της πραγματικότητας.Και στις νευρώσεις, για παράδειγμα στην μικροβιοφοβία,υπάρχει αλλοιωμένη αίσθηση της πραγματικότητας.

      Διαγραφή
  2. Those whom the Gods wish to destroy they first make mad.

    Αυτούς που οι Θεοί επιθυμούν να καταστρέψουν πρώτα τους τρελλαίνουν.

    Το παραπάνω, περιγράφει απόλυτα τους νεοελλαδίτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή