ανακοίνωση

Τρεις προδοσίες για τη Μακεδονία: 1η) Μία κακή συμφωνία, η συμφωνία των Πρεσπών. 2η) Έστω αυτή η κακή συμφωνία, δεν προβλέπει καμία ρήτρα, καμία ποινή, καμία εγγύηση σε περίπτωση που τα Σκόπια εισέλθουν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε και μετά από 5 ή 10 χρόνια αθετήσουν όλους τους όρους της συμφωνίας. Ουδείς θα μπορεί να τα βγάλει από το ΝΑΤΟ και από την Ε.Ε. 3η) Ενώ όλος ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος είχε στα χέρια του ένα ‘όπλο’ για να εμποδίσει την υπογραφή της συμφωνίας, δηλαδή ότι δεν προβλέπει εγγυήσεις σε περίπτωση μελλοντικής αθέτησης των συμφωνηθέντων, όχι μόνον δεν χρησιμοποίησαν αυτό το ‘όπλο’, αλλά το αποσιώπησαν. Η απόλυτη κοροϊδία από ένα ολόκληρο σύστημα: το νέο-ελληνικό...

Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

ΚΑΤΑ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ: Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΥ ΜΑΚBΕΘ


Άρθρο του Marco Zonetti
Πηγή: Arianna Editrice 
Μετάφραση–επιμέλεια: Ιωάννης Αυξεντίου

Στιβαρό, διφορούμενο και αυτοστοχαστικό, το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ,  Μάκβεθ, ορίζεται από πολλούς ως η τραγωδία της φιλοδοξίας και της δίψας για εξουσία, γι’αυτό άλλωστε μετονομάστηκε  σε Ο Θρόνος του Αίματος στην κινηματογραφική εκδοχή του Ακίρα Κουροσάβα. Ξαναϊδωμένος  με την σύγχρονη ματιά, σε αυτή την κοινωνία του σήμερα που όλο και περισσότερο αποφεύγει την Φύση, προκαλώντας την και θέτοντάς την σε συνεχή αμφισβήτηση, συνεργός σε μία παράφρονη Ύβρη που θέλει να την μειώσει σε ένα παιχνίδι των ιδιοτροπιών του οποιουδήποτε, ο Μάκβεθ αποκτά μία ερμηνεία εντελώς νέα.

Ο Μάκβεθ, βαρόνος του Glamis, σπρώχνεται ύπουλα να διαπράξει βασιλοκτονία από τις τρείς μάγισσες (υπερφυσικές δυνάμεις), που αφυπνίζουν την λανθάνουσα φιλοδοξία του μολύνοντας το καλό που υπάρχει μέσα του. Έρμαιο πλέον της μανίας για εξουσία, ο Μάκβεθ γράφει λοιπόν μία επιστολή στην αγαπημένη του σύζυγο που, από εκείνη την στιγμή και μετά, γίνεται η  κύρια σύμμαχος του (και υποκινήτρια) στο σχέδιο για να καταλάβει τον θρόνο της Σκωτίας.

Δηλητηριασμένοι από κακές, απόκρυφες (και ενάντια στην φύση) δυνάμεις, ο Μάκβεθ και η σύζυγος σκοπεύουν να ανατρέψουν την φύση των πραγμάτων, βλέποντας  σιγά- σιγά την αγάπη  και τον γάμο τους να καταρρέουν κάτω από το βάρος των τίτλων και του στέμματος που αποκτήθηκαν μέσω του εγκλήματος.

"Foul is fair and fair is foul".Το άσχημο είναι ωραίο και το ωραίο είναι άσχημο, τραγουδούν οι τρείς μάγισσες. (Σημ. Μετ. Αλήθεια, σε αυτή την φράση που ο Σαίξπηρ βάζει στο στόμα των μαγισσών, δεν σκιαγραφείται όλος ο μοντέρνος και μεταμοντέρνος πολιτισμός, από την αφηρημένη τέχνη μέχρι τα νέα ήθη;)

Ο Μάκβεθ και οι τρεις μάγισσες του Théodore Chassériau
Από την στιγμή που ο Μάκβεθ αφήνεται να παρασυρθεί από την Ύβρη και από την πεποίθηση ότι τα πάντα είναι επιτρεπτά, δεν υπάρχει πια τίποτα το καθορισμένο, τίποτα το συμβατικά αναγνωρισμένο, τίποτα το βέβαιο. Η ίδια η Λαίδη Μάκβεθ είναι αναγκασμένη να υιοθετήσει αφύσικη συμπεριφορά, χάνοντας τα θηλυκά χαρακτηριστικά της για να γίνει ένα είδος αρσενικοθήλυκου ανελέητου και δολοφόνου, μία δαιμονική ύπαρξη στερημένη από κάθε χροιά φύλου αλλά και από ανθρωπιά. Μπορούμε να πούμε ότι η Λαίδη Μάκβεθ γίνεται μία τρανσέξουαλ ante litteram, που απαρνιέται την θηλυκότητα της εξαιτίας της επιθυμίας της για την εξουσία. Παραδόξως, όχι για τον εαυτό της αλλά για τον σύζυγό της. Ο Μάκβεθ, πράγματι, είναι πριν απ’όλα μία οικογενειακή τραγωδία. 

Η τραγωδία ενός ερωτευμένου ζευγαριού που καταστρέφεται διότι παρασύρθηκε από την Ύβρη, την θέληση να ανατρέψει το status quo και την φύση, ακολουθώντας εφήμερες και εξωπραγματικές χίμαιρες που θα οδηγήσουν εκείνον σε μία κατάσταση άγρυπνης παράνοιας και εκείνη στην ίδια την τρέλα.

Μέσα στην άθλια δίνη που τους παρασέρνει, μέσα στην κατηγορηματική άρνηση του φυσικού, δεν θα διστάσουν ακόμη και να εξοντώσουν μία μητέρα με τον γιό της, καταλήγοντας έτσι να θυσιάσουν μία οικογένεια για τα παιχνίδια της εξουσίας.

Εξαιτίας των εγκλημάτων του αφύσικου ζευγαριού, το βασίλειο της Σκωτίας βυθίζεται σε  ένα συνεχές σκότος, που θυμίζει πολύ την ιστορία του βασιλιά Αρθούρου, όταν ανακαλύπτει  την μοιχεία της Γκουίνεβιρ με τον αδελφικό φίλο Λάνσελοτ, πράξη παράνομη που συμβάλει στην διατάραξη της ειδυλλιακής ισορροπίας στο κάστρο του Κάμελοτ, οδηγώντας στην καταστροφή.  

Με την πρόοδο της αφήγησης, το σατανικό σχέδιο των τριών μαγισσών φαίνεται να έχει πάρει το πάνω χέρι, ακόμη και γιατί η προφητεία θέλει ο βασιλοκτόνος να υποκύπτει μόνον σε έναν άνδρα που δεν γεννήθηκε από γυναίκα, και αυτό την στιγμή που το δάσος της Βερνάμης κινείται εναντίον του Ντανσινέιν, δηλαδή εναντίον του ίδιου του Μάκβεθ. 

Αυτά τα δύο στοιχεία φαινομενικά υπερφυσικά και μη πραγματοποιήσιμα, σε τέλειο κλίμα με την τραγωδία, στην πραγματικότητα αποδεικνύονται μία έξυπνη απάτη των τριών μαγισσών. Ο άνδρας που δεν ''γεννήθηκε από γυναίκα'', δηλαδή ο Μακντάφ που στον επίλογο θα επιστρέψει το στέμμα στον νόμιμο κληρονόμο του θρόνου Μάλκολμ, στην πραγματικότητα ήλθε στον κόσμο με τρόπο απόλυτα φυσιολογικό αν και με καισαρική τομή (δηλαδή πρόωρα αρπαγμένος από την μήτρα της μητέρας), και η επίθεση από το δάσος της  Βερνάμης στην πραγματικότητα οφείλεται στην προέλαση των στρατιωτών που αφού έκοψαν τα κλαδιά των δέντρων, καμουφλαρίστηκαν για να καλύψουν την πρόοδο τους δίνοντας την ιδέα ότι είναι το ίδιο το δάσος που κινείται. 

Το υπερφυσικό (στην αρνητική μορφή του) υποχωρεί έναντι της Φύσης, και σε αυτήν υποκύπτει, σχεδόν σαν να ήταν η ίδια η Φύση που αξιώνει την νίκη πάνω στις δυνάμεις που σκοπεύουν να την ανατρέψουν. 

Αναλύοντας λοιπόν την τραγωδία με τα μάτια ενός σύγχρονου αναγνώστη, είναι εύκολο να διαβλέψουμε ένα είδος προειδοποίησης να μην προκαλούμε την φύση, και να μην χαϊδεύουμε φιλόδοξα σχέδια υποταγής της στην θέλησης μας, διότι η ποινή θα είναι η καταστροφή της ίδιας της κοινωνικής δομής, της διάλυσης των οικογενειών, και, όχι τελευταίο, το τέλος της συζυγικής αγάπης, συνθλιμμένης από τον παράφρονα αγώνα για την ικανοποίηση των φιλόδοξων επιθυμιών, ανατρέχοντας  πάση  θυσία σε αυτό που φυσικό δεν είναι. 

Ο Μάκβεθ, λοιπόν, ως αναδρομική αλληγορία αυτού που σήμερα βλέπουμε να συμβαίνει εμπρός από τα μάτια μας, όπου όλα φαίνονται επιτρεπτά, όπου μητέρες και οικογένειες απειλούνται διαρκώς από εγωιστικές αξιώσεις,  και  όπου τα  φύλα, μιμούμενα την Λαίδη Μάκβεθ, γίνονται αφύσικα για να ικανοποιήσουν κάθε ιδιοτροπία που υπαγορεύεται από την φιλοδοξία να θέλουν να αντικαταστήσουν την ίδια την ανθρώπινη φυσιολογία.

3 σχόλια:

 1. Σταυροφόρος4 Μαΐου 2016 - 11:37 μ.μ.

  'Ασχετο:Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεχής δημόσια εμφάνιση της chelsie clinton με έναν ανάποδο σταυρό στον λαιμό.Ομολογουμένως χαριτωμένη και πρωτότυπη στυλιστική επιλογή.Λέτε να ανήκει στην Βlack Metal σκηνή;
  Δεν νομίζω,δεν μου φαίνεται και τόσο...extreme.
  Άμα ήμουν και εγώ ''λιακοπουλικός'' και αρεσκόμουν στις συνωμοσίες οι οποίες ως γνωστόν ''δεν υπάρχουν'' θα υποστήριζα ότι τον φοράει για τον έναν και προφανή λόγο,άλλα επειδή δεν είμαι θα ισχυρισθώ ότι μάλλον και αυτό επίσης είναι...τυχαίο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι μαρξιστές λενινιστές Αλεξάνδρα Κολλοντάι και λοιποί κομμουνιστές καθώς και οι συγχρονοι "διανοούμενοι" της μαρξιστικής σχολής της Φρανκφούρτης ...επι το εργον , στα χνάρια των τριών μαγισσών.
  Στο σύγχρονο εργο που επαναλαμβάνεται σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα , η λύση πάλι υπερφυσική θα είναι, εφόσον τον παγκόσμιο κομμουνισμό μόνο ο Χριστιανισμός , Ο Λόγος Του Χριστού μας μπορεί να τον νικήσει.
  Πράματι επίκαιρο οσο ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΙΛΑΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ - HILLARY CLINTON Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΙΟ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΘΕΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΖΑΒΕΛ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΣΤΙΓΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΑΙΛΑΠΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΜΑΖΙ ΘΡΗΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ ΣΕ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

  ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ Η ΧΙΛΑΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ - HILLARY CLINTON ΤΟ 1995 ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΗΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ "ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ" ή “ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ” Η ΟΠΟΙΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΙΖΟΝΑ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ LGBTQI ΠΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ (ΑΔΙΚΟΥ) ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΛΑΝΗΤΙΚΑ

  ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗΣ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑΣ ΗΓΕΙΤΑΙ Η ΑΜΑΖΟΝΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΓΙΟΥΛΙΑ ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ - YULIA TYMOSHENKO ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΧΙΛΑΡΥ ΚΛΙΝΤΟΝ - HILLARY CLINTON ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΠΟΛΥ «ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ» ΣΧΕΣΕΙΣ

  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ LINK:

  http://syndesmos.pa-sy-a.gr/2006/07/07/12-00/pa-sy-a_syndesmos_2006-07-07_12-00.htm#plohghsh_05

  http://anakoinwths.pa-sy-a.gr/2013/08/03/00-00/pa-sy-a_anakoinwths_2013-08-03_00-00.htm#plohgos_03

  http://proboleus.pa-sy-a.gr/2015/02/24/00-00/pa-sy-a_proboleus_2015-02-24_00-00.htm#plohgos_03

  http://thiseus.pa-sy-a.gr/2009/09/21/24-00/pa-sy-a_thiseus_2009-09-21_24-00.htm#plohgos_02

  http://thiseus.pa-sy-a.gr/2010/01/04/00-00/pa-sy-a_thiseus_2010-01-04_00-00.htm#plohgos_05

  http://enhmerwths.pa-sy-a.gr/2012/08/11/00-00/pa-sy-a_enhmerwths_2012-08-11_00-00.htm#plohgos_03

  http://enhmerwths.pa-sy-a.gr/2012/08/27/00-00/pa-sy-a_enhmerwths_2012-08-27_00-00.htm#plohghsh_03

  http://enhmerwths.pa-sy-a.gr/2014/01/26/00-00/pa-sy-a_enhmerwths_2014-01-26_00-00.htm#plohgos_03

  ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΦΗΝΩ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

  http://enhmerwths.pa-sy-a.gr/2012/08/11/00-00/pa-sy-a_enhmerwths_2012-08-11_00-00_Hillary_Clinton_and_Shimon_Peres_(x930x).htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή