Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΑ

                                                          
                                                                    «Δεν μπορούσε καν να μου περάσει από το  
                                                                 μυαλό ότι ετοιμάζονταν 
(δηλ ο ΣΥΡΙΖΑ)  να προβάλουν 
                                                                   αντίσταση χωρίς να έχουν ετοιμάσει ένα 
                                                                   εναλλακτικό σχέδιο. Απίστευτο. Πίστευαν 
                                                                    απλώς ότι μπορούσαν να διεκδικήσουν 
                                                                    ευνοϊκότερους όρους. 
Οπότε σίγουρα αυτό είναι ένα σοκ »  

Paul Krugman, οικονομολόγος.


Γράφει  ο Ιωάννης Αυξεντίου

Λεπτομέρεια από το έργο Kruisdraging του Jh.Bosch
Όπως γνωρίζει ο κάθε ψυχίατρος, το βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου που πάσχει από την ασθένεια της ψύχωσης, είναι το χάσιμο επαφής με τη πραγματικότητα. Έχοντας αυτό το δεδομένο κατά νου, ας προχωρήσουμε στην εξέταση κάποιων χαρακτηριστικών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. 

Εάν σε αυτό το είδος πολιτεύματος εκλέγονταν από τον λαό μόνον οι διαχειριστές ενός μόνιμου και σταθερού συστήματος, αυτοί που ο λαός θα τους είχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και εκτίμηση, το κακό θα ήταν,  ίσως, λιγότερο. Δεν εκλέγει όμως μόνον διαχειριστές, εκλέγει πολιτικές ιδεολογίες και συστήματα, τα οποία έχουν το καθένα την δική του αντίληψη για τον κόσμο, την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό κλπ. Εκλέγει επίσης άτομα, τα οποία είναι ενταγμένα μέσα σε μηχανισμούς  που συντηρούν  αρνητικές  νοοτροπίες.
Ερώτηση: Τι πάει να πει έχω μία ''ιδεολογία''; Τι σημαίνει ότι σκοπεύω να εφαρμόσω το τάδε πρόγραμμα; Τι σημαίνει δεν μου αρέσει η τάδε κατάσταση και θέλω να την αλλάξω; Όλα αυτά δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα εάν δεν προσαρμόζονται στην ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  και κατά δεύτερο, στην ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

Εάν  λοιπόν τα διάφορα συστήματα, ιδεολογίες,  προγράμματα, αλλά και το κάθε ξεχωριστό άτομο, δεν προσαρμόζονται σε αυτές τις δύο αρχές, τότε εμπίπτουν είτε στο πεδίο της ψυχοπαθολογίας, είτε της αδικίας. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Τι έταζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές; Λαγούς με πετραχήλια και ταυτόχρονα παραμονή εντός της Ευρώπης. Τι ψήφισαν οι πολίτες; Λαγούς με πετραχήλια. Τι έγινε μετά; Η αρχή της πραγματικότητας έδειξε ότι όλα αυτά ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν. Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ψηφοφόροι, είχαν ένα ψυχωτικό επεισόδιο, δηλαδή δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα.  

Το άλλο θέμα είναι η δικαιοσύνη: εγώ ως ψηφοφόρος έχω το δικαίωμα να εκλέγω ένα σύστημα το οποίο φροντίζει για τα συμφέροντα μόνον τα δικά μου ή και των ολίγων, αγνοώντας την υπόλοιπη κοινωνία; Φυσικά όχι. Επίσης, ένα κόμμα που υπηρετεί αυτά τα συμφέροντα  των ολίγων, δικαιούται να υπάρχει; φυσικά όχι.

Που καταλήγουμε λοιπόν; στην απλή διαπίστωση ότι δεν μπορεί να υπάρχουν πολλά κόμματα το καθένα με τη δική του ιδεολογία, αλλά μόνον ένα πολιτικό σύστημα που θα βασίζεται στην ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και στην ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, καθώς και ότι οι πολίτες δεν έχει έννοια να ψηφίζουν κάτι το οποίο δεν βασίζεται σε αυτές τις δύο αρχές. Για το μόνο που ίσως ( υπάρχουν τα  υπέρ και τα κατά) θα μπορούσαν  να αποφασίζουν οι πολίτες, είναι για τους ηγέτες που θα διαχειρίζονται  αυτό το σύστημα.

Κάποιος όμως θα ρωτήσει: η αρχή της πραγματικότητας; Και οι 300 του Λεωνίδα πως συμβιβάζονται με αυτή; Ωραία ερώτηση! Η μάχη των Θερμοπυλών δεν συνιστά άρνηση της πραγματικότητας, κάθε άλλο! Ήταν μία επιλογή πραγματικότητας: Ελευθερία ή θάνατος. Σε τέτοιες περιπτώσεις(που δεν αφορούν μόνον τον πόλεμο), με πλήρη συνείδηση της θυσίας και των επιδιωκόμενων σκοπών, όλη η Πολιτεία επιλέγει την πραγματικότητα  που επιθυμεί.

Η αρχή της πραγματικότητας, που ως έννοια δεν την περιορίζουμε μόνον στην αντίληψη της υπαρκτής κατάστασης των πραγμάτων, αλλά και στο «πραγματικό» (το αληθές), δεν αφορά μόνον οικονομικά προγράμματα ή θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αφορά κάθε ανθρωπολογικό και κοινωνικό θέμα: την αισθητική καλλιέργεια, την αγωγή, τις παρεκκλίνουσες σεξουαλικές ή άλλες συμπεριφορές, την παιδεία, τους παράγοντες που δομούν ή αποδομούν μία κοινωνία κλπ. Όλα αυτά, το κοινοβουλευτικό σύστημα προπαγανδίζει ότι είναι υποκειμενικά, όμως η επιστήμη της ανθρωπολογίας έχει δώσει για αυτά αντικειμενικές απαντήσεις, ασχέτως εάν οι διάφορες ιδεολογίες τις αγνοούν επιδεικτικά.

Πολλές φορές, η αρχή της δικαιοσύνης χρησιμοποιείται, εντέχνως, εναντίον της αρχής της πραγματικότητας. Αυτή ήταν και η μέθοδος του αρχαίου (και νεώτερου) γνωστικού κινήματος: η προσπάθεια δημιουργίας ουτοπιστικών κοινωνιών ως μέσον για την καταστροφή του πραγματικού. Η άρνηση της πραγματικότητας ήταν η κληρονομιά που ο γνωστικισμός άφησε στην αριστερά.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όταν διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ της αρχής της πραγματικότητας και της αρχής της δικαιοσύνης, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

Εν κατακλείδι: Το κοινοβουλευτικό σύστημα δεν είναι τίποτα άλλο από μία σειρά ψυχωτικών επεισοδίων,  αναμεμιγμένων με επιδιώξεις συμφερόντων. 

9 σχόλια:

 1. Οι επιλογές που κάνει ο άνθρωπος, έχουν μια πρώτη αφετηρία την ψυχολογία. Η ψυχολογία του ανθρώπου ορίζεται και διαμορφώνεται πολυπαραγοντικά μέσα απο πολλαπλά ερεθίσματα που ξεκινούν απο την παιδική ηλικία. Συνήθως αυτό αγνοείται επιδεικτικά και λογικοποιούνται οι επιλογές, επιλογές που γίνονται και σε πολιτικό πεδίο.
  Έτσι οι αρρωστεροί και οι κρυφοαρρωστεροί δήθεν δεξιοί, προβάλλουν την ενασχόληση με την οικονομία ως μια απόδειξη του πόσο προσγειωμένοι και λογικοί είναι στα όσα επιλέγουν γενικά ως πολιτική δράση....Όμως πίσω απο το εκλογικευμένο καμουφλάζ λειτουργούν με στόχο την ικανοποίηση των εμμονών και απωθημένων τους. Κλασσική περίπτωση η νυν κυβέρνηση που ένα πράγμα κατάφερε.....να εφαρμόσει πλήρως την δημογραφική μας αλλοίωση με τις μεθοδεύσεις της γνωστής ΤαCIA, η οποία ζεί το όνειρο της ζωής της...Ικανοποιεί το μίσος της προς την έννοια της μητρός που την έφερε σε έναν κόσμο ο οποίος δεν ικανοποίησε την ανάγκη της για μητρότητα και μεταφορικά την εκδικείται καταστρέφοντας την μητέρα Ελλάδα.... Πιθανόν να κρύβονται και άλλες ψυχιατρικές πτυχές πίσω απο τον καθένα αρρωστερό που μας επιβάλει την παρουσία του. Να μην μακρυγορώ....με απλά λόγια μας δώσατε ένα ακόμα πολύ καλό άρθρο.... Να είστε καλά

  <>

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ακριβώς, έτσι κλείνουν προς τον έσχατο υλισμό και τις υπερβολές με τα οικονομικά για να προσπαθήσουν να κρύψουν νευρώσεις. Όμως ο υλισμός είναι μία διαταραχή από μόνος του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι γεγονός πως κάποιοι ψυχωτικοί άρρωστοι επειδή ψηφίζονται παροδικά έχουν φτάσει στο σημείο να πιστεύουν πως μπορούν να αλλάζουν ανεπανόρθωτα τη φυλετική εθνολογική και εκλογική σύνθεση και σύσταση πληθυσμού μιας χώρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γράφει ο Βαρώνος Μυνχάουζεν:

  Συγχαρητήρια κ. Ιωάννη Αυξεντίου για το εξαίρετο σας άρθρο.

  Είναι φυσικό τη μάζα να την κινείς μόνο με συγκινήσεις και υποσχέσεις, ανέκαθεν η δημοκρατική μάζα πάντα έτσι κινούνταν όπως έλεγε και Γκουστάβ Λε Μπον αλίμονο σε όποιον πάει να διαφωτίσει τις μάζες.

  Τα οικονομικά της μάζας των Ελλήνων είναι απλά: απληστία, οκνηρία, ζηλοτυπία, λαιμαργία. ένα σύστημα σαν αυτό που προσομοιάζει τον Κεϋνσιανισμό είναι ένα που μπορεί να εκφράσει το πνεύμα αυτό. Μία οικονομία η οποία δεν έχει βιομηχανία, και τα χωράφια της χώρας τα τρων τα βρύα είναι το μόνο που μπορεί να βγει από αυτό το πνεύμα του Διαβόλου που μας έχει καταφάει σα λαό, μιας και βάσει του Σμιτ όλα τα πολιτικά προβλήματα είναι θεολογικής φύσεως.

  Η παιδεία μας η ίδια μάλιστα όπως είχε προσέξει ο Λε Μπον για αυτή της Γαλλίας, μας οδηγεί στο σοσιαλισμό, στην αναρχία και στη δυσαρέσκεια. Παράγει άνεργους πτυχιούχους, παρά εργάτες, αγρότες ή βιοτέχνες. Ο νεαρός Έλληνας σπαταλά τα χρόνια του σε σχολές οι οποίες στη χώρα του είναι καλές μόνο για να τον βάλλουν σε μία δημόσια υπηρεσία και άμα θέλει επιλογή μόνο στο εξωτερικό ίσως τη βρει.

  Είμαστε όντως σε κομβική στάση και η αμετανοησία και η πλάνη σα μάστιγες μας δέρνουν μόνο που ο λαός δε θέλει να δει τον καθρέφτη, μόνο τον κακό Ευρωπαίο, που ασχολείται μαζί του, ενός ανθρώπου που με συνθήκες ανταγωνισμού, με την ευρεία έννοια, δε μπορεί να κάτσει δίπλα σε κανέναν ευρωπαίο...

  Ο Θεός μόνο μπορεί να μας προστατέψει πλέον από τη μάζα και τις καταστροφικές τις αποφάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτη η χωρα για να δει προκοπη πρεπει να εποικιστει απο 10εκ Ιαπωνες και να αφαιρεθει απο τους ιθαγενεις το δικαιωμα εκλεγειν-εκλεγεσθε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τέλος της ιστορίας δεν υφίσταται η μη μόνον κατα τις βουλές Του Θεού.
   Βιώνουμε μια απο τις χειρότερες περιόδους διότι απλά ο εξισωτισμός οδήγησε σε αντιστροφή αξιών και προώθηση της απαξίας.
   Ανύπαρκτοι ως άνθρωποι, βυθισμένοι στην αγνωσία ευρέθησαν φορτωμένοι με τίτλους σπουδών, βαθμούς και αξιώματα. Η Δημοκρατία έδωσε βήμα και εξουσία στους φονιάδες του Σωκράτη... Αργά η γρήγορα θα επέλθει και η τιμωρία απο την ίδια την πραγματικότητα. Αυτήν την πραγματικότητα, οι χοντροί υπερφίαλοι και αμαθείς βαρυφορτωμένοι με παράσημα Ναυαρχοι και στρατηγοί, ήδη την αντιμετωπίζουν στην Λέσβο, μαζί με τους λέσβιους.... Σε λίγο θα αντιμετωπίσουν και την οργή του όχλου, όχι απαραίτητα ελληνικού και το χειρότερο...δεν έχουν σφάξει ούτε κοτόπουλο και οι μόνες μάχες που έδωσαν, όπως φαίνεται απο τα κιλά τους, είναι εναντίον των κιοφτέδων στις δεξιώσεις.
   ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΚΑΛΟΤΑΙΣΜΕΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ...ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΕΦΤΕΙ

   ΤΟΥΣ ΕΥΧΟΜΕΘΑ....ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ....και ας μην παραπονούνται διότι...Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΙΚΗΣΕ

   Διαγραφή
  2. Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι αυτοί στους οποίους αναφέρεστε, βιώνουν όχι ένα παροδικό, αλλά ένα μόνιμο ψυχωτικό επεισόδιο μεγαλομανίας. Ας μην ξεχνάμε τις ομάδες των ενστόλων που ονειρεύονται απο την αποστρατεία, δόξα βουλευτικών θέσεων, συγγραφικούς τίτλους και ας είναι οι βασιλείς της απολύτου αμορφωσιάς, υπουργικές θέσεις και δεν αισχύνονται περιφέροντας τα κιλά που περιβάλλουν το τίποτά τους, απο κανάλι σε κανάλι και απο πολιτικό γραφείο σε πολιτικό γραφείο.
   Αυτό αν δεν είναι ψυχωσική συνδρομή, τότε τι;;; Οι αληθινοί "στρατηγοί" και επιστήμονες και είναι ελάχιστοι σε αυτήν την χώρα, που περισσεύουν τα πτυχία, φεύγουν ήδη στο εξωτερικό σε μια κίνηση που ίσως αναγεννήσει τον ελληνισμό εκτός έδρας.
   ΥΠΟΜΟΝΗ
   υγ:Έχω μερικές μέρες που παρακολουθώ το ιστολόγιό σας και διαπιστώνω πως παρά την μη συχνή ανανέωση θεμάτων, υπάρχουν ήδη πάρα πολλά να διαβάσει κανείς. Ταυτόχρονα και η ποιότητα των σχολίων και προφανώς των σχολιαστών, δημιουργεί μια όαση σκέψης. Εύχομαι να παραμείνετε ως έχετε
   Νικόλαος Γεωργίου

   Διαγραφή
 6. Εξαιρετικότατο άρθρο το οποίο αναφέρεται στην ουσία της δημοκρατίας/οχλοκρατίας η οποία είναι:Η άρνηση της πραγματικότητος σε κυριολεκτικώς κάθε επίπεδο.
  Η δημοκρατία/οχλοκρατία κατά Μέγα Πλάτωνα παρουσιάζει μία σειρά ελλείψεις οι οποίες συνδέονται η μία με την άλλη.Αυτές αναπτύσσονται σε αρκετά σημεία του Πλατωνικού έργου και ειδικώς στις δύο περίφημες παραβολές της Πολιτείας περί του κυβερνήτη του πλοίου (408α) και τον φύλακα ενός ''μεγάλου και καλοθρεφουμένου ζώου''(493α).
  Αναφερόμενος όμως στον Ευγενή Άριο Λευκό Ευρωπαίο Έλληνα Αριστοκλή,μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες προσωπικότητες όλων των
  εποχών με την μεγαλύτερη επιρροή στους νοήμονες,δηλαδή στους Ανθρώπους,τον Αριστοκράτη απόγονο του Βασιλέως Κόδρου και ορκισμένο εχθρό των πανηλιθίων μαζών και του καθεστώτος τους,της δημοκρατίας/οχλοκρατίας,εν πάση περιπτώσει αδυνατώ να μην σημειώσω την λίαν επιεικώς χαρακτηριζομένη ως εντελώς ελεεινή και τρισάθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ακαδημία του Πλάτωνος.
  Ο ευρύτερος ΙΕΡΟΣ χώρος της Ακαδημίας του Πλάτωνος δυστυχώς βρίσκεται στην κατάσταση του πλέον απολύτου ευτελισμού και της πλέον απολύτου ατιμώσεως,ένα τόσο θλιβερό και εξοργιστικό γεγονός που κυριολεκτικώς αδυνατεί να το διανοηθεί ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ νους.
  Στην ευρυτέρα περιοχή ΑΦΟΔΕΥΟΥΝ το βοθρολυμαίο τριτοκοσμικό πακιστάν και το βοθρολυμαίο τριτοκοσμικό μπαγκλαντές.
  Σε αυτό το σημείο οφείλω να σημειώσω και την επίσης οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τύμβος των Σαλαμινομάχων,τον οποίον έχει κατ'ουσίαν ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ η βοθρολυμαία φαμίλια καραμάν αλή.
  Προφανώς εννοείται ότι τα βοθρολύματα οι μπουζουκοτσιφτετελληνέζοι έχουν...σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν από την Ακαδημία του Πλάτωνος και τον τύμβο των Σαλαμινομάχων:Πρέπει να πάνε στα γυφτοσκυλάδικα-τα ''πολιτιστικά κέντρα' του ΠΑΣΟΚ- να...μυηθούν στην ''τέχνη και την αισθητική''(sic).
  Εδώ τώρα έχουμε κιάμο,μαζωνάκη,πάολα,παντελίδη,σφακιανάκη,καρρά,κοκκίνου,πανταζή,βίσση,αγγελόπουλο,παπάζογλου,καζαντζίδη και γενικώς όλα αυτά τα βοθρολύματα,με κάτι Ελληνικούς/Ευρωπα'ι'κούς Πολιτισμούς θα ασχολούμαστε?
  Ξέρει κανείς καμία άλλη χώρα της Ευρωπα'ι'κής ηπείρου στην οποίαν να νιώθουν σαν στο σπίτι τους οι τούρκοι και οι άραβες?
  Εγώ γνωρίζω μόνον μία:το σημιτοοριενταλίδικο τσαντίρι της π.ο.δ.γ. .
  Το σημιτοοριενταλίδικο τσαντίρι της π.ο.δ.γ. με τα γυφτοσκυλάδικα που εκφράζουν το είναι των οθωμανών μπουζουκοτσιφτετελληνέζων,με τα εμετικά γυφτορεμπέτικα βοθρολύματα τα οποία περιλαμβάνουν απίστευτες και ακατανόμαστες χυδαιολογίες,τα εμετικά γυφτορεμπέτικα βοθρολύματα τα οποία περιλαμβάνουν απίστευτες και ακατανόμαστες βωμολοχίες,που εκφράζουν αυτήν καθεαυτήν την τσιγγανογύφτικη ύπαρξη των τσιγγανόγυφτων μπουζουκοτσιφτετελληνέζων.
  Σαν τα σημιτοοριενταλίδικα μούτρα τους έχουν καταντήσει την Ακαδημία του Πλάτωνος και τον τύμβο των Σαλαμινομάχων οι μπουζουκοτσιφτετελληνέζοι,αυτοί είναι,θαυμάστε τους,πακιστανοί,μπαγκλαντεσιανοί,αφγανοί,ιρακινοί,αιγύπτιοι,τυνήσιοι,αλγερινοί,μαροκινοί,σενεγαλέζοι,νιγηριανοί,σομαλοί,σουδανοί και γενικώς όλα αυτά τα βοθρολύματα αποτελούν απλώς το επιστέγασμα και το φυσικό επακόλουθο.
  Δείτε την κατάντια της Ακαδημίας του Πλάτωνος και του τύμβου των Σαλαμινομάχων και θα δείτε τι σημαίνει τσιγγανόγυφτες μπουζουκοτσιφτετελληνέζοι.
  Είναι ΠΡΟΣΒΟΛΗ και ΥΒΡΙΣ η σημιτοοριενταλίδικη υπαρξή τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. *μια σειρά ελλείψεων
   *καλοθρεφομένου
   (εκ παραδρομής τα λάθη).

   Διαγραφή