Κυριακή 21 Απριλίου 2013

21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 (ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)

Με την ευκαιρία της γνωστής επετείου, ο Θεόδοτος δημοσιεύει αποσπάσματα των πρώτων κεφαλαίων σχετικής μελέτης (με έμφαση στην εξωτερική πολιτική του στρατιωτικού καθεστώτος των ετών 1967-1974) του κ. Δημήτρη Μιχαλόπουλου. Η μελέτη αυτή ήταν να κυκλοφορήσει με το φύλλο της Παρασκευής, 19ης Απριλίου, του Ελεύθερου Κόσμου, μα λόγω απροσδόκητων αλλαγών στον προγραμματισμό της εφημερίδας  δημοσίευσή του αναβλήθηκε για τον προσεχή Ιούνιο.

Η γεωπολιτική σημασία του ελλαδικού χώρου

Harold Mackinder
Η κατανόηση της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας είναι τελείως αδύνατη, εάν δεν επιχειρηθεί πάνω στη βάση του δόγματος Mackinder: Εάν η Δύναμη η οποία κατέχει την καρδιά της Ευρασίας (=Ευρώπη+Ασία) επιτύχει πρόσβαση στα παράλια ειδικώς της Μεσογείου, τότε αυτομάτως αποκτάει ικανότητα παγκόσμιας κυριάρχησης. Τέτοια Δύναμη είναι κυρίως η Ρωσία… ‘Καθήκον’ κατά συνέπεια των φιλελεύθερων, δημοκρατικών Δυνάμεων της Δύσης…είναι να αποτρέψουνε αυτήν την κάθοδο. Και μια ματιά στον χάρτη είναι αρκετή, για να γίνει αντιληπτή η τεράστια, κολοσσιαία στην ουσία σπουδαιότητα του ελλαδικού χώρου όσον αφορά την εφαρμογή του δόγματος αυτού… Η Δύση, πράγματι [ελέγχοντας την Ελλάδα], είχε καταφέρει να κρατήσει τη Ρωσία μακρυά από τη Μεσόγειο. Η κατάσταση όμως έμελλε δραματικώς να μεταβληθεί το έτος 1967.


                         Η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και οι επιπτώσεις της

…Το ενδεχόμενο νέας σύρραξης μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών Κρατών της περιοχής ήτανε ορατό ήδη από το 1966. Και το ενδεχόμενο αυτό έπαιρνε διαστάσεις παγκοσμίως δραματικές, δεδομένου ότι η «δημοκρατική Δύση» υποστήριζε το Ισραήλ, ενώ αντίθετα η Σοβιετική Ρωσία τις αραβικές χώρες…


          Αυτό το τελευταίο γεγονός απασχολούσε εντόνως τους «εγκέφαλους» των φιλελεύθερων/δημοκρατικών Δυτικών Δυνάμεων, καθώς πλησίαζε η στιγμή της έκρηξης του πολέμου. Νίκη του Ισραήλ θα σήμαινε νίκη της Δύσης. Και αντιθέτως, η νίκη των Αράβων θα αποτελούσε νίκη της Ρωσίας και των συμμάχων της. Βέβαια, αυτό το δεύτερο ενδεχόμενο ήτανε...μάλλον ‘χλωμό’. Το μέγα, όμως, πρόβλημα για τη Δύση εστιαζότανε στο ότι είτε χάνανε οι Άραβες...είτε κερδίζανε, αυτοί που έμελλε τελικώς να ωφεληθούν ήτανε οι Ρώσοι. Και τούτο, διότι, εάν μεν νικούσανε τα Αραβικά Κράτη, το γόητρο της Ε.Σ.Σ.Δ. και των συμμάχων της θα αυξανόταν ‘κατακόρυφα’, ενώ πάλι, σε περίπτωση νίκης του Ισραήλ, οι Άραβες θα είχανε ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη της προς αυτούς σοβιετικής (=ρωσικής) βοήθειας. Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, η Αλεξάνδρεια και το λιμάνι της μεταβλήθηκαν σε διεθνές διακύβευμα...[Γρήγορα, πράγματι,] το λιμάνι της Αλεξάνδρειας...άρχισε  να προσλαμβάνει όψη σοβιετικής ναυτικής βάσης…

            Υπό τις συνθήκες, όμως, αυτές το δόγμα του Mackinder κατέρρεε… και η κατάρρευση αυτή επέφερε δραματική αναβάθμιση της σημασίας του ελλαδικού χώρου.
         


O γεωπολιτικός χάρτης σύμφωνα με τον Mackinder


           Οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις και οι συνέπειές τους

Στην Ελλάδα, η Οκταετία της Ε.Ρ.Ε. με την αντικομμουνιστική ορμή της και τη –σχετική έστω- αναπτυξιακή της πολιτική είχε αποδειχτεί αποτελεσματικό ‘ανάχωμα’ κατά του «σοβιετικού επεκτατισμού»… Το 1963 όμως ο Κ. Καραμανλής έφυγε στο Παρίσι – και η αποχώρηση αυτή σήμανε την άνοδο του Γεώργιου Παπανδρέου.

          Σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας, ο εν λόγω Γ.  Παπανδρέου ήτανε «πολιτική προσωπικότης» πολύ συμπαθής στους Βρεταννούς. Σε αυτόν, πράγματι, επιρρίπτεται η ευθύνη για το αιματοκύλισμα στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1944, για την ‘επίτευξη’ του οποίου μάλιστα (πάλι σύμφωνα με τα αποτελέσματα σύγχρονης έρευνας) είχε πάρει το ποσόν των 7.000 αγγλικών (= χρυσών) λιρών. Αυτός, κατά λογική συνέπεια, θα έπρεπε να αναλάβει την ηγεσία της χώρας μας από το 1944 και μετά. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε – και προτιμήθηκε ο Κ. Καραμανλής... Αδίκως λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου προσπαθούσε να αναρριχηθεί στην εξουσία, ενόσω κυριαρχούσε στην πολιτική κονίστρα ο Κ. Καραμανλής με την Ε.Ρ.Ε. Ο εξοβελισμός όμως αυτού του τελευταίου είχε ως αποτέλεσμα την ανάδυση του Γ. Παπανδρέου – έστω και αν η ηλικία του ήτανε πια πολύ προχωρημένη, δεδομένου είχε γεννηθεί τον Φεβρουάριο του 1888. Έτσι, λόγω του ήδη ορατού ενδεχόμενου του θανάτου του, πλαισιώθηκε από τον γυιο του Ανδρέα.  

Α.Παπανδρέου, ο αμερικανοκίνητος τροτσκιστής
          Γεννημένος το 1919 ο Ανδρέας, είχε μητέρα τη Σοφία Μινέικο, κόρη Λιθουανού (ιουδαϊκής πιθανόν καταγωγής), ο οποίος, υπό μυθιστορηματικές και εν πολλοίς ανεξήγητες συνθήκες, βρέθηκε στην Ελλάδα, αφού προηγουμένως «είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του» στο Οθωμανικό Στράτευμα. Η ευκολία με την οποία έχει γίνει δεκτό το μύθευμα (=παραμύθι), πως δήθεν αυτός παρέδωσε στον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο και τον Ιωάννη Μεταξά, τα απαραίτητα για την κατά το 1913 άλωση του Μπιζανίου τοπογραφικά σχέδια, αποτελούν ένδειξη της προστασίας που άνωθεν τον περιέβαλλε. Φύση ιδιόμορφη λοιπόν ο Ανδρέας (σαν εγγονός που ήτανε τέτοιας ‘προσωπικότητας’) γοητεύθηκε γρήγορα από τα κελεύσματα της τροτσκιστικής εκδοχής του Μαρξισμού και –προστατευμένος, κατά κάποιο τρόπο, από το όνομα του πατέρα του- άρχισε να αναπτύσσει… πολιτικής υφής δραστηριότητα στη μικρή Αθήνα της εποχής. Τις εγκύκλιες σπουδές του τις έκανε… στο Αμερικανικό Κολλέγιο του Ψυχικού. Στη συνέχεια, γράφτηκε στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Στο μεταξύ, επιβλήθηκε το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, στα πλαίσια του οποίου ο Κωνσταντίνος Μανιαδάκης, υφυπουργός Δημοσίας Ασφαλείας, εξαπέλυσε μία ιδιαιτέρως επιτυχή εκστρατεία εναντίον οποιουδήποτε έργω ή δυνάμει αντίπαλου της κυβέρνησης. Στους στόχους του συμπεριλαμβάνονταν οι Τροτσκιστές – σε από καιρό σε ανοιχτή ρήξη με τη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν. Έτσι, ο Μανιαδάκης προχώρησε στη σύλληψη των δύο κορυφαίων, στην Ελλάδα, οπαδών του Τρότσκυ, δηλαδή του Παντελή Πουλιόπουλου και του Ανδρέα Παπανδρέου. Περιέργως όμως, ενώ τον πρώτο τον κράτησε φυλακισμένο, άφησε τον δεύτερο να φύγει στις Η.Π.Α. όπου, ως γνωστόν, σπούδασε στο Harvard, πολιτογραφήθηκε Αμερικανός, υπηρέτησε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ως νοσοκόμος στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών και, γενικώς, διέπρεψε τόσο πολύ ως καλός, σαφούς τροτσκιστικής απόκλισης Αμερικανός, ώστε να τον καλέσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Ελλάδα το 1960 και, τελικώς, να γίνει λαοπρόβλητος πρωθυπουργός κατά το 1981. Ο Π. Πουλιόπουλος όμως, που προφανώς δεν είχε την υψηλή κάλυψη που διέθετε ο Α. Παπανδρέου, παρέμεινε φυλακισμένος, δεν μπόρεσε να δραπετεύσει, όταν οι δυνάμεις του Άξονα κατέλαβαν την Ελλάδα, και τελικώς τουφεκίστηκε, το 1943, από τους Ιταλούς – σε αντίποινα βαρύτατης δολιοφθοράς που αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. είχανε κάνει στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο Κούρνοβο της Θεσσαλίας. Οι λίγοι Τροτσκιστές που απέμειναν στην Ελλάδα, όπου, πράγματι, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στην Αμερική, η ιδεολογία τους δεν είχε τότε σοβαρή απήχηση, προτίμησαν, στη διάρκεια του δεύτερου μισού της δεκαετίας του 1940 να συμπαραταχθούν όχι με τον «Δημοκρατικό Στρατό» του Κ.Κ.Ε. αλλά με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία...Ενώ εμάς τώρα μας ενδιαφέρει ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου.
          Ας ξαναγυρίσουμε λοιπόν σε αυτόν. 

* * *

Στην όλη ιστορία του Ανδρέα, ακόμη μεγαλύτερη περιέργεια από την επιείκεια που του έδειξε ο Μανιαδάκης…προκαλεί η προς αυτόν ευμένεια του Κ. Καραμανλή. Αυτός ο τελευταίος, πράγματι, αντιπαθούσε βαθύτατα τον Γ. Παπανδρέου και ολόκληρη την  οικογένειά του. Και αυτό, όχι μόνο για λόγους πολιτικούς αλλά και εξαιτίας μεγάλης διαφοράς χαρακτήρων… Ο Γ. Παπανδρέου ήτανε χαρακτήρας ασταθής… ο οποίος προκαλούσε τη δυσθυμία του Κ. Καραμανλή… Το 1960, λοιπόν, ο Γ. Παπανδρέου, απογοητευμένος από τις έως τότε ατυχείς προσπάθειές του να αναρριχηθεί στο πρωθυπουργικό αξίωμα, του ζήτησε να τον συμπεριλάβει σε ψηφοδέλτιο της Ε.Ρ.Ε. Ο Κ. Καραμανλής φυσικά αρνήθηκε, αλλά έσπευσε να ικανοποιήσει αίτημα, που «σχεδόν με δάκρυα στα μάτια» του διατύπωσε ο ήδη ηλικίας 72 ετών Παπανδρέου: να «του φέρει τον γυιο του πίσω, από την Αμερική». Έτσι, ο Ανδρέας ‘επέστρεψε’ στη χώρα μας και διορίστηκε σε ουσιαστικώς κυβερνητική θέση – με παχυλό, ιδίως για τα μέτρα της εποχής, και, όπως ευρέως διαδίδεται, αφορολόγητο μισθό.

Κ.Καραμανλής, ο "Εθνάρχης"...
          Όποιος έχει στοιχειώδη γνώση/εμπειρία της ψυχοσύνθεσης του Κ. Καραμανλή ευχερώς κατανοεί ότι αυτός ο τελευταίος αποκλείεται να έφερε στην Ελλάδα τον Ανδρέα, επειδή...είχε συγκινηθεί από τις παρακλήσεις του  υπερήλικα πατέρα του. Κατά πάσα πιθανότητα, και κάτι άλλο θα είχε συμβάλει (ο αμερικανικός «παράγων» πιθανότατα...)...Το κρίσιμο σημείο, πράγματι, είναι ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου,...τροτσκιστικής απόκλισης Μαρξιστής, άρχισε να συσπειρώνει, ευθύς μετά την αναχώρηση του Καραμανλή από την Ελλάδα, τους «αριστερούς» και να τους προωθεί στην «Ένωση Κέντρου» που, κατά το 1961, είχε συμπήξει ο πατέρας του. Δεδομένου όμως ότι, όπως ήδη τονίστηκε, Τροτσκιστές δεν υπήρχανε τότε στη χώρα μας, αναγκαστικώς ο Ανδρέας στράφηκε προς τα κατάλοιπα του –σε παρανομία την εποχή εκείνη- Κ.Κ.Ε. και των δυνάμεων που συνέπλεαν με αυτό. Τα κατάλοιπα αυτά εκφράζονταν έως τότε μέσω της Ε.Δ.Α. (= Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά), η οποία είχε σοβαρή εκλογική ισχύ, αλλά εμποδιζόταν να ασκήσει εξουσία μέσω της βαθύτερης δομής του τότε Ελληνικού Κράτους. Πυρήνας αυτής της εσώτερης δομής ήτανε, βέβαια, ο Ελληνικός Στρατός. Και ο Στρατός, όπως φάνηκε κατά τη φάση της σύγκρουσης του Κ. Καραμανλή με το Στέμμα, παρέμενε πιστός στο δεύτερο. Έτσι, η σχέση Στρατού και Στέμματος συνιστούσε ανάχωμα ιδιαιτέρως αποτελεσματικό ως προς την παρεμπόδιση της ανόδου στην εξουσία της κομμουνιστικής Αριστεράς. Την κατάσταση αυτήν όμως δραστικώς μετέβαλε η πολιτική ενεργοποίηση του Ανδρέα Παπανδρέου...

           Οι οπαδοί της Ε.Δ.Α. δεν διώκονταν – σύμφωνα με την κατά λέξη έννοια του όρου. Απλώς δραστικώς και αποτελεσματικώς εμποδιζόταν η είσοδός τους στην κρατική μηχανή. Και αυτό γινόταν, όχι επειδή ήτανε «κομμουνιστές», αλλά διότι, εξαιτίας της απουσίας σημαντικού τροτσκιστικού ρεύματος στην Ελλάδα, ακολουθούσανε τη γραμμή της Ε.Σ.Σ.Δ., άρα ήταν ρωσόφιλοι. Και στην περίπτωση αυτή δηλαδή τίποτα δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό, εάν δεν ληφθεί υπόψη το δόγμα του MacKinder: οι Ρώσοι δεν έπρεπε να αποκτήσουνε πρόσβαση στα παράλια της Μεσογείου...

το σύμβολο της Ένωσις Κέντρου
          Σύμφωνα με μαρτυρίες που δεν έχουνε, μέχρι σήμερα, ανατραπεί η συντριπτική νίκη της Ε.Κ. (= Ένωση Κέντρου) στις εκλογές του 1964 οφειλόταν και σε πριμοδότηση από μέρους της Ε.Δ.Α. Έτσι όμως ενισχυόταν αποφασιστικώς ο αριστερός πυρήνας της Ε.Κ., επικεφαλής του οποίου γρήγορα αναδείχτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο οποίος προβλήθηκε ως μοχλός των πολιτικών εξελίξεων μετά το περίφημο «βασιλικό πραξικόπημα» που συντελέστηκε το καλοκαίρι του 1965... Ο Ανδρέας [πράγματι], πιστός στη μαρξιστική του ιδεολογία, μόλις, χάρη στον πατέρα του, απέκτησε εξουσία, έκανε κινήσεις οι οποίες αναστάτωσαν το ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Πρώτα-πρώτα ενίσχυσε δραστικώς την τάση προς ανεξαρτησία του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου, με τελική συνέπεια την οριστική  ματαίωση κάθε προσπάθειας ενσωμάτωσης της Κύπρου στον εθνικό κορμό. Οι Ελληνοκύπριοι, τραγικώς συγχέοντας την  έννοια του συνθήματος «αυτοδιάθεση», που συνεχώς διατυμπάνιζε το διώνυμο Μακάριος-Ανδρέας, με το ιδεώδες της Ένωσης και παραβλέποντας την ανεξαρτησία που αυτοί οι δύο στην πραγματικότητα επιδίωκαν, τους υποστήριξαν. Και αποτέλεσμα της υποστήριξης αυτής ήταν όχι μόνο να μη τιμωρηθούν αυτοί οι δύο πρωτεργάτες,  Ανδρέας Παπανδρέου  και ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αλλά να θεωρηθούν περίπου ως ήρωες και να τους δοθεί εξουσία ουσιαστικώς απεριόριστη. Και βέβαια, η πορεία προς την κατάσταση αυτήν επιταχύνθηκε λόγω των γεγονότων του ‘θερμού Ιουλίου’ του 1965. Ο νέος βασιλιάς, Κωνσταντίνος Β΄, απέπεμψε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και προσπάθησε να επιβάλει λύσεις κοινοβουλευτικές δικής του επινόησης. Η χώρα μπήκε σε φάση παρατεταμένης πολιτικής κρίσης…

          Το σπουδαιότερο όμως ήταν πως η –ευχερώς προβλέψιμη- εκλογική νίκη της Ε.Κ. τον Μάιο του 1967 θα επέφερε την άρση της απαγόρευσης ένταξης παλαιών μελών του Κ.Κ.Ε. στην ελληνική κρατική μηχανή. Αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο προκάλεσε όχι απλώς ανησυχία αλλά φόβο στο Ν.Α.Τ.Ο. Έτσι, υπό την πίεση αυτής της πιθανότητας που έτεινε ραγδαίως να μεταβληθεί σε βεβαιότητα και υπό την επίδραση της μετατροπής της Αλεξάνδρειας σε είδος ναυστάθμου του Σοβιετικού Ναυτικού, καθ’όσον ρωσικά πολεμικά πλοία που συνοδεύονταν, για τον εφοδιασμό τους, από δεξαμενόπλοια περνούσανε τα Στενά και έφταναν στο μεγάλο αιγυπτιακό λιμάνι όπου και ναυλοχούσαν, το Ν.Α.Τ.Ο. αποφάσισε να επέμβει: Καρπός της επέμβασής του αυτής υπήρξε το ‘γεγονός’ της 21ης Απριλίου 1967.

Οι συνταγματάρχες και η κατάληψη της εξουσίας

Οι πρωταγωνιστές της 21ης Απριλίου

Όσον αφορά την κρίσιμη νύχτα της 20ής προς την 21η Απριλίου, ορθό είναι να ξεκαθαριστούν άπαξ δια παντός ορισμένα σημεία, τα οποία μέχρι σήμερα έχουνε γίνει αντικείμενο συνθηματολογίας και λεκτικής αντιπαράταξης, που συχνά φτάνουνε τα επίπεδα της γελοιότητας. Τα σημεία αυτά είναι τα εξής:
  1. Πράγματι, σχεδιαζόταν την εποχή εκείνη βασιλική παρέμβαση, χάρη στην οποία θα αποτρεπόταν η ‘εγκατάσταση’ και παγίωση στην εξουσία του Ανδρέα Παπανδρέου. Η παρέμβαση αυτή, μάλιστα, θα εκδηλωνόταν μέσω των «στρατηγών», των ανωτάτων, δηλαδή, στελεχών του Στρατεύματος, που λόγω αξιώματος είχαν συχνότερη και ευκολότερη την πρόσβαση στα Ανάκτορα. Είναι λάθος όμως να λέγεται ότι τον βασιλιά και τους στρατηγούς «του» τους πρόλαβαν οι «συνταγματάρχες»...[Ο βασιλιάς και οι στρατηγοί, πράγματι] ήθελαν να παρέμβουν κατά του Ανδρέα Παπανδρέου όχι πριν αλλά μετά τις εκλογές του Μαΐου του 1967. Αυτό το ενδεχόμενο όμως ανησυχούσε πάρα πολύ τους ηγετικούς κύκλους του Ν.Α.Τ.Ο., διότι ο ευχερώς προβλέψιμος ‘ξεσηκωμός’ της ελληνικής Αριστεράς, με σκοπό την προάσπιση και τελική κατίσχυση του Ανδρέα, οπωσδήποτε θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στη «νοτιοανατολική πτέρυγα» της Ατλαντικής Συμμαχίας. Και η αναταραχή αυτή, με τη σειρά της, θα διευκόλυνε ακόμα περισσότερο την κάθοδο στη Μεσόγειο των Σοβιετικών (= Ρώσων). Έτσι προτιμήθηκε η «λύση των συνταγματαρχών»,...[που]...αποφασισμένοι να δράσουνε πριν από τις εκλογές και να τις ματαιώσουνε. 

  2. Αντίθετα με τα περίφημα συνθήματα του τύπου «ΝΑΤΟ-CIA-προδοσία» ή και «Χούντα-CIA-προδοσία», η αμερικανική C.I.A. (Central Intelligence Agency) δεν είχε ανάμειξη στην κατάληψη της εξουσίας από τους «συνταγματάρχες»... Βάσει των ανωτέρω ερμηνεύεται και η αμερικανική στάση ως προς το καθεστώς της 21ης Απριλίου. Οι στρατιωτικοί κύκλοι των Η.Π.Α. το επικρότησαν -ή, έστω, παρέμειναν φαινομενικώς αδιάφοροι- και αποφασιστικώς συνέβαλαν στο να  μη διακοπεί η στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα μας. Αντίθετα, το εκεί πολιτικό κατεστημένο έδειξε εξαρχής τη δυσαρέσκειά του..

  3. O Moshe Dayan
    Μετά από τις επισημάνσεις αυτές, μπορεί να επιχειρηθεί  και η προσέγγιση της στάσης του Ισραήλ. Δεν υπάρχουνε ούτε καν ενδείξεις συμμετοχής ισραηλινών στρατιωτικών στα γεγονότα της νύχτας της 21ης προς την 22α Απριλίου. Ατεκμηρίωτη επίσης παραμένει η κατά τις ‘κρίσιμες ημέρες’ εκείνης της ‘γκαστρωμένης άνοιξης’ επίσκεψη και παραμονή στην Αθήνα του Moshe Dayan, ισραηλινού υπουργού Άμυνας εκείνη την εποχή. Όπως και να είναι όμως, η κατάληψη της εξουσίας από τους  «συνταγματάρχες» στην Ελλάδα σαφώς ευνοούσε το Ισραήλ. Και αυτό, επειδή, όπως ήδη τονίστηκε, η μη ανάσχεση της πολιτικής ανόδου του Ανδρέα Παπανδρέου θα επέφερε τη σε βαθμό καθοριστικό ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο – και αυτό μεγάλωνε τους από την πλευρά των Αράβων κινδύνους του Ισραήλ... Την ισραηλινή υποστήριξη προς το καθεστώς της 21ης Απριλίου, πάντως, πλήρως τεκμηριώνει γεγονός δραματικό στο οποίο, περιέργως, ελάχιστοι αποτόλμησαν μέχρι σήμερα να αναφερθούν. Και το γεγονός αυτό είναι ο θάνατος του υπολοχαγού Γιώργου Παναγούλη, αδελφού του Αλέκου που αποπειράθηκε, το 1968, να σκοτώσει τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ο Γιώργος Παναγούλης, μετά την επικράτηση των «συνταγματαρχών», εγκατέλειψε τον Ελληνικό Στρατό και μέσω Τουρκίας και Λιβάνου κατέφυγε στο Ισραήλ, για να ζητήσει πολιτικό άσυλο. Οι ισραηλινές αρχές όμως τον έπιασαν και τον παρέδωσαν δέσμιο στον πλοίαρχο ελληνικού επιβατικού σκάφους που έφευγε για τον Πειραιά. Στη διάρκεια του ‘ταξιδιού’ ο Γιώργος Παναγούλης «εξαφανίστηκε»: Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ... και ο επίσης μυστηριώδης θάνατος, την Πρωτομαγιά του 1976,του Αλέκου, εσφράγισαν ερμητικώς το όλο θέμα των –αρχικώς- φιλικών σχέσεων της 21ης Απριλίου με το Ισραήλ.

33 σχόλια:

  1. Κύριε Μιχαλόπουλε μας βοηθάτε να ξεστραβωθούμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρακαλώ πολυ θα ήθελα να μου πείτε αν ισχύουν τα παρακάτω η αν συμπληρώνουν την ανάλυση σας .
    Ο Ανδρεας Παπανδρεου ως τροτσκιστης γυρνάγε ανενόχλητος στα κολέγια των ΗΠΑ ;
    Οι πρώην έστω σοβιετικοι δεν τα είχαν μοιράσει με τους αμερικανούς στη γιαλτα; Απο το τίποτα που ηταν είχαν πάρει ας πούμε τον μισό κόσμο κ θα συνέχιζαν για τον άλλο μισό ; Η Χούντα των συνταγματαρχων δεν έγινε για να φύγουμε απο την επιροη των άγγλων - κατα συνέπεια τέλος το παλάτι - και να πάμε στη σφαίρα επιροης των ΗΠΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1. Nαι ο Ανδρέας αλώνιζε στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και δήλωνε ανοιχτά κιολας ότι ήταν αριστερός και υποστηρικτής του γιουγκοσλαβικού μοντέλου. Εάν ήταν δεξιός δε θα έβρισκε δουλεία ούτε σε σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
    2. Ουσιαστικά η μοιρασία είχε γίνει απο τη συμφωνία της Μόσχας το 44 (ειδικά όσον αφορά τα Βαλκάνια. Ο κόκκινος στρατός ήταν σε θέση να καταλάβει εκείνη την περίοδο και την υπόλοιπη Ευρώπη από αυτή που τελικά "απελευθέρωσε". Ουσιαστικά σε στρατιωτικό επίπεδο οι Σοβιετικοί ήταν σε θέση ισχύος.
    3. Είχαμε φύγει από την επιρροή των Άγγλων ήδη από το Συμμοριτοπόλεμο καθώς η Βρετανική αυτοκρατορία κατέρρεε και ήταν αδύνατο να διατηρηθεί ως πολιτικός παίκτης στη περιοχή μας. Για αυτό ανέλαβαν οι ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν σας κουραζω θα ήθελα αν ξέρετε να μου πείτε αν όντως η οκτωβριανη επανάσταση χρηματοδοτήθηκε απο τους Εβραίους τραπεζίτες όπως επίσης κ ο Χίτλερ και αν όντως όταν είχαν ήδη χάσει τον πόλεμο οι Γερμανοί κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμα τους έτσι ώστε οι αμερικάνοι να πατήσουν καλα τα πόδια τους στην ευρώπη για την χρηματοδότηση εκ νέου της Ευρώπης . Και αν αυτός ειναι ο λόγος που καθυστέρησαν να μπουν στον πόλεμο για να έχουν κάνει αρκετές καταστροφές οι Γερμανοί ;
      Επίσης αν σας ειναι εύκολο θα ήθελα να μου πείτε ένα βιβλίο , ιστοσελίδα η οτιδήποτε άλλο για την ιστορια της Ελλάδας απο την κατοχή εώς κ το τέλος του εμφυλίου .
      Δυστηχως ότι κι αν έχω διαβάσει έχει πάντα να κάνει με το ποιος το γράφει κ απο πια οπτική το βλέπει , οπότε άκρη μηδέν .

      Διαγραφή
    2. έχουμε γράψει για το θέμα της χρηματοδότησης των μπολσεβίκων από την Wall Street εδω: http://theodotus.blogspot.gr/2012/03/wall-street-ei.html

      Ισχύει πως στα πλαίσια της διαλεκτικής θέση-αντίθεση-σύνθεση η ναζιστική Γερμανία χρηματοδοτήθηκε εν αγνοία των ηγετών της από την Wall Street με σκοπό να στραφεί αργότερα κατά της ΕΣΣΔ του Στάλιν. Αυτό όμως δεν ακυρώνει την εθνικοσοσιαλιστική πολιτική που επαναδημιουργησε τη Γερμανία και δημιουργησε ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που προσέφερε την ευημερία στο γερμανικό λαό τι στιγμή μάλιστα που η δημοκρατική Ευρώπη λιμοκτονούσε.

      Οι Γερμανοί από τις περισσότερες χώρες που είχαν κατακτήσει απεχώρησαν ειρηνικά χωρίς να κάνουν καταστροφές. Η Αμερική ήταν στον πόλεμο ουσιαστικά ήδη από το 1940 αφού υποστήριζε ανοιχτά τη Βρετανία και τα αμερικανικά πλοία είχαν διαταγές να βάλουν κατά των γερμανικών υποβρυχίων στον Ατλαντικό. Η Αμερική καθυστέρησε να μπει στο πόλεμο διότι ο Ρουζβελτ δεν μπορούσε να δικαιολογήσει στους Αμερικάνους γιατί θα έπρεπε να πεθάνουν Αμερικάνοι για ευρωπαικές και ασιατικές υποθέσεις. Το Περλ Χάρμπορ του έδωσε αυτή την ευκαιρία. Αργότερα ασφαλώς η Γερμανία κηρύξε τον πόλεμο στις ΗΠΑ που στην ουσία βέβαια ήταν απλά η άδεια στα γερμανικά πολεμικά να έχουν την δυνατότητα να αμύνονται στις επιθέσεις των αμερικανικών πλοίων.

      Δεν γνωρίζω για κάποιο βιβλιο για την ιστορία της Ελλάδος από τη κατοχή μέχρι και τον συμμοριτοπόλεμο. Τα παλιά βιβλία του γενικού επιτελείου στρατού που περιέγραφαν αναλυτικότατα τα αίσχη των συμμοριτών τα πολτοποίησε ο τρσοτσκιστής Ανδρέας στό όνομα της "εθνικής ενότητας" ως αποτέλεσμα έχουν μείνει μόνο τα αριστερά προπαγανδιστικά που άλλωστε έχουν γίνει και η επίσημη ιστορία του "ελληνικού" κράτους από το 1982 και έπειτα.

      Διαγραφή
    3. Αν έχετε την καλοσύνη και κάτι ακόμη . Ο ΕΑΜ ήταν όντως απλά πατριωτικός με συμμετοχές απο όλα τα πολιτικά μέρη που απλά ενώθηκαν κατω απο τις διαταγές του Βελουχιώτη για την αντιμετώπιση και μόνο των Γερμανών και πώς μετά τον πόλεμο θα γινόταν δημοψήφισμα για νέα κυβέρνηση ή ήταν δημιούργημα του ΚΚΕ και σκότωνε επιλεκτικά Γερμανούς οπότε με τα αντίποινα που ακολουθούσαν αναγκάστηκαν πολλοί χωρίς να το θέλουν να πάνε στα βουνά για να αποφύγουν τις εκτελέσεις ? Και αν θέλετε κάτι ακόμη , στο μελιγαλά ο ΕΑΜ πήγε υστερα απο εντολή του Γ. Παπανδρέου για να εκτεθεί στα μάτια του λαού ( αν και γερμανοτσολιάδες σκότωσαν , οι οποίοι είχαν κάνει τα απίστευτα απο την Μεσσηνία έως την Λακωνία , που και αυτό ήταν παράξενο αφου είχε φανεί πως οι Γερμανοί αποχωρούσαν ) και έτσι να προετοιμάσει το έδαφος για τον εμφύλιο αφού ερέθιζε τους Αγγλους για τους κομμουνιστές αλλά έτσι έφευγαν απο το κάδρο και οι δωσίλογοι ( όλοι οι βενιζελικοί ) οι οποίοι σε συνεργασία με τα νέα αφεντικά -βλέπε Αμερική- θα την γλίτωναν και ταυτόχρονα θα την πλήρωναν πάλι οι δεξιοί
      του παλατιού οι οποίοι ήταν στην ουσία με τους Αγγλους?
      Γιατί βλέπουμε να μας σώζουν επώνυμα ανθρώπων που είναι ίδια με αρκετά που είχαν συνεργαστεί εκείνη την εποχή με τις δυνάμεις κατοχής είτε ώς ιδεολογία είτε ως μπίζνες και πολλοί άλλοι που σαφώς εσείς θα ξέρετε καλύτερα .

      Ευχαριστώ
      ΚΣ
      Πάτρα

      Διαγραφή
    4. Από τα όσα γράφεις έχω την εντύπωση πως έχεις συγκεκριμένη άποψη ήδη για αυτά που ρωτάς και δεν νομίζω πως υπάρχει περίπτωση να μεταπειστείς αλλά θα κάνω μια προσπάθεια.
      Η ιστορία του ΚΚΕ έδειξε πως ενεπλάκησαν στο πόλεμο κατά της Γερμανίας μόνο όταν η τελευταία επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ. Οι αριστεροί στην Ελλάδα ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν να απελευθερώσουν την χώρα από τους Γερμανούς. Αυτό που ουσιαστικά τους ενδιέφερε ήταν να εξοντώσουν κάθε εστία μελλοντικής αντίστασης και πολιτικού/στρατιωτικού αντιπάλου. Αυτό και έκαναν κατά τη διάρκεια της κατοχής. Όπως και ασφαλώς φρόντιζαν να σκοτώνουν απομονωμένους Γερμανούς στρατιώτες ή να πετσοκόβουν αιχμαλώτους πολέμου (κατά τα συνήθη χρηστά ήθη των κομμουνιστών, τα ίδια άλλωστε κάνανε και στον Ισπανικό Εμφύλιο, και στον Εμφύλιο στη Φιλανδία, και γενικά όπου επικράτησαν) με απώτερο σκοπό να κάνουν οι Γερμανοί αντίποινα. Φρόντιζαν δε να κάνουν αυτές τις θεάρεστες πράξεις τους πάντα κοντά σε χωριά που υποπτεύονταν πως είναι δεξιά για να υποστούν δεξιοί το μένος των Γερμανών. Στον πρώτο δε γύρο όπου κυριάρχησαν επακολούθησε σφαγή και πλιάτσικο (καθότι οι περισσότεροι για αυτό είχαν πάει στον ΕΛΑΣ).
      Εάν αυτά εσένα σου φαίνονται πράξεις εθνικοαπελευθερωτικού στρατού που μάλιστα θα σεβόταν και το όποιο δημοψήφισμα αργότερα τότε φοβάμαι πως ότι στοιχεία και να σου παρουσιάσω θα είναι αδύνατον να πεισθείς.

      Είναι όμως τουλάχιστον φαιδρό να λες εμμέσως πλυν σαφώς πως η σφαγή στο Μελιγαλά δικαιολογήτε επειδή δήθεν τα θύματα ήταν ταγματασφαλίτες, κάτι μου λέει πως εάν κάποιος χρησιμοποιούσε το ίδιο επιχείρημα σε μια αντίστοιχη υπόθεση με θύματα κομμουνιστές θα αγανακτούσες. Βέβαια το πως ακριβώς τα ανήλικα κορίτσια που σφαγιάστηκαν στον Μελιγαλά (διότι υπήρξαν και τέτοια) ήταν ταγματασφαλίτες που μάλιστα είχαν κάνει και αίσχη όπως μας λες αναμασόντας την κομμουνιστική προπαγάνδα είναι ένα ερώτημα, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την αριστερά καθότι η κοινή λογική της διαφεύγει.

      Για τα άλλα που γράφεις περί αμερικανοφιλων βενιζελικών, αγγλόφιλων δεξιών κλπ κλπ. Έχω να σου πω μόνο το εξής. Θα κάνεις μεγάλη χάρη στον ευατό σου εάν αποτοξινωθείς από τις αρλουμπολογίες του ΕΑΜ’Β/Υδροχόου/Τραϊανού/δε ξέρω τι άλλο όνομα έχει. Εάν δεν μπορείς να κάνεις πλήρη αποτοξίνωση και έχεις withdrawal symptoms τουλάχιστον φρόντισε να τον μετριάσεις διότι οι συνέπειες είναι ήδη εμφανείς...


      ΥΓ Φαντάσου οι ταγματασφαλίτες να μήν είχαν κάνει και "αίσχη" όπως λες στη Λακωνία και στη Μεσσηνία, δηλαδή αν ΔΕΝ είχαν κάνει "αίσχη" πόσοι περισσότεορι θα ήταν οι συμμορίτες;

      Διαγραφή
  4. Οταν λέτε εν αγνοία της ηγεσίας τι εννοείται πως δεν ήξεραν τόσα χρήματα απο που προήλθαν ? και ποιοί ήξεραν ? και πώς τα παρουσίαζαν στην ηγεσία . Επίσης στον Ατλαντικό , που τα αμερικάνικα πλόια έβαλαν εναντίον των γερμανικών υποβρυχίων πρίν μπούνε επίσημα στον πόλεμο , δεν ανεφοδίαζαν με πετρέλαιο του ροκφελερ τα υποβρύχια τους οι γερμανοί ?

    Ευχαριστώ
    ΚΣ
    Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν είσαι ηγέτης ενός κόμματος και σου παρουσιαστεί κάποιος που σου προσφέρει οικονομική ενίσχυση (χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα) δηλώνοντας σου πως εκπροσωπεί συμπαθούντες βιομηχάνους και επιχειρηματίες, τι θα κάνεις; Δεν θα δεχθείς; Έπειτα οι Γερμανοί είναι και κάπως αφελείς σε αυτά τα θέματα, για αυτό και οι υπηρεσίες ασφαλείας τους πάντα ήταν από μέτριες έως απαράδεκτες.

      Τα αμερικανικά πολεμικά συνόδευαν τις νηοπομπές που πήγαιναν προς τη Βρετανία. Είχαν εντολή να επιτίθενται σε οποιαδήποτε απειλή ενάντια των νηοπομπών. Ουσιαστικά οι ΗΠΑ ήταν ήδη στο πόλεμο εναντίον της Γερμανίας πριν η τελευταία κηρύξει το πόλεμο σε αυτές.

      Εξήγησα και πριν πως ο σκοπός ήταν η εξάντληση και η καταστροφή της Ευρώπης με το να ριχθεί η Γερμανία εναντίον της Ρωσίας. Αυτοί που κινούν τα νήματα δρουν στα παρασκήνια και δεν φοβούνται να ενισχύσουν ακόμα και φανατικούς εχθρούς τους αν ξέρουν πως αυτό θα βοηθήσει τη στρατηγική τους. Δε βλέπεις τι γίνεται στη Συρία που η Al Qaeda στην ουσία έχει την αμέριστη συμπαράσταση των Αμερικάνων που υποτίθεται πολεμούν την Al Qaeda στο Αφγανιστάν; Τα πράγματα δεν είναι ποτέ απλά και ποτέ μαύρο άσπρο.

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολυ για τις απαντήσεις σας . Θέλω να σας πω πως δεν υπήρξα ποτε μα ποτε αυτό που λέγεται αριστερός η δεξιός . Πάντα προσπαθώ να φιλτραρω τα πάντα γι' αυτό και σας έγραψα τις απορίες οι όποιες όντως προήλθαν απο το blog του εάμ β . Δυστηχως η ευτυχώς ( μάλλον δυστηχως ) πάντα ΝΔ ψήφιζα κ μακάρι να ήξερα το λόγο , πλην κάποιων πολυ φιλικών σχέσεων με νεαρό πρώην βουλευτή . Δουλεύω απο μικρός κ λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας γενικά δεν με απασχολούσε η πολιτική . Με τον ερχομό της κρίσης - παρ'οτι δεν μπορώ να παραπονεθω αφού δουλεύουμε όλοι στην οικογένεια - βλέποντας την απογοήτευση του κόσμου καθώς κ την απόγνωση ( αύριο ίσως να είμαι κ εγώ στην ίδια η χειρότερη θέση ) άρχισα να διαβάζω αρκετά blog μήπως καταλάβω τι κ απο ποτε γινεται στην πατρίδα μας . Έτσι βρήκα κ το δικό σας αν κ δεν ντρέπομαι να πω πως αρκετά άο αυτά που γράφετε δεν τα καταλαβαίνω λόγω ελαχίστων γνώσεων . Ένας ακόμη λόγος που ψαχνομαι ειναι πως 17 χρόνια απο τότε που πέθανε ο πατέρας μου έμαθα πως ηταν και αυτός στον ΕΆΜ κ μετα στην Μακρονησο και ποτε δεν ξέραμε το παραμικρό . Τότε κατάλαβα γιατί όταν με έβλεπε παρέα με ας πούμε δεξιούς ανέβαζε 20 πίεση ( φανατικός Ανδρεας Παπανδρεου ) .
    Και πάλι σας ευχαριστώ
    ΚΣ
    Πατρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι απορίας άξιο το πώς ο κ.Μιχαλόπουλος δεν βλέπει καμία διασύνδεση των Συνταγματαρχών με την σια. Ακόμα και στο λήμμα της ελληνικής βικιπαιδείας αναφέρει 3 διαφορετικές πηγές για το θέμα. Για παράδειγμα: Brendan O'Malley, Ian Craig, The Cyprus conspiracy: America, Espionage and the Turkish Invasion, 2001, σελίδα 126 "because the leader of the junta, Colonel Papadopoulos, had been on the payroll of the CIA since 1952, and had acted as the senior liaison officer between the Greek secret service and the CIA.
      Το ανωτέρω το έχω ακούσει και εγώ σε τηλεοπτική εκπομπή από τον αείμνηστο καθηγητή Νεοκλή Σαρρή, δηλαδή ότι ο Γ.Π. ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ ΚΥΠ και CIA στην Ελλάδα. Και μια προσωπική εκτίμησή μου είναι ότι σε εποχές μακαρθισμού, έντονης κομμουνιστοφοβίας και λοιπών σκιαμαχιών, η κυπ δεν ήταν παρά ένα υποπαράρτημα του ευαγούς ιδρύματος.
      Ελπίζω η μικρή έκταση της μελέτης να μην δώσει αφορμή για επιδερμική παρουσίαση της ιστορίας.

      Διαγραφή
    2. @Ανώνυμος24 Απριλίου 2013 - 9:26 μ.μ.

      Κοίταξτε αφού το έγραψε η Wikipedia και πόσο μάλλον η ελληνική ε μάλλον έτσι θα είναι... Βεβαίως αντίστοιχες παραπομπές σε δεκάδες κείμενα σε άλλες wikipedias υπάρχουν που «αποδεικνύουν» και άλλες θεωρίες όπως για παράδειγμα πως οι Σκοπιανοί είναι οι άμεσοι και μοναδικοί απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Και δεν μιλάμε για κείμενα κάποιων τυχαίων, αλλά για ιστορικές ακόμα και γεννετικές μελέτες από την ακαδημία των Σκοπίων που «αποδεικνύουν» την σύνδεση Σκοπιανών και αρχαίων Μακεδόνων.

      Για να σοβαρευτούμε τώρα...Κάποια απόδειξη ότι ο Παπαδόπουλος ήταν πράκτορας της CIA δεν υπάρχει, το τι αναμασάνε αριστεροί «ιστορικοί» για το θέμα λίγη σημασία έχει αφού έχουν την τάση να αλληλοπαρουσιάζουν τις εργασίες τους ως πρωτογενείς πηγές και αν καθήσεις και ερευνήσεις το θέμα καταλήγεις πως συνήθως δεν υπάρχει καμμία πρωτογενής πηγή ή απλά όλοι καταλήγουν σε κάποιο κείμενο που όμως δεν συνιστά απόδειξη ή απλά ο ένας αντιγράφει τον άλλο. Παλιά και δοκιμασμένη τακτική αυτή.

      Μπορεί όλα τα προαναφερθέντα να σου φαίνονται περίεργα αλλά για αυτό και ο ιστορικός χρειάζεται ακαδημαϊκή εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο (κάτι που προφανώς δεν το έχεις αλλιώς δεν θα έγραφες τέτοιες ανοησίες ή ίσως είσαι απόφοιτος ελληνικού «πανεπιστημίου» οπότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα διότι και δεν έχεις αντίληψη της ιστορικής μεθοδολογίας αλλά έχεις την ψευδαίσθηση πως την κατέχεις κιολας) και ιστορικός δεν είναι αυτός που απλά διάβασε 10, 20,100 βιβλία πάνω σε ένα θέμα.

      Την εκπομπή του Σαρρή στον Χούντα στην οποία αναφέρεσαι την είχα ακούσει και εγώ, είχε πει και άλλα όπως ότι ο Παπαδόπουλος είχε σχεδιάσει ολόκληρο σύστημα κατασκοπείας στην ΕΣΣΔ. Ασφαλώς στα όσα είπε δεν πρόσφερε καμμία απόδειξη. Και ασφαλώς είναι πρακτικά αδύνατο να προσφέρει κάποιος αποδείξεις για τέτοια θέματα, εάν οι μυστικές υπηρεσίες άφηναν συνειδητά ίχνη στη δράση τους τότε κάτι θα πήγαινε πολύ στραβά με αυτές.

      Εσένα βέβαια ως τυπικό μαρξιστοθρεμμένο νεοελληνα σε «τρώει» να πείσεις τους άλλους ότι ο Παπαδόπουλος, ο οποίος βοήθησε στην ανάπλαση της Ελλάδας (και επί της εποχής του οι άνθρωποι δεν τρώγανε από τα σκουπίδια όπως βλέπω κάποιους να κάνουν εδώ στη γειτονιά μου) ήταν πράκτορας. Οι Παπανδρέου, Σημίτης, «εθνάρχης» Καραμανλής κλπ που διέλυσαν την Ελλάδα αυτοί προφανώς δεν σε ενοχλούν και οι Θεοί να μας κάψουν αν πει κανείς ότι ενδέχεται να εξυπηρετούσαν άλλα συμφέροντα πέρα από τα ελληνικά.

      Καλύτερα θα ήταν λοιπόν να κρίνουμε βάσει των πράξεων τους αφού δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία. Να τα δούμε λίγο αναλυτικά; Ο Παπαδόπουλος άφησε μια Ελλάδα οικονομικά σε εκπληκτική άνθιση, με ευνομία, με όραμα για το μέλλον και στρατιωτικά άρτια εξοπλισμένη. Τα δικά σου ινδάλματα (Σημίτης, Καραμανλής, Αντρέας, Γιωργάκης, Παπακωνσταντίνου κλπ) διέλυσαν την Ελλάδα, την γέμισαν λαθρομετανάστες-εποίκους και οδήγησαν τον ελληνικό λαό σε κανονική γενοκτονία. Παρόλα αυτά εσύ θεωρείς πως ο Παπαδόπουλος ήταν ο πράκτορας και οι άλλοι οι πατριώτες. Και μετά κάποιοι απορούν γιατί σε αυτό εδώ το μπλογκ ακούμε για δημοκρατία και λαϊκή ψήφο και μας πιάνουν κρίσεις πανικού...

      Όσο για τις αριστερές παρλαπίπες περί Μακαρθισμου και «κομμουνιστοφοβίας» θα γραφεί σχετικό άρθρο σύντομα για το τι πραγματικά γινόταν στις ΗΠΑ εκείνη τη περίοδο και που ασφαλώς είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που αναμασάει το σύστημα και εσύ ως τυπικός παπαγαλιστής του.

      Νομίζω είναι αργά για να πας να παρακολουθήσεις το δελτίο του MEGA ώστε να «επιμορφωθείς» δημοκρατικά, οπότε τους χαιρετισμούς μας στο indymedia από όπου και μας ήρθες.

      Διαγραφή
  6. Χαίρομαι πολύ που μας διαβάζεις,
    Δημήτρης Μιχαλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ Θεόδοτε θέλουμε ενα κείμενο για το κόμμα του Τσιπρα και την σχέση του με τους εβραιους του Brookings-Wall street. Συνεχώς μιλά για νέα σχέδια Μάρσαλ...δηλαδή για νέα δάνεια.Mιλά για κακούς Γερμανούς, αλλά αλληθωρίζει με το ΔΝΤ....και εκεί που λες δεν μας τα λέει καλά εμφανίζεται ο Καμμένος...ΚΑΝΕΝΑ SITE δεν έχει γράψει κάτι για το Σύριζα μετά το Brookings .....καμία έρευνα. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε το γέρικο πρόσωπο του Γλέζου. Μιλά ο Γλέζος για αποζημιώσεις, αλλά για τις σφαγές των ορθοδόξων στη Συρία μούγκα.


    Επίσης, τι εκπροσωπεί τελικά αυτός ο Καμμένος;; Είναι δεξιός;;; Είναι αριβίστας;; Είναι πέρα βρέχει;; Τι στο καλό είναι επιτέλους ;;;Είμαστε Έλληνες ανεξάρτητοι φωνάζει ο Καμμένος. Δηλαδή;;; Είμαστε και μουσουλμάνοι Έλληνες ανεξάρτητοι με "καλές" ιθαγένειες;; Εβραίοι;;; Αλβανοί;; Κάτι κρύβουν αυτά τα συνθήματα...δεν νομίζεις;;

    Υ.Γ. Εγώ τον Καμ-μένο τον μπερδεύω με τον εβραίο Κάμενεφ της Ρωσίας.....

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμπροσθοφυλακή της παρακμής που παράγει και προάγει η Wall Street και το Hollywood. O Καμμένος είναι απλά ένα ιδεολογικό τίποτα. Τώρα αν κάποιος από τους συντάκτες θέλει να γράψει κάτι για το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ θα το δημοσιεύσουμε, αλλά νομίζω πως δεν έχει να λεχθεί κάτι παραπάνω.

      Διαγραφή
  8. Εξἠγσα ότι η 21η Απριλίου ήταν έργο όχι της CIA αλλά του ΝΑΤΟ. Ως προς αυτό βασίστηκα στα αρχεία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου βρίσκονται οι συνομιλίες των στελεχών της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον με Αμερικανούς ιθύνοντες. Η CIA αντιθέτως είναι πλήρως υπεύθυνη για την όλη υπόθεση Ιωαννίδη. Επαναλαμβάνω ότι αυτά που γράφω είναι βασισμένα στις αρχειακές πηγές στις οποίες είχα, μέχρι τώρα, πρόσβαση. Εάν αύριο βρεθεί κάτι που με κάνει να αλλάξω γνώμη, θα το ανακοινώσω.
    Δημήτρης Μιχαλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγχωρείτε πολυ που πρέπει να ρωτήσω κ πάλι . Οποίο blog και αν διαβάσει κάποιος είτε σοβαρό είτε όχι , είτε αριστερό είτε δεξιό είτε ουδέτερο , είτε είτε ... Μονίμως κ παντού κ πίσω απο όλα κρύβονται Εβραίοι η ιουδαιοι ( ελπίζω να ειναι το ίδιο ) . Τοσο δυνατοί ειναι και αν ναι που το πανε σε τελική ανάλυση ; Τι προσπαθούν να κάνουν , να πετύχουν . Υπάρχει όντως αυτή η μόνιμη προσπαθεία τους για παγκόσμια κυριαρχία κ τα περί αντιχριστου ; Γιατί αν ειναι έτσι υπάρχει κ το αντίθετο που σε τελική μάλλον δεν θα πετύχουν στο τέλος ότι κ να κάνουν . Μήπως όμως το λόμπι τους τα ακούει όλα και γελάει κ το μόνο που τους νοιάζει ειναι μόνο η οικονομική κυριαρχία που φαίνεται να την κερδίζει ;;
      Ευχαριστώ
      ΚΣ
      Πατρα

      Διαγραφή
    2. H oικονομική κυριαρχία είναι το μέσο και όχι ο σκοπός. Η οικονομική κυριαρχία απλά σου δίνει την δυνατότητα (δεδομένου του οικονομίστικου συστήματος στο οποίο ζούμε) να αποκτήσεις τον έλεγχο επί των άλλων. Και ο τελικός σκοπός ειναι αυτός ακριβώς.

      Τώρα προσωπικά θεωρώ πως αυτά περί αντιχρίστου ειναι μάλλον αστειότητες. Εκτός κι αν το δούμε καθαρά συμβολικά και ο αντίχριστος απλά συμβολίζει την καταστροφή των χριστιανικών κοινωνιών.

      Αυτό που προσπαθούν να πετύχουν δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που τους λέει το ιερό τους βιβλίο συγκεκριμένα στον Ησαϊα αλλά και σε άλλα αντίστοιχα κεφάλαια. Περιέργως το βιβλίο αυτό το αποδέχονται ως ιερό και οι χριστιανοί.

      Διαγραφή
    3. Είναι εξαιρετικά αδαές, σε σημείο που γίνεται και ύποπτο το να λες ότι «όποιο blog και να διαβάσεις, ακόμη και ΑΡΙΣΤΕΡΟ, πίσω απ’ όλα κρύβονται οι Εβραίοι»..
      Αυτός που λέει κάτι τέτοιο στην καλύτερη θα χαρακτηριζόταν ανήξερος και θα έπρεπε να ασχολείται με τα blogs και γενικά την ελληνική και διεθνή μπλογκόσφαιρα μόνο στον ύπνο του!
      Κύριε ΚΣ αυτοί που μιλάνε συνεχώς και σοβαρά για τον εβραϊκό παράγοντα πίσω από την δημιουργία παγκόσμιας κυβέρνησης αποτελούν κάτω του 1% στην καλύτερη των περιπτώσεων της ελληνικής μπλογκόσφαιρας.. Τώρα αν προσθέσουμε στην μπλογκόσφαιρα και τα μεγάλα αριστερά κρατικοδίαιτα sites και τα γνωστά «κουτσομπολίστικα» τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλα τα blogs και sites λένε όχι ότι είναι οι Εβραίοι πίσω απ’ όλα, αλλά ότι πίσω απ’ όλα είναι οι paparazzi και συνωμοτούν εις βάρος των celebrities…
      Βέβαια αν το σχόλιό σας είναι μέρος της δουλειάς σας, τότε πάω πάσο..

      Διαγραφή
    4. για το βιβλιο του Παπαχελα, "Ο Βιασμος της Ελληνικης Δημοκρατιας", ποια εινα η γνωμη σας? Χρησιμοποιησε κι αυτος αρχεια αμερικανικα, συνεντευξεις απο αμερικανους αξιωματουχους κλπ και απ'ότι φαινεται, γενικα δεν προκυπτει αμερικανικη αναμιξη στο κινημα της 21ης Απριλιου(ουτε CIA ουτε NATO)

      Διαγραφή
  9. Όλες αυτές οι περίεργες θεωρίες συνωμοσίας δλδ Λευκές Αδελφότητες , Ενδογήϊνοι, Νεφελίμ ,αντίχριστοι κλπ . εξυπηρετούν στο να τρομάξουν τον κοσμάκη και να τον πείσουν ότι το παρόν σύστημα είναι πανίσχυρο ,ο΄τι όλα είναι ελεγχόμενα (ακόμα και κάποιες αγνές φωνές αντίστασης και αμφισβήτησης) άρα το μόνο που σου μένει να κάνεις είναι νηστεία, προσευχή και η αναμονή ότι κάποιοι από το υπερπέραν ή ότι ο πανάγαθος θεός θα μας σώσει.
    Αντίχριστος δεν είναι κάποιος κύριος (κατά την ταπεινή μου γνώμη) με ουρά και κέρατα γιός του βεελζεβούλη που θα κυβερνήσει ή ήδη κυβερνά είναι το υπάρχον σύστημα που διαστρεβλώνει τις παραδοσιακές αξίες! Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού!
    Σχετικά τώρα με το καθεστώς της 21ης Απριλίου ακριβώς όπως και αυτό της 4ης Αυγούστου τά πήγε άψογα διαχειριστικά (ο Παπαδόπουλος και ο Μεταξάς δεν ήσαν λαμόγια)αλλά επανάσταση φασιστική ή εθνικιστική δεν έκανε ,γιατί αν έκανε πραγματική επανάσταση δεν θα έστελνε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Αμέρικα θα τον έστελνε σε τόπο χλοερό ! Όταν θέλεις να κάνεις ομελέτα προφανώς σπάς αυγά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά αδερφέ μου δεν θα μπορούσες να κάνεις περισσότερο λάθος.
      Η εξουσία που τους έχει παραχωρηθεί από τον Πανάγαθο είναι απίστευτη.
      Απλά ενημερώνω.

      Διαγραφή
    2. @Ανώνυμος30 Απριλίου 2013 - 9:48 μ.μ.

      Tότε φίλε μου δεν είναι "πανάγαθος" και θα πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα...

      Διαγραφή
    3. Ο Τριαδικός Θεός μας ειναι Πανάγαθος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό απο την ελευθερία.
      Η ελεύθερη βούληση των ανθρώπων , η συνειδητή επιλογή μας (οσων, δυστηχώς ειναι οι πολλοί) να συμπαραταχθούμε απέναντι στον Λόγο του Χριστού μας , είναι η εξουσία" που τους έχει παραχωρηθεί".
      Ουσιαστικά εμείς έχουμε αυτοβούλως παραχωρήσει στους εχθρούς μας την τυραννική εξουσία και στο χέρι μας είναι όποτε θελήσουμε να τους την πάρουμε πίσω.
      Αρκεί να μετανοήσουμε ειλικρινα και να ζητήσουμε οικοιοθελώς την βοήθεια της Παναγίας μας προς τούτο.
      Οι περισσότεροι θα με χλευάσουν.
      Δεν πειράζει, το αρθρο ειναι απο το 2013, έχουμε 2016 , ΠΑΜΕ για 4 μνημόνιο και όποιος αντέξει...
      Η πέμπτη φάλαγγα δυναμώνει, ο νεο προλεταριακός στρατός εντός των πυλών , οι "αγάδες" μας έχουν περικυκλώσει , οι "ηγέτες μας" ξένοι και εχθρικοί οσον αφορά το έθνος μας τις Ελληνοχριστιανικές παραδόσεις μας , την Χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία μας...
      Εμείς οικία βουλήσει ...αμετανόητοι!
      Πανάγαθος ειναι ο τριαδικός Θεός μας, ελευθερία επιλογής είναι αυτή, αυτό θέλουμε αυτό έχουμε.
      Φιλικά,
      Σας ευχαριστώ για τις αγνωστες γνώσεις που μου μεταδώσατε οσον αφορά το καθεστώς της 21 Απριλίου.

      Διαγραφή
    4. "Οι περισσότεροι θα με χλευάσουν"...
      Και την Ανάσταση του Χριστού μας , εάν δεν την έβλεπαν οι Απόστολοι θα τον χλεύαζαν.
      Αυτοί περισσότερο απο οποιονδήποτε άλλον , διότι θα τους είχε κοροιδέψει.
      Κάνείς μας δεν θα μαρτυρούσε για κάποιον που μας κορόιδεψε, απεναντίας θα τον μισούσαμε.
      Εκτός και εάν "εμφανίστηκαν καινούργιες αποδείξεις" με βάση τις οποίες δεν πέθαναν με φρικτά βασανηστήρια ΟΛΟΙ πλην Ενός και Αυτός εξόριστος ΑΛΛΑ απόλαυσαν τον υλιστικό επίγειο
      παράδεισο....
      Ίσως σε λίγο διάστημα απο σήμερα να ανακαλύψουν και τα χαμένα παλάτια στα οποία έζησαν απολαμβάνοντας τα λύτρα της δισχιλιόχρονης συνομμωσίας στην οποία συμετείχαν, που ξέρεις όλα
      είναι πιθανά απο τους ορθολογιστές οι οποίοι δεν ...πιστεύουν στις συνομμωσίες!!!!!!

      Ο απόλυτος παραλογισμός ζει και βασιλεύει, φίλε μου για αυτό μην ενδιαφέρεσαι για όσους χλευάζουν, όπως το είπες ακριβώς
      Οικία βουλήσει
      και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, εφόσον εχουμε την δυνατότητα να γράφουμε ακόμα σχόλια αφ'υψηλού, οταν θα δούμε θα είναι αργά για δάκρυα.
      Ακόμα και για αυτό μας είχε προειδοποιήσει ο Χριστός μας με την παραβολή των δέκα παρθένων

      Η Παναγιά μας μαζί σου, να είσαι πάντα καλά και ασε τους να μας ...χλευάζουν.

      Διαγραφή
  10. Έτσι όπως τα λέει ο Νικολάι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γραφετε πως ο Α.Παπανδρεου ''ενίσχυσε δραστικώς την τάση προς ανεξαρτησία του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου, με τελική συνέπεια την οριστική ματαίωση κάθε προσπάθειας ενσωμάτωσης της Κύπρου στον εθνικό κορμό''.Τοτε γιατι εστειλε η κυβερνηση Παπανδρεου μια μεραρχια στην Κυπρο μηπως για να ενισχυσει το Μακαριο και τις επιδιωξεις του?Εαν δεν ηταν αυτη η πλεον σοβαρη δυναμικη ενεργεια που αποσκοπουσε στην Ενωση του νησιου με την Μητερα Πατριδα τοτε τι ηταν?Την μεραρχια αυτη που απεσυραν οι ''εθνικοφρονες'' συνταγματαρχες το 1968 μετα απο απαιτηση των Τουρκων.Αγνοητε ενα τοσο σημαντικο γεγονος το σημαντικοτερο θα ελεγα και μας αναλυετε φανταστικους κομμουνιστικους κινδυνους.Μια καθημαγμενη εκλογικα ΕΔΑ και ενα κκε στα προθυρα της διασπασης ηταν ο κομμουνιστικος κινδυνος?Δεν τρεφω καμια συμπαθεια στην οικογενεια Παπανδρεου το αντιθετο, αλλα δεν μπορω και να κλεινω τα ματια μπροστα στην αληθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανώνυμος27 Απριλίου 2013 - 5:29 μ.μ.

      5.000 άνδρες οπλισμένοι με M1 Garand και ρεβόλβερ δεν αποτελούν μεραρχία.Υπό τις συνθήκες που εστάλθηκαν δε ήταν στη πράξη sitting ducks για όποιον είχε αεροπορική υπεροχή στο νησί (βλ. Τουρκία). Εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Division_(military)
      για μια απλή ανάλυση του για το από τι μονάδες αποτελείται μια μεραρχία, τι οπλισμό διαθέτει κλπ κλπ.

      Το πρόβλημα σου δεν είναι πως κλείνεις τα μάτια μπροστά στην αλήθεια. Το πρόβλημα σου είναι πως έχεις πάρει διαζύγιο με την κοινή λογική και την πραγματικότητα.

      Διαγραφή
    2. Για το θέμα της "μεραρχίας" και της υποτιθέμενης αποτρεπτικής της ισχύος θα γράψουμε ένα αναλυτικό άρθρο με κριτική ιστορική προσέγγιση στο θέμα η οποία προφανώς και λείπει από τους ιστοριοδίφες και τους μαρξιστές "ιστορικούς" που γράφουν σήμερα την ιστορία και οι "δεξιοί" την αναμασούν σε μια προσπάθεια να μην χαρακτηριστούν ως "κακοί" χουντικοί.
      Μέχρι τότε Ανώνυμος27 Απριλίου 2013 - 5:29 μ.μ. στείλε στο μαιλ είτε εδώ σε σχόλιο την πρωτογενή πηγή των αριθμών που παρέθεσες. Και ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι πως εάν μια τέτοια μονάδα ήταν τόσο απόρρητη, σίγουρα δεν θα υπήρχαν στοιχεία της δύναμης της σε αρχεία... Τουλάχιστον αυτό κάνουν οι σοβαροί στρατοί του κόσμου.

      Υπομονή για κάποιες μέρες λοιπόν.

      Διαγραφή
    3. Για αυτό ζήτησα την πρωταρχική πηγή... μη-ακαδημαϊκά περιοδικά μαζικής κατανάλωσης δεν αποτελούν έγκριτη πηγή αγαπητέ μου.
      Έχε λίγη υπομονή τώρα.

      Διαγραφή
  12. Λυπάμαι πολύ, αλλά θα συμφωνήσω με τη φρασεολογία του Θεόδοτου. Καταρχήν ήταν όχι 15.000 που αποτελούν μεραρχία αλλά μόνο 4.000. Επιπλέον, αυτό ήταν σε σαφή παραβίαση των συνθηκών Λονδίνου-Ζυρίχης και, επιπλέον, δεν υπήρχε περίπτωση αυτό το "ενισχυμένο σύνταγμα" να αποκρούσει τουρκική εισβολή.
    Απορώ και εξίσταμαι όμως για το εξής: Ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου στο βιβλίο του "Δημοκρατία στο απόσπασμα" (έχω υπόψη την αγγλική έκδοση) εξηγεί πώς ματαίωσε το σχέδιο Άτσεσον και, το κυριότερο, πώς έπεισε τον Μακάριο (που δεν ήθελε βέβαια και πολύ) να ματαιώσει τη μονομερή ένωση που είχε ετοιμάσει ο Πέτρος Γαρουφαλιάς. Αυτό το έκανε, διότι η Ελλάδα είχε καθεστώς "δεξιό" και, κατά συνέπεια, η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα θα ενίσχυε το καθεστώς αυτό. Η ομολογία αυτή έπρεπε να επιφέρει επιλεκτικώς ένα από τα δύο: α) Την τιμωρία του Παπανδρέου (π.χ. για εσχάτη προδοσία) τουλάχιστον από το στρατιωτικό καθεστώς, ή β) την απαλλαγή οποιουδήποτε δεξιού καθεστώτος από κάθε κατηγορία για "προδοσία". Γιατί δηλαδή οι δημοκράτες μπορούν να θυσιάζουν τα εθνικά συμφέροντα σε ιδεολογικές σκοπιμότητες και οι δεξιοί όχι; Επειδή θεωρούνται "ανόητοι" (για να μη χρησιμοποιήσω τον πασίγνωστο νεοελληνικό χαρακτηρισμό).
    L. V. F.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. προς Ηellenicwarrior84
    Μην κοπιάζεις να γράφεις σχόλια εδώ, δεν πρόκειται να δημοσιευθεί ποτέ μήνυμά σου.
    Όταν θα μάθεις να μη βρίζεις σα λιμενεργάτης, τα ξαναλέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κατ` ἐμέ, ἡ ἑπταετία χωρίζεται σὲ 2 περιόδους, πλήρως διακριτές, οἱ ὁποῖες χρειάζονται ἐντελῶς ξεχωριστὴ μελέτη καὶ κυρίως νὰ μὴν φορτώνονται μὲ διαφόρους τρόπους τὰ λάθη τῆς δεύτερης στὴν πρώτη.
    1) Τριανδρία (κυρίως ὁ Παπαδόπουλος ὠς πρόεδρος) μέχρι ποῦ κάλεσαν τὸν Μαρκεζίνη γιὰ ἐκλογὲς καὶ δημιουργία τοῦ Πολυτεχνείου πρὸς πτῶσι της.
    2) Κυριαρχία Δ. Ἰωαννίδη (Γκιζίκης, Ὰνδρουτσόπουλος), τὴν ἠλιθιότητα τοῦ ὁποίου προσπαθεῖ ἐπαξίως νὰ φτάσῃ καὶ ἴσως ξεπεράσῃ ὁ Τρίπρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή