Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ

Γράφει ο Θεόδωρος Λάσκαρης
      

Ζούμε συγκλονιστικές ημέρες. Ημέρες Πομπηίας. Το ηφαίστειο δεν ξερνά λάβα, αλλά πνευματική σαπίλα και ψυχικά περιττώματα. Πολύς κόσμος δυστυχώς δεν το έχει ακόμη αντιληφθεί. Το άρθρο αυτό θέλει να σκιαγραφήσει την βαθύτερη φύση των φαινομένων που ζούμε, ώστε όσοι το επιθυμούν να έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα του σημερινού κοσμικού γίγνεσθαι.
Η εποχή που ζούμε, μας φέρνει στο μυαλό  όλες εκείνες τις διηγήσεις των αρχαίων παραδόσεων, που αναφέρονται στην κατάσταση που θα επικρατεί στους έσχατους καιρούς. Το σίγουρο είναι, ότι η εποχή μας  έχει καταντήσει ανυπόφορη πνευματικά, ψυχολογικά, υλικά. Ασφαλώς όλοι είστε μάρτυρες των νέων νόμων που το καθεστώς  προσπαθεί να επιβάλει στην Ελλάδα, και που ήδη ισχύουν στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη: Να απαγορεύεται να αποκαλύπτεις την ταυτότητα και να κατακρίνεις τους φορείς της παρακμής και της διάλυσης, να μην επιτρέπεται να τους αποκαλείς με το όνομα τους. Διότι μόνον αυτό φοβόντουσαν, να τους κατονομάζεις. Όταν δεν κατονομάζεις κάτι, αυτό μένει στην αφάνεια, είναι ελεύθερο να κινηθεί και να δράσει μέσα στο σκοτάδι.

Ηieronymous Bosch, O θρίαμβος της αμαρτίας
Πλέον τα  όρια έχουν ξεπεραστεί: Η ιστορία δεν θα γράφεται μέσα στις πανεπιστημιακές αίθουσες και τις  βιβλιοθήκες, αλλά μέσα στα δικαστήρια. Οι ευγενείς και μορφωμένοι άνθρωποι της Ιεράς Εξέτασης, ούτε που θα μπορούσαν να φανταστούν κάτι τέτοιο. Στην εποχή μας λοιπόν εγκαθιδρύεται η ΑΝΙΕΡΗ ΕΞΕΤΑΣΗ: Όποιος στιγματίζει τον κάθε υπεύθυνο της παρακμής, της ανωμαλίας, του ψεύδους, θα στέλνεται στη πυρά, θα του κλείνουν το στόμα. Ταυτόχρονα δε με την πολιτική και ιδεολογική παρακμή, θεσμοθετούνται οι ανωμαλίες της ανθρώπινης ύπαρξης : άνδρες παντρεύονται μεταξύ τους  και…δημιουργούν οικογένειες. Είναι απίστευτο, αλλά στο "gay parade" που έγινε στην Αθήνα παρευρέθηκαν… εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών! (Φανταστείτε τον  Οττο Φον Βίσμαρκ  να στέλνει διπλωμάτες του να παραστούν…. σε παρέλαση ομοφυλόφιλων).
Όλα αυτά που συμβαίνουν στην εποχή μας υποκρύπτουν  κάτι πολύ σημαντικό: Πρόκειται για το τελικό πέρασμα από την Μεταφυσική  της  Καλοκαγαθίας στην Μεταφυσική της Ύπαρξης. Στην Πλατωνική αντίληψη της ζωής, δεν υπήρχε η αξία του να υπάρχεις , αλλά η αξία του πως υπάρχεις. Και ο ιδανικός τρόπος ύπαρξης ήταν ο Καλοκάγαθος βίος: Η  Υπέρτατη ωραιότητα που αντανακλάται στον ψυχικό κόσμο του εξυψωμένου ανθρώπου.  Στην χριστιανική πλέον εποχή, η Καλοκαγαθία συμπληρώνεται με ένα λαμπρό στολίδι: Την θυσιαστική αγάπη. Αυτές ήταν μέχρι  πρότινος οι μεταφυσικές αξίες του πολιτισμού μας. Αυτή η εποχή τελείωσε πλέον, και την θέση της  παίρνει η νέα εποχή της Μεταφυσικής της Ύπαρξης. Το πως υπάρχεις δεν ενδιαφέρει πλέον, φθάνει ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙΣ, και να επιβάλεις την ύπαρξη σου. "Εγώ υπάρχω", ακούγεται στους συμπαντικούς αιθέρες, ΕΓΩ, ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ, ΚΑΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ. Είναι η τελική πράξη του δράματος που ονομάστηκε "αυτοδιάθεση του ανθρώπου", είναι η ίδια πράξη που τέλεσε ο Εωσφόρος όταν θεοποίησε το εγώ του.
Όμως  η κατάπτωση δεν υπάρχει μόνον στο πεδίο της ηθικής και της πολιτικής. Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έφεραν στο φως ένα συγκλονιστικό γεγονός:  Μέσα σε ένα αιώνα οι δυτικοί πληθυσμοί  έγιναν πιο χαζοί και λιγότερο ικανοί στο να αντιδρούν στα εξωτερικά ερεθίσματα: Έχασαν 14 βαθμούς από τον δείκτη νοημοσύνη τους (IQ) .Το αποκαλύπτει μία επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε  πριν λίγο καιρό στο περιοδικό "Intelligence", από ερευνητές του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, του πανεπιστήμιου της Ούμεο στην Σουηδία, καθώς  και του πανεπιστήμιου του Κορκ στην Ιρλανδία. Με βάση λοιπόν αυτή την έρευνα, η Βικτωριανή περίοδος , στο τέλος του 1800  υπήρξε η πιο παραγωγική και πλούσια σε ανακαλύψεις. Η νοητική ικανότητα των ανθρώπων ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Όμως ήδη από την πρώτη δεκαετία του 1900 άρχισε μία σταδιακή  μείωση, που έφθασε μέχρι  εμάς:  Κάθε δεκαετία χάνονται  1,24  βαθμοί  του δείκτη νοημοσύνης  και  το ίδιο συμβαίνει και με τους χρόνους αντίδρασης  στα εξωτερικά ερεθίσματα, που πέρασαν από τα 183 χιλιοστά του δευτερολέπτου στο τέλος του 1800 στα 253 που είναι σήμερα. (όλη η έρευνα εδώ ). Φυσικά αυτή η επιστημονική  έρευνα γελοιοποιεί  τους  θιασώτες  της  "νέας  εποχής της  προόδου", και αποδεικνύει ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο:  μία σταθερή φθίνουσα πορεία της  νοητική μας  ικανότητας.
Μύθος  λοιπόν η  "προοδευτική  εξέλιξη του ανθρώπου", και λυπηρό  γεγονός  η  ψυχική και  νοητική παρακμή του. Που οφείλεται αυτό το φαινόμενο;  Μα  στην αντιπαροδοσιακή  δομή των σύγχρονων κοινωνιών, με τις γυναίκες  να προτιμούν  την καριέρα  από την  δημιουργία οικογένειας (με αποτέλεσμα οι  πιο έξυπνες από  αυτές  να  τεκνοποιούν όλο και  λιγότερο), στα  χάλια των εκπαιδευτικών συστημάτων, καθώς  και στην υπερδιέγερση  του  ανθρωπίνου εγκεφάλου από ερεθίσματα  χαμηλής ποιότητας. Έχουμε οδηγηθεί σε πολιτικό, ιδεολογικό, ηθικό και πνευματικό αδιέξοδο.  Ήδη άρχισαν να φαίνονται  και  οι  πρώτες νευροφυσιολογικές συνέπειες  αυτής  της κατάστασης. Σε ποιές αβύσσους οδηγούμαστε; Πως  θα μπει ένα φρένο σε  αυτήν την κατρακύλα;  Απαντήσεις  δεν  έχω. Διατηρώ  μόνον  τις  προσωπικές  μου ελπίδες,  σε  μία "εκ  των άνω" παρέμβαση του Πνεύματος  που ορίζει την ιστορία.
Τελειώνοντας, θέλω να επισημάνω το γεγονός ότι παρόλο που η Ρωσία ακολουθεί το καπιταλιστικό -φιλελεύθερο μοντέλο, και αντιμετωπίζει διάφορα  κοινωνικά προβλήματα, ωστόσο είναι ίσως η μόνη χριστιανική χώρα που υψώνει φράγματα ενάντια  στον χείμαρρο της παραβατικότητας και των διαλυτικών φαινομένων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μπει στο στόχαστρο  όλων των αντιπαραδοσιακών δυνάμεων.

9 σχόλια:

  1. Εντάξει, μην εξιδανικεύετε τόσο το παρελθόν.

    Οι εφευρέσεις του 20 αιώνα δεν υστερούν σε τίποτα από αυτές της Βικτοριανής περιόδου.
    Δεν μπορεί ο αρθρογράφος να παραγνωρίζει για παράδειγμα την επανάσταση που έφεραν τα τρανζίστορ, οι υπολογιστές, το διαδίκτυο, η τηλεόραση, η θεωρία της σχετικότητας και η πυρηνική ενέργεια. Ούτε να ξεχνά την πρωτοφανή ανάπτυξη της ιατρικής και της βιολογίας(ανακάλυψη DNA,αντιβιοτικά κτλ).

    Ο κατάλογος είναι ατελείωτος γι αυτό και δε θα επεκταθώ άλλο μόνο θα συμπληρώσω πως ο δείκτης IQ δεν είναι και τόσο σημαντικός ώστε να δίνετε τόση έμφαση σε αυτόν…

    Απλά, ένα απογοητευτικό άρθρο από τον κατά τα άλλα καλό αρθρογράφο του blog. Είναι κρίμα που η δεξιά υιοθετεί τέτοιες σκοταδιστικές αντιλήψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον επιβεβαιώνετε τα συμπεράσματα του άρθρου, μια που βγάλατε σκοταδιστικά μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Φυσικά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι την επιστημονική μελέτη στα αγγλικά ούτε καν την διαβάσατε. Θεόδωρος Λάσκαρης.

      Διαγραφή
    2. Φάση έχεις Ανώνυμε, σκοταδιστική αντίληψη η έρευνα 3 κορυφαίων πανεπιστημίων...Δεν ξέρω αν κατανοείς πόσο αυτοαναιρούμενο και αστείο είναι αυτό που έγραψες...Υποθέτω πως όχι

      Αλλά βέβαια ας μη ξεχνάμε πως εσείς οι προοδευτικοί δεν πιστεύετε επακριβώς στην επιστημονική έρευνα γενικά. Μόνο σε αυτές τις έρευνες ή συνηθέστερα "έρευνες" που υποστηρίζουν τις ανώμαλες και βλακώδεις θεωρίες που έχετε ήδη στο κεφάλι σας.

      Το IQ δεν είναι και τόσο σημαντικό ε; Να μου πεις λογικό είναι να λες τέτοιες αρλούμπες. Από τότε που αποδείχθηκε ο άμεσος συσχετισμός φυλής και δείκτη IQ http://en.wikipedia.org/wiki/The_Bell_Curve
      εσείς οι οπαδοί της ισότητας και της "προόδου" αλλάξατε το τροπάρι σας και μιας και δεν μπορείτε να καταρρίψετε τη συγκεκριμένη έρευνα αναπτύξατε "θεωρίες" ότι το IQ δεν ειναι και τόσο σημαντικό.

      Το άρθρο δεν λέει πουθενά ότι δεν έγιναν ανακαλύψεις τον 20ο αιώνα. Μιλάει για σταδιακή πτώση της ευφυίας των ανθρώπων. Κατανοείς τη διαφορά;
      Όπως και να έχει οι εφευρέσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν πλέον σταματήσει. Αυτό που γίνεται σήμερα ειναι απλή βελτίωση προυπάρχοντων εφευρέσεων. Και αυτό δεν χρειάζεται να είσαι των θετικών επιστημόνων για να το γνωρίζεις.

      Τέλος πάντων, μετά μου λένε ότι είμαι πολύ αυστηρός στην διαχείρηση των σχολίων...

      Διαγραφή
    3. Βασικά το μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης επιστήμης, είναι η εκοσμίκευση.
      Τι εννοώ: Οι νέες τεχνολογίες και "εφευρέσεις" απλά συνδιάζουν προϋπάρχουσες.
      πχ. το smartphone, μετά την εφεύρεση του i-phone έφτιαξε μία συσκευή που βασίζεται καθαρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

      Ουσιαστικά δεν έφερε καμία καινοτομία, απλά άλλαξε την χρήση μίας σχεδόν αποτυχημένης συσκευής: του προσωπικού ψηφιακού βοηθού, ή αλλιώς υπολογιστή παλάμης. Αφότου αυτός προϋπήρξε στα πρώτα έξυπνα κινητά, αποφάσισαν να τον κοσμικεύσουνε.

      Το ίδιο συμβαίνει με όλο και περισσότερες συσκευές.
      Υ.Γ. οι αριστεροί, δεν είπαν ότι το I.Q. δεν είναι σημαντικό. Αποφάσισαν σταδιακά να το εξισώσουν, ώστε όντως, να μην είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

      -Νικόστρατος.

      Διαγραφή
  2. Από την πλευρά των γνωστικιστών, νομίζω η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν είναι πως προσπαθούν να μεταλλάξουν την ανθρώπινη φύσι προς κάτι το αφύσικο. Από εκεί και πέρα δεν φαίνεται να βρίσκεται κάποιος άξιος σε πολιτικό ή πνευματικό επίπεδο, να τους σταματήσει. Θεωρούν εαυτούς επαναστάτες και είναι βέβαιοι για τον τελικό τους θρίαμβο, την νέα εποχή, το τέλος της ιστορίας. Γι' αυτούς ο άνθρωπος ήδη πέθανε, έρχεται ο μη άνθρωπος, γιορτάζουν, ήρθε ο καιρός της μεγάλης νίκης. Όσον αφορά τους Ρώσους είναι μεν δυνατός λαός και ισχυρός γεωπολιτικός παίκτης, όμως κατά την γνώμη μου ασήμαντος στον "προγραμματισμό" του ανθρωπίνου είδους. Από την άλλη, ο παλαιός βαρύς παίκτης στον προγραμματισμό της ανθρωπότητος, οι Έλληνες, μετά την πτώσι της Πόλεως και την τουρκική κατάκτησι αποστασιοποιήθηκαν, στράφηκαν εις εαυτόν, μιά στάσι αυτιστική και σήμερα, καταμολυσμένοι πλέον και από τον μαρξισμό, καθώς όλη η Ευρώπη, δεν φαίνεται να διαθέτουν καμμιά δύναμι κι αν διαθέτουν δεν μπορούν να ακουστούν πουθενά, απωλέσθη και το παγκόσμιο εργαλείο της γλώσσας που διέθεταν. Εδώ χρειάζεται μιά νέα σκέψι, ένας ιός που θα εξαπλωθεί και θα κάψει τον προγραμματισμό των εωσφοριστών πάνω στα πλήθη. Το ζήτημα είναι ποιός θα μπορέσει να το πράξει και πώς.
    Έχετε απόλυτο δίκαιο, ζούμε πράγματι ημέρες Πομπηίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ένα άρθρο στο πνεύμα των όσων γράφετε
    http://www.paratiritis.net/2013/07/4593/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια απορία που μου έρχεται αρκετά συχνά , καθημερινά θα έλεγα . Ο,τι λένε καθημερινά όλοι αυτοί που μας έχουν κατακλύσει με τα μεγάλα λόγια και τις κάθε είδους δημοκρατικές ευαισθησίες , τα αντί ρατσιστικά συνθήματα , τα δικαιώματα των κάθε ομάδων ομοφυλοφίλων η ο,τι άλλο , τους συνωστισμους , τα φεμινιστικα μανιφέστο , τις αθεες προσεγγίσεις και χίλια δυο αλλά , τα πιστεύουν ; Νομίζουν πως έτσι βοηθούν την κοινωνία , ειναι μέσα σε ας πούμε συνομωσιες ; Τι άραγε συμβαίνει ;

    Ευχαριστώ
    ΚΝ
    Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ηγεσία όχι, οι από κάτω ειναι απλά ηλίθιοι και αμόρφωτοι, οπότε αυτοί ναι τα πιστεύουν.

      Διαγραφή
  5. έγραψα σε προηγούμενο άρθρο ότι ......

    ένας καλός φίλος πριν βγει στην αποστρατεία έλεγε ένα δικό του απόφθεγμα .... δηλαδή ότι, ο επόμενος πόλεμος θα γίνει στην ύπαιθρο για το νερό, ενώ στο αστικό περιβάλλον για το πάρκινγκ ..... εγώ του είπα προχθές ότι ο επόμενος (δηλαδή ο παρόντας) πόλεμος θα γίνει για την συνείδηση των ανθρώπων ..... ελπίζω να πέσω έξω διότι ένας τέτοιος πόλεμος είναι πλήρως ασύμμετρος και έτσι αφανής για τους συνανθρώπους μου Έλληνες .....

    GEODETIS …..

    ΑπάντησηΔιαγραφή