Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗN ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ

Το εισαγωγικό σημείωμα που ακολουθεί, ισχύει για όλα τα άρθρα του Θεόδοτου: Όταν παρουσιάζουμε το κείμενο ενός διανοούμενου , ενός φιλοσόφου κλπ, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με όλες τις απόψεις του και το σύνολο του έργου του. Εγκρίνουμε μόνον το συγκεκριμένο απόσπασμα που κάθε φορά δημοσιεύουμε. Για παράδειγμα, πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στον Rene Guenon τον οποίο θεωρούμε έναν  κορυφαίο και απαράμιλλο στοχαστή, αλλά ταυτόχρονα, διαφωνούμε με κάποιες από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. Ο πραγματικός ερευνητής πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που του παρέχονται, εάν θέλει να κατανοήσει τα διάφορα φαινόμενα. Εάν ένας άθεος μου προσφέρει μία βίδα, θα την μεταχειριστώ. Εάν ένας μουσουλμάνος ή ινδουιστής μου προσφέρει ένα κατσαβίδι, δεν θα το πετάξω. Εάν ένας κομμουνιστής μου δώσει ένα τρυπάνι, θα το  χρησιμοποιήσω. Εάν ένας ναζιστής που δώσει έναν διαβήτη, θα τον εκμεταλλευτώ. Παραμένοντας  σταθεροί  στα  πιστεύω  και  στις  αρχές μας, πρέπει να ομοιάσουμε  με έναν  ιδιότροπο, επιλεκτικό και ευαίσθητο  ΣΥΛΛΕΚΤΗ.

Γράφει ο  Θεόδωρος Λάσκαρης
Όταν κάποιος που υποφέρει από έναν κακοήθη όγκο επισκεφθεί έναν γιατρό, αυτός οφείλει να του πει όλη την αλήθεια για την ασθένεια του, καθώς και ότι η θεραπεία της  θα είναι επώδυνη. Αν δεν του τα πει αυτά, και απλώς με ένα κτύπημα στον ώμο  τον χαιρετήσει λέγοντας του: «δεν είναι τίποτα, θα περάσει», τότε ο ασθενής την επόμενη ημέρα μπορεί να πεθάνει.

Αποφασίσαμε λοιπόν να δημοσιεύσουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Παναγιώτη Κονδύλη, Η παρακμή του αστικού πολιτισμού, στο οποίο η ασθένεια της Νέο-ελληνικής νοοτροπίας περιγράφεται με σαφήνεια και χωρίς υπεκφυγές:


«Ένας λαός, ο οποίος κάτω από την πολύχρονη και βαθειά επιρροή των ελληνοκεντρικών αερολογιών  έχει μάθει να θεωρεί τον εαυτό του ως γένος περιούσιο και ως άλας της γης, αρνείται να βάλει με τον νου του ότι μπορεί να κάνει ο ίδιος κάτι τόσο εξευτελιστικό, όπως να ξεπουλάει τον τόπο του για να καταναλώσει περισσότερο. Έτσι δημιουργήθηκε μία ψυχολογική στάση που ελάχιστα διαφέρει από την συλλογική σχιζοφρένεια.(…)Ο ελληνοκεντρισμός επέζησε και θα επιζήσει για πολύ ακόμα, εφ’ όσον ψυχολογικά αποτελεί θεμελιώδη αμυντικό και υπεραναπληρωτικό μηχανισμό ενός έθνους, το οποίο ελάχιστα δικά του πράγματα παράγει στον τομέα της πνευματικής και της υλικής παραγωγής, έτσι ώστε να αντισταθμίζει χωρίς τραύματα όσα εισβάλλουν καθημερινά απ’ έξω, κατακτώντας τον δικό του χώρο. Όμως θα επιζήσει χωρίς κοσμοθεωρητικά  συγκροτημένες  και γενικότερα αποδεκτές μορφές-είτε ως στάση εθνικής «λεβεντιάς» και «περηφάνιας», είτε ως φολκλοριστικό καρύκευμα της τουριστικής εκποίησης του τόπου.(…) οι ηδονιστικές αξίες του αυθορμητισμού και της αυτοπραγμάτωσης, όπως τις διακήρυξε η πολιτισμική επανάσταση στην Ελλάδα, συμφύρθηκαν με τις παμπάλαιες και πασίγνωστες επιχώριες έξεις της  πνευματικής νωθρότητας, του εξυπνακιδισμού και της ημιμάθειας• η σύμφυρση αυτή, επομένως, ήταν η φυσική και βολική είσοδος του μεταμοντερνισμού σ’ έναν τόπο, όπου το αστικό εργασιακό ήθος είναι ουσιαστικά άγνωστο όχι μόνον στον τομέα της υλικής παραγωγής, αλλά και στον τομέα του πνεύματος, όπου δεν διαμορφώθηκαν επιστημονικές παραδόσεις με συνοχή και με μακρόβιους φορείς, και όπου οι μίμοι και οι γελωτοποιοί εκπροσωπούνται με ποσοστά ιδιαιτέρως υψηλά στους κύκλους των διανοουμένων, στα πανεπιστήμια και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όπως και να ‘χει, η τέτοια είσοδος του μεταμοντερνισμού στις ελληνικές συνθήκες αποτελεί, και εν μέρει την κορύφωση, της κρίσης όλων των θεμελιωδών δεδομένων της ελληνικής εθνικής ζωής.»

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προσθέσω καμία παρατήρηση σε αυτό το κείμενο. Αυτό που μπορώ να κάνω, είναι να βρω μέσα σε αυτό, και τους λόγους για τους οποίους στον τόπο μας δεν αναπτύχθηκε μία κουλτούρα της Δεξιάς: Η πνευματική νωθρότητα για την οποία ομιλεί ο Κονδύλης, οδηγεί πιο εύκολα στην διαμόρφωση μιας αριστερής κουλτούρας(ως αναζήτηση της  υλικής ευτυχίας εδώ και τώρα), όταν μάλιστα έρχεται ως ''μασημένη τροφή'' από την εσπερία. Από την άλλη πλευρά όμως, η Δεξιά ιδεολογία, που πράγματι υπήρξε στην Ελλάδα, αρκέστηκε σε εύκολα  ιδεολογήματα (= «πατρίς ,θρησκεία, οικογένεια» κλπ), και δεν μπόρεσε να παράγει μία  δομημένη κουλτούρα, όπως έκανε η αριστερά(στο εξωτερικό βέβαια). Με τον όρο κουλτούρα, εννοούμε την ανθρωπολογική, φιλοσοφική, ιστορική, ψυχολογική, επιστημονικά πολιτική, κοινωνιολογική και καλλιτεχνική παρουσίαση και τεκμηρίωση της Δεξιάς κοσμοθεώρησης.
 
Φώτης Κόντογλου, οι Οιωνοί
Οι αναλύσεις και οι διαπιστώσεις του Κονδύλη εντάσσονται σε ένα πρώτο επίπεδο ανίχνευσης, ας το χαρακτηρίσουμε ως ''τεχνοκρατικό επίπεδο''. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει και ένα δεύτερο επίπεδο ανίχνευσης, πολύ πιο βαθύ, το οποίο και τα αίτια της παρακμής μας αποκαλύπτει, αλλά ταυτόχρονα μας προσφέρει και  την βαθύτερη και ουσιαστικότερη λύση. Αυτό το δεύτερο επίπεδο, όποιος επιθυμεί μπορεί να το βρει μέσα στα έργα του Φώτη Κόντογλου, τα κείμενα του όπως και οι ζωγραφιές του, μπορούν να μας οδηγήσουν στην επανακάλυψη της Ελληνικής ψυχής.

Εσείς οι νεώτεροι πρέπει να κρατήσετε και να συνταιριάξετε, και τα δύο αυτά επίπεδα ανίχνευσης, το 'τεχνοκρατικό' και το μεταφυσικό, διότι μόνον έτσι θα γίνετε η νέα γενιά της πραγματικής και ουσιαστικής διανόησης.

7 σχόλια:

 1. Μας κινήσατε το ενδιαφέρον αγαπητέ Θεόδοτε.
  Μπορείτε να μας ενημερώσετε αν κυκλοφορούν στην Ελλάδα- σε μετάφραση
  κάποια έργα του Rene Guenon?
  Ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. «Γενική Εισαγωγή εις τας επί της Γνώσεως Ινδουϊστικάς Διδασκαλίας.»
   «Ο άνθρωπος και τα πεπρωμένα του κατά την Βεδάντα.»
   «Η Ανατολική Μεταφυσική.» (Η μοναδική δημόσια ομιλία στην Sorbonne το 1925.)
   «Ο Συμβολισμός του Σταυρού.»
   «Μελέται Χριστιανικού Εσωτερισμού.»
   «Ο Εσωτερισμός του Δάντου.»
   «Οικοδομικός και Τεκτονικός Συμβολισμός.»
   «Ο Ισλαμικός Εσωτερισμός» & «Το Ξίφος του Ισλάμ».
   «Ο Βασιλεύς του Κόσμου.»
   «Επισκοπήσεις επί της Μυήσεως.»
   «Η κρίση του σύγχρονου κόσμου.»
   «Η Βασιλεία της Ποσότητας και τα Σημεία των Καιρών.»

   To 2 τελευταία είναι τα βασικά

   Διαγραφή
  2. Ποιές από αυτές τις μεταφράσεις είναι καλές και ποιές πρέπει να αποφύγουμε? Η «Η κρίση του σύγχρονου κόσμου.» φαίνεται καλή μετάφραση (με βάση την αγγλική).
   Θεόδοτε η μετάφραση ''Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ'' του OSWALD SPENGLER Εκδόσεις-ΤΥΠΩΘΗΤΩ / ΔΑΡΔΑΝΟΣ αξίζει?

   Διαγραφή
  3. Το Η Παρακμή της Δύσης είναι από όσο ξέρω καλή μετάφραση και ο μεταφραστής είναι ιδιαίτερα αξιόλογος.

   Τα κείμενα του Γκενον που έχει μεταφράσει ο Γράβιγγερ ειναι σε καθαρεύουσα και ιδιαίτερα κουραστικά.Αλλά τα τελευταία είναι από άλλους μεταφραστές.

   Πἀντως θα πρέπει να έχουμε πάντα υπ όψιν τα εξής
   1. Είναι προτιμότερο να διαβάσει κάποιος ένα κειμενο έστω και σε κακή μετάφραση από το να μην το διαβάσει καθόλου.
   2. Όσο και άσχημη να είναι μια μετάφραση περισσότερα θα σου μείνουν από αυτή, από το αν διαβάσεις το κείμενο σε μια ξένη γλώσσα.Όσο και καλά να ξέρεις την τελευταία.
   3. Εάν κάποιος θέλει να μελετήσει ένα κείμενο σε βάθος και έχει γνώση της γλώσσας στο οποίο γράφτηκε είναι καλό να το μελετήσει και στη μετάφραση στη μητρική του και στο πρωτότυπο.

   Διαγραφή
 2. Ευχαριστούμε τα μάλα! (είπε η βυζαντινοτέτοια...)
  ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σλαβοφιλος Ελληνας Ευρασιανιστης27 Ιουνίου 2014 - 4:58 π.μ.

  Καταρχην συγχαρητηρια για το εξαιρετικο σας επιπεδο,μιας και αναφερομαστε στον Φωτη Αποστολελη(Κοντογλου) θα ηθελα να σας ζητησω περισσοτερα αρθρα για την Ορθοδοξια (και ας αναρτησατε προ ολιγων ημερων) που αποτελει την πεμπτουσια της υπαρξεως μας ως Ελληνες και μας συνδεει με αρρηκτους δεσμους με τον μεγαλο Σλαβικο κοσμο,αφου εμεις επι Βυζαντιου τον μυησαμε,ο οποιος ειναι η μοναδικη Ελπιδα,τουλαχιστον πληθυσμιακως,για την επιβιωση της φυλης μας,της Αριας Λευκης Ευρωπαικης.Υ.Γ. Επισης θα ηθελα περισσοτερα αρθρα γεωπολιτικου χαρακτηρος που να αφορουν την Ρωσσια και την ταυτιζουν με την Ελλαδα αλλα και με την Γερμανια(και ας αναρτησατε παλι προ ημερων).Ειναι εκ των ων ουκ ανευ η υποστηριξη μας σε μια επανασυνδεση της Ευρωπαικοτητας σε ολες της τις εκφανσεις εκ των οποιων σημαντικοτατη θεση εχει η Σλαβικοτητα.Ευχαριστω εν πασει περιπτωσει για την ανεκτιμητη προσφορα σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή