Κυριακή 1 Απριλίου 2012

ΠΕΡΙ "ΑΝΩΝΥΜΩΝ", ΕΚΠΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ "ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ" ΤΗΣ..."ΠΡΟΟΔΟΥ"

Εκ της συντακτικής ομάδας του Θεόδοτου

Ο Σπύρος Μαρκέτος
Πρόσφατα, "ανώνυμος" αναγνώστης, έστειλε υβριστικών τόνων κριτική της πρώτης έκδοσης του βιβλίου του Δ.Μιχαλόπουλου "Ο Εθνικός Διχασμός. Η άλλη διάσταση", που είχε δημοσιευθεί  -όπως μάθαμε- στο περιοδικό "Μνήμων" και μετά από νέες πληροφορίες φίλου αναγνώστη είχε γραφτεί από κάποιον Σπύρο Μαρκέτο επίκουρο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Όσον αφορά την αναδημοσίευση της υβριστικής κριτικής, ο Θεόδοτος έλαβε υπόψη όλες τις δυνατές παραμέτρους και επικοινώνησε ακόμη και με πρόσωπα που είχαν διαδραματίσει ρόλο στην α΄έκδοση. Έτσι είναι σε θέση να επισημάνει τα ακόλουθα:

1. Η κριτική είχε δημοσιευθεί το 1998 στον "Μνήμονα", ο οποίος ελέγχεται από το Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, δηλαδή από τον Α. Λιάκο.

2. Όσον αφορά την κατοχή της καθηγητικής θέσης από τον Α. Λιάκο, ο Θεόδοτος πλήρως υιοθετεί τις απόψεις που έχουν εκφραστεί από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Ηλία Πολατίδη και τον δημοσιογράφο Σπύρο Χατζάρα. Μια σύντομη αναζήτηση στο δίκτυο αρκεί για τον οποιονδήποτε για να αντιληφθεί πως κατέλαβε τη συγκεκριμένη θέση ο Α.Λιάκος και τι ιδέες προάγει από τότε.

3. Σύμφωνα με ό,τι μπόρεσε να πληροφορηθεί ο Θεόδοτος, απάντηση στην κριτική αυτή είχε σταλεί, το 1999 κιόλας, από τον Δρα. Χαρίλαο Γκητάκο, διευθυντή τότε του υπουργείου Πολιτισμού. H απάντηση του Δρα. Γκητάκου μπορεί να αναγνωσθεί εδώ

 Μια ακόμα απάντηση του Δρα. Γκητάκου σε αντιστοίχη κριτική του βιβλίου, που έγινε από κάποιον Χ.Εξερτζόγλου μπορεί να αναγνωσθεί εδώ
Επιπρόσθετα, Ο πρέσβυς κ. Α. Ι. Κοραντής, (πατέρας του σημερινού βουλευτή επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ι. Κοραντή), είχε παρουσιάσει την πρώτη έκδοση αυτού του βιβλίου του Δ.Μιχαλόπουλου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Βούρου-Ευταξία), στις 12 Νοεμβρίου 1997. Η ομιλία του έχει σημασία, διότι ο πατέρας Κοραντής είναι ο μόνος στην Ελλάδα που έχει ασχοληθεί συστηματικώς με τη Διπλωματική Ιστορία. To κείμενο, που είναι γραμμένο στη καθαρεύουσα, σε πολυτονικό και με το χέρι, ενδέχεται να είναι κάπως δύσκολο στην ανάγνωση του. Ο ενδιαφερόμενος όμως μπορεί να το βρει εδώ 

4. Ο "Μνήμων" όμως είχε αρνηθεί τη δημοσίευση της απάντησης αυτής.

5. Ο Θεόδοτος, κατά συνέπεια, δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει στους εχθρούς της Ελευθερίας τα δικαιώματα που αυτοί αρνούνται στους αντιπάλους τους. Κατά συνέπεια, δεν αναδημοσιεύει την -ανώνυμη- κριτική.

6. Η συντακτική ομάδα του Θεόδοτου τέλος, πιστεύοντας ότι διερμηνεύει τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αναγνωστών του, αμφιβάλλει κατά πόσον η κάθε λογής και χρώματος αριστερά, που έχει φέρει την Ελλάδα και τους Ἐλληνες στο τωρινό χάλι, είναι σε θέση να τρέφει ειλικρινώς πατριωτικά αισθήματα.

ΥΓ Εκ του διαχείριστη του μπλογκ: η δημοσίευση μηνυμάτων με συγκεκριμένο google ή άλλο account  και η εν συνεχεία δημοσίευση άλλων μηνυμάτων ως «ανώνυμος» σε μια προσπάθεια απόκρυψης της ταυτότητας, δεν εμποδίζει από τον διαχειριστή ενός μπλογκ με βασικές γνώσεις χρήσης της παρούσας τεχνολογίας,  να γνωρίζει για το αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή όχι.

10 σχόλια:

  1. τελικά απο την φυσιογνωμία κάποιου μπορεί να καταλάβεις πολλά ,όπως π.χ. αν είναι ανέραστος, αν έχει κάποια σύνδρομα, εμμονές, αν είναι ρουφιανός κλπ ,κλπ. Σε κάποιους "αριστερόστροφους" πολιτικούς χώρους , υπάρχουν φυσιογνωμίες με αυτές που περιέγραψα άνωθι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω διαβάσει αυτή την "βιβλιοκριτική" του Σπύρου Μαρκέτου στο περιοδικό "Μνήμων",που αρχίκα όντως πρέπει να είχε δημοσιευθεί "ανώνυμη". Θα ήθελα αν είναι δυνατόν να διαβάσω την απάντηση του Δρα. Χαρίλαου Γκητάκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Δρα Γκητάκος βρίσκεται στο εξωτερικό από όσο γνωρίζουμε. H απάντηση του υπάρχει θα σκαναριστεί και θα ανέβει στο scribd λογαριασμό του Θεόδοτου http://www.scribd.com/theodotus777 μέσα στις επόμενες μέρες.

      Διαγραφή
    2. Η απάντηση του Δρα Γκητάκου στην κριτική του Μαρκέτου, ας σημειωθεί πως ο Μνήμων αρνήθηκε να την δημοσιεύσει :http://www.scribd.com/doc/87849689/Gkitakos2

      Μία παλαιότερη απάντηση του Δρα Γκητάκου σε αντίστοιχη κριτική του βιβλίου από κάποιον Εξερτζόγλου: http://www.scribd.com/doc/87849329/Gkitakos1

      Διαγραφή
  3. Μην το ψάχνετε πολύ...στέλεχος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ ειναι ο Μαρκέτος...Αυτό τα λέει όλα νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΞΗΓΕΙΤΕ... ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΠΙΘΗΚΩΝ.
    ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ Σ' ΑΚΟΥΜΕ... ΓΡΑΨΕ Κ ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΒΑΘΙΕΣ ΑΝΑΣΕΣ. ΘΑ ΤΙΣ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως αλλιώς τα ελληνικά πανεπιστήμια θα κατέληγαν να είναι τα τελευταία στην Ευρώπη και ανταγωνίσιμα μόνο με τριτοκοσμικών χωρών;

      Διαγραφή
  6. Καλά έκανε η σύνταξη και δεν δημοσίευσε τέτοιο απαράδεκτο κείμενο.
    Κρίμα στο ΑΠΘ που έχει τέτοιας ποιότητας διδάσκοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή