Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΚΙΤΡΙΝΟΙ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ


γράφει ο Θεόδωρος Λάσκαρης
                   
                        
Κινέζοι προτεστάντες
Οι τελευταίες αναφορές για τη θρησκευτική κατάσταση στην Κίνα ομιλούν για μία ραγδαία αύξηση των κινέζων που προσηλυτίζονται στον προτεσταντισμό. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός , αλλά υπολογίζονται γύρω στα 70 εκατομμύρια. Βέβαια, κάποιος θα πει ότι ο αριθμός δεν φαίνεται μεγάλος για μία χώρα 1.5 δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Όμως εάν λάβουμε υπόψη μας ότι οι συνειδητά θρησκευόμενοι υπολογίζονται γύρω στα 300 εκατομμύρια, τότε ο αριθμός των 70 εκατομμυρίων είναι ιδιαίτερα σημαντικός. 

Πως εξηγείται άραγε αυτό το φαινόμενο; Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι λόγω της αυξημένης οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα, μόνον η θρησκεία που γέννησε τον καπιταλισμό (Μαξ Βέμπερ, Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού) θα μπορούσε να ανταποκριθεί στη νέα νοοτροπία των Κινέζων. Πάντως εγώ όταν άκουσα για πρώτη φορά αυτήν την είδηση, θυμήθηκα κάτι που είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια: Ο Σουν Γιατ-Σεν, ο Κινέζος επαναστάτης που ανέτρεψε την  Δυναστεία Μαντσού, και εγκαθίδρυσε την δημοκρατία στην Κίνα ήταν προτεστάντης. Μετά τον θάνατο του, οι συνεργάτες του χωρίστηκαν και κάποιοι από αυτούς πέρασαν στον κομμουνισμό. Λοιπόν και αυτοί ήταν προτεστάντες, για την ακρίβεια Μεθοδιστές και οι περισσότεροι ήταν συνδεδεμένοι με την γνωστή προτεσταντική οργάνωση Y.M.C.A. Μετά το 1953, η κομμουνιστική κυβέρνηση απέλασε όλους τους προτεστάντες  ιεραπόστολους, αλλά αυτό δεν μας λέει κάτι το ιδιαίτερο, μια που όταν τα κομμουνιστικά καθεστώτα παγίωναν την εξουσία τους, αμέσως προέβαλλαν ένα αντί-θρησκευτικό προσωπείο. 


To παραδοσιακό έμβλημα της YMCA
Δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, η βοήθεια που έδωσε στον Σουν Γιατ-Σεν και αργότερα στον Μάο, μια οργάνωση προτεσταντών (WASP) του Αμερικανικού establishment, η γνωστή ως «Skull & Bones» ή «The Order» (Για περισσότερα στοιχεία για την ιδιάζουσα σχέση ΗΠΑ και Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει ένα προηγούμενο άρθρο του Θεόδοτου επί του θέματος εδώ). Την εποχή που ο Σουν Γιατ-Σεν έκανε την επανάσταση, γραμματέας πολέμου στις ΗΠΑ ήταν ο Henry Lewis Stimson, επιφανές στέλεχος της προαναφερθείσας οργάνωσης, και ο οποίος μέσω απεσταλμένων του στην Κίνα βοήθησε τον Σουν Γιατ-Σεν στα επαναστατικά του σχεδία. (Να σημειώσουμε ότι ήταν ο  Henry Lewis Stimson που συνέβαλε καθοριστικά στην λήψη της απόφασης για την ρίψη της ατομικής  βόμβας στην Ιαπωνία). 

Αλλά ας επιστρέψουμε στην προτεσταντική επιρροή στην Κίνα: Όπως έχουμε ξαναπεί σε προηγούμενα άρθρα, ο προτεσταντισμός, ειδικά ο Καλβινικός πουριτανισμός, (ο γερμανικός λουθηρανισμός έχει διαφορετικό πνεύμα) είναι ένα αμάλγαμα γνωστικισμού και ιουδαϊσμού. Αυτό σημαίνει ότι μία κοινωνία που ασπάζεται αυτή την αίρεση, σιγά-σιγά θα εξιουδαϊστεί.  Όπως μάλιστα έγραφε ένα άρθρο της αγγλικής εφημερίδας The Guardian, ο πουριτανισμός θα μπορούσε να γίνει η θρησκεία της Κινεζικής ελίτ. Από ότι φαίνεται οι κρύφιες δυτικές  ελίτ  ετοιμάζονται  να δώσουν στην Κίνα ένα πολύ  ιδιαίτερο ρόλο στο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Ίδωμεν.

4 σχόλια:

  1. Η τελική μάχη των μαχών θα είναι μεταξύ των υπερασπιστών της απόλυτης μητέρας τους της φύσης (με ό, τι συνεπάγεται αυτό) και αυτών που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο σχήμα πού θα την καταργήσει (με ότι συνεπάγεται αυτό).
    Όλοι οι ιδεολογικοί "παραπόταμοι" τελικά θα συνέλθουν σε αυτά τα δύο ρεύματα... όλα τα άλλα σε βάθος χρόνου θα φαίνονται πολύ μικρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα διαχωρισθή «η ήρα από το στάρι» με άλλα λόγια δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Κινέζοι δεν είναι θρήσκοι. Ο Κομφουκιανισμός είναι ηθικός κώδικας και όχι θρησκεία. Γι'αυτό υπάρχουν στην Κίνα πολλοί Κινέζοι... Ιουδαίοι. Οι Αμερικανοί βοήθησαν τον Μάο Τσε-τουνγκ να πάρει την εξουσία ελαττώνοντας δραστικά τη βοήθεια που έδιναν στον Τσαγκ Κάι-σεκ. Τον δρόμο προς την επικράτηση των Κινέζων κομμουνιστών τον είχε ανοίξει η Περλ Μπακ με τα βιβλία της, που έκαναν θραύση στον Μεσοπόλεμο. Ο Μάο Τσε-τουνγκ άλλωστε διατήρησε τον καπιταλισμό: Τα τέσσερα άστρα στη σημαία της Κίνας είναι "αγρότες, εργάτες, φοιτητές και εθνικοί καπιταλιστές".
    Επιπλέον, το Κράτος που εγκαθίδρυσε ο Μάο Τσε-τουνγκ το ονόμασε "Νέα Δημοκρατία". (Το πιάσαστε το υπονοούμενο...)
    Σήμερα οι Αμερικανοί λένε ότι ο "λαός που τους μοιάζει περισσότερο είναι οι Κινέζοι".
    L.V.F.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν τω μεταξύ, στην γειτονική των Κινέζων Μιανμάρ (Βιρμανία), οι Βουδιστές κατάστρεψαν 14 από τα 15 τζαμιά που χρηματοδότησαν οι Wahhabism Σαουδαραβες ... και άλλες ιστορίες που δεν θα βρείτε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε ελεγχόμενα blog ...
    Τον τελευταίο καιρό δεν μπορεί, θα έχετε σκοντάψει σε μια ατελείωτη σειρά από άρθρα εφημερίδων που καταγγέλλουν τους βουδιστές μοναχούς στη Βιρμανία ως «διώκτες» της μουσουλμανικής μειονότητας ...

    Περισσότερα, εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή