Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ

Γράφει ο Ελευθέριος Αναστασιάδης

Όταν ο νους δεν μπορεί να επεξεργαστεί τρόπους διαφυγής από μία άσχημη κατάσταση, όταν η φαντασία δεν έχει να προσφέρει κάτι, τότε έρχεται η πραγματικότητα και δίνει μια κάποια λύση: Αποχή. Γιατί όχι; Ίσως να είναι ο πιο αποτελεσματικός και ανώδυνος τρόπος αλλαγής του παρόντος πολιτικού συστήματος. Ας εξετάσουμε συνοπτικά πως μπορεί να βοηθήσει και τα οφέλη που παράγει.

Α. Το πρώτο και κύριο αποτέλεσμα που παράγει, είναι η απονομιμοποίηση του κοινοβουλευτισμού και της εκλογικής διαδικασίας. Όλο το σύστημα βασίζεται στο αξίωμα ότι : «Ο λαός εκλέγει το πολιτικό κόμμα που επιθυμεί.». Όταν ο λαός , στην πλειοψηφία του, δεν εκλέγει κανένα, μάλιστα, όταν δεν συμμετέχει καν στην διαδικασία της εκλογής, τότε το σύστημα απονομιμοποιείται, διότι ποιος θα εκπροσωπεί  ποιόν;

Β.  Όταν ένα σύστημα απονομιμοποιείται, τότε ξεκινούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που οδηγούν στην κατάργηση του.

Γ.  Η αποχή αποδεσμεύει τον κόσμο από τις κομματικές επιρροές, στερεί ''στρατό'' από τα κόμματα, απομακρύνει τον λαό από το πολιτικό κατεστημένο, από τις ιδεολογίες  και  τις  νοοτροπίες του.

Όταν λοιπόν αρχίσουν να πραγματοποιούνται όλα αυτά, τότε, σίγα –σιγά, θα αρχίσει να διαφαίνεται η λύση που πρότεινε ο  Hans Georg Gadamer, για την οποία είχαμε μιλήσει σε ένα άλλο άρθρο του Θεόδοτου:

«Σε όσους ασχολούνται επισταμένα με την φιλοσοφία, αυτό το όνομα λέει πάρα πολλά. Θεωρείται ο κορυφαίος εκπρόσωπος της φιλοσοφικής ερμηνευτικής  του 20ου αιώνα. Στο πιο γνωστό έργο του, Wahrheit und Methode (Αλήθεια και Μέθοδος), το οποίο ολόθερμα συνιστώ σε όσους θέλουν να ασκήσουν το μυαλό τους και να εμβαθύνουν περισσότερο (έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά και τα ισπανικά), στο κεφάλαιο που ασχολείται με το θέμα της σύγκρουσης  μεταξύ του φιλοσοφικού ρεύματος  του Διαφωτισμού και της Παράδοσης, γράφει: "Πάνω στη βάση της έννοιας που απέδωσε ο Διαφωτισμός στον ορθολογισμό και στην ελευθερία, έλαβε εξέχουσα θέση στην έννοια της ‹‹αυθεντίας-Αρχής›› (authority) το εντελώς αντίθετο του ορθολογισμού και της ελευθερίας [δηλαδή] η τυφλή υπακοή. Είναι αυτή η έννοια που βρίσκουμε στην ορολογία της σύγχρονης κριτικής ενάντια στις δικτατορίες. Όμως όλα αυτά δεν συνάγονται στην ουσία της ‹‹αυθεντίας – Αρχής››. Βέβαια η Αρχή εξασκείται από πρόσωπα. Αλλά η Αρχή των προσώπων δεν έχει την τελική θεμελίωσή της σε μία πράξη υποταγής και παραίτησης του ορθολογισμού, αλλά σε μία πράξη αναγνώρισης και γνώσης, δηλαδή σε μία πράξη στην οποία αναγνωρίζεται ότι ο άλλος είναι ανώτερός μας σε κρίση και σε ευφυΐα, γι’αυτό και η κρίση του υπερέχει, δηλαδή είναι πάνω από την δική μας κρίση. Με αυτό συνδέεται το ότι η Αρχή-αυθεντία δεν «χορηγείται» απλώς, αλλά πρέπει να  αποκτάται μέσω της αξίωσης. Αυτή [η Αρχή] βασίζεται πάνω στην αναγνώριση και, κατά συνέπεια, σε πράξη ορθολογική, που, έχοντας συνείδηση των ορίων της, περιβάλλει με  εμπιστοσύνη την καλύτερη κρίση των άλλων. Αυτή η έννοια της Αρχής-αυθεντίας στην ορθή της έννοια δεν έχει τίποτα να κάνει με την τυφλή υποταγή σε μία διοίκηση...

Με αυτόν τον τρόπο, η αναγνώριση της ‹‹αυθεντίας -Αρχής›› είναι πάντα συνδεδεμένη με την ιδέα ότι αυτό που η ‹‹αυθεντία-Αρχή›› λέγει [καθόλου] δεν έχει τον  χαρακτήρα της ανορθολογικής αυθαιρεσίας• κατά πρώτο [και κύριο] λόγο μπορεί να είναι κατανοητό. Η ουσία της ‹‹Αρχής -αυθεντίας›› που αξιώνει ο παιδαγωγός, ο γνώστης [ο επαΐων] συνίσταται ακριβώς σε αυτό..."»

Εν ολίγοις, μία κοινωνία μπορεί αυτοβούλως να δεχθεί να παραιτηθεί από τις αυτο-επιλογές της,  και να  θελήσει  να κυβερνηθεί από μία τάξη ανθρώπων  που τους εμπιστεύεται και τους θεωρεί ανώτερούς της, γνωρίζοντας ότι θα της συμπεριφερθούν, όπως συμπεριφέρεται ο πατέρας στα παιδιά του.

Βέβαια, θα διερωτηθεί κάποιος: «Δεν υπάρχει ο κίνδυνος μέσα σε αυτό το ''κενό'' που θα δημιουργηθεί, σε αυτή την αρχική ''παράλυση'' να επικρατήσουν αρνητικές δυνάμεις;» Φυσικά και υπάρχει. Αλλά γνωρίζετε πολιτική διαδικασία, επανάσταση, πραξικόπημα, παρέμβαση,  που να μην έχει ρίσκα; Ή μήπως ο ίδιος ο κοινοβουλευτισμός δεν είχε ρίσκα; Το μεγαλύτερο: την πτώχευση  και  κατάρρευση της χώρας.

Επειδή, όπως θα συμπεράνατε και από τις δηλώσεις διαφόρων ''κοινοβουλευτικών'', το σύστημα φοβάται αυτή την μαζική αποχή, δεν αποκλείεται στο μέλλον να θεσπίσουν νόμους, ώστε να εξαναγκάζουν τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές παρά την θέληση τους. Όμως και τότε θα υπάρχει λύση: το άκυρο ψηφοδέλτιο, όχι το λευκό, διότι αυτό το τελευταίο νομιμοποιεί  την διαδικασία.

Αποχή: είναι και αυτή μια κάποια λύση.

ΥΣ. Εν  τω μεταξύ, η «Αυγή» (Ν. Φίλης) ανέλαβε το  υπουργείο… παιδείας. Αυτή  η  χώρα  είναι  προορισμένη  να  τα  δει….όλα. Επί της ευκαιρίας διαβάστε και ένα σχετικό άρθρο που ειχαμε δημοσιεύσει παλαιότερα

11 σχόλια:

  1. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΤΕ ΜΕ
    ΤΙΣ ΕΚΟΛΓΕΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ὑπὸ τὶς παροῦσες συνθῆκες (κατὰ τὴν γνώμη μου), εἶναι ἡ μοναδικὴ εἰρηνικὴ λύση. Ἡ ἄρνηση συμμετοχῆς σὲ τέτοια πανηγύρια δειμοκρατίας δὲν συνιστᾶ ἀποχή ἀπὸ τὰ κοινά, ἀλλὰ ἄρνηση συμμετοχῆς σὲ διαδικασίες ἑνός ἀποτυχημένου συστήματος ἐξουσίας ποὺ χρησιμοποιεῖ τὴν ψῆφο μου ὡς ἄλλοθι γιὰ νὰ συνεχίσῃ νὰ ὑπάρχῃ εἰς βάρος μου. Διευρύνοντας τὸν συλλογισμό, μὲ αὐτό τὸν τρόπο (ὑπάρχουν κι ἄλλοι), ἀρνοῦμαι τὴν νομιμότητα ὑπάρξεως τοῦ συγκεκριμένου συστήματος. Δὲν ἀποδέχομαι τίποτα ἀπὸ ὅσα θέλει νὰ ἐπιβάλλῃ μὲ νομοθετήματα ἐξουσίας, ποὺ δὲν ὑπόκειται στὸν ἔλεγχό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο σας, ρε παιδιά!
    Δημήτριος Τσεργίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δέν νομίζω νά χρειαστεῖ νά πράξουν ὁτιδήποτε ἀπό τά παραπάνω πού λέτε,γιά νά ἀντιμετωπίσουν τήν ἀποχή,ἀφοῦ θά ἔχουν σέ πολύ λίγα χρόνια 1-2 ἑκατομμύρια ἑλληνοποιημένους ἀλλόφυλους ψηφοφόρους ... Ἄρα,τό Σύστημα γνωρίζει καλῶς τί πράττει καί μάλιστα μέσῳ ...δημοκρατικῶν διαδικασιῶν ! Οἱ μόνοι χαμένοι τελικῶς θά εἶναι αὐτοί πού ἀπέχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλιστα, υποθέτω πως η λύση που προτείνεις είναι να ψηφίσουμε μαζικά Χρυση Αυγή. Και υποθέτω επίσης πως στα σοβαρά πιστεύεις οτι θα τους αφήσουν να κυβερνήσουν ή έστω να ανέβουν πάνω από 10%;

      Αντισυστημικό κόμμα μέσω εκλογών δεν βγαινει στην εξουσία...αυτό θα έπρεπε να είναι ήδη κατανοητό σε όλους, ειδικά έπειτα από την επίθεση στη ΧΑ.

      Διαγραφή
  5. Ωραια και σωστα αυτα που λετε, ομως το ''συστημα'' απλα ΔΕΝ θα αυτοκαταργηθει απο μονο του. Αυτο ειναι κατα την γνωμη μου το ζητουμενο κι οχι η καταδικη του ''συστηματος'' στην συνειδηση του λαου. Εστω οτι στις προσεχεις εκλογες υπαρξει αποχη 52%, δηλαδη η πλειοψηφια των πολιτων. Εσεις τι λετε να γινει? Θα βγουν να μας πουν οτι απετυχαν και πηγαινουν σπιτι τους ή θα χαιρονται που τους ψηφισε το 36% του υπολοιπου 48% των κομματοσκυλων τους και ηρθαν πρωτοι?
    Μην ξεχνατε πως εχουν και το καρπουζι και το μαχαιρι και ερμηνευουν τους νομους οπως τους βολευει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι δεν θα αυτοκαταργηθεί, αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν δειχνει να υπάρχει άλλη λύση πέρα από την αποχή.

      Διαγραφή
  6. Θα συνηγορούσα υπέρ στο ότι η αποχή είναι μια κάποια λύση, πλην όμως αυτό θα ίσχυε εάν το σκηνικό δεν ήταν απόλυτα ελεγχόμενο. Και εξηγώ....Θεωρώ ότι οι Αμερικανοί δεν επέλεξαν τυχαία τον Τσίπρα για νέο Παπανδρέου (νεαρός, επικοινωνιακά χαρισματικός)και επίσης δεν θεωρώ ότι θα αλλάξει κάτι προς το θετικό ούτε ότι θα χαθεί ο έλεγχος της Ελλαδος από τις Ηπα λόγω της μεγάλης Αποχής. Δεν είμαι προφήτης ούτε τον παριστάνω, απλώς θεωρώ βέβαιο ότι οι Ηπα θα δώσουν την ευκαιρία στον εκλεκτό τους Τσίπρα να καταστεί ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στην Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες (εξάλλου δεν τον ανέβασαν στην εξουσία για να πέσει σύντομα).
    Η πάσα αυτή προς τον Τσίπρα είναι βεβαίως η διαγραφή μέρους του χρέους και η έλευση κάποιων επενδύσεων...
    και ως αποτέλεσμα η αποχή θα εκμηδενιστεί (τα αμνοερίφια θα τρέξουν να ψηφίσουν τον μεγάλο ηγέτη των επόμενων δεκατετιών με τις πλάτες της Αμέρικα),η απογοήτευση θα παρέλθει, η ψευδοπερηφάνια θα κατακλύσει τις ψυχές των νεοελληνέζων, τα περήφανα μπουζούκια θα πάρουν εκ νέου την άξια θέση που αρμόζει μέσα στην καθημερινότητα των απευθείας απογόνων του Περικλέους, η κίβδηλη ευημερία θα θυμίζει δεκαετία του 90....και ξανά προς τη δόξα τραβά!
    Το πρόσφατο σκάνδαλο της VW θα είναι το μέσο πίεσης προς τη Γερμανία ώστε να ελαφρύνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα...Ο Αλέξης θα δοξαστεί ως μεγάλος Έλλην, η οικονομία θα βελτιωθεί(έστω επίπλαστα), οι νεοέλληνες θα πλέουν σε πελάγη ευτυχίας δικαιωμένοι για την επιλογή τους(ψευδαίσθηση και αυτή...η επιλογή ήταν της πρεσβείας προφανώς-μία είναι η Πρεσβεία) να αναδείξουν τον Μεγάλο Ηγέτη. Τι και αν στα εθνικά θέματα οπισθοχωρούμε συνεχως, τι και αν οι αλλόφυλοι ελληνοποιηθούν και χαθεί η συνέχεια του έθνους...ψηλά γράμματα.
    Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ο Αλέξης ήρθε για να μείνει. Η μόνη λύση είναι κατ΄αρχήν η πνευματική οχύρωση των όσων έχουν μείνει και εν συνεχεία αν θα γίνει κάτι θα γίνει σε πανευρωπαικό επίπεδο. Δεν περιμένω τίποτε απολύτως από Ελλάδα. Ας Ελπίσουμε τα αδέλφια μας σε Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία να ανάψουν τη δάδα της φυλετικής αμαγέννησης της Ευρώπης.
    Και κάτι για όσους ευεπλιστούν αλλαγή από την ΧΑ...διαβάστε προσεκτικά τα άρθρα της ιστοσελίδας http://hellenicnationalsocialistfound.blogspot.gr/ τόσο τα νέα αλλά και παλαιότερες δημοσιεύσεις ώστε να γκρεμίσεται τις ψευδαισθήσεις για τους δήθεν εθνικόφρονες σωτήρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ένας άλλος δηλώνει εθνικοσοσιαλιστης και την μια στηρίζει λαϊκή ενότητα και την άλλη επαμ άκρως ανθελληνική αριστερά.Οι πραγματικοί εθνικοσοσιαλιστες πότε δεν θα στήριζαν την αντί-λευκή αριστερά της λαϊκής ενότητας και το αντί-λευκό τριτοκοσμικό ψευτο-πατριωτισμό του πρώην σταλινικού επαμιτη καζακη αποχή η μονή λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γράφετε:

    "Το πρώτο και κύριο αποτέλεσμα που παράγει, είναι η απονομιμοποίηση του κοινοβουλευτισμού και της εκλογικής διαδικασίας. Όλο το σύστημα βασίζεται στο αξίωμα ότι :«Ο λαός εκλέγει το πολιτικό κόμμα που επιθυμεί.». Όταν ο λαός , στην πλειοψηφία του, δεν εκλέγει κανένα, μάλιστα, όταν δεν συμμετέχει καν στην διαδικασία της εκλογής, τότε το σύστημα απονομιμοποιείται, διότι ποιος θα εκπροσωπεί ποιόν; "

    Από ποιόν νόμο προκύπτει η απονομιμοποίηση της εκλογικής διαδικασίας όταν ο λαός, στην πλειοψηφία του, δεν συμμετέχει καν στην διαδικασία της εκλογής; Στην Αμερική της 75% αποχής άλλαξε-έγινε κάτι; Το μικρό ποσοστό του μονοψήφιου-διψήφιου αριθμού (κομματόσκυλα που ποτέ δεν θα απέχουν) δεν θα βγάζουν κυβέρνηση αφού το υπόλοιπο μεγάλο ποσοστό της αποχής απέχει γενικώς και αορίστως;

    Το σύστημα δεν φοβάται αυτή την μαζική αποχή γιατί λειτουργεί υπέρ του (εκλογικός νόμος).

    Στο μέλλον δεν θα θεσπίσουν νόμους, ώστε να εξαναγκάζουν τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές παρά την θέληση τους γιατί ήδη η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

    Γράφετε:

    " Όμως και τότε θα υπάρχει λύση: το άκυρο ψηφοδέλτιο, όχι το λευκό, διότι αυτό το τελευταίο νομιμοποιεί την διαδικασία."

    Το άκυρο ψηφοδέλτιο γιατί δεν νομιμοποιεί την διαδικασία; Τι αναφέρει ο εκλογικός νόμος;

    Τέλος μια ερώτηση.

    Στην γειτονιά μου κάποιος έκανε αποχή και κάποιος άλλος ψήφισε λευκό. Κατά την γνώμη σας ποιον από τους δύο λέτε ότι δεν τον εκφράζουν 100% τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα; Τον κύριο της αποχής ή τον κύριο του λευκού;
    Ένας δικαστής αν πει ότι από τους 9.840.525 εγγεγραμμένους στον εκλογικό κατάλογο, μόνο τους 70.061 (λευκά) δεν τους εκφράζουν τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα, θα είναι λάθος;
    Υπάρχει επιχείρημα που μπορεί να αμφισβητήσει ότι το λευκό δεν είναι 100% άρνηση-απόρριψη των υπαρχόντων πολιτικών κομμάτων εν αντιθέσει με την αποχή;;

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α)Δεν μας ενδιαφέρει η δήλωση ότι τα υπάρχοντα κόμματα δεν μας εκφράζουν(λευκό ψηφοδέλτιο)αλλά είμαστε εναντίον της ίδιας της εκλογικής διαδικασίας(άρα αποχή).Β)Εάν φθάσουμε σε μία αποχή 60-70 % τότε ,φαντάζομαι, ότι θα αναπτυχθούν διαδικασίες έντονης αμφισβήτησης του παρόντος συστήματος. Δεν γράψαμε ότι η αποχή είναι η Λύση, αλλά μια κάποια λύση. Άλλη, στον ορίζοντα, δεν βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή