Γράφει ο Ιωάννης Αυξεντίου
Το Μεσαίωνα, ένας σοφός διδάσκαλος κάθε χρόνο όταν άρχιζε το μάθημα στο πανεπιστήμιο, συνήθιζε να κάνει το εξής: έδειχνε στους φοιτητές του ένα μήλο, λέγοντας: «αυτό είναι ένα μήλο. Όποιος δεν συμφωνεί μπορεί να φύγει».
Η υπερηφάνεια, η διανοητική αλαζονεία, η επιδίωξη της ανατροπής της κοσμικής τάξης, δεν είναι σκέψη και επιχειρηματολογία, αλλά η εικασία να καθορίσεις, με την σκέψη, το ''είναι''. Ο διδάσκαλος με αυτή την πράξη θέλησε να δείξει ότι δεν είναι η σκέψη που καθορίζει το ''είναι'' αλλά είναι το ''είναι'' που καθορίζει την σκέψη. Όπως έλεγε ένας άλλος στοχαστής “μόνον ο Θεός μπορεί να έχει την πολυτέλεια να είναι ιδεαλιστής'', διότι μόνον ο θεός καθορίζει το ''είναι'', ξεχωριστό από αυτόν, προφανώς, διότι το Είναι του δεν καθορίζεται, όμως όλα τα άλλα όντα ξεχωριστά από τον Θεό, είναι καθορισμένα από την σκέψη του Θεού. Οπότε ο άνθρωπος που θεωρεί ότι μπορεί να σκέπτεται τις ιδέες του, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΝΑΙ, είναι ένας άνθρωπος που τίθεται στην θέση του Θεού. Τότε η ανθρωπολογία γίνεται δαιμονολογία.
Στην εποχή μας συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έκανε ο διδάσκαλος του Μεσαίωνα• ο καθηγητής λέει στους φοιτητές: αυτό εδώ (δείχνει υποθετικά ένα μήλο) ονομάστε το όπως θέλετε, αλλά όποιος το ονομάσει μήλο, να αποχωρήσει από την αίθουσα. Το ίδιο λένε οι φιλόσοφοι, οι διανοούμενοι, οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι.
Εάν παρόλα αυτά, εσύ στυλώσεις τα πόδια σου και φωνάξεις το αυτονόητο: «μα...αυτό είναι ένα μήλο, εάν δεν συμφωνείτε να φύγετε», τότε θα σε πουν αναχρονιστικό, σκοταδιστή, φασίστα, αντιδημοκράτη, ρατσιστή, ομοφοβικό.
Θα πείτε και πολύ σωστά πως τα πανεπιστήμια εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν όχι κέντρα καλλιέργειας και μόρφωσης αλλά κέντρα πολιτικής κατήχησης και προπαγάνδας του συστήματος, το οποίο οικονομικά φιλελευθερίζει και πολιτικοκοινωνικά έχει θέσεις πλέον που θα έκαναν και τον Τροτσκυ να σοκαριστεί.
Όμως τα πανεπιστήμια δεν είναι απλά μια νησίδα παράνοιας ξεκομμένη από την υπόλοιπη κοινωνία, είναι τα εργαστήρια εντός των οποίων παράγονται οι ιδέες και οι ιδεοληψίες που αργότερα επιβάλλονται ως νόμοι αλλά και ως κυρίαρχες κοινωνικές νόρμες.
Ας δούμε ένα παράδειγμα: η παχυσαρκία, ειδικά στις γυναίκες, θεωρούταν πάντα κάτι το άκομψο, το άσχημο και ασφαλώς το ανθυγιεινό. Σήμερα στην αγγλοσφαίρα (και σύντομα και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο) και μόνο η αναφορά ότι ένα υπέρβαρο άτομο είναι ένα ακαλαίσθητο θέαμα χαρακτηρίζεται ρατσιστικό, καταπιεστικό και ιδεολογία μίσους. Υπάρχουν κινήματα που ενάντια σε κάθε λογική και επιστημονική έρευνα δηλώνουν πως το πάχος όχι μόνο είναι όμορφο και πρέπει να είναι πλήρως αποδεκτό αλλά και απόλυτα υγιεινό. Δεν μιλάμε ασφαλώς για γυναίκες που ενάντια στην εξίσου προβληματική εικόνα των καχεκτικών μοντέλων έχουν κάποια κιλά παραπάνω, μιλάμε για άτομα παραμορφωμένα από το πάχος, αυτό που οι γιατροί κλινικά ονομάζουν "νοσηρή παχυσαρκία" (morbid obesity).
Το μουσείο στρατιωτικής ιστορίας της Δρέσδης, μετά το δεύτερο "βομβαρδισμό" του |
Όσο και εάν ακούγεται παράξενο, η εποχή μας πραγματώνει τον κεντρικό πυρήνα του αρχαίου γνωστικισμού, οπότε, όσοι την αποκαλούν ''προοδευτική'' εποχή αυταπατώνται, είναι μία οπισθοδρομική εποχή, μιας που επανέρχεται στο βασικό πιστεύω μιας σέκτας του 70 μχ. Ο κεντρικός λοιπόν πυρήνας του γνωστικισμού ήταν ακριβώς αυτός: η σκέψη να μπορέσει να καθορίσει το ''είναι''. Διότι το ''είναι'' είναι μισητό και ατελές, προϊόν ενός κατώτερου θεού. Ο άνθρωπος καθορίζοντας το ''είναι'' γίνεται δημιουργός στην θέση του Δημιουργού. Ο άνθρωπος 'εωσφορίζει'.
Έτσι, εισαγάγει την ισότητα όπου αυτή δεν υπάρχει, καταργεί την ιεραρχία εκεί που αυτή είναι αυτονόητη, μεταβάλλει το αρσενικό σε θηλυκό και αντιστρόφως, παρέχει ελευθερία στον αχαλίνωτο, δίνει δικαιώματα ανθρώπων στα ζώα, αρνείται το προφανές και αποδέχεται το άδηλο.
Ο άνθρωπος όμως δεν μπορεί να καθορίσει πραγματικά το ''είναι'', δεν μπορεί να το αλλάξει, διότι στερείται της ικανότητας της Δημιουργίας. Μπορεί όμως να καταστρέψει. Ακριβώς εκεί θα φθάσει η προσπάθεια της σκέψης να καθορίσει το ''είναι'': στην καταστροφή της κοσμικής του εκδήλωσης. Τη σήψη ολόκληρης της Δημιουργίας.
Ας εξετάσουμε λίγο περισσότερο τι συμβολίζει αρχετυπικά το "μήλο". Κατά τη δημιουργία του πύργου της Βαβυλώνας, ο Θεός Δημιουργός (κακός για τους γνωστικούς) δίνει διαφορετικές γλώσσες στους τέκτονες του πύργου, ώστε να εμποδιστεί η ολοκλήρωση της κατασκευής του. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έτσι κατά κάποιο τρόπο δημιουργεί την διαφορετικότητα των εθνών (αυτή που οι γνωστικοί θέλουν να διαλύσουν). Η Νέα Υόρκη (η οποία ονομάστηκε "μεγάλο μήλο" για λόγους τουριστικής προβολής της) αποτελεί τη σύγχρονη βαβυλώνα. Οι νέοι πύργοι της Βαβέλ είναι οι ουρανοξύστες και ο λαός που τη κατοικεί ομιλεί μία γλώσσα ενώ είναι μίξη πολλών εθνών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι γνωστικοί θέλουν να επαναφέρουν τον κόσμο στη κατάσταση προ του προπατορικού αμαρτήματος αφού για αυτούς προπατορικό αμάρτημα δεν υπάρχει. Άλλωστε δεν υπάρχει αμαρτία απέναντι στον "κακό" Θεό Δημιουργό. Για αυτό αποθέωναν τον όφι όπως οι οφίτες και ναασήνοι. Οι πρωτόπλαστοι μέσα στο παράδεισο έτρωγαν μόνο φρούτα, (εκτός το μήλο αρχικά..) για αυτό και ο ιδρυτής της apple ήταν για ένα διάστημα φρουτοφάγος. Η εταιρία αυτή όμως έχει για σύμβολο το ..δαγκωμένο μήλο... Ίσως αυτό συμβολίζει (μεταξύ άλλων..) τη γνώση που πρέπει να αποκτήσουν οι γνωστικοί μέσω της βρώσης του...
Htech
Οι γραφες δεν διευκρινιζουν το ειδος του φρουτου που εφαγαν οι Πρωτοπλαστοι..δεν λενε οτι ειναι μηλο, λενε 'καρπος'. Το μηλο και ο μυθος γυρω απο αυτο και τους πρωτοπλαστους ηρθε πολυ αργοτερα.
ΔιαγραφήΚαλο κειμενο αλλα ετσι οπωσ τα λετε μοιαζει σαν ο 'ιδεαλισμοσ' να ειναι κατι κακο. Τι εννοειται σε αυτην την περιπτωση με την λεξη 'ιδεαλισμοσ' Αν και εγω καταλαβαινω, μπορει να υπαρχουν ομωσ απο καποιουσ παρεξηγησεισ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για το πολύ καλό άρθρο σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άρθρο αυτό αξίζει όσο 100 βιβλία. Προσδιορίστε τον γνωστικισμο....είναι ο Καβαλλισμός, όπου η σκέψη δημιουργεί τις σκεπτομορφές....και επειδή σας διαβάσαμε στο παράξενο, σε συνέχεια του άρθρου σας δείτε και αυτό ως επιβεβαίωση των γραφομένων σας ...μνημείο για τα έντομα που εξοντώθηκαν απο τον άνθρωπο....http://www.paraxeno.com/24446/iaponiko-mnimio-gia-osa-entoma-dolo/
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ γνωστικισμός είναι ένα από τα ρεύματα που επηρέασαν την Καββαλά αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ταυτίζονται κιολας. Για τον γνωστικισμό μπορείς να δεις την ανάλογη ετικέτα εδώ στο μπλογκ, είναι γύρω στα 36 άρθρα που ασχολούνται με το θέμα.
ΔιαγραφήΙσως αυτό είναι το άρθρο που θα πάρει την πρωτοκαθεδρία απο το σχέδιο Καλλέργη.Πρέπι να διαδοθεί όσο περισσότερο γίνεται.Το αλό ύφος ίσως ξυπνήσει την ευαισθησία στο αυτονόητο.
ΑπάντησηΔιαγραφήδυσκολο, τα άρθρα με φιλοσοφικό περιεχόμενο δεν έχουν ποτέ πέραση
ΔιαγραφήAρχικά συγγνώμη για τυχόν ορθογραφικά λάθη, πληκτρολογιο γαρ....
ΔιαγραφήΤο αυτονόητο πάντα θα έχει πέραση ειδικά όταν διαλύεται η ομίχλη που οι φωνασκούντες σκοπίμως δημιουργούν. Άλλωστε ήδη σας αναδημοσιεύουν....Θα μου πείτε ...και τι σημαίνει αυτό;;;
1. Δεν θα πέσουμε χωρίς αντίσταση
2. Δεν θα πέσουμε καθόλου
3. Η σπορά θα θρέψει το μέλλον
Απο εκεί και πέρα...ο καθείς θα είναι καιμυπεύθυνος για την προσωπική του παράνοια ή ομοπαράνοια και οι λοιποί θα σώσουμε την ψυχή μας και την ελευθερία μας και Ο Θεός Βοηθός.
Καλή συνέχεια
Xαρμολύπη, γιατί δεν είμαστε , κάποιοι μόνοι....και γιατί αυτό αλλάζει μόνο με φωτιά απο τον Ουρανό...
ΑπάντησηΔιαγραφή(Πόσοι διαβάζουν τον Θεόδοτο;;; 400, 500 την μέρα;;;; Εμείς σας βρήκαμε μέσω Παράξενου, που προφανώς και κάνει προσπάθειες να καταστήσει τις απόψεις σας γνωστές στην μάζα, αδίκως κατά την γνώμη μας. Έτσι βρήκαμε και τον κόκκινο ουρανό αλλά και την Εσχάτη Γραμμή και ναι, παρά το απλό και όχι απλοϊκό σας ύφος, διατηρούμε επιφυλάξεις για το κατα πόσοσ τα ανθρωποειδή της περιοχής θα σας κατανοήσουν) Μόνον Το Πρόσωπο Του Δημιουργού θα φέρει την λύση και η Φωτιά ακόμα και απο τον ουρανό.
Υπάρχει μια μικρή σκεπτόμενη μειοψηφία στην Ελλάδα, ένα μέρος αυτών μας διαβάζει. Το μπλογκ οντως δεν είναι για "ευρεία κατανάλωση", αλλά δεν θα γινόταν και αλλιώς με τα όσα παρουσιάζουμε.
ΔιαγραφήΤο paraxeno όντως κάνει πολύ καλή δουλεία με το να αναπαράγει σημαντικά άρθρα απο το μπλογκ μας καθώς και από άλλα αξιόλογα μπλογκ
Στο άρθρο αναφέρετε πως ο Άνθρωπος στερείται της ικανότητας της Δημιουργίας. Νομίζω πως είναι εν μέρει είναι λάθος. Ας δούμε όμως πρώτα τη σωστή εκδοχή, εκεί που έχετε δίκαιο, δηλαδή αυτό που θεωρώ πως μάλλον εννοείται και ενδεχομένως θα συμφωνείται μαζί μου. Εν μέρει είναι σωστό αυτό που λέτε στην περίπτωση που θελήσει να εξισωθεί και να αντικαταστήσει την υπέρτατη δημιουργική ικανότητα του Θεού κάτι που το κάνουν κάποιοι μέσω προώθησης των μεταλλαγμένων ή την αντιστροφή της λογικής και την επιβολή του αποτελέσματος ως ιδεολογία. Από την άλλη μεριά είναι μέρη λάθος διότι έχει ικανότητα δημιουργίας, περιορισμένη σε σχέση με τον Θεό αλλά έχει και αυτή είναι δοσμένη εξάλλου από το θείο, η γέννηση παιδιών και αρμονικών κατασκευών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς αυτοί που προσπαθούν να εξισωθούν με τον Θεό θέλουν να καταστρέψουν τη όποια θετική πνευματική και υλική δημιουργία του Ανθρώπου και να την αντικαταστήσουν με το άμορφο και το άσχημο και την παράνοια, εκεί που όλα είναι ασχημάτιστα και αποδιοργανωμένα ως πολτός δεν μπορείς να ορίσεις το σημείο που είναι το φρούτο "μήλο" ή το "έπιπλο τραπέζι". Γι αυτό επιτίθενται και στην κλασσικότητα που κρατάει στεγανά με αυστηρό ορθολογικό αρμονικό τρόπο στις διαφοροποιήσεις και στους σχηματισμούς επί της υλικού και του πνευματικού. Στην πραγματικότητα δεν θέλουν να εξισωθούν ή να δημιουργούν αντί του Θεού, αλλά να εκφυλίσουν τη δημιουργία. Απλουστευμένα είναι "κάφροι" που θέλουν να αντικαταστήσουν την καλύτερη ορχήστρα για να ξύνουν ακανόνιστα τα όργανα και να παράγουν ήχους σπάζοντας τα. Αντιλαμβάνομαι βέβαια πως εννοείτε οτί ο Άνθρωπος δεν έχει ικανότητα δημιουργίας εκ του μηδενός μέσα σε ένα αχανές κενό Σύμπαν εαν δεν του δοθούν πρώτα εκ φύσεως (από τον Θεό) κάποιες "βάσεις" λογικής, βιολογίας και άλλων πολυσύνθετων φυσικών δημιουργιών για να σχηματοποιεί μετέπειτα καταστάσεις και πολιτισμούς με κάποια δεδομένα "Είναι" με συγκεκριμένα στοιχεία της φύσης φυσικών κανόνων.
Εννοούμε ότι δεν έχει την ικανότητα δημιουργίας "είναι'', νομίζω είναι κατανοητό.
ΔιαγραφήΗ έννοια της Δημιουργίας δεν αφορά τα άψυχα, αλλά τα έμψυχα....Μόνον Ο Δημιουργός δύναται να επιτύχει κάτι τέτοιο, δηλαδή να δώσει ψυχη....
ΔιαγραφήΟι εωσφοριστές πιστεύουν το αντίθετο
Συμφωνώ, το περιέγραψα εξάλλου εδώ : "Αντιλαμβάνομαι βέβαια πως εννοείτε οτί ο Άνθρωπος δεν έχει ικανότητα δημιουργίας εκ του μηδενός μέσα σε ένα αχανές κενό Σύμπαν εαν δεν του δοθούν πρώτα εκ φύσεως (από τον Θεό) κάποιες "βάσεις" λογικής, βιολογίας"............ Όταν αναφέρoμαι στη βιολογία, εννοώ πως τον δημιούργησε ο Θεός και να του εμφυσήσε ψυχή, δηλαδή είναι αδύνατον να υπάρξει Άνθρωπος από το πουθενά εαν δεν υπάρχει μια θεϊκή προδιεργασία δημιουργίας της βιολογικής εξέλιξης, ή γέννεσης συμπεριλαμβανομένου και του μυστηρίου της ψυχής. Όταν αναφέρομαι σε κενό αχανές σύμπαν και τον άνθρωπο είναι προφανώς οξύμωρο χρονικά διότι δεν γίνεται να υπάρξει άνθρωπος πριν τη δημιουργία... Το εννοούσα σαν παράδειγμα και υπόθεση πως όταν δεν υπάρχουν κάποιες "βάσεις" και δεδομένα προυπάρχουσας δημιουργίας ως βιολογία, πνεύμα και σε σχέση και το μυστήριο της ψυχής, τότε δεν υπάρχει και άνθρωπος. Οι εωσφοριστές και γνωστικιστές βλέπουν τα πάντα σαν πολτό με αποτέλεσμα να δυσκολεύει ξεχωρίζει κάτι συγκεκριμένο, αλλά και να ξεχωρίζει θα προσπαθήσουν να το κάνουν να μην ξεχωρίζει. Επίσης δεν κατανοούν την αρμονία στην κλασσικότητα που κρατάει στεγανά με αυστηρό ορθολογικό αρμονικό τρόπο στις διαφοροποιήσεις και στους σχηματισμούς επί της υλικού και του πνευματικού. Αυτοί επιτίθενται στο υλικό πρώτα για να αναιρέσουν και την αξία και την οργάνωση της ψυχής επί του υλικού σώματος. 'Ειναι εντελώς αντίθετοι του Αριστοτελικού αλλά και Πλατωνικού τρόπου σκέψης, της λογικής και της θεωρίας της ανώτερης οργάνωσης που βρίσκεται στον πνευματικό κόσμο σχηματιζόμενης και στον υλικό.
ΔιαγραφήΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΛΟ......ΕΙΝΑΙ ΦΡΟΥΤΟ...ΜΗ ΓΙΝΕΣΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ.....ΟΛΟΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΑ......ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.......
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό άρθρο, όπως και το πρώτο σχόλιο, όχι πως τα άλλα σχόλια υστερούν αλλά το δαγκωμένο μήλο της Apple ...!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια!
Μ'αρεσει πολυ αυτο το blog..πως δε το χα ανακαλυψει πιο πριν..:p Χαιρομαι που το ανακαλυψα οπως κ να χει.
ΑπάντησηΔιαγραφή