Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΕΔΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΕΚΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ; ΕΝΤΟΣ ΜΑΣ…


Γράφει ο Ελευθέριος  Αναστασιάδης

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μία ''αριστερή πτέρυγα (πλατφόρμα)'', τότε ο ΣΥΡΙΖΑ  που κυβερνά τι είναι;  Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα.

Σίγουρα πάντως δεν είναι Δεξιά. Ο καλύτερος ορισμός για την πολιτική πρακτική αυτής της κυβέρνηση είναι:  επιδοματικός φιλελευθερισμός με ελευθεριάζοντα ήθη. Δηλαδή, πάλι αριστερά, αλλά όχι οικονομικά κομμουνιστική. Πράγματι, όταν κάποιοι ομιλούν για την ''αριστερή πτέρυγα'' του ΣΥΡΙΖΑ, εννοούν την κομμουνιστική αριστερά.

Στην ουσία λοιπόν, το '' πρώτη φορά αριστερά'', μπορεί να μεταφραστεί ως: πρώτη φορά τα ελευθεριάζοντα ήθη αποκτούν θεσμική εκπροσώπηση.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά διότι καταργεί τις πολυεθνικές. Είναι αριστερά διότι θέλει το διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία.
  • Ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά διότι δίνει τα μέσα παραγωγής και τα εργοστάσια στους προλετάριους. Είναι αριστερά διότι θέλει την απελευθέρωση του χασίς.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά επειδή διώχνει τις ''βάσεις του θανάτου''. Είναι αριστερά διότι επιτρέπει στους πακιστανούς να λιάζονται ανενόχλητοι  στην Oμόνοια.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά επειδή κατάσχει την ιδιοκτησία και τα κεφάλαια των καπιταλιστών. Είναι αριστερά διότι διαθέτει πολλούς γκέι.


Έτσι λοιπόν, το «είμαστε αριστεροί», «είμαστε στα αριστερά», για πρώτη φορά τουλάχιστον στην Ελλάδα, προσλαμβάνει  και φανερώνει την πιο ουσιαστική και βαθιά του έννοια· αυτή που είχε σκιαγραφήσει ο Jacob Taubes, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Στο γνωστό έργο του Abendlandische Eschatologie (=«Δυτική εσχατολογία») γράφει: 

«Και...εδώ δεν πρόκειται για μία παραξενιά της γνώσης, αλλά για ένα βασικό στοιχείο της γνωστικής εξέγερσης (όπως γενικά λέγεται το ριζικό ΠΑΘΟΣ της επανάστασης), είναι ξεκάθαρο απ’ τη σύγκριση με τις σύγχρονες τάσεις που διεκδικούν τον όρο «αριστερά»- παρόλο που, ή μάλλον ακριβώς για το γεγονός ότι σε όλες τις γλώσσες αυτός ο όρος έχει μία δυσοίωνη και αρνητική έννοια. Είναι αυτονόητο ότι δεν είναι λόγω εξωτερικών και τυχαίων αιτίων, όπως για παράδειγμα η θέση των εδράνων στο κοινοβούλιο, που τα σύγχρονα ρεύματα διάλεξαν για τον εαυτό τους το λάβαρο της αριστεράς. Το κάνουν διότι δέχονται θετικά όλα αυτά που ο κόσμος απορρίπτει σαν αριστερά ακριβώς με την γρουσούζικη έννοια που έχει ο όρος».

Geoffroy Tory, Το  Υ  του Πυθαγόρα, 1529
 (η  Δεξιά και η Αριστερά  οδός)
Αν και η κατάσταση δεν σηκώνει αστεία, όμως βάσει του προαναφερθέντος ορισμού, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε μία κυβέρνηση «γρουσούζηδων».

Βέβαια, πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ορισμός του Jacob Taubes, που σημειωτέον ήταν εβραϊκής καταγωγής και φιλικά κείμενος έναντι του γνωστικισμού, είναι κάπως ξεπερασμένος  διότι γράφει:  «….Το κάνουν διότι δέχονται θετικά όλα αυτά που ο κόσμος απορρίπτει σαν αριστερά ακριβώς με την γρουσούζικη έννοια που έχει ο όρος». Αυτό ίσχυε στην εποχή του, δηλαδή πριν πενήντα χρόνια. Σήμερα, δυστυχώς, πολύς κόσμος δεν απορρίπτει τα ''αριστερά ήθη'' ως αρνητικά, αλλά τα έχει ενστερνιστεί και τα εντάσσει στην ''προοδευτική'' αντίληψη της ζωής.

Σκεφθείτε δε, πως θα εξελίσσονταν τα πράγματα εάν η κομμουνιστική αριστερά συμμετείχε στην εξουσία (ας υποθέσουμε με επιτυχία) μαζί την ελευθεριάζουσα αριστερά: τότε, μονομιάς, το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, θα άφηνε κάθε  μορφή αναστολής, για να απολαύσει τις ηδονές  της ύλης, θα ''διαλυόταν''  ηδονικά μέσα σε ένα κοινοβιακό πολτό· το γνωστικό όνειρο που δεν πραγματοποιήθηκε το ‘68 στο Παρίσι, θα έπαιρνε (και μάλλον παίρνει) σάρκα και οστά στην Ελλάδα του 2015.

Όπως και να’ χει:  ζούμε σε γρουσούζικες εποχές.

10 σχόλια:

  1. Theodote & lipoi, apo edo thello na sas po cati me osi tapinosi echo: sas paracalo, oti ke an gini aurio, na prospathisete capos na minete enomeni i na ginete amma den iste. Edo panta i Ellines agapousane para poli tin Ellinicotita, poli perissotero apo tous en Elladi Ellines. Pragmati skeftotane pio ethnika ke catholou symferontologica. Alla den imaste eki, eseis eiste. Sas paracalo, capos na enothite, capos na prostateutite, opos palia, ke an sas catastrepse i prospathia na ginete americanobourzouazides, ine mono tora teleutaia afto to fenomeno. 2-3 decades den ine tipota brosta aiones sklyragogis. Nioste tou progonous sas, tous agious ke tous polemistes, paratiste ta ke protimiste tin sklyragogi xana, ke opos elege ena trgoudi pou thimame apo to catechitico, to cathe pallicari echei pisti ston Stauro. Theos ke patrida pali, afiste tin alazonia.

    Etimaste agapiti mou Ellines, somatica ke pneumatica. O Theos na filaei tous Ellines.
    THEE MOU, MIN AFINEIS NA CHATHI I ELLADA MAS.

    -mia ecfrasi apto exoterico

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμερικανόψυχε φιλαράκο, εάν είσαι και συ απ' αυτούς που αγαπάνε την "Ellinicotita" όφειλες γιά λόγους σεβασμού προς την γλώσσα των προγόνων σου το πληκτρολόγιό σου να γράφει ΚΑΙ ελληνικούς χαρακτήρες. Τα φραγκολεβαντίνικα είναι ντροπή...

      Με καλή προαίρεση

      'Ενας Συνέλληνας

      Διαγραφή
    2. γραφει απο αμερικη, δεν εχει ελληνικα στο πληκτρολόγιο του.

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι θέμα πληκτρολογίου... είναι θέμα γραμματοσειράς. Ας περάσει την ελληνική γραμματοσειρά και δεν θάχει πρόβλημα. 'Ισως τον δυσκολέψει στην αρχή μέχρι να μάθει που βρίσκεται το κάθε γράμμα. Ομοίως δυσκολεύτηκα και εγώ αρκετά στην αρχή γιατί γράφω από αμιγώς "amerikaniko" πληκτρολόγιο...

      Διαγραφή
  2. Signomi pou sas prosvala, alla den xero pos na ta grapso allios, den echo Ellenica sto keyboard. Afta pou egrapse ischyoun omos, tin xero tin glossa ke catalaves ti egrapsa. To noima den ine i charactires, ine to minima pleon. Tora, meta to ochi, ine cairos gia sovarotita, enosi ke douleia, den tha echete pia chrono gia epicrisis tou cathe ti. Theos na filaei tin Agia Ellada mas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα γιά ποιές "επικρίσεις" μιλάς αγαπητέ μου;;; Το να γράφεις στα φραγκολεβαντίνικα - γιά μένα - είναι σοβαρό ατόπημα. Δεν προσβάλλεις εμένα αλλά την ελληνική γλώσσα. Γράφεις ότι "To noima den ine i charactires...". Τι σημαίνει αυτό;;; Επειδή θέλουμε να γράψουμε ή να εκφράσουμε τη γνώμη μας θα πρέπει να εκχυδαϊζουμε και να εκβαρβαρίζουμε την ελληνική γλώσσα. Νομίζω ότι δεν έχεις καταλάβει σε ποιά γλώσσα προσπαθείς να εκφράσεις την άποψή σου. Δεν είναι αλβανικά αλλά ούτε σουαχίλι!! Θα μπορούσες να περάσεις την ελληνική γραμματοσειρά και να γράφεις με ελληνικούς χαρακτήρες. Δεν είναι δύσκολο... Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά... Στο κάτω-κάτω και εγώ σε ξένο πληκτρολόγιο γράφω έχοντας περάσει τους ελληνικούς χαρακτήρες (greek fonts).
      Επικαλείσαι το Θεό να "filaei tin Agia Ellada mas...". Συνεχίζοντας εμείς να πράττουμε το στραβό, από μόνος του τι να σου κάνει ο Θεός;;; Θα πρόσθετα, ο Θεός να μας φυλάει και από ανθρώπους που προβαίνουν σε τέτοια παραστρατήματα εις βάρος της γλώσσας μας και του πολιτισμού μας... Η, όσο το δυνατόν, ορθή χρήση της γλώσσας, είναι ένδειξη σεβασμού και πολιτισμού...

      Κλείνοντας, όσον αφορά το γλωσσικό θέμα, θα σε συμβούλευα να διαβάσεις τα δύο παρακάτω άρθρα που ανάρτησε ο ΘΕΟΔΟΤΟΣ στο πρόσφατο παρελθόν :

      1) http://theodotus.blogspot.gr/2015/04/blog-post_27.html

      2) http://theodotus.blogspot.gr/2015/02/blog-post.html

      ΕΡΡΩΣΟ!

      Διαγραφή
    2. Παιδία ας μην το κάνουμε μέγα θέμα που κάποιος από Αμερική έγραψε με greeklish.Δεν επιτρέπεται κανονικά, αλλά αν γράφει κάποιος από εξωτερικό εξαιρέσεις μπορουν να γίνουν.

      Διαγραφή
  3. Εμεις οι Ελληνες της αλλοδαπης ειμαστε γενικως το ιδιο ..ατολμοι..φοβητσιαρηδες...αγραμματοι..ημιμαθεις του κερατεως...ειδα τη παθητικοτητα και μαλθακοτητα των Ελληνικων κοινωτητων χωρισμενοι σε κομματοσκυλα...πρασινοκοκκινομλπεουρανιοτοξοτικους κλπ...ενα χωριο εφτα κομμτα και μαγγια εκ του ασφαλους με διπλαι υπηκοοτητες και απωχη απο τα Πολιτικα (κατα Αριστοτελη/Πλατωνα)...πητε μου σας παρακαλω εμεις οι Ελληνοκαναδο..αυστραλο..αμερικανο κλπ ποτε βγηκαμε να πατησουμε ποδι..ποτε καναμε εξωδικα και μηνυσεις σε διεθνη δικαστηρια κ τοπικα..για τους σλαβοσκοπιανους..ποτε κλεισαμε τα συνορα απο την αλβανουρια..σε οσους τα ανοιξαν..ποτε διωξαμε τους εχθρους..ποτε ηρθαμε να πεθανουνε υπερ Πιστεως και Παττιδος..ποτε φτιαξαμε τα παιδια μας να πηγαινουν σττατο με πιστη και υοερηφανεια...ποτε σταματησσαμε να αγιραζουνε εντος κ ςκτος Ελλαδος γερμανοαγγλογαλλικα προιοντα που μας βυθιζουν μερα παρα μεραα..ονειρο του αλλοδαποιου κ εντοποιου Ελληνα τα των οχθρων τα αυτοκινητα τους..μας διακορευουν και παμε κ στα μαγαζια τους..να φτυσουμε τους εαυτους μας
    .οι οβραιοι επισττεφουν σε καθε κυνδινο του κλεμενου εδαφιδιου τους..εμεις χανωμενθα...αλλωστε ουδεις επισττεφει Ελλαδα....και οι ματατζηδες κααι ο σττατος κοτες...και οι ειδικες δυναμεις κοτες..διαβαστε τον ορκο που δωσαμε..στο στρατο...αυτοι ειμαστε τα τοσα εκκατομυρια Ελληνων του Εξωτερικου .γελαμε ο ενας με τον αλλο..

    Μαστινο Εσπανολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι μόνο τα greeklish, αλλά και οι ανορθογραφίες προσβάλλουν την ελληνική γλώσσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι εξώφθαλμο οτι ειναι Έλληνας του εξωτερικου, ας μην υπερβάλλουμε...

      Διαγραφή