Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ: Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΕΤΤΕΡΝΙΧ

Με την ευκαιρία της Θρησκευτικής και Εθνικής Εορτής, ο Θεόδοτος δημοσιεύει σήμερα το κείμενο διάλεξης που δόθηκε σχετικώς πριν από λίγες ημέρες από τον κ. Δημήτρη Μιχαλόπουλο στη Χριστιανική Στέγη Ιλίου «Η Οδός».


Δημήτρη Μιχαλόπουλου

Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε γεγονός κορυφαίο όσον αφορά τη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία του κόσμου μας. Στην πραγματικότητα, η σημασία της ήτανε μεγαλύτερη από εκείνη των γεγονότων των ετών 1789-1792 στη Γαλλία. Και τούτο, διότι η πτώση της γαλλικής μοναρχίας δεν επέφερε καμία ευρύτερης σημασίας αλλαγή στον χάρτη της Ευρώπης, ενώ, αντίθετα, η Ελληνική Επανάσταση προξένησε αλλαγές ο αντίκτυπος των οποίων συνεχίζεται έως τις ημέρες μας. Ό,τι λοιπόν έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η επισήμανση των παραγόντων η δράση των οποίων κυοφόρησε τη Μεγάλη Αλλαγή του 1821.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Απεικόνιση του Θ.Κολοκοτρώνη
Ποιοι ήταν οι παράγοντες αυτοί; Η συμβατική ιστοριογραφία σαφώς  εμμένει στις επί τέσσερις, περίπου, αιώνες (1453-1821) συνεχείς προσπάθειες των Ελλήνων να αποτινάξουνε τον οθωμανικό ζυγό. Σήμερα, η άποψη αυτή τείνει να θεωρηθεί  έωλη – αλλά αυτό είναι λάθος. Πράγματι το ελληνικό στοιχείο ξεσηκωνόταν κάθε τόσο με σκοπό να αποτινάξει την κυριαρχία της Υψηλής Πύλης, αλλά –δυστυχώς!- οι ξεσηκωμοί αυτοί δεν μπορούσανε να γενικευθούν: Οι εξεγέρσεις, πράγματι, γίνονταν κυρίως λόγω της  υποκίνησης ευρωπαϊκών Δυνάμεων, της Βενετίας και, ακόμη, της Ισπανίας αρχικώς και της Ρωσίας στη συνέχεια. Η κατάσταση, από την άλλη πλευρά, των Ελλήνων, ιδίως στις άγονες αγροτικές περιοχές, ήταν οικτρή: Όσον αφορά αυτό, μετά τη δημοσίευση εγγράφων που βρίσκονται σε μεγάλες αρχειακές συλλογές της Δυτικής Ευρώπης, αμφιβολία δεν μπορεί να υπάρξει. Κατά πόσον, όμως, οι Έλληνες, έστω και καταβάλλοντας το τίμημα της ίδιας τους της ζωής, ήτανε σε θέση να ελευθερωθούν – ε, αυτό είναι κάτι που εκ των πραγμάτων παρέμενε βυθισμένο σε αμφιβολία φριχτή.
          Στην πραγματικότητα, το πρώτο επαναστατικό κίνημα που αυθορμήτως και οργανωμένα ξέσπασε στην Ελλάδα ήταν εκείνο των Κολοκοτρωναίων στον Μοριά κατά τα πρώτα έτη του 19ου αιώνα. Η σύνδεση του κινήματος αυτού με  γενικευμένη προσπάθεια επικεφαλής της οποίας ήτανε ήδη ο Ιωάννης Καποδίστριας καθόλου δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το κίνημα όμως των Κολοκοτρωναίων  είχε σαφή χαρακτηριστικά που ήδη έδιναν τον τόνο στην τάση ανεξαρτοποίησης του Ελληνικού Λαού. Τα χαρακτηριστικά αυτά υπήρξανε τα ακόλουθα:
Η σημαία του Π.Ν. της Ρωσίας
          Α. Ο ψυχικός δεσμός με τη Ρωσία, ο οποίος έγινε εμφανής ευθύς μόλις οι Κολοκοτρωναίοι υψώσανε τη σημαία με τον σταυρό του Αγίου Ανδρέα, που, ως γνωστόν, ήταν το έμβλημα του πολεμικού Ναυτικού της αυτοκρατορικής Ρωσίας.
          Β. Η έμπρακτη καταφορά κατά των στοιχείων εκείνων –ακόμη και κληρικών- του πληθυσμού της Πελοποννήσου μας τα οποία είχανε αποδειχτεί ερείσματα της οθωμανικής κυριαρχίας στην Ελλάδα.
          Γ. Συνέπεια όμως της καταφοράς αυτής υπήρξε –δυστυχώς!- η συμμετοχή του χριστιανικού πληθυσμού του Μοριά στην καταδίωξη των Κολοκοτρωναίων από τις
οθωμανικές αρχές. Το ότι στην κινητοποίηση αυτή δραστικώς συνέβαλαν τα μέτρα καταναγκασμού/πειθαναγκασμού  της Υψηλής Πύλης είναι πέρα από κάθε αμφιβολία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Οθωμανός αξιωματούχος που ξεσήκωσε κατά των επαναστατών τους Χριστιανούς αγρότες έφερε –σκοπίμως ή μη- το όνομα... Ιησούς (Ισά μπουλούκμπασης). Το θέμα όμως παραμένει ότι λόγω της συμμετοχής των Ελλήνων χωρικών στην προσπάθεια  εξόντωσης των Κολοκοτρωναίων,  ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρέθηκε στην ανάγκη να φύγει από τον Μοριά και να καταφύγει στα Επτάνησα. Εκεί η ψυχοσύνθεσή του μεταβλήθηκε. Συνέχισε, πράγματι, να επιδιώκει την απελευθέρωση της πατρίδας του, αλλά είχε υιοθετήσει πια διάθεση σαφέστατα φιλοσοφική. Απέφυγε κατά τη μεγάλη Επανάσταση του 1821 να εμπλακεί  σε σκοτωμούς («ὡς ἄνθρωπος ἐλεεινολογοῦσα τὴν σφαγήν») και τελικώς, μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, είπε το περίφημο και βαθύτατα ορθό: «Τώρα ὁποῦ ἐνικήσαμεν, ὁποῦ ἐτελειώσαμεν μὲ καλὸ τὸν πόλεμόν μας, τὴν Ἐπανάστασή μας,  μακαριζόμεθα, ἐπαινώμεθα. Ἂν δὲν εὐτυχούσαμε [ὅμως], ἠθέλαμε τρώγει κατάρες, ἀναθέματα». Και το άλλο, το ακόμη ωραιότερο: «Ὁ κόσμος μᾶς ἔλεγε τρελ[λ]ούς». Και επειδή ήταν «τρελλοί», τους κυνήγησαν και σκότωσαν τον αδερφό του, τον περίφημο Ζορμπά, του οποίου το όνομα οικειοποιήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης, στο βιβλίο του Βίος καὶ πολιτεία τοῦ Ἀλέξη Ζορμπᾶ...  Για αυτό και η αποστροφή του προς κάθε είδος δημοκρατικής διακυβέρνησης υπήρξε παροιμιώδης: «...Ἄκουε ὁ κόσμος τὸ Σύνταγμα καὶ δὲν ἤξερε πὼς εἶναι Σύντριμμα...». Και φυσικά ήταν ο πρώτος και ο μόνος που διακήρυξε : «Ἡ [ἑλληνικὴ] γῆ εἶναι ὑποθηκευμένη εἰς τοὺς Ἄγγλους δανειστάς».
         
Η Μεγάλη Επανάσταση

ο Αγ. Διονύσιος ("ο σκυλόσοφος")
 Δεν υπήρξαν, πριν από την επανάσταση των Κολοκοτρωναίων, άλλα απελευθερωτικά  κινήματα στον ελλαδικό χώρο; Βεβαίως υπήρξαν. Το κίνημα του Διονύσιου, πρώην μητροπολίτη Λαρίσης-Τρίκκης, κατά τις αρχές του 17ου αιώνα, αποτελεί την πιο γνωστή περίπτωση. Όπως όμως επισημάνθηκε, αυτά πρέπει να θεωρηθούν μάλλον ως ανοργάνωτες εξεγέρσεις χωρικών με ειδικούς, πολύ περιορισμένους στόχους παρά ως πραγματικές επαναστάσεις. Η Επανάσταση του 1821 όμως υπήρξε κάτι τελείως διαφορετικό. Η Εταιρεία (που συμβατικώς αλλά μάλλον σφαλερώς ονομάζεται «Φιλική») έπαιξε μεγάλο ρόλο στην προετοιμασία και ευόδωσή της. Υπήρξαν όμως, σε διεθνές πεδίο, και ροπές ισχυρότατες που επηρέασαν την εξέγερση. Οι ροπές αυτές υπήρξαν οι ακόλουθες:
          α) Η προσπάθεια των Βρεταννών να αποτρέψουν την κάθοδο των Ρώσων και, γενικότερα, των Σλάβων στις ακτές της Μεσογείου (ενδεχόμενο ορατό ήδη από την εποχή του Πέτρου Α΄ του Μεγάλου), εφόσον η κάθοδος αυτή θα επέφερε την ανέλιξη της Ρωσίας σε Δύναμη κυρίαρχη του ευρασιατικού χώρου. Φαινομενικώς παράδοξο είναι ότι ακριβώς οι Βρεταννοί είχαν ευνοήσει και καθοδηγήσει τον είσπλου ρωσικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο πέλαγος το 1768. Τώρα όμως, οπότε η ρωσική ισχύς φαινόταν ακατάβλητη, έπρεπε να δημιουργηθεί ανεξάρτητο Κράτος Χριστιανών Ορθοδόξων αλλά όχι Σλάβων, το οποίο θα δρούσε ως ‘εμβόλιο’ κατά των σλαβικών λαών που στα Βαλκάνια ήδη έφταναν στα παράλια της Μεσογείου.
          β) Η βούληση χρηματιστηριακών κύκλων του Λονδίνου να έχουν «δική τους» εμπορική βάση στην Ανατολική Μεσόγειο. Προσφάτως (κυρίως χάρη στον Σπύρο Χατζάρα)  καταδείχτηκε ο ρόλος της Levant Company (Εταιρείας της [Εγγύς] Ανατολής)  στην προετοιμασία της ‘απελευθέρωσης’ του ελλαδικού χώρου. Αυτό –όπως ήδη υπογραμμίστηκε- είχε εμμέσως και σαφώς επισημανθεί ήδη από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αλλά κανένας έως τώρα δεν έχει δώσει στο όλο ζήτημα με την προσοχή που επιβάλλεται.
          γ) Η συνωμοτική δράση Ελλήνων με επικεφαλής τον Ιωάννη Καποδίστρια, η αρχή της οποίας (πάλι χάρη στον Σπύρο Χατζάρα) είναι πια  γνωστό ότι άρχισε πολύ πριν από το 1814 (συμβατική χρονολογία ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας).

Το Ελληνικό Έθνος

Η αφήγηση, στα πλαίσια αυτής της διάλεξης, των γεγονότων της Επανάστασης δεν έχει λόγο. Οφείλει κανείς όμως να απαντήσει σε καίριας σημασίας ερώτημα: Υπήρχε πριν από το 1821 Ελληνικό Έθνος ή, μήπως, δημιουργήθηκε ακριβώς χάρη στην οριστική απελευθέρωση της νότιας εσχατιάς της Χερσονήσου του Αίμου το 1829; Το ερώτημα έχει σημασία, διότι Γαλλικό Έθνος πριν από τα γεγονότα του 1789 στο Παρίσι ουσιαστικώς δεν υπήρχε. Η Γαλλική Επανάσταση, πράγματι, υπήρξε το γεγονός που ‘κυοφόρησε’ το Έθνος των Γάλλων – και μάλιστα με διαδικασία εξαιρετικά επώδυνη, που  δεν ολοκληρώθηκε παρά κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Εδώ η απάντηση επιβάλλεται κατηγορηματική: Ναί.  Ελληνικό Έθνος υπήρχε πριν από το 1821. Και η απάντηση αυτή ισχύει είτε στην περίπτωση κατά την οποία εκλάβει κανείς ως χρονολογία γέννησης του Έθνους μας την κατά το 1261 εκδίωξη των Φράγκων από την Κωνσταντινούπολη ή και, ακόμα, εάν θεωρήσει κανείς ότι το σύγχρονο Ελληνικό Έθνος αποτελεί εξέλιξη των «Ρωμαίων» του Μεσαίωνα. Όπως και να είναι όμως, η διακήρυξη κατά την εποχή των Παλαιολόγων «Ἕλληνες γὰρ τὸ γένος ἐσμὲν» συνιστά απόδειξη ύπαρξης Ελληνικού Έθνους τουλάχιστον από τα τέλη του Μεσαίωνα και μετά.
          Ποια είναι όμως η βαθύτερη υφή του νεότερου και σύγχρονου Ελληνικού Έθνους; Εδώ χρειάζεται να ανατρέξουμε στο πρώτο Ελληνικό σύνταγμα, εκείνο της Επιδαύρου των αρχών του έτους 1822 και να προβάλουμε τον θρησκευτικό χαρακτήρα της βάσης πάνω στην οποία σχηματίστηκε το  Ελληνικό Έθνος. Και για να γίνει σαφές αυτό, σπεύδω να σας δώσω τον χαρακτηρισμό του ίδιου του Καποδίστρια: «Έλληνας είναι οποιοσδήποτε και σε οποιοδήποτε σημείο της οθωμανικής επικράτειας και αν κατοικεί, εφόσον υπάγεται στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και μιλάει ελληνικά». Τον ορισμό αυτόν έμελλε αργότερα να τον συμπληρώσει ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, όταν, λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, διακήρυξε: «Έλληνας είναι όποιος υπάγεται στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και, κατά συνέπεια, θα μιλήσει ελληνικά». Ο θρησκευτικός ή και –γιατί όχι;- ‘εκκλησιαστικός’, κατά βάση, χαρακτήρας της συγκρότησης του Νεότερου και Σύγχρονου Ελληνικού Έθνους είναι, ελπίζω, σαφής παρά τα διάφορα που ιδίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες λέγονται και ασυστόλως διακηρύσσονται ιδίως στη χώρα μας. Και εδώ πρέπει να τονιστεί το εξής:
          Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θα αμφισβητούσαν τη δυνατότητα σύμπηξης εθνικής οντότητας πάνω σε βάση θρησκευτική. Η εμπειρία όμως της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Ελληνικού Έθνους (συμβατικώς γνωστής ως Βυζαντινής) απέδειξε ότι αυτό είναι σαφώς δυνατόν να γίνει,  εφόσον το πλαίσιο της θρησκείας παραμένει ισχυρό και αδιατάρακτο. Και υπενθυμίζω εδώ πως, όταν όμως ιδρύθηκε το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, η θεμελίωση της νομοθεσίας του επιτεύχθηκε ακριβώς πάνω στους νόμους των  ειμνήστων ἡμῶν  χριστιανῶν αὐτοκρατόρων, δηλαδή των πιστῶν ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ βασιλέων και αυτοκρατόρων. Αυτό σήμερα έχει ξεχαστεί – κακώς, κάκιστα, με αποτελέσματα εν πολλοίς τα όσα βλέπουμε να γίνονται και γύρω μας αλλά και πάνω μας.  Και για να κλείσουμε αυτό το πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας μας, καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει και Άγιος Αχμέτ, στη μνήμη του οποίου γίνεται τιμητική αναφορά από την Εκκλησία μας ακριβώς κατά την παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου).

Ιωάννης Καποδίστριας και Κλήμης φον Μέττερνιχ

Klemens von Metternich
Άφησα τελευταίο τον πυρήνα της αποψινής μου διάλεξης· τη διαμάχη, συγκεκριμένα, του Ιωάννη Καποδίστρια με τον πρίγκηπα Κλήμη φον Μέττερνιχ, ηγετική προσωπικότητα της αυστριακής αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Εδώ και δεκαετίες πολλές είναι γνωστό ότι ο Καποδίστριας είχε αναλάβει ρόλο ηγετικό όσον αφορά την απελευθέρωση του Ελληνικού Γένους· δεν είχε γίνει κατανοητό όμως το πόσο ευρύς υπήρξε ο ρόλος του αυτός. Ο πρώτος που αυτό το τόνισε υπήρξε –όσο παράξενο και αν αυτό ακούγεται- ο Χένρυ Κίσσινγκερ.
          Ο Κίσσινγκερ είναι –και αυτό είναι κάτι που καθόλου δεν πρέπει να λησμονηθεί- θαυμαστής του Μέττερνιχ, τον οποίο θεωρεί πρότυπό του. Το πρώτο του μεγάλο βιβλίο λοιπόν είναι ακριβώς αφιερωμένο στην προσπάθεια του Μέττερνιχ να εξοντώσει τον Καποδίστρια, τον οποίο ορθώς θεωρούσε κύριο εκπρόσωπο του Πανελληνισμού, της προσπάθειας δηλαδή συνένωσης όλων των Ελλήνων σε ανεξάρτητο Κράτος. (Το βιβλίο αυτό μετέφρασα εγώ στα ελληνικά και εκδόθηκε πριν από αρκετά χρόνια από τις εκδόσεις «Παπαζήσης».)
          Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε φύση κατά βάση θρησκευτική. Αυτό είναι κάτι που πρέπει εξ αρχής να τονίζεται. Προερχόταν –σύμφωνα με την καθιερωμένη άποψη- από οικογένεια εξιταλισμένων Σλάβων της Σλοβενίας, οι οποίοι τελικώς εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα, πήρανε τίτλο ευγένειας από τον δόγη της Βενετίας και τελικώς εγκατέλειψαν τον Ρωμαιοκαθολικισμό και έγιναν ορθόδοξοι. (Υπενθυμίζω εδώ ότι στενή συγγενής του Καποδίστρια είχε γίνει καλόγρια.) Σύμφωνα πάντως με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας, η οικογένεια Καποδίστρια πιθανόν να είχε ρίζες βυζαντινές· αρχικώς ονομάζονταν Νικηφορόπουλοι και, αφότου κατέφυγαν στη βενετική επικράτεια, εξιτάλισαν το όνομά τους σε Vittori (ιταλική μετάφραση του «Νικηφορόπουλος»). Τελικώς βέβαια πήρανε το όνομα Capo dIstria, από την πόλη όπου αρχικώς εγκαταστάθηκαν. Το Capo dIstria, που σήμερα ονομάζεται Koper, είναι το σπουδαιότερο λιμάνι της Σλοβενίας. (Εκεί όμως, έως και τις αρχές του 20ού αιώνα, ο πληθυσμός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, μιλούσε ιταλικά.)
          Όπως και να είναι, ο Καποδίστριας, μετά τη δημιουργία Ιονίου Κράτους κατά το 1800, σκέφτηκε ότι μόνος τρόπος απελευθέρωσης των Ελλήνων ήταν η έκρηξη ρωσοτουρκικού πολέμου. Για αυτό, μετά την ανάθεση σε αυτόν από τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Α΄ καθηκόντων υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, προσπάθησε με κάθε τρόπο να συνδαυλίσει τη σύρραξη αυτήν και, συνακολούθως, τη με τη βοήθεια και υπό την προστασία της Ρωσίας επίτευξη της ανεξαρτησίας του Ελληνικού Γένους. Αυτό ακριβώς προσπάθησε να αποτρέψει ο Μέττερνιχ και, σε πρώτη φάση, το επέτυχε.
          Θα επιμείνω και πάλι στη διαφορά της προσωπικότητας αυτών των δύο ανδρών· και τούτο, διότι όπως ο ίδιος ο Μέττερνιχ είχε διακηρύξει, παντού και πάντοτε σε αυτόν τον κόσμο συγκρούονται δύο τύποι ανθρώπων: Μέττερνιχ και Καποδίστριες. Οι τύποι Μέττερνιχ (στους οποίους σαφώς συγκατελέγεται ο Κίσσινγκερ καθώς και κάποιος άλλος, στη Γαλλία αυτός, ο Ραϋμόν Αρόν) ενδιαφέρονται μόνο για αποτελέσματα απτά, χειροπιαστά· κατά συνέπεια, πλήρως αδιαφορούν για τους ηθικούς κανόνες, την εξύψωση του ανθρωπίνου γένους, την ευημερία των Λαών και, βεβαίως, τη Θρησκεία. Το μόνο το οποίο τους ενδιαφέρει είναι η κατοχύρωση και επαύξηση των προνομίων που απολαμβάνουνε αυτοί και τα αφεντικά τους. Υπενθυμίζω εδώ ότι ο Μέττερνιχ εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της οικογένειας των Ρότσιλντ, από τους οποίους δεχότανε μεγάλα χρηματικά δώρα, καθώς και ότι βασικός σκοπός της όλης δράσης του υπήρξε η ανάσχεση της Ρωσίας. Θεωρούσε, πράγματι, ότι το «μάντρωμα» στην Ανατολική Ευρώπη του μεγάλου Ορθόδοξου Κράτους αποτελούσε προϋπόθεση της –εννοείται πολυτελούς- επιβίωσης του ιδίου και των ομοίων του.
Iωάννης Καποδίστριας
          Τελείως αντίθετη ψυχοσύνθεση είχε ο Καποδίστριας. Φύση ασκητική καθώς ήταν, ενδιαφερόταν πολύ περισσότερο για τα επέκεινα παρά για τα γήινα. Τον ένοιαζε, με λίγα λόγια, κυρίως το τι έμελλε να απολογηθεί μετὰ θάνατον ενώπιον του φοβεροῦ βήματος του Θεού. Και όσον αφορά τη συμβολή του στην πρόοδο και ευημερία των Ευρωπαϊκών Λαών υπενθυμίζω εδώ το πολίτευμα της Ελβετίας που αυτός συνέταξε και το οποίο (όπως μας επισήμανε με το έργο της η καθηγήτρια Ελένη Κούκκου) υπήρξε αφετηρία της εκπληκτικής ευημερίας που έως τις ημέρες μας χαρακτηρίζει την Ελβετική Συνομοσπονδία. Και για να μη σας κουράζω, αρκούμαι να επισημάνω ότι κατά την κρίσιμη στιγμή της μεταξύ τους διαμάχης, ο Μέττερνιχ εξήγησε στον Καποδίστρια ότι ειδικώς το Κατὰ Ἰωάννην Ευαγγέλιο ήτανε «νόθο, ψεύτικο» και τον κάλεσε να το αποκηρύξει. Ο Καποδίστριας φαίνεται πως κάποια στιγμή, κουρασμένος από τον συνεχή αγώνα, έκανε πίσω -  και ο Μέττερνιχ πίστεψε πως είχε νικήσει. Έκανε, όμως, λάθος: Τελικώς ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, χάρη στη μεγαλοφυία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη έξι μήνες μόνο μετά την έκρηξή της έπεσε στα χέρια των ξεσηκωμένων Ελλήνων η Τριπολιτσά και η οθωμανική κυριαρχία είχε πια σβήσει –και μάλιστα οριστικώς, όπως αργότερα αποδείχτηκε- στην Πελοπόννησο.  Τελικώς νικητής υπήρξε ο Καποδίστριας.

*  *  *

Ιωάννης Καποδίστριας και Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Σε αυτούς οφείλεται η Ελευθερία του Ελληνικού Γένους. Και οι δυο τους, επιπλέον, ήταν ρωσόφιλοι· και τούτο, διότι σαφώς καταλάβαιναν το ευνόητο: Η Ρωσία και μόνον αυτή ήταν και είναι ο φυσικός σύμμαχος της Ελλάδας.
          Οι Αγγλόφιλοι, προσδεδεμένοι στο άρμα των Ιουδαίων χρηματιστών του Λονδίνου, κατέστρεψαν τον Ελληνικό Στόλο κατά το 1831 και μετά δολοφόνησαν τον Καποδίστρια· και οφείλει κανείς να τονίσει στο σημείο αυτό όχι μόνο το ότι οι πραγματικοί φονιάδες του ακόμα παραμένουνε –δήθεν- άγνωστοι αλλά και ότι ο θάνατος του πρώτου μας Κυβερνήτη αποφασίστηκε από τους Αγγλόφιλους, ευθύς μετά τη δημοσίευση διατάγματος του Καποδίστρια, με το οποίο μπαίνανε ουσιαστικώς εκτός νόμου οι τότε μασωνικές στοές.
          Ελπίζω ότι σεις το πιάσατε το υπονοούμενο. Όσο για τον Κολοκοτρώνη... τι να σας πω; Καταδικάστηκε σε θάνατο, επειδή επικαλέστηκε την παρέμβαση του  αυτοκράτορα της Ρωσίας, και σώθηκε από τη λαιμητόμο μόνο και μόνο χάρη στον βασιλέα της Ελλάδος Όθωνα, ο οποίος ήλθε εδώ κυρίως ως άνθρωπος των Αγγλοϊουδαίων, μα τελικώς, ευθύς μόλις κατάλαβε τι γίνεται, στράφηκε εναντίον τους.
          Τα υπόλοιπα είναι γνωστά...
          ... Όπως γνωστό είναι σε όλους μας το τι γίνεται σήμερα στον τόπο μας. Το Κράτος, το οποίο δημιούργησαν ο Καποδίστριας και ο Κολοκοτρώνης, μαζί με τις μυριάδες των Εθνομαρτύρων που παρέμειναν ανώνυμοι, πάει να καταστραφεί. Καλώ λοιπόν όλους μας, σήμερα, παραμονές του Ευαγγελισμού της Μεγαλόχαρης, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όχι μόνο για να σώσουμε την Πατρίδα αλλά, κάνοντας την κρίση ευκαιρία, να πραγματώσουμε όσα στοχάστηκαν οι ήρωές μας, Κολοκοτρώνης και Καποδίστριας, αλλά δεν μπόρεσαν εκείνοι και τότε να πραγματοποιήσουν.
          Εἰ ὁ Θεὸς μεθ’ἡμῶν,  οὐδεὶς καθ’ἡμῶν.
          

39 σχόλια:

  1. ελληνικό ανεξάρτητο κράτος δεν υπήρξε πότε, και αν οι Άγγλοι δεχθήκανε να γίνουμε κράτος τον έκαναν για να ασκούν πίεση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία! Ο Καποδίστριας επλήρωσε τις γεωπολιτικές του επιλογές με την ζωή του ,γιατί ήταν άντρας ,αριστοκράτης και προτίμησε να θυσίασει την ζωή του,πιστεύω γνώριζε το ρίσκο όταν αναλάμβαινε το αξίωμα του, παρά να εγκαταλείψει την χώρα και το λαό του. Σ'αντιδιαστολή, το παχύσαρκο ανήψι του κουφού "εθνάρχη" ,απεφάσισε,ορθώς,ότι πρέπει η χώρα ν'αλλάξει στρατηγικούς εταίρους και αποφάσισε να βάλει Ρωσία και Κίνα στο παιχνίδι, όταν όμως δέχθηκε απειλές το έβαλε στα πόδια παραδίδοντας την χώρα στον ΓΑΠ και στους ιουδαίους τραπεζίτες.
    ΥΓ συγχαρήτηρια κ.Μιχαλόπουλε, το άρθρο σας ήταν αποκαλυπτικό και διαφωτιστικό ,μακράν απο τα τετριμένα που διαβάζουμε και ακούμε για την εθνική μας επέτειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΤΟΥ ΜΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΑΣΑΑΔΙΚΩΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ .ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ Κ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΡΑΤΩ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γίνεται πολύ καλή δουλειά στο Θεόδοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eυχαριστούμε για τα καλά σας λόγια φίλοι αναγνώστες.
    Η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε είναι να συνεχίσουμε στο ίδιο επίπεδο και αν είναι δυνατόν να βελτιωθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Μιχαλόπουλος, παντα λεπτομερειακώς, αναλύει κ φωτίζει πτυχές που μας ενδιαφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Κ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑΝ Ή ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΟΤΙ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΔΗΛΑΔΗ.ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΤΟ 1261 ΟΤΑΝ ΕΞΕΔΙΩΧΘΗΣΑΝ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΙ.ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΕΞΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ=ΕΛΛΗΝΑΣ.
    ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ,ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΥΚΗς ΦΥΛΗΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ, ΟΣΟ ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΛΑΙΠΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΟΦΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΡΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν και υποθέτω θα σας απαντήσει αναλυτικά ο ίδιος ο κ. Μιχαλόπουλος.
      Να προσπαθήσω και εγώ να δώσω μια αρχική απάντηση στα όσα λέτε.
      Κατά πρώτον, τα όσα γράφει ο κ. Μιχαλόπουλος στο άρθρο του για το πως αντιλαμβανόταν το ελληνικό έθνος ο Καποδίστριας είναι η ιστορική πραγματικότητα και δεν δέχεται αμφισβήτηση. Το αν εσείς θα θέλατε να είχε άλλη θέση και άποψη ο Καποδίστριας αυτό δεν αλλάζει την ιστορία. Η άποψη του Καποδίστρια μπορεί να απέκλειε κάποιους ελληνικής καταγωγής που είχαν γίνει μουσουλμάνοι, αλλά στα πλαίσια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Ο.Α.) οι διαχωρισμοί ήταν θρησκευτικοί και όχι φυλετικοί, συνεπώς οι μουσουλμάνοι δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ελληνικό έθνος αφού είχαν γλωσσολογικά και πολιτισμικά τουρκοποιηθεί.
      Αφού δύσκολα γινόταν κάποιος από μουσουλμάνος χριστιανός επί Ο.Α. αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο κύριος κορμός του πληθυσμού του ελληνικού κράτους ήταν και Έλληνες/λευκοί φυλετικά. Συνεπώς δεν τίθεται φυλετικό ζήτημα.
      Το εκπληκτικό όμως είναι η προσέγγιση στην ερμηνεία του ελληνικού έθνους που δίνετε που είναι τουλάχιστον αλλοπρόσαλη και μοιάζει κάπως (εξηγώ παρακάτω) με αυτή των διαφόρων συριζο-"αρχαιόθρησκων".
      Καταρχάς, στην Χερσόνησο του Αίμου υπήρξαν/πέρασαν/ζουν Δάκες, Βούλγαροι, Σλάβοι και άλλοι λευκοί μη-ελληνικοί πληθυσμοί. Εσείς μας λέτε πως ένας Ρουμάνος (απόγονος των Δακών) δωδεκαθεϊστής έχει τις τρεις προϋποθέσεις για να είναι Έλληνας (δηλ. λευκός, εντός της Χερσονήσου και δωδεκαθεϊστής), ενώ ένας χριστιανός που φυλετικά είναι Έλληνας επειδή ενδέχεται να γεννήθηκε σε κάποια περιοχή με μηδενική τουρκική παρουσία (πχ Επτάνησα) δεν είναι Έλληνας για εσάς...
      Συγγνώμη αλλά αυτά είναι αστειότητες. Τουλάχιστον οι συριζο"αρχαιόθρησκοι" μιλάνε για απλά θρησκευτικό προσδιορισμό του έθνους (δηλαδή δωδεκαθειστής= Έλληνας, δηλαδή ο Νιγηριανός λαθρομετανάστης που βαπτίστηκε με το ανακατασκευασμένο-φαντασιακό αρχαίο τυπικό βάπτισης είναι "Έλληνας", ενώ ο Μανιάτης απόγονος των Ελευθερολακώνων που έγινε αργότερα χριστιανός δεν είναι Έλληνας).
      Για να δούμε κάποιους ακόμα που δεν περνάνε το τεστ ελληνικότητας σας. Ο Κολοκοτρώνης καθότι χριστιανός δεν ήταν Έλληνας, ούτε οι άλλοι ήρωες του '21 (εκτός κι αν πιστεύετε και εσείς τις φαντασιώσεις των συριζο"αρχαιόθρησκων" πως οι αγωνιστές του 21 ήταν κρυπτοεθνικοί...). Ας συνεχίσουμε με το "ελληνόμετρο". Ο Μεταξάς ήταν Έλληνας για εσάς; ήταν χριστιανός και μάλιστα και τέκτονας. Οπότε προφανώς και δεν μπορεί να είναι.
      Αρχαιόθρησκα κινήματα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Εγώ δεν άκουσα ποτέ Αγγλους Οντινιστές να λένε πως οι Άγγλοι που ανοίκουν στην Αγγλικανική εκκλησία και είναι τυπικά χριστιανοί δεν είναι Άγγλοι. Αυτά τα παλαβα μόνο στο Ελλάντα τα ακούς και τι αστείο οι άνθρωποι που τα λένε αυτά πολιτικά ανοίκουν σε ιδεολογίες που δεν αναγνωρίζουν φυλές και έθνοι μόνο "τάξεις" και ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην "καλύτερη" ΠΑΣΟΚ..
      Αλλά ας προχωρήσουμε, οι χλαμυδοφόροι που μπεκροπίνουν στις διάφορες "αρχαιόθρησκες" συνάξεις είναι ανώτεροι πολιτισμικά από κάποιον ελληνιστή του πανεπιστημίου της Λειψίας επειδή ο τελευταίος γεννήθηκε Γερμανός; Νομίζω πως κάνετε πλάκα. Σχεδόν όλοι οι συντελεστές αυτού του μπλογκ έχουν ζήσει παρατεταμένα εξωτερικό ή κατοικούν μόνιμα εκεί. Όλοι έχουμε καταλήξει στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Ο σημερινός ελληνικός λαός με τη συμπεριφορά του μόνο ως βαρβαρικός μπορεί να χαρακτηρισθεί αν φυσικά λαμβάνουμε ευρωπαϊκά κριτήρια. Αν τους συγκρίνουμε με τους διάφορους τριτοκοσμικούς που έχουν μαζευτεί στην Ελλάδα ίσως και να έχετε και δίκιο. Αλλά υποθέτω θέλετε να συγκρίνεστε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
      Και εν τέλει για να καταλάβω αυτό το "ελληνικό έθνος" όπως το προσδιορίζεται (δηλ. λευκοί φυλετικά κάτοικοι της χερσονήσου του Αίμου, ακόλουθοι της αρχαίας θρησκείας) πόσοι είναι στον αριθμό; Ξεπερνάνε την ντουζίνα πλέον; Επειδή υποθέτω πως όχι, μια αίτηση στον ΟΗΕ για αναγνώριση ως προστατευόμενο είδος θα ήταν μια καλή αρχή.

      Διαγραφή
    2. Κοίτα φίλε είμαι NS και παγανιστής αλλά αυτά που γράφεις ειναι κουφά. Πάω στοίχημα πως ο πατέρας και η μητέρα σου είναι χριστιανοί. Αυτούς πως τους χαρακτηρίζεις δηλαδή; βάρβαρους και μίαρους; Τι θες να κανουμε δηλαδή; Να αποκηρύξουμε το 98% των Ελλήνων που είναι χριστιανοί και το υπόλοιπο 99% των λευκών των Βαλκανίων που είναι επίσης χριστιανοί;
      Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους χριστιανούς λευκούς αδερφούς μας, αρκετούς εμφυλίους πολέμους είχαμε στο παρελθόν, όχι άλλους και ειδικά όχι για θρησκευτικές επιλογές που είναι καθαρά προσωπικό θέμα!

      Διαγραφή
  7. Αυτό ακριβώς λέει ο Ιωάννης Καποδίστριας. Όποιος έχει άλλη προσέγγιση/αντίρρηση μπορεί να απευθυνθεί σε αυτόν.
    Δημήτρης Μιχαλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕ ΠΑΡΑΠΟΙΕΙΤΕ. ΕΓΡΑΨΑ:ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΥΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ, ΟΣΟ ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΛΑΙΠΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΟΦΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΡΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ.
    ΔΙΟΤΙ 1) Η ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΥΚΗ ΦΥΛΗ. ΑΡΑ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩ ΟΙ ΛΕΥΚΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΕΘΝΗ ΟΠΩΣ ΟΙ ΔΑΚΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΔΑΚΕΣ ΗΤΑΝ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΦΥΛΑ 2) Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΙΕΣΩΘΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΤΟΥ. Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΠΑΡΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΙΤΗΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΗΘΕΛΑΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ.3) ΜΙΛΗΣΑ ΓΙΑ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΚΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ, ΒΛΕΠΕ ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ (ΚΑΤ' ΕΜΕ ΔΗΘΕΝ) ΑΡΧΑΙΟΘΡΗΣΚΟΙ.
    ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν παραποίησα τίποτα.
      Ουσιαστικά αυτό που λέτε είναι αντίστοιχο με αυτό των συριζοαρχαιόθρησκων, απλά το περιορίζεται μόνο στα πλαίσια της λευκής φυλής.
      Οι Αρχαίοι Δάκες είχαν τόση σχέση φυλετικά με τους Έλληνες όσο και οι Σλάβοι με τους Ίβηρες....
      Τα υπόλοιπα περί ελληνικής κοσμοθέασης-στάσης ζωής είναι τυπικές ατάκες χωρίς νόημα έννοιες που πάντα μένουν απροσδιόριστες ώστε εύκολα να είναι εύπλαστες και υπαγόμενες στην απαραίτητη κοπτοραπτική, έτσι χωράνε όποιον μας συμφέρει και όποιον δεν μας συμφέρει τον αφήνουν απ' έξω.
      Μια ελάχιστη επαφή με την ιστορία του Κολοκοτρώνη δεν αφήνει καμμία αμφιβολία πως ήταν ενσυνείδητος χριστιανός.

      Διαγραφή
  9. Φυσικά ο Αθανάσιος Πάριος και ο Νικόδημος Αγιορείτης δεν ήθελαν να ακούσουν για Έλληνες, διότι Έλληνας=ειδωλολάτρης. Και σήμερα ακόμη, εάν πάτε σε νησιά των Κυκλάδων και ρωτήσετε τι σημαίνει "Ελληνικά", η απάντηση είναι σαφής: ερείπια αρχαίων ναών. Οι Γύφτοι δέχονται κατά κανόνα τη θρησκεία του Κράτους όπου περιφέρονται. "Χριστιανοί" στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, Μουσουλμάνοι στην Τουρκία (>Τουρκόγυφτοι),ευσεβείς καθολικοί στη Γαλλία (αν και εκεί τους ρίχνουν γερές φάπες πού και πού) κ.ο.κ. Εγώ όμως, κ. Ανώνυμε, δεν καταλαβαίνω γιατί, εφόσον είσαστε τόσο εγκρατής του αρχαιοελληνικού τρόπου ζωής, θρησκείας και των συμπαρομαρτούντων, ανέχεστε τον Καραμανλή, τον Μινέικο, τον Βενιζέλο/Τούρκογλου, τον Πάγκαλο (<pane+gallo=ψωμί+κοκκόρι, από το οικόσημο των Ιταλών ευγενών των οποίων οι Αλβανοί πρόγονοι του τωρινού πολιτικού σας ήταν μισθοφόροι), τον Λαφαζάνη (λέξη τουρκική που υποδηλοί ελάττωμα ομιλίας), τον Σημίτη, τον Αλαβάνο και το περίπου 1.000.000 Πακιστανών (αφήνουμε έξω τους Αφρικανούς, Μπάγκλα Ντες κ.λ.π.) που ήδη έχει κατακλύσει την Ελλάδα και όλοι κάνουνε το κορόιδο. Βοηθήστε να λυτρώσουμε την Ελλάδα από όλους αυτούς και εγώ πρώτος θα σπεύσω να αναγνωρίσω την ασυζητητί απ'ευθείας καταγωγή σας όχι μόνο από τον Λεωνίδα. τον Αχιλλέα, τον Αγαμέμνονα, τον Αριστογείτονα και τον Αρμόδιο αλλά και τον κένταυρο Χείρωνα, τον γίγαντα Πολύφημο ή και τον εκατόγχειρα Βρυάρεω, εάν αυτή έτσι σας αρέσει.
    Eυστάθιος Κυριώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το μεγαλείο της φυλής μας ,ξανά, μανά εν δράσει,δλδ Σπάρτη vs Αθήνα, Βενιζελικοί vs Κωνσταντινικών, "δεξιοί"vs "αριστερών" ,ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ ,ΠΑΟ vs ΟΣΦΠ ,ΑΡΗΣ vs ΠΑΟΚ και τα ρέστα, και τώρα "αρχαιολάτρες" vs "βυζαντινιστών"! Τώρα εξαρτάται απο το πως βλέπει κανείς την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, όπως ήταν η αρχαία Ελλάδα ή μήπως όπως την βλέπουν οι διάφοροι μαρξίζοντες,ή οι διάφοροι βαρεμένοι με τα ούφο ,ομάδες Ε; Το βυζάντιο όπως ήταν ή όπως το βλέπουν οι Γιανναράδες ,Ζουράρηδες, ο Παπαθεμελής η Λιάνα , η Αρβελέρ ,οι βαρεμένοι των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων;
    Μάλλον πολλοί την ιστορία μας την αντιλαμβάνονται αυστηρά μέσα απο το παραμορφωτικό φακό της ιδεολογίας τους, αγιοποιώντας ή δαιμονοποιώντας ,αλλά όταν διαβάζεις Ιστορία προσπαθείς να είσαι όσο το δυνατότερο αντικειμενικός !
    Αρχαιότητα ήταν η Ηρωική εποχή ,τα Ομηρικά χρόνια η Σπάρτη ,οι Μηδικοί Πόλεμοι οι κατακτήσεις του Μ.Αλεξάνδρου, αρχαιότητα ήταν όμως και τα ελληνιστικά χρόνια των γνωστικών νεοπλατωνικών, με το κοσμοπολίτικο πνεύμα ,τον ηδονισμό ,την λατρεία θεοτήτων όπως η Ίσιδα ,την τρυφυλή ζωή τον διανοουμενισμό , το πνεύμα του Ομήρου του Λυκούργου και του Πλάτωνα είχαν πεθάνει οριστικά, άλλωστε είναι αδύνατο ένας πολιτισμός ΄να ακμάζει συνέχεια ,υπάρχει η γέννηση, η ακμή , η παρακμή και ο θάνατος. Βυζάντιο ήταν ο Ηράκλειος ,η Μακεδονική δυναστεία , οι Κομνηνοί ,οι Λασκαραίοι οι Παλαιολόγοι οι ακρίτες και οι κατάφρακτοι, Βυζάντιο ήταν όμως ο Φωκάς ,οι Άγγελοι, οι δήμιοι του Ρωμανού του Δ΄Διογένη , το παπαδαριό , η παλατιανή καμαρίλα των ευνούχων, των παρακοιμάμενων, οι ίντριγκες ,οι καλόγεροι που εχρίζονταν μοναχοί για να αποφύγουν την στράτευση.
    Στην Ευρώπη κανείς στους ιδεολογικούς χώρους μας είτε παγανιστής είτε χριστιανός δεν επιτείθεται με μανία και μίσος σε μια απο τις ιστορικές περιόδους του τόπου του που δεν τον εκφράζουν πλήρως. Μάλλον εδώ πρωτοτυπούμε παγκόσμια και σαν χώρος!
    Εδώ ο κόσμος αλλάζει δραματικά μα κάποιοι ζούν στην κοσμάρα τους ,΄διοργανωνοντας είτε συμπόσια,κρασονύξεις ,ολύμπια κλπ απο τη μιά είτε΄οργανώντας σε χριστιανικές εστίες και παραθρησκευτικές οργανώσεις με προτεσταντικό σχολαστικιστό πνεύμα ομιλίες για τον όσιο Παχώμιο!
    Κλείνοντας με μια εικόνα που μου ήρθε στο μυαλό , τον Ιρλανδό καθολικό ιερέα να μιλά στους μαχητές του IRA σε ένα ομιχλώδες ιρλανδικό τοπίο ,λίγο πριν τους μεταλάβει, για τους παγανιστές βασιλείς της Τάρα, τον Τουαναθ Να Γκάελ και τον Κουχίλαν ,και με μια συζήτηση που είχα με έναν φίλο μου Ρώσο ορθόδοξο ιερέα σωστό Βαράγγο στην εμφάνιση (καμμιά σχέση με τους δικούς μας κοιλαράδες) σχετικά με κάποιους ελλαδίτες μονάχους που πριν κάποια χρόνια είχαν σπάσει άγαλμα του Δία, ο 2μετρος ιερωμένος μου απήντησε ότι αν κάποιος αμυαλος πάει να καταστρέψει μνημείο του Περούν θα τον αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετώπιζε και όποιον πάει να καταστρέψει ορθόδοξο ναό ,δλδ κόβωντας του το κεφάλι.
    ΥΓ Η Ευρώπη μας έχει christian heart and pagan soul!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΙΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΟΥ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΝ... ΑΦΟΡΙΣΕ. Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΙΞΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΛΕΥΚΟΥΣ ΛΑΟΥΣ. Ο ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΧΟΡΟΠΗΔΑΤΕ, ΦΥΛΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΓΜΑ ΛΕΥΚΩΝ ΚΥΡΙΩΣ ΛΑΩΝ , ΑΡΑ ΦΥΛΕΤΙΚΑ ΛΕΥΚΟΣ. ΟΙ ΛΕΥΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. ΕΙΜΑΙ ΟΜΩΣ ΛΕΥΚΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΡΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝ. ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΝΕΙ Ο ΨΕΥΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥ. ΤΟΝ ΛΕΩ ΕΤΣΙ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ. ΤΟ 90% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ "ΠΙΣΤΕΥΩ" ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΑ "ΓΑΜΟΣΤΑΥΡΙΔΙΑ" ΚΑΙ ΤΙΣ "ΧΡΙΣΤΟΠΑΝΑΓΙΕΣ". ΚΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΛΑΔΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ, ΓΕΛΑΣΤΗ, ΖΩΗΡΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ "ΑΜΑΡΤΟΛΗ". ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕ ΙΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΖΕΤΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ. ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΑΤΣΙΒΕΛΟΙ ΠΟΥ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.
    ΚΥΡΙΕ ΕΥΣΤΑΘΙΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΟΥ ΑΝ ΕΔΙΝΕ Ο ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΠΟΛΥ ΘΑ ΞΕΒΡΩΜΙΖΕ Η ΕΛΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eνδιαφέρουσα λογική, ο Κολοκοτρώνης αφορίζεται από το Πατριαρχείο άρα παύει να είναι χριστιανός και να πιστεύει στον Χριστό. Συμπερασματικά, λοιπόν να υποθέσουμε πως όταν η καθολική εκκλησία αφόρισε τον Λούθηρο αυτός έπαψε να είναι χριστιανός...και ασφαλώς όποιον διαγράφει σήμερα το ΚΚΕ από μέλος πάει να πεί πως παύει αυτομάτως να πιστεύει και στον κομμουνισμό σωστά;
      Δεν κάνετε μια χάρη στον ευατό σας να διαβάσετε τι έλεγε ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης επί του θέματος; Μια καλή αρχή είναι η ομιλία του στη Πνύκα διαθέσιμη στο δίκτυο.
      Δώστε προσοχή στο "διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος."

      Όσο για τους Έλληνες με την αισιόδοξη, γελαστή, ζωηρή κλπ νοοτροπία. Αυτή καταγράφεται κιόλας στα διάφορα ευρωβαρόμετρα-γκάλοπ με τους Έλληνες να είναι ο πιό απαισιόδοξος λαός στην Ευρώπη.

      Διαγραφή
  12. πάλι τα ίδια...ο κολοκοτρώνης και όλοι οι αρχηγοί ήταν χριστιανοί τι άλλο θα μπορούσαν να ήταν εκείνη την χρονική περίοδο,αλλα πάνω από όλα ήταν έλληνες γνωρίζοντας την εθνική τους καταγωγή,όπως ο καποδίστριας ο υψηλάντης και άλλοι,επικαλούμαι έλληνες που ζούσαν εκτός οθωμανικής αυτοκρατορίας.από το 1204 ήταν η αρχή του τέλους τις έννοια χριστιανός αδελφός,μιας και όλοι οι χριστιανοί ορθόδοξοι και καθολικοί ήταν αδέλφια τις ίδιας θρησκείας.Ηταν έλληνες...ρωμιοί χριστιανοί μέσα σε μια αυτοκρατορία θρησκευτική με μόνη αναγνωρισμένη θρησκεία τον χριστιανισμό μετά απλά γκιαούριδες στους οθωμανούς.Ομως η αναγέννηση του έθνους έγινε όχι με τον ορθόδοξο τρόπο και φυσικά ΟΧΙ με τα θρησκευτικά χαρακτηριστικά ενός θρησκευτικού πολέμου όπως θέλουν μερικοί φανατικοί χριστιανοί να λένε και ουσιαστικά να καπηλεύονται την χρονική περίοδο της εθνογένεσης,ΑΛΛΑ με καθαρά εθνολογικά στοιχεία.Μην ξεχνάμε ότι η προπαρασκευή της συνείδησης έγινε δίνοντας αρχαία ελληνικά ονόματα κάτι που προκάλεσε την απορία των τούρκων οθωμανών αλλα και την απαγόρευση της χρήση αυτών μέχρι και σήμερα από την μεριά της επίσημης εκκλησίας(μας)μην γίνουμε και έλληνες.Οποιος μίλαγε ελληνικά και ήταν χριστιανός ήταν (έλληνας)ρωμιός το αντίστοιχο ισχύει και για τους τούρκους μιλάς τουρκικα και είσαι μουσουλμάνος είσαι (τούρκος)οθωμανός.Τα εθνολογικά χαρακτηριστικά που υπήρχαν στην διοίκηση τις οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν να ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ οι τουρκικης καταγωγής αυτοκράτορες επί τω πλείστω.Ο Κολοκοτρώνης και λοιποί μαχητές γνώριζαν ότι πολεμούν για τις πέτρες,τις αρχαίες πέτρες των προγόνων τους και όχι για όπως λέτε υπέρ πίστεως και πατρίδος παρότι άνθρωπος θεοσεβούμενος,όμως δεν υπήρχε πατρίδα ακόμα και αφού επικαλείστε τον λόγο στην πνύκα ξεκινάει υμνώντας την ελληνική καταγωγή του και όχι την θρησκευτική υπόσταση.εις τον τόπο τούτο...δεν είμαι άξιος να συγκριθώ.δυστυχώς ο γεννάδιος σχολάριος έχει επικρατήσει ακόμα και σήμερα,έλληνας δεν είναι μονο ο κάτοικος του αίμου αλλα ουσιαστικά όλοι οι κάτοικοι από την ευρωπαϊκή μεσόγειο ως την ανατολή.Να πώ οτι στην νότια ιταλία έχουμε έλληνες γνωστόν,πολλοί τούρκοι έχουν ελληνικό αίμα παράδειγμα στον πόντο,αλλα δυστυχώς από το 1461 έχουν αλλαξοπιστήσει,όσοι μείναν χριστιανοί ουσιαστικά μείναν και έλληνες.Αν δεν υπήρξε πρώτα η γνώση της καταγωγής αυτών δηλαδή ότι είναι έλληνες δεν θα γινότανε καμια επανάσταση.Δυστυχώς ο ελληνικός κόσμος βρίσκετε ακόμα στον μεσαίωνα του έθνους μας στο σταυροδρόμι του έλληνα εθνικού η χριστιανού έλληνα,δηλαδή είμαστε ακόμα στο 1450 στην διαμάχη μεταξύ ελλήνων και χριστιανών δηλαδή στην μάχη της πνευματικής και υπαρξιακής διαμάχης όπως γεννάδιου με Γεωργίου Γεμιστου.Ζήτω ο Πλήθων.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευοί, ευάν, Ανώνυμε άριστε! Άριστα φης! Ειπέ μοι, όταν βγαίνης έξω, στον δρόμο, φοράς παντελόνι και πουκάμισο ή χλαμύδα και σανδάλια; Να ξέρω δηλαδή, διότι συμμερίζομαι τις απόψεις σου και θέλω να χαράξω και εγώ τη γραμμή μου. Ελελεύ!
      Ο ομοϊδεάτης σου,
      Εμπεδοκλής Καραμασούλας
      Αρχαιοελληνιστής

      Διαγραφή
  13. ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΟΥΣΙΑΝ. ΑΝ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΑΓΙΟ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΑΓΙΟ ΤΟΝ ΑΘ. ΔΙΑΚΟ; ΔΙΟΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗΝ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΥΤΕ ΙΟΥΔΑΙΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΙΣΡΑΗΛ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ ΥΜΝΕΊ ΤΗΝ "ΝΕΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ" Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΡΙΔΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ. ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ. ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ, ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2001 ΑΦΟΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟ Ως ΑΙΡΕΣΗ. ΑΡΑ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ-ΦΥΛΗΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Η ΕΞΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΙΣ, ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΗ, ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ.Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΠΑΝΑΓΙΕΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ; ΑΝ ΛΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑΙ, ΤΟΤΕ ΚΑΛΩΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΥΠΕΡΟΡΘΟΔΟΞΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί άνθρωποι επιμένουν στο να κάνουν συγκρίσεις και αντεγκλίσεις μεταξύ Έλληνα και Χριστιανού. Μερικές μόνο παρατηρήσεις:
    1. Το ό,τι μεμπτό μπορεί να έπραξαν συγκεκριμένοι ρασοφόροι ή χριστιανοί αξιωματούχοι (κανείς εκ των οποίων δεν τιμούσε το ράσο ή το αξίωμα του) δε στοιχειοθετεί κατηγορία εναντίον του Χριαστιανισμού, ουτε καν της Εκκλησίας. Είναι ακριβώς το ίδιο λάθος με αυτό που κάποιοι νεαροί κάνουν καίγοντας τη Σημαία μας θεωρώντας (όπως τους έμαθαν οι Αριστερούληδες "δάσκαλοί" τους) ότι το κράτος φταίει για τα προβλήματα τους, η σημαία ταυτίζεται με το κράτος και άρα κάψτε τη σημαία. Λογική δηλ. σύμφωνα με την οποία ο αστυνομικός ως όργανο είναι μπουζούκι !
    2. Άλλο λάθος των "μαχητών" της συνύπαρξης Ελληνισμού-Χριστιανισμού είναι η κατ' αποκοπή χρήση φράσεων της Παλαιάς ή και Καινής Διαθήκης για να δείξουν το "μένος" της Εκκλησίας κατά του Ελληνισμού. Όπου σε αυτά τα κείμενα αναφέρεται ο όρος Έλλην εννοείται ο ειδωλολάτρης και όχι ο φυλετικώς Έλλην άνθρωπος. Αλλά άμα δεν έχεις πατήσει ποτέ το πόδι σου στην εκκλησία, είναι αδύνατον να γνωρίζεις κάποια πράγματα. Το πρόβλημα είναι ότι πάραυτα έχεις και άποψη !
    3. Ξεχνούν πολλοί ότι όσοι εξισλαμίστηκαν επί τουρκοκρατίας εν συνεχεία εκτουρκίστηκαν, αντίθετα πολλοί Καπαδόκες οι οποίοι αναγκαστικά άλλαξαν ονόματα και γλώσσα ακόμη (καραμανλήδικα) αλλά παρέμειναν Χριστιανοί διατήρησαν και την ελληνική τους συνείδηση.
    4. Αφορισμοί του τύπου: "Οι Έλληνες μη χριστιανοί είναι αισιόδοξοι, χαρούμενοι ενώ όποιος είναι χριστιανός είναι καλογερίστικα τεθλιμένος" νομίζω δεν έχουν βάση. Αρκεί κανείς να ανατρέξει σε όποιον βίο Αγίου θέλει και να δει πόσο ευτυχισμένος ένοιωθε ακόμη και τη στιγμή του μαρτυρίου του. Είναι η ευτυχία της προσέγγισης της θέωσης, κάτι που οι υπόλοιποι αμαρτωλοί άνθρωποι, χριστιανοί και μη, μόνο κατ'έλάχιστον μπορούμε να πλησιάσουμε-νοιώσουμε.
    5. Δεν υπήρξαν επαναστάτες που πολέμισαν μόνο κατά του Ισλάμ και άλλοι μόνο κατά της Τουρκιάς. Όπως η Τουρκιά και το Ισλάμ (αλλά και η Ιουδαϊκή συνιστώσα) ήταν ενιαίες έννοιες έτσι ήταν και ο Ελληνισμός με το Χριστιανισμό.
    6. Το μεγαλείο στο οποίο μπορεί να φτάσει κάποιος έχοντας ελληνική συνείδηση και παιδεία (φυσικά δεν εννοώ αυτή της τελευταίας 50ετίας) και ταυτόχρονα ώντας συνειδητός Χριστιανός είναι ακριβώς το στοιχείο που οι δυνάστες μας τα τελευταία περίπου 1000 χρόνια τρέμουν και μάχονται λυσσαλέα. Γι αυτό και σπείρουν μεταξύ μας αυτές τις διχόνιες και τις ανούσιες κόντρες. Απλά θα προτείνω να μην τους κάνουμε τη χάρη κι άλλο γιατί ήδη τους έχουμε βοηθήσει πολύ να μας καταστρέψουν. Επίσης όσοι αρνούνται τόσο έντονα το Χριστιανισμό καλό θα ήταν πριν τον απαρνηθούν, κάτι απόλυτα σεβαστό, να τον βιώσουν (ουσιαστικά κι όχι τυπικά) κι αν δεν τους κάνει ας προτιμήσουν κάποιο άλλο πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στο πρώτο που αναφέρεσαι είναι η κλασική δικαιολογία δεν φταίνε οι πιστοί αλλα κάποιοι ιερείς η καλύτερα το ιερατείο φταίει για την κατάντια της θρησκείας...όχι,οι φιλικοί που κάναν το πρώτο σύνταγμα στο ναύπλιο επικαλείται την Ανεξιθρησκία,οι λόγοι που το κάνουν αυτό παρότι χριστιανοί είναι δυο:πρώτα επηρεασμένοι από το λεγόμενο γαλλικό σύνταγμα που επικαλείται τις ανθρώπινες αξίες και δεύτερον είδαν τα χάλια τους επί τις βυζαντινής αυτοκρατορίας και οχι μόνο...ποιος κάλεσε τους τούρκους και πολύ περισσότερο επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν οι τούρκοι οθωμανοί ωσάν φυλακες των συνόρων της χριστιανικής αυτοκρατορίας και τελικά να κατακτηθούν από τους ξεβράκοτους,μήπως φταίει ότι δεν κάναν πολλές μετάνοιες και ο καλός αγαθός θεούλης,τους έκανε δούλους στους οθωμανούς;2παλαια και νεα διαθήκη...το ένα εβραϊκή δημιουργία και το άλλο χριστιανικό.το γενεολογικο δέντρο του χριστού είναι από την παλιά διαθήκη(εβραϊκή βίβλος) για να ξέρεις τη πιστεύεις μην σου πει κάποιος ότι είναι και έλληνας.Νέα διαθήκη απλά ο χριστιανισμός εξελληνίζετε πνευματικά και εδραιώνεται μέσα στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία και φυσικά δημιουργεί το δικό του ιστορικό υπόβαθρο οθσιαστικά για έλεγχο των μαζών.H συμφωνία του θεού με τους πιστούς...νέα και παλιά.3 είναι μια εξαίρεση αυτό που λες που όμως δεν αλλάζει την ουσία ότι ο ελληνισμός στην ανατολή χάθηκε.Σήμερα έχουμε τους λεγόμενους νέο οθωμανούς οι οποιοι είναι ουσιαστικά οι γενίτσαροι της οθωμανικής αυτοκρατορίας που θέλουν αυτό που πάντα ζητούσαν,εξουσία κάι ηγεμονία στην περιοχή και για ότι κακό σημαίνει αυτό για μας...4 το να τρέξεις σε βίο αγίου...άποψη σου δεν λέει σε κάποιον κάτι.άποψη σου ότι η θέωση θα έρθει κάνοντας έρανο,ο έχον δυο χιτώνας δίδει τον ένα...εγώ δεν τον χαρίζω.ποιος με αναγκάζει να κάνω βίο αγίου και αν εμενα δεν μου αρέσει θα με κανεις με το ζόρι να νηστεύω να λέω το πάτερ ημών κτλ...μάλλον μιλάς για βίο αβίωτο,το αν είμαι έτοιμος για την θέωση και τέτοια άσε δεν θα πάρουμε.5 ξεχνάς ότι είχαμε τις σταυροφορίες,αλλα μιας και μιλάμε για το 1821 και την επανάσταση των φιλογενών όπως σωστά λέει ο χατζάρας πρέπει να θυμηθείς τους φιλέλληνες που όχι μόνον δώσαν τα λεφτά τους αλλα και ότι ποιο πολύτιμο είχαν στον βίο τους την ίδια τη ζωή τους.Ομως δεν πολέμησαν για την ορθοδοξία που εσύ νομίζεις αλλα γιατί ο ρομαντισμός στην ευρώπη έχει επηρεαστεί από τους λόγιους που είχαν διαβάσει και ήταν υπέρ των αρχαίων συγγραφέων έτσι ο φιλελληνισμός επηρεάστηκε πάνω σε αυτήν την(ρομαντική) βάση πάνω σε αυτά τα αρχαία κείμενα και όχι σε κείμενα των πατέρων της εκκλησίας,δεν έχει καμια σχέσει με την άποψη σου ότι οι φιλέλληνες ήρθαν να σκοτωθούν για να πας να ανάψεις λαμπάδα στην εκκλησία...είχαν και πριν το 1821 εκκλησίες με παπάδες και με καμπάνες.Αν η διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας από τις άλλες χώρες εξελίχθηκε στο λεγόμενο μεγάλο ασθενή αυτό είναι άλλη κουβέντα.6 οι δυνάστες μας είναι και οι παπάδες οι οποιοι είναι μέρος του μαύρου σύστημα τος μας...1000 χρονια καλά που το είδες αυτό εδώ λέμε ότι το 1450 ο πλήθων πρότεινε ανασύσταση του κράτους με δωδεκάθεο για θρησκεία και εσύ λες πριν 1000 χρονια.Έλληνας δεν γίνεσαι γεννιέσαι,άλλο εξελληνίζω και άλλο έλληνας.χριστιανός είναι και ο προτεστάντης και ο καθολικός ο αγγλικανός τι άλλο να πω βαρέθηκα να ψάχνω,αυτοί όλοι πιστεύουν στον ένα που πιστεύεις και εσύ ο ορθόδοξος αλλα έχουν τις εθνότητες τους.Δηλαδή ένας ινδός από τις λεγόμενες αποικίες ζει σήμερα στο λονδίνο μιλά άπιαστα τα αγγλικά είναι και οπαδός τις αγγλικανικής εκκλησίας αυτό το κάνει και διάδοχο τις αγγλικής ιστορίας και πολύ περισσότερο άξιο παραδείγματος χάριν διάδοχο του αγγλικού θρόνου,δηλαδή αν η νταϊάνα δεν ήταν νταϊάνα αλλα μια κοπέλα από το pakistan δεν θα είχε δικαίωμα στον θρόνο αφού πληρεί τις δικες σε προϋποθέσεις;Αν οχι γιατί;Και τότε πως ο Kαποδίστρια ο υψηλάντης ο Ξανθός και άλλοι κάναν το αγώνα του 21;stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ τίθεται ένα ερώτημα σοβαρό. Το λεγόμενο "αρχαιόθρησκο κίνημα" (στη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΟπασόκοι και άθεοι) δρα επί 20 χρόνια (τουλάχιστον τόσα χρόνια κυκλοφορεί το ΔΙΙΠΕΤΕΣ και νύξεις είχαν γίνει και πολύ πιο πριν από τον ΔΑΥΛΟ. Όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που κατάφερε να κάνει είναι να μαζέψει 2-3000 άτομα σε όλη την Ελλάδα, από ειλικρινείς δωδεκαθεϊστές και πλατωνικούς μέχρι επικούριους (στη πλειοψηφία στελέχη της άκρας αριστεράς που είχαν έρθει για εισοδισμό στο κίνημα), εψιλονιακούς, γερασμένους blackmetalαδες, κάτι παλαβούς νεραϊδοπαρμένους που ζούνε σε άλλους κόσμους κλπ κλπ. Ακόμα δε και αυτοί σιγά σιγά αριθμητικά λιγοστεύουν. Κατά συνέπεια τα όσα λές όχι μόνο δεν αφορούν παρά ελάχιστους, αλλά και η ποιότητα των ατόμων που εκπροσωπείς δε είναι και ότι καλύτερο.
      Επί της ουσίας λοιπόν το όλο κίνημα απέτυχε τελείως και εξευτέλισε και την κλασσική αρχαιότητα. Για εμένα η καλύτερη λύση που έχετε να κάνετε είναι να μαζευτείτε όλοι σε κανένα νησί ή περιοχή να φτιάξετε μια κοινότητα και να ζητήσετε αναγνώριση από τον ΟΗΕ ως μειονότητα, όπως οι Ρομά και οι Εβραίοι της Ελλάδος. Βέβαια για κάποιους από το αρχαιόθρησκο κίνημα θα είναι λίγο δύσκολο αυτό καθώς έτσι ανοίκουν σε πάνω από μια μειονότητες...το πιασες το υπονοούμενο;

      Διαγραφή
  16. μάλλον πολλοί βλέπουν την αρχαιότητα ,μέσα απο το πρίσμα των "ιδεωδών" της Γαλλικής Επανάστασης του διαφωτισμού, της μασωνίας και δεν συμμαζεύεται, στον αρχαίο ελληνικό κόσμο δεν υπήρχε ,τουλάχιστον στην ακμή του, "κοσμικό κράτος" ούτε ανεξιθρησκεία , η λατρεία των θεών ήταν συνυφασμένη με τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο,την πολιτική ,τον πόλεμο! Απ'ότι έχω καταλάβει με το φτωχό μου μυαλό μου φιλελεύθεροι και μαρξίζοντες "αρχαιολάτρες" ,έχουν απομονώσει 5,6 αποσπάσματα απο τους αρχαίους όπως το περίφημο "της ημετέρας παιδείας μετέχοντες" παραλείποντας όμως το "τοις βαρβάροις ειλωτεύειν" του μακαρίτη του Ισοκράτη ,και τα έχουν κάνει ιδεολογική τους σημαία.
    Ένας αχτάρμας απο επικούριους, νεοπλατωνικούς ,γνωστικούς, χθόνιες και διονυσιακές λατρείες ,ορφισμό, κοσμοπολιτισμό των ελληνιστικών χρόνων, πολύ αντιρατσισμό ,εδώ έχουμε να κάνουμε με σχιζοφρένεια. Και αυτό για να είμαι δίκαιος γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη (heathens against racism,Wicca κλπ.).
    Μας αρέσει δεν μας αρέσει ο χριστιανισμός είναι μέρος του Ευρωπαϊκού πολιτισμού δλδ θα διαγράψουμε τους ακρίτες, τους κατάφρακτους, τα ιπποτικά τάγματα, τα έπη του Ρολάνδου,επειδή κάποιοι αποφάσισαν ότι η ιστορία της Ευρώπης σταματά με την έλευση του χριστιανισμού;
    Και για να μην χαίρονται οι "βυζαντινολάγνοι" τύπου Λιάνας, Ζουράρη , Κιτσίκη κλπ δεν τους ξεχνάμε καθόλου, τα ίδια με τους "αρχαιολάτρες" είναι,δλδ μαρξιστές και κοσμοπολίτες του κερατά απο την ανάποδη!
    Προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο η Εκκλησία της Ελλάδας να μην έχει αγιοποιήσει τον Διάκο, τον Παπαφλέσσα ή τον Βουλγαροκτόνο,τη στιγμή που οι Σλάβικες Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν κάνει το ίδιο , με τους δικούς τους εθνικούς ήρωες και εθνομάρτυρες!
    Αλλά και εδώ το "μεγαλείο" μας ξαναχτύπησε αφού το Πατριαρχείο των φαναριωτών κατεδίκασα τον εθνοφυλετισμό ως αίρεση!
    Για μένα ο "αρχαιολάτρης" τύπου Διιπετές, που κάποιοι απο αυτούς είχαν και κολλητηλίκια με τον αλβανολάγνο Κόλλια,και μάλιστα πανηγύριζαν όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε την Σερβία , είναι το ίδιο (προδοτικά) επικίνδυνοι με αυτούς που γλύφουν τον Τούρκο λοχαγό ,πράκτορα της ΜΙΤ και των ΗΠΑ Βοθρολομαίο! Εξίσου επικίνδυνες με τους "αρχαιολάτρες" των Ε και του αντιρατσισμού είναι και οι παρεκκλησιαστικές οργανώσεις τύπου Σωτήρ ,Ζωή,και τα ρέστα που αντί να διαπλάσουν υγιή νεολαία ,με σιδερένια θέληση, και ρωμαλέο σώμα τους μαθαίνουν πόσο κακό είναι να έχεις φυσιολογικές, για ένα έφηβο, ορμές, πως είναι καλό να είσαι ρουφιανός και πρόβατο, πως η μουσική ρόκ και μέταλ αλλά και οι πολεμικές τέχνες είναι δημιουργήματα του Βεελζεβούλ!
    Βέβαια κάποιοι ,με τις προτεσταντικής νοοτροπίας οργανώσεις τα οικονομάνε χοντρά και παίζουν πολιτικά παιχνίδια.
    Έχοντας ταξιδέψει στο εξωτερικό γνωρίζω απο πρώτο χέρι ότι στα κατηχικά ορθόδοξα και καθολικά ανα την Ευρώπη οι νέοιτων εκεί κατηχικών εκτός απο την κατήχηση ασχολούντε και με πολεμικά σπόρ όπως το μπόξ και το ράγκμπυ, με την παροτρυνση των κατηχητών τους.
    @Theodotos φίλε συναγωνιστή καλώς τα λές για τους βαρεμένους αρχαιολάτρες ,πρέπειόμως να ασχολήθουμε και με το άλλο καρκίνο τους "βυζαντινολάγνους" που είμαι εξίσου επικίνδυνοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα σου πω απλά πως μεγαλοστέλεχος του "αρχαιόθρησκου" κινήματος ήταν ΜΕΓΑΣ λάτρης του Ροβεσπιέρου και των Ιακωβίνων. Φανατικός πασόκος από κούνια. Ψήφισε όλη τη γκάμα πασόκων υποψηφίων (Παπαντρέα, Σημίτη κλπ) και ασφαλώς Γιωργάκη το 2009 και κατέβαινε μάλιστα και σε συγκεντρώσεις. Υποστηρικτής των μεταναστών (τους οποίους με κάποιο τρόπο πίστευε πως θα τους κάνει από ισλαμιστές οπαδούς του Διαφωτισμού...). Ε μετά μπλέχτηκε με την άκρα αριστερά. Είναι πολέμιος της "ρωμηοσύνης" και συγγραφέας "ιστορικών" και "φιλοσοφικών" βιβλίων. Στα οποία προσπαθεί να αποδείξει θεωρίες τύπου "οι επαναστάτες του 21 ήταν κρυπτο-εθνικοί". Μιλάμε για τρελλό γέλιο.

      Για τους βυζαντινολάγνους δεν ξέρω και πολλά, αλλά τόσο καρνάβαλοι όσο οι "αρχαιόθρησκοι" δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι.

      Διαγραφή
    2. έχω προσωπική εμπειρία απο όλους αυτούς των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων, αντιρατσιστές δλδ αν ο αρ...ουπς ο αφρικανός ήθελα να πώ ,βαπτιστεί ,διδαχθεί τα των πατέρων της εκκλησίας , είναι Έλληνας τα ίδια με τους αρχαιολάτρες απ'την ανάποδη,δλδ. Οι συριζοχλαμηδόπληκτοι ,ψηφίζουν συριζοπασόκ οι έτεροι καππαδόκες οι "θρησκόληπτοι" ψηφίζουν την α-δεξια ΝουΔούλα! Και οι δύο είναι πνευματικό AIDS!

      Διαγραφή
  17. Oυβαζάεμι Νικολάι, πολύ ωραία τα λες! Για γράψτα, να τα δημοσιεύσει ο Θεόδοτος!
    Ν.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Κ ΛΙΓΟ ΘΕΤΙΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ. ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥΣ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ........ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν υπάρχει καμία θρησκεία ονόματι Χριστιανισμός. Ο Ιησούς ήταν κάποιος Εθνικός, πιθανότατα Έλληνας η Ρωμαίος, που ασπάστηκε την Ιουδαική θρησκεία και διατύπωσε τις ενστασεις του. Μέχρι εκεί. Στη συνέχεια ένας απο αυτούς που πρόδωσε τον Ιησού και τον αρνήθηκε, ο Σαύλος-Σαούλ άλλαξε το όνομα του σε Παύλος (επειδή ήταν γελοίο στα ελληνικά) και δημιούργησε μια Εβραική αίρεση στην οποία εντάχθηκαν κυρίως Εβραίοι. Ο λόγος που εντάχθηκαν ήταν για να γλυτώσουν το διωγμό μετά την καταστροφή του ναού και να έχουν αυξημένα προνόμια (πχ φοροαπαλλαγές) αφού αυτό ίσχυε τότε με βάση τα τότε διατάγματα της Ρώμης. Επίσης, η αίρεση αυτή απευθύνθηκε στους λοιπόυς Εβραικούς πληθυσμούς της διασποράς. Όποιος διαβάσει τις επιστολές είναι ξεκάθαρο πως απευθύνεται σε Εβραίους.
    Το γιατί δημιουργήθηκε η αίρεση αυτή και γιατί μάλιστα ενσωμάτωσε στοιχεία απο την ελληνική θρησκεία ή τις κατα τόπους θρησκείες είναι πολύ εύκολο να το καταλάβει κανείς. Πράγματι ο Σαουλισμός πέτυχε το σκοπό του και κατέστρεψε την Ελλάδα, τη Ρώμη και τον ανθρώπινο πολιτισμό γενικότερα. Αλλά όλοι πήγαν στον Παράδεισο... Δεν πειράζει!!
    Η τακτική αυτή μάλιστα κλασσική και φαίνεται απο που προέρχεται. Τόσο ο Χριστιανισμός, όσο και ο κομμουνισμός κλπ ξεσηκώνουν συγκεκριμένες ομάδες. Έτσι εκεί που είχαμε Αριστους πολίτες ή Τρέσανδρες, κατέληξαν όλοι Όμοιοι. Ας έκανες ότι ήθελες, αρκεί να πίστευες κορακίστικα λόγια όπως "κόλαση", "παράδεισος","μετάνοια" κλπ. Ο Χριστιανισμός είναι ο "Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος" του κομμουνισμού, του φεμινισμού, του αντιρατσισμού και ο μέγας χορηγός του τραπεζιτικού συστήματος, αφού απαγόρευε το δανεισμό στους "Χριστιανούς". Επειδή σήμερα είναι δύσκολο να αλλάξουμε θρησκεία ο Χριστιανισμός (Σαουλισμός) έχει μόνο μια θέση. Μια παράδοση για την γιορτή της Άνοιξης-Ανάσταση της Φύσης (Λαμπρή και όχι Πάσχα) και για την αλλαγή του χρόνου. (Πρωτοχρονιά). Μέχρι εκεί.- Αν τώρα κάποιος εμπνέεται απο τα αγαθά του Αβράμμ (κατσίκες κλπ), απο τον Αυνάν και τη Ρούθ ή πιστεύει πως είναι απόγονός του Αβράαμ είναι δικό του πρόβλημα (στην κυριολεξία). Τα ίδια ισχύουν και για τους "Δωδεκαθειστές". Ας σοβαρευτούμε γιατί είμαστε στο 2012.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aπο περιέργεια, πως ακριβώς ο Χριστιανισμός προώθησε τον φεμινισμό;
      Όσον αφορά την τοκογλυφία η καθολική εκκλησία την απαγόρευε ρητά στους πιστούς της, δηλαδή σε αυτούς που είχε δικαιοδοσία. Τώρα αν οι βασιλείς της εποχής και άλλοι δανείζονταν χρήματα με τόκο από άτομα άλλου δόγματος πως ευθύνεται για αυτό η καθολική εκκλησία;

      Διαγραφή
  20. Αναλογίσου ποιά ήταν η θέση της γυναίκας πριν το Χριστιανισμό και ποιά μετά. Δες ποιά είναι η θέση της γυναίκας στο Ισλάμ ή ποιά ήταν στην Αρχαία Ελλάδα ή στη Ρώμη. Στο Χριστιανισμό μπορεί κάποια να είναι και πόρνη, αρκεί να "μετανοήσει." Στο Ισλάμ όμως θα λιθοβοληθεί. Ουσιαστικά ο φεμινισμός προσπάθησε να ολοκληρώσει το κήρυγμα του Χριστιανισμού. Δηλαδή την πλήρη ισότητα. Όσον αφορά την τοκογλυφία, ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Άφησε ελεύθερο το έδαφος σε κάποιους άλλους. Η εκκλησία παρεπιπτόντως ήταν τότε πανίσχυρη. Μπορούσε να επιβάλλει στον Αυτοκράτορα τη θέληση της, όχι μόνο για κατάργηση των τότε "Τραπεζών", αλλά για πολλά περισσότερα. Δεν το έκανε όμως. Αντιθέτως τους διευκόλυνε. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η εκκλησία μετέτρεψε κυριολεκτικώς σε Θεούς τους τραπεζίτες. Μόνο οι Τραπεζίτες και ο Θεός δημιουργούν πλούτο απο το τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H θέση της γυναίκας μετά χριστιανισμού δεν άλλαξε καθόλου.
      Εάν ειλικρινά πιστεύεις πως ο φεμινισμός (και ειδικά το 2ο και 3ο κύμα του) ήταν ιδεολογίες ισότητας, τότε φοβάμαι πως αγνοείς το θέμα σε βάθος. Ο Φεμινισμός υπήρξε ένα κίνημα με αποκλειστικό σκοπό την καταστροφή του βασικού κυττάρου της δυτικής κοινωνίας (δηλ. της οικογένειας). Μιας και το είπαμε, καιρός να γράψω κάνα άρθρο επί του θέματος...
      Έχει περάσει η εντύπωση πως η εκκλησία (δηλ. η καθολική) ήταν ανέκαθεν πανίσχυρη, αυτό δεν ισχύει, υπήρχαν ισορροπίες δυνάμεων. Στην ουσία τον ρωμαιοκαθολικισμό δεν τον διαμόρφωσε η Ρώμη αλλά η Καρολιγγεια δυναστεία των Φράγκων και το Βατικανό απλά προσαρμόστηκε καθότι δεν μπορούσε να τους επιβληθεί. Άλλο παράδειγμα, o Πάπας Clement V ήταν πιόνι του βασιλεία Philip IV που καταδίκασε τους Ναϊτες. Η όλη δε ιστορία των τελευταίων και η άνεση με την οποία κινούνταν χωρίς να μπορεί να τους αγγίξει για 200 χρόνια κανείς ενώ έβριθαν οι ιστορίες για τις δραστηριότητες τους είναι ακόμα ένα σημάδι πως κρατούσαν τους Πάπες και ολόκληρη την καθολική εκκλησία στο χέρι... H καθολική εκκλησία ουδέποτε είχε δικαιοδοσία σε θέματα άλλων πίστεων, μόνο σε αιρέσεις. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην Ιερά Εξέταση που ανέκρινε ΜΟΝΟ ώς είχαν βαπτιστεί χριστιανοί αλλά στην ουσία παρέμεναν κρυπτο-ιουδαίοι ή κρυπτο-μουσουλμάνοι. ΔΕΝ είχε δικαίωμα να αγγίξει κανονικούς μουσουλμάνους και εβραίους.
      Τα πράγματα είναι απείρως πιό μπερδεμένα από ότι νομίζουμε.

      Διαγραφή
  21. αφου περιπλανηθηκα καιρο τωρα στο internet ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βρηκα αυτο που εψαχνα.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κύριε Θεόδοτο στο blogs σας λέτε ότι κείμενα επικίνδυνα θα διαγράφονται,εγώ αρχικά δεν ξέρω κατά πόσο το κείμενο μου θα κριθή επικίνδυνο διότι διαφωνώ σχεδόν σ όλα…αλλά θα μιλήσω με στοιχεία.Επίσης πιστεύω ότι ορθό είναι ένα κείμενο να σβήνεται με αντίλογο….αυτό σημαίνει ελληνική σκέψη.Θα ασχοληθώ μόνο με τον Καποδίστρια για λόγο χρόνου και χώρου. Ξεκινώντας θα πω ότι ο Καπ
    για να υπηρέτηση στην τσαρική αυλή αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι η πολιτικές πεποιθήσεις του ήταν αυστηρά μοναρχοφεουδαρχικές κάτι που έρχεται αυτομάτως σε
    σύγκρουση με την δημοκρατική και πολιτική φυσιογνωμία του Έλληνα….από την κλασσική Ελλάδα μέχρι και σήμερα,μόνο η Ελληνική φυλή είχε απόλυτη πολιτική συνείδηση ακόμα και στην τουρκοκρατία (βλέπουμε αυτοδιαχείριση- αυτοθέσμιση)
    στοιχείο ανύπαρκτο στους άλλους λαούς.Ειναι επίσης φανερό ότι είχε αγαθές προθέσεις στο να φτιάξει κράτος-έθνος αλλά αυτό το κράτος-έθνος ποιος θα το εξουσιάζει ; είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο Καπ ήθελε ένα έθνος που να εξυπηρετή τα συμφέροντα του τσάρου και τίποτα άλλο. Στην Γ Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο σ ένα από τα ψηφίσματα που επικυρώθηκαν ήταν και το ψήφισμα υποτέλειας στην Αγγλία !! Mάλιστα μετά την επικύρωση έστειλαν στην Αγγλία και τριανδρία για να τους το γνωστοποιήσουνε…. Ο τίμιος και αγνός αλλά και με μοναρχοφεουδαρχικές αντιλήψεις (να τα λέμε όλα έ ;) Δ.Υψηλάντης πρίν ακόμα επικυρωθεί το ψήφισμα διαμαρτυρήθηκε με έντονο τρόπο….παρακάτω παραθέτω αυτούσια την ομιλία του ,μια ομιλία διαμαρτυρίας πού έχει μεγάλη ιστορική σημασία……

    Κύριοι

    Και σαν απλός πολίτης και σαν πρωτεργάτης του σημερινού αγώνα, χρωστώ στο έθνος μου, στην οικογένεια μου και σε μένα τον ίδιο να πω φανερά τα φρονήματά μου σε μια κρίσιμη περίπτωση, που απ αυτή κρεμιέται η μελλοντική τύχη της Ελλάδας. Η εθνική συνέλευση, παίρνοντας την απόφαση να ζητήσει τη μοναδική μεσιτεία του πρέσβη της Αγγλίας στην πόλη (Κων/λη),για να συμβιβάσει την Ελλάδα και τους τυράννους της (Τουρκία) παρεκτρέπεται από τα ιερά χρέη της κι από τον σκοπό της συγκρότησης της. Ο λαός κύριοι, που αντιπροσωπεύετε, δεν σας έδωκε πληρεξουσιότητα να καταργήσετε την εθνική και πολιτική του ανεξαρτησία, αλλά να την στερεώσετε και να την κάνετε αιώνια. Η ιστορία θα κρίνει μια μέρα αδέκαστα την πράξη σας. Η Ευρώπη, κύριοι, ένοιωσε τώρα πια, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πως η υπόθεση των Ελλήνων είναι αρκετά προχωρημένη για να μην πέσει από δω και πέρα σ ατυχήματα. Και πως γίνεται, οι πληρεξούσιοι αυτού του ίδιου του έθνους, με μια πράξη, που δεν ματακούστηκε στα χρονικά των λαών, να αποδείχνουν στον κόσμο, πως μονάχα αυτοί δεν ξέρουν αυτή την αλήθεια; Σας φοβίζει η πτώση του Μεσολογγίου ; Αφιερωθείτε όπως και στις αρχές του αγώνα στον πατριωτισμό των Ελλήνων.......... Το στήθος κάθε Έλληνα είναι δεύτερο Μεσολόγγι... Σας φοβίζει η έλλειψη πόρων ; Καταφύγετε στην γενναιοφροσύνη των πολιτών....... Κανένας Έλληνας δεν κώφευσε στην φωνή της πατρίδας……Έχουμε ανάγκη προστασίας ; Ας καταφύγουμε στους ηγεμόνες όλων των εθνών. Τα μεγάλα έθνη κι οι καλοί πατριώτες φαίνουνται στις κρίσιμες περιστάσεις ……Δούλος είναι εύκολο να γίνει κανένας, όποτε θέλει, αφέντης όμως είναι δύσκολο …..Αν παρ όλ αυτά, για λόγους άγνωστους σε μένα, η εθνική συνέλευση επιμένει στην απόφαση της , θεωρώ χρέος μου ιερό και απαραίτητο να διαμαρτυρηθώ και διαμαρτύρουμε ενάντια στην απόφαση αυτή μπρός στον Ελληνικό λαό και μπρός σ όλους τους λαούς, γιατί η πράξη σας αυτή είναι παράνομη, ανθελληνική κι ολότελα ανάξια ενός έθνους, που πολλές φορές σκλαβώθηκε, μα ποτέ δε συμβιβάσθηκε με τους τυράννους του. Έλληνας όμως εγώ και φίλος της ελευθερίας του έθνους μου, δεν θα πάψω να αγωνίζουμαι μαζί με όλους τους συναδέλφους μου και χύσω και την τελευταία σταλαματιά του αίματος μου, όσο ξακολουθάει ο πόλεμος για την ανεξαρτησία μας.

    Παρακαλώ να μου δοθεί αντίγραφο τούτης της διαμαρτυρίας μου.

    Μένω με το ανήκου σέβας.
    12 Απριλίου 1826
    ο πατριώτης
    Δ.Υψηλάντης


    συνέχεια στο επόμενο post.

    Αριστομένης Ηλιόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το παράδοξο είναι ότι μετά από την ομιλία του Δ.Υψηλάντη τα μέλη (κοπρίτες) της εθνοσυνέλευσης με ψήφισμα τον αποκλείσανε από κάθε πολιτικό δικαίωμα και στρατιωτικό υπούργημα ……. Ερχόμενος ο Καπ στην Ελλάδα παρέκαμψε το σύνταγμα με πραξικομματικό τρόπο και αυτομάτος αποδέχτηκε την ( σύμβαση του Λονδίνου ) που έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελεί ανεξάρτητο αλλά υποτελές στην Τουρκία κράτος !!! κατά τον Μπαρτόλντυ που κατείχε πολλά διπλωματικά στοιχεία η κατηγορηματική απαίτηση του τσάρου ήταν : ρήξη ολοκληρωτική προς την επανάσταση και προσωπική ένωση με την τουρκία !!...και εγώ ρωτάω για αυτό χύθηκαν τόσοι ποταμοί αίματος ; Για να δούμε τι λέει και ο Μακρυγιάννης και όχι μόνο …..ρώτησαν τον κυβερνήτη (Καπ) γιατί χάλασες το βουλευτικό; Είπε ο Καπ δεν το ήθελε η Ευρώπη…(απομνημονεύματα α,247). Στον τομέα της δικαιοσύνης έβαλε δικούς του δικαστές….στην παιδεία ναι έκανε πολλά σχολεία και ανώτερες σχολές (αίγινα) αλλά απαγορεύονταν να διδάσκονται ο (Γοργίας) κλπ….Έφτιαξε και ταχυδρομεία μόνο που όλες οι επιστολές ανοίγονταν κρυφά…. και όποιος έγραφε κατά της κυβέρνησης πήγαινε φυλακή με συνοπτικές διαδικασίες ….(βλέπε Πολυζωίδη ). Έφτιαξε και τύπο 2 εφημερίδες (κυβερνητικές) …..στον ιδιωτικό τύπο πριν κυκλοφορήσει η εφημερίδα ο ιδιώτης όφειλε να καταθέσει
    αντίγραφο της …..Στην οικονομία ; εδώ δεν θα κάνω κανένα σχόλιο…απλά θα αναφέρω ότι οι τοκογλύφοι είχαν γίνει πλούσιοι !! Στον αγροτικό τομέα (εθνικές γαίες) θα κάνω μια μικρή αναφορά….όταν η Ελλάδα ήταν ακόμα σκλαβωμένη το 50% και σε κάποιες περιοχές το 70% περίπου ανήκε στην ιδιοκτησία του σουλτάνου,το υπόλοιπο 30%-50% ανήκε σε τούρκους και έλληνες κοτζαμπάσηδες(κατά τον λαό τουρκάρχοντες ) που αυτοί μας κυβερνάνε και σήμερα… και βέβαια στον κλήρο….Με την απελευθέρωση η γη που άνηκε στους κοτζαμπάσηδες και την εκκλησία παρέμειναν ανέγγιχτες….η υπόλοιπη γη εθνικοποιήθηκε (πέρασε στα χέρια του κράτους)αν λάβουμε υπ όψιν ότι το μεγαλύτερο μέρος του λαού ήταν αγρότες αμέσως καταλαβαίνουμε το τι συνέβη….επιγραμματικά θα αναφέρω ότι ο ελληνικός λαός είχε εξοντωθεί ψυχικά,σωματικά,οικονομικά από τον πόλεμο με τους τούρκους αλλά κυρίως από τον εμφύλιο πόλεμο….στο μεταξύ τα παλικάρια του 21 εξαθλιωμένα έφευγαν από την ελληνική επικράτεια και πέρναγαν στην κατεχόμενη από τους τούρκους Ελλάδα για να βιοποριστούν …..ας θυμηθούμε την αθλιότητα με τους (αυτόχθονες-ετερόχθονες)!!!!!!! Στο μεταξύ ο Καποδίστριας έστελνε επιστολές στους Ρώσους προύχοντες (βλέπε επιστολές Καπ. Δ,123-126) (αν δεν τις έχετε να σας τις στείλω…τις έχω όλες …)και τους προέτρεπε να αγοράσουν εθνικές γαίες !!!!!και μάλιστα τις διαφήμιζε ως καλή επένδυση !!!! Στον κοινωνικό τομέα ; εδώ είναι να κλαίς….οι φυλακές είχαν γεμίσει από αντιφρονούντες και οφειλέτες !!!...ο κρατικός χαφιεδισμός ήταν σήμα κατατεθέν….για να δούμε τι λέει και ο Μακρυγιάννης περί αυτού….(ήμαστε ότι ήμαστε αλλά ρουφιάνοι δεν ήμασταν ποτέ !!!)Ο Κοραής μία από τα ίδια……οι περισσότεροι ιστορικοί ξένοι αλλά και Έλληνες επικρίνουν τον Καποδίστρια άμμεσα.Θα πει κάποιος μα καλά όταν δολοφονήθηκε ο Καπ γιατί ο λαός κυριεύτηκε από λύπη και μίσος για τους δολοφόνους του; μα γιατί πρίν τον Καπ υπήρξε το απόλυτο χάος….βλέπε εμφύλιο πόλεμο ….Τώρα θα πω και δύο λόγια για τον Παπαρρηγόπουλο…

    συνέχεια στο επόμενο post.
    Aριστομένης Ηλιόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. έχουν γραφτεί αρκετά αλλά όχι όσα θα έπρεπε για να γνωρίσει το ελληνικό κοινό ότι δεν είναι ιστορικός μεγάλου διαμετρήματος αλλά μόνο μεγάλου βεληνεκούς….. χαλκεύει την ιστορία με έντεχνο τρόπο με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να έχει μια ψεύτικη εικόνα της ελληνικής ιστορίας. Το ότι ο Κ.Π προβάλετε από το κατεστημένο (οικονομικό,θρησκευτικό,πολιτικό) δεν είναι τυχαίο, άλλωστε αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει και θα σε πλακώσει. Πάντα το ``Σύστημα`` προωθούσε στην δημοσιότητα οτιδήποτε προκαλεί ασάφεια, σύγχυση και ως εκ τούτου αποπροσανατολισμό στην ανθρώπινη σκέψη …. Αλλά ας ασχοληθούμε με την ιστορία του Κ.Π με την ελληνική επανάσταση του 21 και ποιο συγκεκριμένα με το κεφάλαιο Ύδρα στην παρών έκδοση του National Gographic και στο (τόμο 20 Σελ.13) Αντιγράφω κατά γράμμα :

    Οι πρόκριτοι της Ύδρας δίστασαν για λίγο καιρό. Αναγκάστηκαν όμως να ακολουθήσουν το κοινό παράδειγμα λόγω της εξέγερσης του λαού την οποία υποκίνησε ένας τολμηρός πλοίαρχος ,δεύτερης τάξης, ο Αντώνιος Οικονόμου. Αυτός καθαίρεσε στις 30 Μαρτίου τον τότε διοικητή Νικόλαο Κοκοβίλα. Καταπλήσσοντας τους Προεστούς, την επομένη αναγνωρίστηκε από αυτούς ως διοικητής, έχοντας μαζί του και τέσσερις συμβούλους εκλεγμένους από τον ίδιο. Ο νέος διοικητής κήρυξε την επανάσταση στις 16 Απριλίου. Η εξουσία του όμως δεν διήρκεσε πολύ. Στις 12 Μαίου οι πλοίαρχοι Γ.Σταχτούρης, Α.Κριεζής και Λ.Παναγιώτας συνέπραξαν με τους προκρίτους και επωφελήθηκαν από την απουσία των περισσοτέρων οπαδών του Οικονόμου,που είχαν αποπλεύσει με τον στόλο. Έτσι καθαίρεσαν και εξόρισαν τον εφήμερο δικτάτορα, ο οποίος στην αρχή περιορίστηκε στην μονή του μεγάλου σπηλαίου. Αργότερα στα τέλη του έτους δολοφονήθηκε ενώ έφευγε για το Άργος. Οι πρόκριτοι απαλλάχτηκαν από τον Οικονόμου αλλά δεν εγκατέλειψαν την επανάσταση….

    Τώρα ας σχολιάσουμε τα γραφώμενα του Κ.Παπαρρηγόπουλου

    Θα πρέπει να πούμε ότι πρόκριτοι ήταν η άρχουσα τάξη ( εφοπλιστές-αρχοντολόι η πλουτοκρατία δηλαδή….) και ξεκινάει γράφοντας ο Κ.Π ότι (οι πρόκριτοι δίστασαν για λίγο…) Όσοι μελετούν ιστορία ξέρουμε πολύ καλά ότι η άρχουσα τάξη κοτσαμπάσηδες,πρόκριτοι,δημογέροντες,κλήρος πλην λίγων εξαιρέσεων ήταν κατά της επανάστασης διότι είχαν προνόμια…. με λίγα λόγια πέρναγαν καλά. Αλλά ας μιλήσουν και άλλοι ιστορικοί μικρού βεληνεκούς αλλά μεγάλου διαμετρήματος….

    Οι Κουντουριωταίοι και οι άλλοι προύχοντες σκέφτονταν ποιο πολύ το πετσί τους και τις κάσες με τα τάλιρα τους…..Μα δεν ήταν μόνο οι Κουντουριωταίοι που αντιδρούσαν ( εννοεί κατά της επανάστασης ) και οι άλλοι τρανοί εφοπλιστές της Ύδρας ήταν το ίδιο….

    Γ.Κορδάτος

    Τώρα ας μιλήσει και ο Α.Υψηλάντης δια επιστολής του ίδιου στον Κουντουριώτη……που στην κυριολεξία τον παρακαλάει να κινηθεί …….

    (απόσπασμα)

    Ευγενέστατε κυρ Λάζαρε Κουντουριώτη
    Είμεθα εις άκρα αμφιβολίαν, ενώ ηξεύρωμεν,πόσον αί ελληνικαί ψυχαί είναι ευαίσθηται είς τα καλά και ένδόξα επιχειρήματα, διατί η εύγένειά σας μένει έτι είς αυτόν τον βαθύτατον ύπνον…. και καθεύδει είς καθαράν μεσημβρίαν…..Φίλε δεν είναι καιρός να επιμένης είς τοσούτον βαθύ λήθαργον……

    Αυτά περί ( Οι πρόκριτοι της Ύδρας δίστασαν για λίγο καιρό.) Του κυρίου Κ.Παπαρρηγόπουλου…..

    Επίσης ο Κ.Π μας τονίζεί ότι ο Αντώνιος Οικονόμου είναι (δεύτερης τάξης πλοίαρχος) εννοεί ότι δεν είναι από τους πλούσιους πλοίαρχους της άρχουσας τάξης…τον Παπαρρηγόπουλο αυτό τον ενδιαφέρει μόνο….
    Αλλά δεν μας λέει ότι ο Αντώνιος Οικονόμου ήταν μέλος της Φιλικής εταιρίας και ότι είχε άμεση σχέση με τον Παπαφλέσσα που και αυτός ήταν Φιλικός ( από τους λίγους κληρικούς που πρόσφεραν πάρα πολλά και πραγματικά ανιδιοτελής, οι κοτζαμπάσηδες σχεδίαζαν να τον δολοφονήσουν, ο Π.Π.Γερμανός τον αποκαλούσε απατεώνα και εξωλέστατο !!) γι αυτόν σημασία έχει να προβληθεί η άρχουσα τάξη μόνο……



    Και ο Παπαφλέσσας όταν πέρασε από την Ύδρα να τους πείσει να ξεσηκωθούν ( το αρχοντολόι εννοεί) δεν τα κατάφερε…

    Γ.Κορδάτος

    συνέχεια στο επόμενο post

    Αριστομένης Ηλιόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Επίσης ο Κ.Π μας λέει ( Έτσι καθαίρεσαν και εξόρισαν τον εφήμερο δικτάτορα…) δηλαδή ο λαοπρόβλητος, εκλεγμένος από το λαό της Ύδρας ηγέτης Οικονόμου είναι δικτάτορας και το αρχοντοσκυλολόι ( μειοψηφία) τον προκρίτων είναι οι δημοκράτες , ΕΥΓΕ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΡΡΗΓΌΠΟΥΛΕ !!!

    Αλλά ας εξετάσουμε λίγο τα γεγονότα ……

    Την ίδια μέρα οι πρόκριτοι αναγκάστηκαν ν αναγνωρίσουν το νέο επαναστατικό καθεστώς με το παρακάτω έγγραφο που υπόγραψαν οι 60 από αυτούς που αποτελούσαν την ολιγαρχική τάξη.Να το επίσημο έγγραφο με το οποίο ο Οικονόμου αναγνωριζόταν κυβερνήτης της Ύδρας :

    ( απόσπασμα)
    Δηλοποιείται δια του παρόντος κοινού ενσφραγίστου τε και ενυπόγραφου γράμματος, ότι συνελεύσεως κοινής γενομένης δια την καλήν σύστασιν της πατρίδος μας εκρίναμεν άξιον (ο λαός δηλαδή) διάν ν αποδεχθή την φροντίδα της τοπικής διοικήσεως τον τιμιώτατον πατριώτην μας κύριον καπετάν Αντώνην Οικονόμου,τον οποίω δίδομεν πάσαν πληρεξουσιότητα εις το να διοικεί …..

    Ύδρα 31 Μαρτίου 1821
    Οί κάτοικοι της Ύδρας


    Γ.Κορδάτος ( ιστορία της νεώτερης Ελλάδος σελ.232)
    Φιλήμων (τόμος Γ ,σελ.425)
    Τρικούπης (τόμος α, σελ.272)

    Επίσης να προσθέσω ότι ο αναγνώστης πρέπει να παρατηρήσει ότι στο παραπάνω έγγραφο υπογράφουν οι κάτοικοι της Ύδρας (δηλαδή ο λαός…) και όχι οι πρόκριτοι της Ύδρας….
    Επίσης σε άλλη παράγραφο που αφορά την Ύδρα ο Παπαρρηγόπουλος μας κάνει εκτενή αναφορά (με το σης και με το σας) στα χρήματα που έδωσε από τα βάθη της καρδιά του….το αρχοντολόι ( βλέπε Κουντουριώτης ). Είναι αλήθεια ότι ο Κουντουριώτης έδωσε (εξαναγκάστηκε για να λέμε την αλήθεια ) να δώσει τα 2/3 της περιουσίας του αλλά ο Παπαρρηγόπουλος δεν μας λέει ότι με το τέλος της επανάστασης η περιουσία του είχε τριπλασιαστεί …..αυτά του διαφεύγουν.....

    Για να δούμε και τι λένε και άλλοι ιστορικοί....

    Ο Οικονόμου τότε έστειλε μια τετραμελή επιτροπή στους πρόκριτους που άλλοι βρίσκονταν στον πύργο του Λ.Κουντουριώτη και άλλοι στο μοναστήρι και τους ζήτησε να ανοίξουν της κάσες τους και να καταβάλουν τα έξοδα της επανάστασης …. Στην αρχή αρνήθηκαν αλλά άμα βεβαιώθηκαν πως τα πλοία τους επιτάχτηκαν !!!..... από τον λαό,αναγκάστηκαν να δώσουν!!!… Eξ άλλου έξω από τα σπίτια τους υπήρχαν οπλισμένοι…..(εννοεί τον λαό που είχε πάρει τα όπλα) Αποστείλανε (οι πρόκριτοι) σαν πρώτη δόση 30.000 ισπανικά τάλιρα. Μα το ποσό αυτό ήταν λίγο,η επανάσταση απαιτούσε πολύ χρήμα γι αυτό ο λαός άρχιζε να φωνάζει : Θέλουμε και άλλα μην τα λυπάστε θα ξοδευτούν για την πατρίδα !!!....Εμείς θαλασσοπνιγήκαμε για να πλουτίσετε εσείς!!!...Αν ο Οικονόμου (δεύτερης τάξης …κατά τον Κ.Π) δεν συγκρατούσε τον αγανακτισμένο λαό θα χυνόταν πολύ
    αίμα …… Λοιπόν θέλοντας και μη στις 31 Μαρτίου άνοιξαν της κάσες τους οι τρανοί καραβοκυραίοι και μέσα σε δύο μέρες μαζεύτηκαν 140.000 Ισπανικά τάληρα…..

    Γ.Κορδάτος

    συνέχεια στο επόμενο post
    Aριστομένης Ηλιόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γράφει ο προφεσόρος Κ.Παπαρηγόπουλλος : Έτσι καθαίρεσαν και εξόρισαν τον εφήμερο δικτάτορα, ο οποίος στην αρχή περιορίστηκε στην μονή του μεγάλου σπηλαίου. Αργότερα στα τέλη του έτους δολοφονήθηκε ενώ έφευγε για το Άργος. Οι πρόκριτοι απαλλάχτηκαν από τον Οικονόμου αλλά δεν εγκατέλειψαν την επανάσταση.

    Δηλαδή οι 60 πρόκριτοι που καθαίρεσαν (πραξικοπηματικά) τον Οικονόμου τον απόβλητο όπως μας τον παρουσιάζη ο Κ.Π είναι δημοκράτες και ο λαοπρόβλητος Οικονόμου είναι δικτάτορας !!!! ΕΥΓΕ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΕ…..ΜΕΓΆΛΕ ΙΣΤΟΡΙΚΈ…..ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΈΝΑ ΣΟΥ ΦΩΤΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ….. ας συνεχίσουμε … στις 12 Μαη όταν ο στόλος έλειπε από το λιμάνι,καθώς και οι ποιο πολλοί από τους οπαδούς του Οικονόμου, οι μπράβοι των Κουντουριωταίων και Τσαμάδων, οπλισμένοι σαν αστακοί και με αρχηγούς Λ.Παναγιώτα και Θ.Δρένια επιτεθήκανε κατά του διοικητηρίου .Η επίθεση ήταν καλά οργανωμένη ( σ αυτά η πλουτοκρατία είναι μάνα…).Εγινε μάχη που κράτησε ώρες ….σκοτώθηκαν πολλοί γιατί από μέσα από το διοικητήριο ο Οικονόμου με τους δικούς του αμύνονταν καλά.Στο τέλος όμως, όταν είδε πως οι εχθροί του είχαν πιάσει τους δρόμους και χτυπούσαν από όλες της μεριές, αναγκάστηκε να φύγει.Τον κυνήγησαν τον έπιασαν και τον φυλάκισαν. Τη νύκτα οι μπράβοι πήραν εντολή να τον βάλουν σε μια βάρκα και να τον δολοφονήσουν εκτός Ύδρας….οι μπράβοι παρ όλα αυτά δεν τους πήγαινε να τον σκοτώσουν (ακόμα και οι εγκληματίες έχουν κάποια ηθική…) και τον ξεμπάρκαραν στο Κρανίδι….οι Κρανιδιώτες τον φιλοξένησαν διότι τον σέβονταν και τον θαύμαζαν. Οι πρόκριτοι της Ύδρας όταν έμαθαν ότι ο Οικονόμου είναι ελεύθερος στο Κρανίδι σκύλιασαν…και ζήτησαν βοήθεια από τους Μοραίτες (κοτζαμπάσηδες της Πελοποννήσου….) Οι Μοραίτες τότε έστειλαν τον Θεοχαρόπουλο στο Κρανίδι και ζήτησε να του παραδώσουν τον Οικονόμου,οι κάτοικοι όμως του Κρανιδίου δεν τους τον παρέδωσαν !! ο θεοχαρόπουλος όμως έπεισε τους κοτζαμπάσηδες του Κρανιδίου και του τον παρέδωσαν με την συμφωνία ότι δεν θα τον πάνε στην Ύδρα αλλά θα τον φυλακίσουν στο μοναστήρι του Φονιά, έτσι και έγινε. Κάποια στιγμή ο Οικονόμου δραπέτευσε και ξεκίνησε για το Άργος που ήταν η ελληνική κυβέρνηση…. στο μεταξύ οι πρόκριτοι της Ύδρας με επιστολή προς Δ.Υψηλάντη τον πείθουν να δολοφονήσει τον Οικονόμου, όπως και έγινε…

    Γ.Κορδάτος


    Έτσι όπως μας λέει ο Παπαρρηγόπουλος ( Οι πρόκριτοι απαλλάχτηκαν….. από τον Οικονόμου αλλά δεν εγκατέλειψαν την επανάσταση…. ) Αυτός είναι ο περιβόητος ιστορικός Κ.Παπαρρηγόπουλος που όλο το κατεστημένο (οικονομικό,θρησκευτικό,πολιτικό) πίνει νερό στο όνομα του…. Θαυμάστε τον !!! Αυτή η παραποίηση του Κ.Παπαρρηγόπουλου λαμβάνει χώρα σε όλη την ιστορία του και μιας που γράφω για το 21 να πω ότι αν ο αναγνώστης διαβάσει και το κεφάλαιο (σφαγή της Χίου) τότε θα καταλάβει τη σημαίνει απόλυτη χάλκευση της ιστορίας. Επιγραμματικά θα πω πως αν οι τουρκόφιλοι κοτζαμπάσηδες, πήγαιναν με το μέρος του λαού και όχι με τους τούρκους…. και αν δεν ολιγωρούσε η κυβέρνηση… η σφαγή της Χίου θα είχε αποφευχθεί …..

    Κύριε Θεόδοτε όχι δεν είμαι κρυφοαριστερός….αυτά που λέει ο Κορδάτος τα λέει και ο Τρικούπης και άλλοι (δεξιοί) ….επίσης θα ήθελα να γράψω και άλλα για τον Καποδίστρια και για τον Κολοκοτρώνη …ίσως κάποια άλλη φορά.Πάντως αν εννοείται (πραγματική δεξιά)…τον Καποδίστρια ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω…

    Θα κλείσω με Φίνλευ…(και αυτός αριστερός είναι ;)

    H Ελληνική επανάστασις δεν παρήγαγεν άνδρα υπέροχου μεγέθους,ούτε πολιτικόν με τιμή άσπιλον,ούτε στρατηγόν με αξίωμα επιβάλον.Ευτυχώς ο λαός αντλεί από το οικοδόμημα των καθεστηκότων εθίμων του…..Η ΑΛΗΘΗΣ ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΔΑΜΑΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΛΟΝΗΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡΙΑΝ ΤΟΥ ΠΟΛΛΟΥ ΛΑΟΥ……


    (Τόμος α σελ.279)
    Έκδοση βουλή των Ελλήνων.
    Μετάφραση Παπαδιαμάντη.

    Aριστομένης Ηλιόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η απάντηση αφορά τον κ. Αριστομένη Ηλιόπουλο.
    Φοβάμαι, κύριε Αριστομένη μου, ότι δεν έχετε κατανοήσει την κεντρική ιδέα του μπλογκ. Και τούτο, επειδή ρωτάτε :"Κι ο Φίνλαϋ αριστερός ήταν;" Φυσικά ήταν αριστερός: Ήταν Σκωτσέζος, με σπουδές στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και, κατά συνέπεια, επιρρεπής στον Καλβινισμό. Επανειλημμένως ο Θεόδοτος έχει εξηγήσει ότι όλα τα κομμουνιστικά κόμματα μαζεμένα (μαζί και το ελληνικό) δεν είναι παρά παιδικές χαρές μπροστά στον Καλβινισμό, πρόδρομο του απαίσιου Γνωστικισμού, που, όπως έχει αποδειχτεί από επίλεκτο συνεργάτη μας, αποτελεί την πηγή και αιτία κάθε κακού και κάθε συμφοράς.
    Σεβόμαστε όλοι μας τη συμπάθειά σας για τον Λαό ("προσκυνώ τα πάθη σου, Λαέ μου" κατά πως έλεγε και ένας πασόκος [του ιστορικού ΠΑΣΟΚ], καθώς ταυτόχρονα άπλωνε τη χερούκλα του, με μια κουτάλα τεραστίων διαστάσεων, στον κρατικό κορβανά. Διερωτώμαι όμως: Πού ήταν αυτός ο Λαός, όταν ξεσηκώθηκαν οι Κολοκοτρωναίοι το 1806; Πού ήταν αυτός ο Λαός, όταν καλόγεροι σκοτώνανε τον Γιάννη Κολοκοτρώνη, τον θρυλικό Ζορμπά; Πού ήταν αυτός ο Λαός, όταν ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄αφόρισε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη; Πού ήταν αυτός ο Λαός, όταν σκοτώσανε τον Πάνο Κολοκοτρώνη;Πού ήταν αυτός ο Λαός, όταν φυλακίζανε τον Γέρο του Μωριά; Πού ήταν, όταν ο Ιμπραΐμ αλώνιζε στην κεντρική και βόρειο Πελοπόννησο; Ο Γέρος ήταν σαφής: "Ο κόσμος ήταν προδότης". (Και γιατί να μην είναι δηλαδή; Χαζός ήταν ο "κοσμάκης" να τα βάζει με τους Τούρκους; Ας καθάριζαν οι Κολοκοτρωναίοι και οι άλλοι "χαζοί" σαν τους Υψηλάντηδες να πούμε... Ο Λαός είχε τη δουλίτσα του, τα χωραφάκια του κι ένα σωρό άλλες σημαντικές υποθέσεις. Με την Επανάσταση θα ασχολούνταν;
    Και τέλος πάντων, κ. Αριστομένη μου, εάν ο Αντώνιος Οικονόμου ήταν τόσο λαοπρόβλητος, γιατί δεν τον υπεράσπισε ο "Λαός του" εναντίον των κοτζαμπάσηδων; Αυτό ειδικά πολύ θα ήθελα να το ξέρω. Πόσοι ήταν τέλος πάντων αυτοί οι κοτζαμπάσηδες; Είκοσι, τριάντα, σαράντα, πενήντα; Ο Λαός όμως είναι "σαν τα κύματα της θάλασσας" που, ως γνωστόν, πάνε όπου φυσάει ο άνεμος.
    Ιωάννης Σικελιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κυριε Σικελιώτη.

    Εξ αρχής θέλω να τονίσω ότι έθνος είναι ο λαός και όχι η εκάστοτε κοτζαμπάσικη ολιγαρχία που μας κυβερνάει σήμερα και παλιότερα...Επίσης διακρίνω μία ειρωνεία απέναντί μου ίσως να κάνω λάθος.ΟΚ ο φίνλευ είναι αριστερός...αυτά που γράφουν Έλληνες και ξένοι ιστορικοί-περιηγητές είναι ψέματα; λίγο πολύ όλοι τα ίδια γράφουν…μην μπούμε στην διαδικασία αριστερός-δεξιός γιατί έτσι θα καταργήσουμε την επιστήμη της ιστορίας... Δεν θα σχολιάσω τίποτα περί πασόκ,κκε,νδ τους θεωρώ ΟΛΟΥΣ επιεικώς ανάξιους...έχω να ψηφίσω από 24 χρονών συνειδητά ...και μην ακούσω καμία φράση του συρμού ότι έτσι δεν λειτουργεί η δημοκρατία κτλ.Και ο λαός έχει μερίδιο ευθύνης όταν άπλωνε το χέρι του στον κρατικό κορβανά όπως σωστά λέτε.Αλλά για το (που ήταν ο λαός όταν...κλπ)Ο λαός δεν είχε στο κεφάλι του μόνο τον τούρκο είχε και τον κοτζάμπαση,το παπαδαριό που τον κράταγε μέσα στο σκοτάδι...με της ευλογίες της άρχουσας τάξης…αυτό γίνεται και σήμερα…όταν ο λαός βλέπει τον Κολοκοτρώνη,οπλαρχηγούς,προκρίτους κλπ (στην πολιορκία της Τριπολιτσάς)να καθυστερούν την πολιορκία για να πουλάνε τρόφιμα στους πλούσιους Τούρκους (μαύρη αγορά)για να πλουτίσουν τι να σου κάνει ο φουκαράς λαός...τι να σου κάνει ο λαός όταν ο Κολοκοτρώνης στέλνει την πεθερούλα του στους πλούσιους τούρκους την Μπουμπουλίνα να κανονίσει τα λίτρα που θα πάρουν από τους πλούσιους τούρκους για να τους προστατέψουν κατά την πολιορκία...τι να κάνει ο λαός όταν η Μπουμπουλίνα πουλάει τα κανόνια του Ναυπλίου (ήταν από μπρούτζο) και μερικά να τα λιώνει με έναν αρμένη παραχαράκτη για να τα κάνει ψιλά !!! τι να σου κάνει ο λαός όταν ο γιος του Κολοκοτρώνη καταλαμβάνει το Ναύπλιο και μόλις παίρνει την μίζα του από το Αγγλικό δάνειο την παραδίδει…. τι να κάνει ο λαός όταν στίφη ρουμελιωτών (Κωλέτης,Καραισκάκης κλπ) εξορμούν στην Πελοπόννησο πλιατσικολογούν,βιάζουν….καλά ακούσατε!! τι να κάνει ο λαός όταν σχεδόν όλοι οι οπλαρχηγοί προσκύνησαν τον Ιμπραίμ (προσκυνόχαρτα) για ένα αρματολίκι…. τι να κάνει ο λαός όταν βλέπει τον Μαυρομιχάλη να περιμένει οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν της εστίες τους στον ερχομό του Ιμπραίμ για να μπει και να τα πλιατσικολογίσει ….Ο Μακρυγιάννης (άλλο κατεστημένο…) το 21 ήταν 27 χρονών αγράμματος αλλά με γνώσεις αρχαιολογίας….χωρίς να εξασκεί κάποιο επικερδές επάγγελμα της εποχης (βλέπε εμπόριο) πέθανε πλούσιος !!βλέπε συνοικία Μακρυγιάννη κάτω από την ακρόπολη ….ΟΧΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΟΤΗΣ αλλά βλέπει τι γίνεται ….από ποιόν να παραδειγματισθεί ; ο σημερινός πρόεδρος της δημοκρατίας(το ανώτερο αξίωμα) είναι παράδειγμα πρός μίμηση ; To σίγουρο είναι ένα …..αν δεν αλλάξουμε ….θα αφανιστούμε….και την μεγαλύτερη ευθύνη πάντοτε την έχει ο καπετάνιος και όχι ο μούτσος….Όταν βλέπεις την κορωνίδα μιας πολιτείας πανεπιστημιακούς,διανοούμενους και έχουν γίνει δούλοι του χρήματος της εξουσίας και της ιδιοτέλειας τους ….τι τύχη να έχει μια τέτοια πολιτεία ; τι να σου κάνει ο φουκαράς ο ελληναράς ; όταν ζει μέσα στην εθνική του παραζάλη που του έχουν εμφύσηση Παπαρηγόπουλοι -κράτος-εκκλησία και άλλοι του είδους…όταν τον έχουν κάνει να νιώθει λιοντάρι… όταν οι ξένοι τον βλέπουν ως αρουραίο; Τον Α.Οικονόμου ξέρεις γιατί στο τέλος δεν τον υποστήριξε ο λαός…γιατί χρηματίστηκαν από το αρχοντολόι …και τι να λέει αυτό ; Σήμερα στην Ύδρα υπάρχει προτομή του Κουντουριώτη (αυτού του άχρηστου) όχι του Οικονόμου…του Οικονόμου υπάρχει στο Άργος….το σίγουρο είναι όπως είπα παραπάνω ότι αν δεν αλλάξουμε θα αφανιστούμε. Σκέτα-νέτα

    Αριστομένης Ηλιόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Επίσης ξέχασα να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό στις 26 Μαρτίου 1821 δηλαδή στο ξεκίνημα της επανάστασης !! συγκροτήθηκε η (πελοποννησιακή γερουσία)δηλαδή το αρχοντολόι...μέσα στο καταστατικό που συντάχθηκε υπήρχε και μια παράγραφος που όριζε ότι Έλληνες αγρότες,έμποροι,ναύτες κλπ (δηλαδή η πλέμπα κατά τον Παπαρρηγόπουλο)ότι το φόρο που πλήρωναν στους Τούρκους στο εξής θα καταβάλλονταν στο αρχοντολόι!! (βλέπε κοτζαμπάσηδες-πρόκριτους)και έστειλαν το στήριγμά τους (το παπαδαριό)Π.Π.Γερμανό στον Δ.Υψηλάντη να το επικυρώσει....ο Π.Π.Γερμανός γονατιστός παρακαλούσε τον Υψηλάντη να το υπογράψει !! τελικά δεν υπογράφηκε...να ξεχάσουμε επίσης ότι αρχοντολόι από την αρχή προσπάθησε να αρπάξει τις εθνικές γαίες; ...δηλαδή φύγε τούρκε έλα κοτζάμπαση !! οπότε τι να σου κάνει ο κόσμος;; Όπως θα παρατηρήσατε το (λαός) το έκοψα και χρησιμοποιώ το (κόσμος)για να μην ενοχλείστε.Τα ίδια γίνονται ακριβώς και σήμερα ....οπότε μην ρίχνουμε την ευθύνη στον κόσμο,και μην ακούω την φράση (είχαν τα χωραφάκια τους...)ποιος είχε τα χωραφάκια;... Ποιος εκπαίδευσε τον κόσμο στο ρουσφέτι;Ας τ αφήσουμε καλύτερα ...και να κοιτάξουμε το σπιτάκι μας που καίγεται....

    Αριστομένης Ηλιόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή