Η μικρή έκπληξη που σας λέγαμε...
Verba volant, scripta manent (τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν)...
Αυτά τα χρόνια στο Θεόδοτο προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε το πιο ανατρεπτικό φαινόμενο όλων των εποχών: εκείνο που αποκαλέστηκε με τον όρο “γνωστική νοοτροπία”.
Το βιβλίο του συνεργάτη μας Αναστάσιου Γιαννά, ΟΙ ΘΕΟΙ: Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓXΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΕΛΙΤ, είναι η πιο ολοκληρωμένη εργασία που υπάρχει στην Ελλάδα επί του θέματος. Αναλύει όλες τις διαστάσεις του φαινομένου του νεο-γνωστικού ρεύματος και της συνακόλουθης νοοτροπίας:
Τη θρησκευτική διάσταση: τις αιρέσεις που δημιουργήθηκαν στο δυτικό κόσμο εξαιτίας της επίδρασης των γνωστικών σεκτών.
Τη φιλοσοφική διάσταση: πως και γιατί αυτό το ρεύμα ανέτρεψε την αντίληψη για τον Κόσμο όπως αυτή είχε μορφοποιηθεί από την αρχαία φιλοσοφία. Πως δηλαδή έγινε ο πνευματικός αντίπαλος του πλατωνικού ιδανικού της “Καλοκαγαθίας”.
Την πολιτική διάσταση: τη διαμόρφωση των σύγχρονων πολιτικών ιδεολογιών και ρευμάτων από την πουριτανική και τη γαλλική επανάσταση μέχρι και την εμφάνιση των μαρξιστικών αλλά και των φιλελεύθερων ιδεολογιών, επιπρόσθετα, τα παρασκήνια της επανάστασης των Μπολσεβίκων αλλά και της ανόδου του Τρίτου Ράιχ.
Τη γεωπολιτική διάσταση: διαπιστώθηκε ότι πίσω από τις μεγάλες πολεμικές συρράξεις που συνέβησαν κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, δεν υπήρχαν μόνο οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα αλλά υποκρυπτόταν ακριβώς αυτό το γνωστικό παραβατικό πνεύμα.
Την κοινωνική διάσταση: τις τεράστιες αλλαγές στα ήθη και στις συμπεριφορές των ανθρώπων που παρατηρήθηκαν μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, οι οποίες αν αναλυθούν σε βάθος, μας οδηγούν πίσω στο χρόνο, στις πρακτικές και στα τελετουργικά θρησκευτικών σεκτών που όλοι πίστευαν ότι πλέον έχουν χαθεί.
Την καλλιτεχνική διάσταση: πως γεννήθηκε το ρεύμα της μοντέρνας τέχνης που σάρωσε την ομορφιά και την φιλοσοφία όλης της καλλιτεχνικής παράδοσης του δυτικού κόσμου.
Αυτά είναι τα θέματα που μελετά η νέα αυτή η έκδοση του συνεργάτη μας, θέματα για τα οποία κρατείται “άκρα του τάφου σιωπή” από τον κατεστημένο τύπο και τις πολιτικά ορθές εκδόσεις και μελέτες
Τέλος, ο ερευνητής που θα θελήσει να ψάξει ακόμη περισσότερο, θα ωφεληθεί από την επιστημονική βιβλιογραφία που παρατίθεται στο βιβλίο.
Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε σε PDF εδώ. Το link δεν απαιτεί δημιουργία λογαριασμού ή να δώσετε κάποιο άλλο στοιχείο (πχ e-mail) για να το κατεβάσετε. Προσέξτε όμως να αποφύγετε τα πιθανά διαφημιστικά που θα βγουν στη σελίδα. Για να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το βιβλίο πατήστε το 'download' πάνω δεξιά.
Σε βιβλιοπωλείο δεν πωλείται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι. Το κατεβάζεις από το λινκ και το τυπώνεις (αν θες).
ΔιαγραφήΕυγε στον ανθρωπο που τολμησε να ξεσκεπασει τη μεγαλη απατη του Πικασο. Την ατομικη βομβα των μισανθρωπων εναντιον του ΕΥ και του ΚΛΕΟΥΣ. Ετσι φθασαμε σιγα, σιγα να βλεπουμε χοντρες αμερικανες να πηγενουν στο θεατρο με σαγιοναρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια και καλή τύχη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑ?.........ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΠΟΝΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΚΔΟΣΗ......ΠΙΣΤΕΥΩ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ......ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ,ΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ...........
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ συγγραφέας προτίμησε να το βγάλει στο διαδίκτυο. Έτσι το βιβλίο θα διαβαστεί και από περισσότερα άτομα και δεν θα χαθεί ποτέ.
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την έκδοση αυτή που επισφραγίζει την προσφορά του Θεόδοτου στο λιαν επίκαιρο αυτό θέμα της γνωστικής νοοτροπίας, που την ανιχνεύουμε σήμερα σχεδόν σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής. Η γνώση μαζί με την βούληση μπορούν να παράσχουν το αντίδοτο στην εν λόγω νοοτροπία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή εργασία, καλή συνέχεια.
(ένας ακήρυκτος πόλεμος διαξάγεται... και θα κρατήσει πολύ ακόμα).
Μπορείς να μας ,την γνωμη σου στο ποιόν ρόλο βαράει ο Πούτιν και η Κίνα στην παγκοσμία σκακίερα των Γνωστικών,για ποιό λόγο άραγε επέτρεψαν την ανοδό την KGB πάλι στην Ρώσία;;;;;Τί κέρδος έχούν;;;; Μήπως τέλικά όλα γίνονται για να έποφεληθει τελικώς ο Ευρασίατικός Άξόνας(Ρωσία-Κίνα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ και να συνεχίσεις να μας διδάσκεις!!!!!
Ο Πούτιν κάνει, στο μέτρο του δυνατού, ό,τι καλύτερο μπορεί για τη χώρα του. Έχει δείξει θετικά δείγματα, αλλά αποτελεί σφάλμα να τον βλέπουμε ως 'σωτήρα'.
ΔιαγραφήΡωσία και Κίνα έχουν διαφορετικά συμφέροντα και ακόμα και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου οι σχέσεις τους ήταν ιδιαίτερα τεταμένες παρά το γεγονός πως βρίσκονταν στο ίδιο στρατόπεδο.
Ευχαριστούμε την ομάδα και ειδικά τον ειδικά τον συγγραφέα κ. Γιαννά
ΑπάντησηΔιαγραφήGEODETIS
Μία καλὴ καὶ ἐμπερειστατωμένη μελέτη. Μερικὰ ἀπ᾽αὐτα τὰ γνώριζα ἔχοντας διαβάσει κάποια βιβλία ἢ ἀκούγοντάς τα ἀπὸ διαδικτυακὲς ἐκπομπές. Παρόλο ποὺ αὐτὴ ἡ μελέτη εἶναι μικρὴ σχετικὰ σὲ μέγεθος, ἡ ὁποία ὅμως ἀπαιτεῖ μεγάλη γνώση σὲ ἀρκετὰ θέματα, δίνεται ἡ εὐκαιρία σὲ ὅσους ἐνδιαφέρονται νὰ τὴν διαβάσουν καὶ νὰ μποῦν στὸν κόπο νὰ ψάξουν καὶ νὰ διαβάσουν καὶ ἄλλα βιβλία καὶ φυσικὰ νὰ βάλουν τὸ μυαλό τους νὰ σκεφτῇ. Δυστυχῶς ὅμως ὁ νεο - Ἕλληνας ἔχει πάψει νὰ σκέπτεται, γι᾽αὐτὸ παθαίνει αὐτὰ ποὺ παθαίνει καὶ αὐτὰ ποὺ ἔρχονται εἶναι ἀκόμα χειρότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήὍσο γιὰ τὴν ἰδεολογικὴ ὑποκειμενικότητα ποὺ ἀναφέρει κάποιος ἐξαρτᾶται ἀπὸ ποιὰ μεριὰ τὸ βλέπεις. Ὅπως λέει καὶ ὁ Werner Sombart στό : Ἕβραῖοι καὶ Καπιταλισμὸς εἶσαι ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ πηδάει στὸ ποτάμι γιὰ νὰ σώσῃς ἕναν ἄνθρωπο ποὺ πνίγεται ἐπειδὴ κανένας ἄλλος δὲν ἔχει τὸ θᾶρρος ἀπὸ τοὺς παρευρισκομένους νὰ τὸ κάνει ὁπότε εἶσα ἥρωας ἀπὸ ὑποκειμενικὴ ἄποψη ἢ τυχαίνει νὰ περνᾶς ἀπὸ τὸ ποτάμι καὶ δὲν ὑπάρχει κάποιος ἄλλος νὰ τὸν σώσει ὅποτε εἶσαι πάλι ἥρωας ἀπὸ τὴν ἀντικειμενικὴ πλευρά ὅμως. Πιθανὸν ὁ ἀναγνώστης δὲν εἶναι κὰν ἀναγνώστης οὔτε ἀπὸ τὴν ἀντεικιμενικὴ οὔτε ἀπὸ τὴν ὑποκειμενικὴ πλευρά, διότι δὲν ἔκανε οὔτε τὸν κόπο νὰ ἐκφράσῃ τὶς δικές του ἰδεολογίες.
Μου προξενεί εντύπωση ότι δεν αναφέρεται ο Ερμής ο Τρισμέγιστος όπως και οι Γεζίντι (από την αντίστροφη πλευρά βέβαια) στις ρίζες του γνωστικισμού. Ο Ιησούς Χριστός δεν θα μπορούσε να είναι η ενσάρκωση του Θεού και όχι του δημιουργού εάν δεχτούμε ότι "αυτοί οι δύο" δεν είναι το ίδιο; Οι πειρασμοί του Χριστού από τον άρχοντα αυτού του κόσμου δεν θυμίζει λίγο γνωστικισμό; Ήθελα απλά να παραθέσω κάποιες σκέψεις μου από τις πολλές που έχω πάνω σε αυτό το ζήτημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μη σου προξενεί καθόλου εντύπωση διότι οι Γιεζίντι δεν έχουν σχέση με το γνωστικισμό, πουθενά στην κοσμολογία τους ο Δημιουργός δεν γίνεται αντιληπτός ως κακός.
ΔιαγραφήΟ Ποιμάνδρης ως κείμενο έχει γνωστικές χροιές.
Τα αλλά καλύτερα να στα απαντήσει θεολόγος.
Ευχαριστώ για την απάντηση! Ο δημιουργός σύμφωνα με τους Γεζίντι πάντως είναι ο έκπτωτος, αυτός που επαναστάτησε του Θεού και δεν είναι ούτε καλός, ούτε κακός ή είναι και τα δύο. Καταλαβαίνω πως το θέτεις βέβαια, απλά θεωρώ πως έχουν σχέση με τον γνωστικισμό ευρύτερα λόγω της πίστης τους στη διαφορά δημιουργού και Θεού άσχετα αν αυτοί επέλεξαν την λατρεία του δημιουργού.Το θέμα αυτό φυσικά είναι τεράστιο και πολύπλευρο και σίγουρα δεν μπορεί να συζητηθεί απο εδώ. Ευχαριστούμε για το δωρεάν βιβλίο που μας προσέφερες. Η αλήθεια είναι πως ερευνώ και με ενδιαφέρει αρκετά το ευρύτερο φαινόμενο του γνωστικισμού και το βιβλίο σου οπως και τα άρθρα σου επι του θέματος μου έδειξαν και μία άλλη οπτική γωνία.
ΔιαγραφήΔεν ισχύει αυτό που λες, ο Δημιουργός για τους Γιεζίντι δεν ειναι ο Μελέκ Ταούς, αλλά ένας θεός αντίστοιχος με αυτόν όλων των αβραμικών θρησκείων. Ο ΜΤ είναι το πρώτο του δημιούργημα.
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφή