Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΟΧΗ…


Γράφει ο Ελευθέριος  Αναστασιάδης

William A. Bouguereau- Οι τύψεις του Ορέστη
Παρακολουθώντας τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, για να πω την αλήθεια, χωρίς να διακατέχομαι από κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σκέφθηκα με πικρία: Δεν είναι δυνατόν αυτή η χώρα, μετά από όσα  τράβηξε,  να έχει σαν πολιτική μοίρα της, την ταλάντευση ανάμεσα στους γνωστούς  δύο πόλους: ΝΔ (και συμπαραστατούντες) - ΣΥΡΙΖΑ (και συμπαραστατούντες).

Τούτη η μοίρα δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα τυχαίων περιστάσεων, απλή συγκυρία γεγονότων. Κάποια βαριά ενοχή  πρέπει να τράβηξε αυτή την κατάρα επάνω μας. Εάν πράγματι είναι έτσι, πρέπει να βρεθεί και να συνειδητοποιηθεί η Ενοχή, να καθαρίσει το συλλογικό ασυνείδητο αυτού του λαού.


Αυτό που καθορίζει όλες τις επιλογές του κάθε ανθρώπου, είτε στην προσωπική σφαίρα , είτε στην κοινωνική, είναι η «κεντρική και πιο κρυφή του επιθυμία»: αυτή η επιθυμία λοιπόν, από τα παρασκήνια της ψυχής, καθορίζει όλο το δράμα που εξελίσσεται στην σκηνή• επιλέγει  το σενάριο του έργου, τους ρόλους, τους διαλόγους, τα κοστούμια των ηθοποιών, τα πάντα. Αν βρεθεί αυτή η «κεντρική και πιο κρυφή επιθυμία»,  τότε είναι εύκολο να μάθεις την αρχή, την μέση, και το τέλος του έργου που παίζεται.

Τούτος ο λαός, σε μεγάλο ποσοστό, τι έδειξε να έχει σαν «κεντρική επιθυμία», όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν; Πίσω από τις προσχηματικές συμπεριφορές, πίσω από τους κοινωνικούς καθωσπρεπισμούς( ακόμη και αυτοί είχαν χαθεί), πίσω από τους εκκλησιασμούς των εορτών, πίσω από  τους ''κοινωνικούς αγώνες'', πίσω από τους μελό συναισθηματισμούς, ένοιωθες ότι η βασική, η κεντρική, η αγωνιώδης επιθυμία του, ήταν μία: Η υλική ηδονή σε όλες της τις εκφάνσεις (χρήμα, αγαθά, ναρκισσισμός, σεξ). Αυτή η στάση των μεγάλων, αντανακλόταν και στις πολύ μικρότερες ηλικίες, φθάνοντας σε καταστάσεις που δεν συναντούμε  ούτε στην αρχαία Ρώμη των οργίων. Για να μην τα ξεχνάμε: παιδιά έκαναν στοματικό σεξ και άλλες αθλοπαιδιές, μέσα στα προαύλια των σχολείων, εν ώρα λειτουργίας, μπροστά σε όλους! Τα ξεχάσαμε; Είναι γεγονότα που είχαν καταγραφεί και σχολιαστεί αναλυτικά, από γνώστες τηλεοπτικές δημοσιογραφικές εκπομπές. Αν αυτά λοιπόν συνέβαιναν στον κόσμο των μικρών, μπορείτε να φανταστείτε τι συνέβαινε (και  μάλλον συμβαίνει) στον κόσμο των μεγάλων. Και ‘σύ  λαέ  βασανισμένε…. λέει το λαϊκό  άσμα.

Δεν είναι το Jeep Grand Cherokee, ή η βίλα με την πισίνα, ή οι διακοπές στην Αράχωβα, αυτά καθαυτά, που δημιουργούν το πρόβλημα. Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν όλα αυτά, υπό την μορφή οράματος, ονείρου, άσβεστης επιθυμίας, καταλαμβάνουν τα μύχια της ψυχής, τσιμεντώνουν το καρδιακό κέντρο, δημιουργούν παραισθήσεις στον νοητικό οφθαλμό. Ίσως τον καλύτερο ορισμό για την ύλη, να τον έδωσε ο Πλωτίνος: «η ύλη είναι στέρηση αγαθού.»  Άρα, κάθε υλιστική θεωρία ή διδασκαλία, συνιστά μία διαδικασία που οδηγεί στην στέρηση του Αγαθού, στην στέρηση της Καλοκαγαθίας.

Το Κάλλος και το Αγαθό, είναι αυτά που έλειψαν από τον Έλληνα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Και αυτή είναι βαριά ενοχή. Και γίνεται ακόμη βαρύτερη, εξαιτίας της  ιστορικής και μεταφυσικής κληρονομιάς που έχει αποδεχθεί αυτός ο λαός. (εκτός και εάν δεν την έχει αποδεχθεί. Η συμβολαιογραφική πράξη θα δείξει…)

Δεν ξέρω εάν ''όλα εδώ πληρώνονται'', όπως λέει η λαϊκή παροιμία, ή εάν πολλά πληρώνονται και αλλού, πάντως το σίγουρο είναι ότι εμείς πληρώνουμε, και από ότι βλέπω από τα διαδραματιζόμενα στο πολιτικό σκηνικό, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε για πολύ ακόμα. 

Κατέφθασαν και τα εκατομμύρια των αλλοδαπών. Είδατε εσείς εκατομμύρια  ξένων να κοιμούνται σε πλατείες ή βουνά; Που κοιμούνται; Στα διαμερίσματα που τους νοίκιασαν τα εκατομμύρια των νέο-ελλήνων αστών. Αν κάποιος δεν βρίσκει σπίτι και δουλειά, πόσο καιρό θα αντέξει να παραμένει σε ένα τόπο; Στο τέλος θα σηκωθεί και θα φύγει. Ποιος λοιπόν φταίει για το μεταναστευτικό ''πρόβλημα''; Όχι εμείς βέβαια, αλλά… οι κυβερνήσεις, που και αυτές…πάλι εμείς τις ψηφίσαμε.

Παιδεία, πρώτα  απ’ όλα, σημαίνει την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι το είναι των όντων που συναντάς, και την ουσία των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στο περιβάλλον. Όταν λοιπόν, το φέρνω  ως  παράδειγμα, ένα κόμμα που ιδρύθηκε στην τηλεόραση, χωρίς να έχει καμία ιστορική, κοινωνική και πολιτική ύπαρξη, όπως το κόμμα ''Το Ποτάμι'', λαμβάνει ποσοστό 6,6%, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε το επίπεδο παιδείας πολλών εκ των συμπολιτών μας. Αναμενόμενο, μια που όπως προαναφέραμε, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε χρόνο για παιδεία, αλλά είχαμε πολύ  χρόνο για…παιχνίδια.

Τι  μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε από το μέλλον; Να εξαλείψουμε  την  ενοχή .




8 σχόλια:

  1. Φυσικά και γίνεται.Είναι ο πόλος δεξιάς ένανντι του πόλου της αριστεράς.Όποιος δε το βλέπει , πλανάται.Και για ακόμα μια φορά , φαίνεται πως νικητής θα είναι η αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΣΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ Ο "ΛΑΟΣ" ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΟΡΘΑ.......ΠΕΣ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ (ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΩΡΑ) ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΕΣ........

    Η ΠΕΡΙΜΕΝΕ Ο "ΛΑΟΣ" ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΑΙΔΕΙΑ.....

    ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΜΑΖΑ (ΛΑΟΣ).......ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ , ΗΘΙΚΗ ,κτλ) ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.......

    ΜΟΝΟ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ "ΠΑΙΔΕΙΑ" Η ΑΛΛΙΩΣ "ΜΙΑ ΗΡΩΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΗ" ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΕΡΕΙΠΙΩΝ ..........Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΩΝ ΖΟΜΠΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ,ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΤΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ........

    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ..........

    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ.........

    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΓΚΥΣΤΑΒ ΛΕ ΜΠΟΝ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Η ΜΑΖΑ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΡΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΞΕΧΝΑ.......

    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ ΤΟΝΙΖΕ ΟΤΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΣ) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΓΕΝΕΣ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ,ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ (ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ) ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΛΑΙΚΗ ΘΕΛΗΣΗ.........

    ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΕΝΟ ΦΙΝΑΛΕ..........ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ "ΟΡΘΗ ΛΑΙΚΗ ΨΗΦΟ" ΣΕ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ , ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΙΩΝΙΑ.......ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΟΙ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΨΗΦΙΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ (ΚΑΙ ΚΑΤ'ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΟ ΤΟΥ) ΣΥΜΦΕΡΟΝ....

    ΕΑΝ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΦΟΒΟΝΤΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ.....ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γράφει ο Βαρώνος Μυνχάουζεν:

    Πρώτα από όλα συγχαρητίρια στον αρθρογράφο κ. Ελευθέριο Αναστασιάδη για τη πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει.

    Το όλο θέμα είναι πως βασική αιτία ήταν και είναι η ενοχή που παράχθηκε από την αριστερά, πως οι κακοί έλληνες κυνήγησαν κακόμοιρους πατριώτες κομμουνιστές ενώ όλοι οι άλλοι ήτο δωσίλογοι σε όλους. Βάσει, αυτού η αριστερά κυριάρχησε, πλέον όμως έχει πολές άλλες επιτυχίες: την υπερσεξουαλικότητα των νέων ελλήνων και κυρίως ελληνίδων, την ελευθερία συνείδησης όπου το να είσαι ενάντια στα συμφέροντα του τόπου σε κάνει σκεπτόμενο και ελεύθερο, ελευθερία ένδυσης για να τονισθεί η υπερσεξουαλικότητα και η μανία με το χρήμα και συγκεκριμένα τη σπατάλη του.

    Μετά από αυτές τις βασικές επιτυχίες όπου το σεξ και το χρήμα έγιναν οι μόνοι πόλοι σκέψης της πλειοψηφίας των ελλήνων καιρός είναι να συνεχίσει τη μάχη στα δικαιώματα και την εξίσωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δεν βλέπω καμιά "Δεξιά". Δύο τροτσκιστικές, αμερικανοκίνητες συμμορίες είναι που περιμένουνε την εντολή για το ποια θα κερδίσει τις εκλογές, ώστε είτε να συνεχίσει ή να αρχίσει (στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ) τη μάσα.
    Δημήτριος Τσεργίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν υπαρχει δεξια και αριστερα εκει την εχετε πατησει ολοι. οι αρχαιοι ελληνες και το βυζαντιο δεν ειχαν αριστερα και δεξια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παντως εγω πιστευω με τον πλεον ακραδαντο τροπο οτι την μεγαλυτερη ελλειψη παιδειας με διαφορα μαλιστα την εχουν οσοι ψηφιζουν κομμουνιστικο κομμα και το οτι αυτο το απιστευτο εκτρωμα αποτελει το παλαιοτερο ολων των κομματων λεει παρα μα παρα πολλα περι του νοητικου επιπεδου αυτου-και οσων ακομη λαων της Ευρωπης εχουν τετοια πραγματα-του λαου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Δεν είναι κατάρα δική μας. Είναι η νέα τάξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θὰ συμφωνήσῳ ἀπόλυτα καὶ μὲ τὸν ἀνώνυμο 10:25 καὶ 02:19. Εἶναι ὅπως τὰ λένε. Οἱ ἀρχαῖοι δὲν εἴχανε οὔτε

    ἀριστεροὺς οὔτε δεξιούς. Εἶναι μία πλάνη ποὺ ἄρχισε νὰ ἐμφανίζεται μὲ τοὺς σημερινοὺς ὅρους στὶς ἀρχὲς τοῦ

    20ου αἰώνα. Εἶναι καὶ αὐτὴ μία δημιουργία κάποιων ποὺ στοχεύει στὸ ἐκμαυλισμὸ τῶν ἀνθρώπινων ψυχῶν καὶ

    ὡς ἐκ τούτου στὴν καταστροφὴ τῶν κοινωνιῶν καὶ τελικὰ στὴν διάλυση, εἴτε οὐσιατικὰ εἴτε ψυχο-πνευματικὰ τῶν

    ἐθνῶν-κρατῶν. Ὁ λαὸς δηλαδὴ ἡ μάζα δὲν θὰ τὸ καταλάβει ποτέ, γιατὶ ἔτσι εἶναι ψυχικὰ δοσμένος . Ἔτσι ἦταν πάντα

    ἀπὸ τὴν ἀρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δὲν εἶναι κάτι μεμπτό, ἀλλὰ ἐπειδὴ πιστεύω ὅτι ἡ ψυχή μας εἶναι ἐνέργεια καὶ

    συνεπῶς εἶναι συμπαντικὴ δὲν μᾶς τὴν δίνουν οὔτε οἱ γονεῖς μας, οὔτε τὸ περιβάλλον στὸ ὁποῖο γεννιώμαστε

    καὶ μεγαλώνουμε ἀλλὰ ἔχει τὶς δικές της ρίζες καὶ ἀρχὲς γι᾽ αὐτὸ δὲν πρόκειται οἱ μᾶζες νὰ καταλάβουν

    τὸ τί γίνεται καὶ τὸ τί τελικὰ ἐκπροσωπεῖ ὁ καθένας μας καὶ ἡ κοινωνία σὰν σύνολο. Ὁ Πλούταρχος

    (σὰν πρωτοιερέας ποὺ ἦταν στὸν Ναὸ τῶν Δελφῶν κάτι παραπάνω θὰ ἤξερε) στὸ Περὶ Ἴσιδος καὶ Ὀσίριδος

    ἀναφέρει : ὁ Θεὸς δίνει, βέβαια, στοὺς ἀνθρώπους ὅλα τὰ ὑπόλοιπα ἀγαθὰ ποὺ ζητοῦν, ἐνῷ ἀπὸ τὸν νοῦ καὶ τὴν

    σοφία δίνει παρὰ μερίδιο, διότι τὰ ἔχει δικά του καὶ τὰ χρησιμοποιεῖ. (351D)

    ΑπάντησηΔιαγραφή