Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Γράφει ο Ιωάννης Αυξεντίου                       
 
o "ναός" και οι "ιερείς" του
Θα αρχίσω  αυτή την σύντομη ανάλυση με μία απλή ερώτηση: Έχετε ποτέ ακούσει ένα πολίτευμα που να έχει Ναό; Μέχρι σήμερα γνώριζα ότι ναούς έχουν μόνο τα διάφορα θρησκευτικά δόγματα. Άρα νομίζω ότι είναι λογικό να συμπεράνω, ότι όσοι αποκαλούν έτσι το κοινοβούλιο, ασφαλώς αναφέρονται σε κάποια άγνωστη (στους πολλούς) θρησκεία, της οποίας το τελετουργικό τελείται εντός του κοινοβουλίου. Ναι λοιπόν, το ομολογούν: Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι μία θρησκεία. Δεν ξέρω βέβαια αν ανήκει στις «παραθρησκευτικές οργανώσεις», πάντως έχουν απόλυτο δίκιο! Πρόκειται για ένα θρησκευτικό δόγμα, και ακριβώς την βαθύτερη φύση αυτού του δόγματος θα αναλύσουμε  τώρα.

Η αντιπαραδοσιακή επίθεση στον δυτικό κόσμο άρχισε γύρω στο 1600, με την εμφάνιση του προτεσταντισμού, και αργότερα με τις αστικές επαναστάσεις (Γαλλική κ.λπ.),οι οποίες θα καθιερώσουν το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα. Και τα δύο αυτά φαινόμενα, ο προτεσταντισμός στην θρησκεία και ο αστικός καπιταλισμός στην οικονομία, αποτελούν τις δύο εκφάνσεις του ίδιου ρεύματος,  δηλαδή του εβραϊκού γνωστικισμού. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του ρεύματος και της συνακόλουθης εποχής (δηλαδή της νεωτερικότητας), είναι ο ανθρωποκεντρισμός, η πόλωση στον ορθολογισμό, η πίστη στον προοδευτισμό και τον  επιστημονισμό και γενικά σε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούσαν να οδηγήσουν στην απομάγευση του κόσμου· στη διάρρηξη, δηλαδή, της σχέσης του ανθρώπου με το Θείο και τη συνακόλουθη καλλιέργεια της εντύπωσης πως η μόνη αλήθεια είναι αυτή που προέρχεται από την ανθρώπινη νόηση. Αυτό είναι και το κρίσιμο σημείο στην ανάλυσή μας: ο γνωστικισμός είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο του την εξάλειψη της «αντικειμενικής αλήθειας», δηλαδή της αλήθειας που υπερβαίνει την ατομική υποκειμενικότητα και προέρχεται από τα Άνω. Για να επιτύχει λοιπόν σε αυτό τον σκοπό του, στο κοινωνικό -πολιτικό επίπεδο, το πρώτο που έπρεπε να κάνει είναι να υποκειμενοποίησει το ΗΘΟΣ. Κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει μόνον με την αποκοπή της κοσμικής εξουσίας από την  υπερβατική της θεμελίωση (ο Βασιλέας ως εκπρόσωπος του θεού στην γη) και κατά δεύτερο, με την δημιουργία των κομμάτων, καθένα από τα οποία θα εκπροσωπούσε ένα διαφορετικό ΗΘΟΣ (η υποκειμενοποίηση του ήθους). Ενώ λοιπόν όλες οι παραδοσιακές κοινωνίες ήταν θεμελιωμένες στην εκ των ΑΝΩ ΑΡΧΗ, ο γνωστικισμός κατάφερε να τις θεμελιώσει στην εκ των ΚΑΤΩ ΑΡΧΗ.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό επέφερε μία συνταρακτική αλλαγή, μία μεταστοιχείωση σε όλες τις Δυτικές κοινωνίες, οι οποίες πλέον ομοιάζουν με οργανισμούς σε προχωρημένη σήψη:  Άνθρωποι του ιδίου φίλου τελούν γάμο, παιδιά μπορούν να ανατραφούν από δύο άνδρες, η σεξουαλική ακολασία έγινε τρόπος ζωής, το χρήμα ο καθοριστικός παράγοντας των πάντων, και...στο Λονδίνο κατακρεουργούνται  με μπαλτάδες κρεοπωλείου άνθρωποι μέσα στη μέση του δρόμου. Τέτοιες σκηνές στην Ευρώπη υπήρξαν μόνον όταν το Πάσχα του 451 οι ορδές του Αττίλα εισέβαλαν στην πόλη Μετς (Metz) της βορειοδυτικής Γαλλίας. Την εποχή εκείνη, αποκαλούσαν τον Αττίλα με μία φράση που νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα στους σημερινούς πολιτικούς της Ευρώπης: flagellum Dei (= Η μάστιγα του θεού). Νομίζω ότι, αν και σύντομη αυτή η ανάλυση μας, τεκμηρίωσε με επάρκεια το γεγονός ότι ο «Ναός του κοινοβουλίου» είναι ο Ναός της θρησκείας του γνωστικισμού.

9 σχόλια:

  1. Μας λέτε...
    Η αντιπαραδοσιακή επίθεση στον δυτικό κόσμο άρχισε γύρω στο 1600, με την εμφάνιση του προτεσταντισμού, και αργότερα με τις αστικές επαναστάσεις (Γαλλική κ.λπ.),οι οποίες θα καθιερώσουν το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα.

    Ο Καπιταλισμός εμφανίστηκε(βγήκε στην πιάτσα) από της απαρχές του ανθρώπου....επίσης η Ευρώπη θα έπρεπε να παραμείνει στο φεουδαρχισμό;...επίσης μας λέτε για τον προτεσταντισμό...δηλαδή ο χριστιανισμός τι είναι; τι έκανε ; τι κάνει σήμερα;πάντα δεν ήταν το δεκανίκι του καπιταλισμού;....πριν την Γαλλική επανάσταση ποιος κατείχε τον πλούτο; μα φυσικά το παπαδαριό με ακολουθία τους φεουδάρχες...

    Και παρακάτω...

    Eίναι ο ανθρωποκεντρισμός, η πόλωση στον ορθολογισμό, η πίστη στον προοδευτισμό και τον επιστημονισμό και γενικά σε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούσαν να οδηγήσουν στην απομάγευση του κόσμου· στη διάρρηξη, δηλαδή, της σχέσης του ανθρώπου με το Θείο και τη συνακόλουθη καλλιέργεια της εντύπωσης πως η μόνη αλήθεια είναι αυτή που προέρχεται από την ανθρώπινη νόηση.

    Όλα τα παραπάνω είναι δημιούργημα των αρχαίων Ελλήνων...κυρίως των Προσωκρατικών με Αριστοτέλη,Σοφιστές και βέβαια καθόλου Πλάτωνα και την παρέα του....που τα ρήμαξαν(τα έκαψαν όλα...οι πρώτοι διδάξαντες!!) Δηλαδή η μόνη αλήθεια είναι αυτή που προέρχεται από εκεί ψηλά στον ουρανό ;!!....θα τα ακούει ο Αριστοτέλης και η παρέα του και θα τρίζουν τα κόκαλά τους....ότι κατάφερε η ανθρωπότητα το κατάφερε με την λογική (υλισμό)... αν επικρατούσε ο ιδεαλισμός θα είχαμε παραμείνει τετράποδα...

    Και παρακάτω
    το πρώτο που έπρεπε να κάνει είναι να υποκειμενοποίησει το ΗΘΟΣ....

    Δηλαδή το ήθος δεν είναι υποκειμενικό;τι είναι; Τι δημιουργεί το ήθος και πως διαμορφώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια;Θα ήθελα μία απάντηση σας...

    Ευχαριστώ

    ΥΓ. Στο blog σας παρατηρώ μία ταύτιση του Αριστοτέλη με τον Πλάτωνα(σε άλλα post) αυτό είναι εντελώς ανυπόστατο και αντι-επιστημονικό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός του ότι αγνοείτε βασικά πράγματα, πχ. Μαξ Βέμπερ, Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού, Werner Sombart, Ο αστός, κλπ, εκτός του ότι δεν γνωρίζετε τις τρομακτικές διαφορές μεταξύ προτεσταντισμού και παραδοσιακού χριστιανισμού, εκτός του ότι έχετε άγνοια για την κοινωνική ζωή στην φεουδαρχική Ευρώπη, αφού προφανώς διαβάζετε αριστερίζοντες ή δημοκρατίζοντες ιστορικούς, εκτός του ότι λέτε χαζομάρες απίστευτες για «τετράποδα» και τα παρόμοια, αγνοώντας προφανώς ότι όλος ο δυτικός πολιτισμός, από την αρχιτεκτονική , την μουσική, την ζωγραφική, μέχρι και την φιλοσοφία βασίστηκε στην Θρησκεία, εκτός λοιπόν όλων αυτών, το πνεύμα σας θυμίζει μαρξιστή : Εξάλλου και Μαρξ έγραψε την διδακτορική του διατριβή πάνω στον Επίκουρο. Είστε λοιπόν εκτός του πνεύματος του μπλογκ , εδώ δεν χρησιμοποιούμε λέξεις όπως «παπαδαριό», αλλά λέξεις όπως « Ιερείς», «Αριστοκράτες», «Υπερβατικό» , «Υπέρτατη αλήθεια» κλπ, . Άρα διαλέξατε λάθος μπλογκ. Και κάτι τελευταίο: Οι προσωκρατικοί δεν πίστευαν όλοι αυτά που εσείς νομίζετε ότι πίστευαν .Για παράδειγμα , ο Ηράκλειτος: Ο ΠΙΟ ΣΟΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΗΚΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ.
      I.Aυξεντίου

      Διαγραφή
    2. "ΥΓ. Στο blog σας παρατηρώ μία ταύτιση του Αριστοτέλη με τον Πλάτωνα(σε άλλα post) αυτό είναι εντελώς ανυπόστατο και αντι-επιστημονικό....."

      Δεν εχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο και τυγχάνει να διαβάζω όλα τα άρθρα πριν τα αναρτήσω. Απλά αυτό το έβγαλες από το μυαλό σου για να συμπληρώσεις με λίγη προβοκατόρικη γαρνιτούρα το μαρξιστικό λογίδριο σου. Επέστρεψε πίσω στο indymedia τωρα να γράψεις για το πόσο "προόδευσε" την ανθρωπότητα ο υλισμός με θεωρίες όπως του Lysenko και του Mao που δημιουργήσαν εκατομμύρια νεκρούς και οικολογικά κατέστρεψαν τον μισό πλανήτη. Το γεγονός ότι έχετε ακόμα και το θράσος και μιλάτε μετά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που εξοντώσατε καταδεικνύει ότι ως ανθρωπότητα δεν έχουμε πολύ καιρό ακόμα μπροστά μας.

      Διαγραφή
    3. ''ότι κατάφερε η ανθρωπότητα το κατάφερε με την λογική (υλισμό)... αν επικρατούσε ο ιδεαλισμός θα είχαμε παραμείνει τετράποδα...'' προφανώς πτυχίο στη Φιλοσοφία δεν έχεις, αν είχες τότε θα ήξερες αυτό που γνωρίζει ο κάθε πρωτοετής φοιτητής Φιλοσοφίας, δηλαδή, ότι άλλο η Λογική, κι άλλο η Φιλοσοφία. Οσον αφορά τη Φιλοσοφία υπάρχουν δύο βασικές κοσμοθεάσεις: ο Δυισμός κι ο Μονισμός (δεν θα υπεισέρθω σε άλλες γιατί γράφω ένα απλό σχόλιο κι όχι μια πραγματεία). Τωρα, ο Μονισμός μπορεί να είναι Υλιστικός ή Ιδεαλιστικός. Πιο συγκεκριμένα Δυισμός, για παράδειγμα, είναι η φιλοσοφική σκέψη του Καρτέσιου, Υλιστικός Μονισμός είναι ο Μαρξισμός (τα πάντα ειναι Ενα κι αυτό είναι Υλη) αλλά Ιδεαλιστικός Μονισμός είναι για παράδειγμα ο Χέγκελ (τα πάντα είναι Ενα κι αυτό είναι το Πνεύμα (der Geist). Τώρα από πού κι ως πού βγάζεις το συμπέρασμα ότι ο Υλισμός είναι ''λογική'' κι ότι πχ. η Φιλοσοφία του Χέγκελ οδηγεί στον ''τετραποδισμό'' είναι μυστήριο. Ιδεαλιστές Μονιστές είναι για παράδειγμα οι Ιάπωνες, είναι οι Ιάπωνες τρελοί; Περπατάνε στα τέσσερα; ή έχουν έναν αξιοζήλευτο πολιτισμό; Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα και καλό είναι όταν ασχολούμαστε με τη Φιλοσοφία να έχουμε κι ένα πτυχιάκι τουλάχιστον σ' αυτή διότι παρατηρείται το εξής ελληναράδικο και φαιδρό δηλ. ο κάθε ανίδεος να νομίζει ότι έχει το δικαίωμα να εκφέρει γνώμη για φιλοσοφικά θέματα μόνο και μόνο για να κάνει τον έξυπνο. Εγώ για παράδειγμα ούτε καν θα ονειρευόμουνα να εκφέρω γνώμη για την Κβαντομηχανική ή για ιατρικά θέματα μια και δεν τά έχω σπουδάσει. Οπως είπσ και κάποιος παραπάνω άντε πίσω στο indymedia για να μην πω τίποτα χειρότερο.
      MJÖLLNIR

      Διαγραφή
  2. KAI ΑΥΤΗ ΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΤΕ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΛΕΟΣ ΠΟΙΑ ΜΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.ΣΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΨΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΑΝΤΙΦΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΗΝ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ

    ΝΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΣΩ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΠΑΙΔΙΑ

    ΝΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aς προσέχουμε λίγο την ορθρογραφία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΦΟΜΟΙΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΦΟΜΙΩΣΤΕ. ΣΥΓΓΝΩΜΗΝ. ΕΙΠΑΜΕ, ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή