Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

VERTIGO



γράφει ο Ελευθέριος Αναστασιάδης



Ζάλη, όλα γύρω μου στροβιλίζονται. Άνθρωποι και χώρες, ζούνε σε μία κατάσταση περιδίνησης, που  τις  σπρώχνει σε  μία ανεξιχνίαστη άβυσσο. Μία χώρα έχει μεταναστευτικό πρόβλημα και αποφασίζει να πάρει κάποια μέτρα. Αμέσως έρχεται ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ‹‹ανθρώπινα δικαιώματα›› και  βάζει τις φωνές στην ηγεσία αυτής της χώρα, επειδή «καταπιέζει τα δικαιώματα των μεταναστών». Μία άλλη χώρα, θέλει να απαγορεύσει τους γάμους των ομοφυλοφίλων· αμέσως καταφθάνει ο εκπρόσωπος για τα ‹‹δικαιώματα των gay›› και απειλεί την ηγεσία αυτής της χώρας. Ένα κράτος αποφασίζει να απαλλαχθεί από την μάστιγα των διεθνών αγορών: αρχίζουν τότε οι απειλές σε βάρο της εδαφικής του ακεραιότητας ή ξεκινούν οι τρομοκρατικές  ενέργειες. Ένας γονιός δεν θέλει να στείλει την κόρη του σε ένα σχολείο που μαθητές και  μαθήτριες συνευρίσκονται σεξουαλικά από τα 14 χρόνια τους· δεν θέλει ο γιος του να πηγαίνει σε ένα σχολείο που οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές πετάνε πέτρες στα αστυνομικά τμήματα. Πού να στείλει όμως τα παιδιά του; Θα τον πουν οπισθοδρομικό, θα τον στιγματίσουν σαν αντιδραστικό. 

Ο πολίτης αισθάνεται γελοίος, που είναι αναγκασμένος να μαζεύει τις αποδείξεις από ό,τι πράγμα αγοράζει, σαν να ήταν ψυχαναγκαστικός συλλέκτης ανούσιων αντικειμένων. Διαφορετικά όμως  θα του αλλάξουν τα φώτα στους φόρους. Ο  εργάτης, που κάθεται στο  παλιό καφενείο της γειτονιάς του, δεν μπορεί να πιει τον βαρύ γλυκό καφέ του, καπνίζοντας ένα τσιγάρο, γιατί ο προτεσταντίζων πρωθυπουργός  της χωράς του, αποφάσισε ότι τον καφέ θα τον πίνει χωρίς τσιγάρο, για το …καλό του. Αν είσαι ηγέτης και θέλεις να φτιάξεις αγωγούς για να παίρνεις αέριο ή πετρέλαιο από χώρες που δεν αρέσουν στον μεγάλο αφέντη, κινδυνεύεις να βρεθείς με μία σφαίρα  ντουμ - ντουμ  στο κεφάλι. 

Θέλεις να δουλέψεις; Ζητάς κάτι… σπάνιο. Και αν το βρεις, θα παίρνεις όσα χρειάζονται για να μην πεθάνεις - ή μάλλον για να είσαι νεκροζώντανος. Έχεις μία θρησκευτική παράδοση  αιώνων, που σου χαρίζει ψυχική και πνευματική ανάταση, που ρυθμίζει τα ήθη της κοινωνίας μέσα στην οποία ζεις. Θα σε αναγκάσουν να ξεκόψεις από αυτή, γιατί έτσι θέλει το εκλογικό σύστημα, που θα  φέρει στην εξουσία εκείνη την μειοψηφία που μάχεται την παράδοση στην οποία εσύ πιστεύεις. Ένα πλέγμα τρομακτικών δυνάμεων έχει τυλίξει τον πλανήτη και τον οδηγεί σε κατάσταση περιδίνησης: Όλα στροβιλίζονται με μία απίστευτη ταχύτητα κατευθυνόμενα στην άβυσσο. 
Πώς μπορεί μία χώρα να αντιταχθεί σε αυτές τις δυνάμεις; Από πού να αντλήσει δύναμη; Πού να στηριχτεί; Πώς να δράσει; Ειλικρινά  δεν μπορώ να απαντήσω. Εδώ που φθάσαμε, δεν ξέρω αν πρέπει πια να μιλάμε με όρους πολιτικής  ή, μήπως,  θα ήταν καλύτερα να… θεολογούμε!

Θα τελειώσω απαισιόδοξα, όπως εξάλλου άρχισα: Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, άρχισαν να ακούγονται φωνές μέσα στην Ελληνική κοινωνία που λένε ότι « φθάνει πια με τον καταναλωτισμό, πρέπει να επιστρέψουμε στις παλιές αξίες μας»· «ο λαός πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του»· «το πολιτικό σύστημα χρειάζεται πλήρη ανανέωση» και άλλα τέτοια  ωραία και πολύ ψυχωφελή. Εγώ διαισθάνομαι ότι, εάν η οικονομία πάρει τα πάνω της… λέω, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε πολύ σύντομα όλα αυτά θα ξεχαστούν, και οι νέο-Έλληνες θα ορμήσουν ξανά, πάνω στο νέο Jeep Grand Cherokee, που μόλις θα έχει κυκλοφορήσει στην αγορά. Η κρίση της τσέπης ίσως να περάσει… η πνευματική κρίση όμως… αυτή θα διαρκέσει για πολύ- πολύ καιρό. Μακάρι να διαψευσθώ.

11 σχόλια:

  1. εξω μυριζει αρρωστια και πεθαμενιλα. μακαρι η οικονομια να μην παρει ποτε τα επανω της μπας και βαλει μυαλο ολη αυτη η σαβουρα που ζει αναμεσα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στροβιλίζεσαι μόνον αν αφεθείς. Αν πατάς σε στέρεο έδαφος κανείς δεν μπορεί να σε κουνήσει. Κανείς δεν μπορεί να σε εξαναγκάσει αν αληθινά μέσα σου δεν το θέλεις. Όλα θα σκορπίσουν σαν σκιές. Το πλέον στέρεο έδαφος-βράχος είναι η Ελληνική φιλοσοφία, μόνον αυτή, τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η σήψη έχει εξαπλωθεί παντού εδώ και καιρό. Άλλο ένα κλασσικό παράδειγμα είναι η δημιουργία ενός "δαχτυλιδιού" από έναν αυστραλό ονόματι Σρούλι Ρεχτ. Το δαχτυλίδι αυτό αποτελείται από το ίδιο του το δέρμα! (Συνοδευόμενο βέβαια από τις απαραίτητες τρίχες του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αλλος ενας διαβολανθρωπος. μια αλλη εδω στην ελλαδα (προσφατο παρελθον) το επαιζε ψαγμενη καλλιτεχνης και χαραζε με ξυραφι τα ποδια της και το κινηματογραφουσε. βεβαια για αλλη μια φορα οι ψυχανωμαλοι θα που οτι ειμαστε φασιστες και οπισθωδρομικοι γιατι στην τεχνη δεν υπαρχουν φραγμοι. σε λιγο θα αρχισουνε να σκοτωνουν και ανθρωπους επειδη ετσι απαιτουσε το "εργο τεχνης".

      Διαγραφή
  4. σε αυτη τη χωρα τιποτα δεν παει καλα. ποιος μας καταραστηκε? ποιος μας εχεσε? ποιος μας εφτυσε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κοινοβουλευτικό της πολίτευμα.
    L.V.F.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μονοι μας βγαζουμε τα ματια μας. Δεστε με τι αξιοπρεπεια φερθηκαν οι Ισλανδοι. Αλλα εμεις πρεπει να ταιζουμε τους πολιτικους μας παλιατσους. Και τους κρατικοδιαιτους μηντιοβαρωνους. Αυτη η χωρα θα πληρωσει που καταδικασε ισοβια εναν Παπαδοπουλο και αφησε ελευθερο τον Ανδρεα Παπανδρεου.

    Μιχάλης Κονταξής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Περιέργως συμφωνώ πλήρως με τον κ. Μ. Κονταξή.
    Δημήτριος Τσεργίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η εποχη του Παπαδοπουλου ηταν χρυση. Ελπιζω να ερθει συντομα ξανα. Αγγελικη Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. παντως ο κ. πρωθυπουργος εδωσε χριστουγεννιατικο δωρο 100.000.000€ στους δικαστικους. τους τα πηρε αρχικα και τους τα ξαναεδωσε. ο πρωθυπουργος μας κοροιδευει και κανει βεβαιως και εξαιρεσεις. υπαρχουν και αριστοι με ενα καραβι πτυχια που παιρνουν 500 ευρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν θα πληρώσει αυτή η χώρα για κανενός τα ισόβια. Αυτός που θα πληρώσει θα είναι οι προδότες και τα λαμόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή