Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


Δεν υπάρχει, ίσως, άλλος θεσμός του μεσαιωνικού κόσμου, που να συκοφαντήθηκε τόσο πολύ, όσο η Ιερά Εξέταση. Οι Διαφωτιστές , οι προτεστάντες και οι Ιουδαίοι, κατάφεραν για ένα μεγάλο χρονικό  διάστημα να δυσφημίσουν με όλους τους τρόπους αυτό τον σημαντικό θεσμό. (Ακόμη και στις ημέρες μας, το Ηollywood παρήγαγε πολλές ταινίες που βάλουν κατά της Ιεράς Εξέτασης.) Όμως, όπως λέει και η παροιμία, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η σύγχρονη ιστορική έρευνα απέδειξε ότι πολλές από τις διηγήσεις που ήταν ευρέως διαδεδομένες για την δράση αυτού του θεσμού, αποτελούν απλώς ένα μύθο που δημιούργησε η νεωτερικότητα. Αποφασιστικές για αυτή την ιστορική αναθεώρηση, ήταν οι εργασίες των  ιστορικών: Henry A. Kamen, μέλους της Royal Historical Society, του Edward Peters, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, του Bartolomé Bennassar, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Τουλούζης, και πολλών άλλων. Στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να κατανοήσει τα αίτια που προκάλεσαν την κατασυκοφάντηση της Ιεράς εξέτασης, αλλά να μάθει και κάποιες, άγνωστες στο ευρύ κοινό, πτυχές  της δραστηριότητας της.


Γράφει ο Ιωάννης ΑυξεντίουΗ σφραγίδα της ισπανικής Ιεράς Εξέτασης

Το να υπερασπιστούμε και να δικαιολογήσουμε σήμερα, την Ιερά Εξέταση, αποτελεί το ακριβώς αντίθετο του «πολιτικά ορθού» (politically correct). Επειδή όμως o Θεόδοτος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πολιτική ορθότητα, προχωρούμε ακάθεκτοι στην παρουσίαση της πραγματικής ιστορίας αυτού του μεσαιωνικού θεσμού. Ο μεγαλύτερος δυσφημιστής της Ιεράς Εξέτασης, ο Αμερικανός κουάκερος (ένα παρακλάδι του πουριτανισμού) ιστορικός Henry C. Lea, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι: «Ο σκοπός της Ιεράς εξέτασης ταυτιζόταν με τον σκοπό του πολιτισμού». Πράγματι, ακόμη και οι πιο φανατικοί αντί-καθολικοί, ομολογούν ευτυχείς ότι, εάν οι Καθαροί δεν κατάφεραν να κάνουν την ανθρωπότητα να αυτοκτονήσει (ήταν ενάντια στην τεκνοποιία), εάν οι Αναβαπτιστές δεν κατέστρεψαν όλα τα έργα τέχνης, εάν η αίρεση των Dolciniani  δεν σκότωσε όλους τους αμαρτωλούς, εάν οι ‹‹Αδελφοί του Ελευθέρου Πνεύματος›› δεν απέκλεισαν από όλα τα δημόσια αξιώματα όσους δεν ήταν «πεφωτισμένοι» - όλα αυτά οφείλονται στην Ιερά Εξέταση. Σήμερα, κανείς δεν θα ήταν τόσο τρελός, ώστε να πιστεύει ότι ο Θεός δημιούργησε κάποιους, ακριβώς για να τους καταδικάσει αιώνια. Και όμως, αυτό ήταν, για αιώνες ολόκληρους, το προτεσταντικό δόγμα, εξαιτίας του οποίου ξέσπασαν πόλεμοι που αιματοκύλισαν την Ευρώπη. Έτσι, ακριβώς λόγω της ύπαρξης της Ιεράς Εξέτασης, η Ισπανία γλύτωσε τους θρησκευτικούς πολέμους. Να θυμηθούμε επίσης, ότι το φημισμένο πανεπιστήμιο της Salamanca (από τα αρχαιότερα και καλλίτερα στην Ευρώπη) θεμελιώθηκε από έναν Ιεροεξεταστή και ότι η συζήτηση για τα δικαιώματα των Ινδιάνων της Αμερικής (από εκείνη την συζήτηση θα γεννηθεί το σύγχρονο Διεθνές Δίκαιο) έγινε υπό την αιγίδα της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης. 

Έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να δούμε πως εξελίχτηκαν τα πράγματα  στην Ισπανία. Είμαστε στο 1492 – και η  χώρα αυτή είχε μόλις ολοκληρώσει την εθνική της ενοποίηση μετά από οκτώ αιώνες κατάληψης μεγάλου τμήματός της από τους Μαυριτανούς (Moros.) Βρισκόταν λοιπόν με δύο ισχυρότατες εθνικές μειονότητες στο εσωτερικό της:  την εβραϊκή (πρόκειται για τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες στον κόσμο) και τη μουσουλμανική. Η πρώτη, η εβραϊκή, κάποια στιγμή  έφθασε να έχει  στο χέρι όλη την οικονομική εξουσία. Η δεύτερη, δεν έκρυβε ότι κάνει όνειρα εκδίκησης για την ήττα που είχε υποστεί. 

Οι  marranos και οι moriscos  ήταν δύο ενδιάμεσες κατηγορίες, που αποτελούνταν από ψευτο-χριστιανούς, δηλαδή εβραίους και μουσουλμάνους αντιστοίχως, που είχαν –δήθεν- ασπαστεί, μόνο εξωτερικά, τον Χριστιανισμό, και οι οποίοι είχαν καταφέρει να φθάσουν σε υψηλές θέσεις εξουσίας μέσα στην Ισπανική ιεραρχία (κοσμική αλλά και εκκλησιαστική). Αυτή η κατάσταση, εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονούσε όσον αφορά την πλήρη ολοκληρωτική καθυπόταξη της χώρας σε αυτές τις ξένες μειονότητες, προκαλούσε εντονότατες προστριβές και συρράξεις με τους πραγματικούς Χριστιανούς, οι οποίοι έβλεπαν ότι οι ψευδοχριστιανοί όχι απλώς τους έπαιρναν τις θέσεις και τα αξιώματα, αλλά πολλές φορές τους εκμεταλλεύονταν οικονομικά. Η χώρα κινδύνευε από έναν ιδιότυπο εμφύλιο πόλεμο.
Δύο Marranos φονεύουν τον ιεροεξεταστή d'Arbues

Έτσι, η ηγεσία της Ισπανίας θεώρησε αναγκαίο να παρέμβει ώστε ne cives ad arma veniant (οι πολίτες να μην πιάσουν τα όπλα.) Θέσπισε λοιπόν τον θεσμό της Ιεράς εξέτασης, και μάλιστα, για να είναι αμερόληπτος, στην αρχή τοποθέτησε ως μέγα Ιεροεξεταστή έναν εβραίο που είχε ειλικρινά ασπαστεί τον χριστιανισμό, τον φημισμένο Torquemada. O κύριος σκοπός της Ιεράς εξέτασης, ήταν να κάνει φανερά τα πράγματα, υποχρεώνοντας τους Εβραίους να δηλώσουν ότι ήταν Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι να δηλώσουν ότι είναι Μουσουλμάνοι.

 Με άλλα λόγια, τους εβραίους που παρέμεναν εβραίοι και το δήλωναν δεν τους ενοχλούσε κανείς• το ίδιο και τους μουσουλμάνους.

 Και τώρα να έλθουμε σε ότι αφορά τα περί βασανιστηρίων και τα συναφή: Δεν υπάρχει ιστορικός, που να αξίζει αυτό τον τίτλο, που δεν αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Ιερά Εξέταση ήταν ένα ήπιο δικαστήριο, δίκαιο, που σεβόταν την διαδικασία και ειλικρινώς ενδιαφερόταν για την σωτηρία του ενόχου. Όσον αφορά τα βασανιστήρια, τα χρησιμοποιούσε  σπάνια, με ιατρικό έλεγχο και μόνο σε αποδεδειγμένα ενόχους. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα το ιδιαιτέρα σκληρό: Ο κατηγορούμενος σηκωνόταν ψηλά με σχοινιά και μετά αφηνόταν να πέσει κάτω -  το πολύ τρεις φορές. Εάν άντεχε τον πόνο, η διαδικασία σταματούσε εκεί. (Μήπως σήμερα, εάν η ασφάλεια πιάσει έναν εγκληματία, στην ανάκριση ,δεν θα τον κάνουν τόπι στο ξύλο;)

Και τώρα ερχόμαστε στις φυλακές της Ιεράς εξέτασης στην Ρώμη. Ο Ιταλός ιστορικός Luigi  Firpo αναφέρει: Αλλαγή σεντονιών δύο φορές την εβδομάδα• μπύρα για όποιον δεν μπορούσε να πιει κρασί• παροχή αδειών στους κατηγορούμενους για να βλέπουν τους γονείς τους ή για λόγους εργασίας ή ασθένειας. Η καταδίκη σε «Διαρκή φυλάκιση», στην γλώσσα των ιεροεξεταστών σήμαινε τρία χρονιά φυλακή. Όσον αφορά την Γαλλία, είναι γνωστό γιατί θεσμοθετήθηκε η Ιερά Εξέταση σε αυτή τη χώρα: εξαιτίας  της γνωστικής αίρεσης των Καθαρών που είχε καταλάβει ολόκληρες επαρχίες και είχε προσηλυτίσει ακόμη και πρίγκιπες. Εν ολίγοις, το βασικό αίτιο για την ύπαρξη της Ιεράς εξέτασης στην Ευρώπη, ήταν οι  προ  Τρότσκι...τροτσκιστές. Δηλαδή, όλα αυτά τα γνωστικά κινήματα, αλλά και οι κρυπτό-ιουδαίοι, εφάρμοζαν την γνωστή μέθοδο, που είναι τόσο αγαπητή στους τροτσκιστές: Τον εισοδισμό.
Giuseppe Baretti

Τελειώνοντας, να κάνουμε και μία σύντομη αναφορά στην περίπτωση του Γαλιλαίου Γαλιλέι. Η καθολική εκκλησία υποστήριζε την Αριστοτελική-Πτολεμαϊκή γεωκεντρική θεωρία για την κίνηση των ουρανίων σωμάτων, ενώ αντίθετα ο Γαλιλαίος πίστευε στην Κοπερνική ηλιοκεντρική θεωρία. Η Ιερά εξέταση λοιπόν δεν κάλεσε τον  Γαλιλαίο για να τον καταδικάσει, αλλά του ζήτησε να αποδείξει την θεωρία του, και αν το έκανε, τότε και η εκκλησία θα την δεχόταν. Αυτό που έγινε, και αποσιωπήθηκε για πολλά χρόνια, είναι ότι ο Γαλιλαίος δεν μπόρεσε να δώσει ατράνταχτες επιστημονικές αποδείξεις. Σήμερα, αυτό το γνωρίζουν όλοι οι επιστήμονες. Εδώ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να παρουσιάσουμε αναλυτικά όλη την επιχειρηματολογία, υπάρχει η σχετική βιβλιογραφία γι’αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι αρκεί να διαβάσουμε αυτά που γράφει για τον Γαλιλαίο ο γνωστός σε όλους συγγραφέας Arthur Koestler, εβραϊκής καταγωγής και άρα καθόλου φιλικά κείμενος προς την καθολική εκκλησία: ‹‹Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θεωρία των παλιρροιών του Γαλιλαίου βασίστηκε σε (μια) ασυνείδητη εξαπάτηση. Αλλά....δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επιχείρημα των ηλιακών κηλίδων ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια για σύγχυση και παραπλάνηση....(Όπως) έχουμε δει, οι ακαδημαϊκοί είναι πάντα ευπαθείς σε μανίες και εμμονές και τείνουν να παραποιούν λεπτομέρειες. Αλλά απατεώνες όπως ο Γαλιλαίος σπανίζουν στα χρονικά της επιστήμης…›› (Arthur  Koestler, The Sleepwalkers, New York, 1959). Θέλετε να μάθετε την ποινή που επέβαλε στον Γαλιλαίο το δικαστήριο της Ιεράς εξέτασης; Πέντε μήνες κράτηση...στον πύργο του μεγάλου δούκα της Τοσκάνης Francesco Niccolini, και την απαγγελία κάποιων θρησκευτικών ψαλμών. Τελικά έγινε «συμβιβασμός», και τους ψαλμούς τους απάγγειλε...η κόρη του Maria Celeste. Λίγο αργότερα, επειδή ο Γαλιλαίος παράκουσε την εντολή των αρχών να μην προπαγανδίζει τις αναπόδεικτες θεωρίες του σε άλλα άτομα, αναγκάστηκαν να τον απομονώσουν στην βίλα του, (που ονομαζόταν ‹‹Το Κόσμημα››) στην οποία έζησε με όλες τις ανέσεις. Άλλο μεγάλο ψέμα, είναι η φημισμένη φράση που υποτίθεται ότι είπε ο Γαλιλαίος μετά την καταδίκη του: «Και όμως κινείται». Αυτή την φράση δεν την είπε ο Γαλιλαίος , αλλά  εφευρέθηκε από τον συγγραφέα Giuseppe Baretti, που κατασκεύασε το γεγονός  για να κάνει αντικαθολική προπαγάνδα στο βρετανικό κοινό, σε μία ανθολογία που δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο το 1757.
To τέλος των Καθαρών (Cathars)

Τώρα, κάποιος θα διερωτηθεί: Η Ιερά Εξέταση δεν έκανε υπερβολές; δεν διέπραξε καταχρήσεις; Φυσικά, όπως εξάλλου συμβαίνει με κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε αυτή είναι θρησκευτική, είτε πολιτική, είτε στρατιωτική. Οι καταδίκες εις θάνατον που εξέδιδε η Ιερά Εξέταση (στην πραγματικότητα η Ιερά Εξέταση αποφάσιζε εάν κάποιος είναι ένοχος ή όχι, η καταδίκη εις θάνατον ήταν θέμα που αφορούσε το Κράτος και όχι την Εκκλησία) ήταν μόνο σε περιπτώσεις πολύ σοβαρών αδικημάτων και πάντως ήταν πολύ λιγότερες σε αριθμό από αυτές που εξέδιδαν τα πολιτικά δικαστήρια της εποχής.

 Η Ιστορία κρίνει  βασιζόμενη στον ίδιο κανόνα που ισχύει στην φαρμακολογία: Ένα φάρμακο αξιολογείται συγκρίνοντας την θεραπευτική του δράση με τις παρενέργειες που αυτό προκαλεί. Αν κρίνουμε με αυτό τον κανόνα λοιπόν την Ιερά Εξέταση, τότε σίγουρα, πρέπει να παραδεχτούμε, ότι εάν το πνεύμα της, εφαρμοζόταν σε όλη την Ευρώπη σταθερά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε  ίσως σήμερα, να μην ζούσαμε μέσα στον ζόφο, που όλοι οι Ευρωπαϊκοί λαοί βιώνουν. Με άλλα λόγια, θα είχαμε γλυτώσει από τον πουριτανισμό, και άρα από τον καπιταλισμό, από τους WASP (White Anglo-Saxon Protestants) τύπου G.W.Bush, από τη μασονία, και από όλες τις αριστερόστροφες ιδεολογίες.)


Σημείωση
:
Στις 6 Νοεμβρίου 1994 το BBC μετέδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τον τίτλο :
‹‹ The Myth of the Spanish Inquisition››, μπορείτε να το δείτε εδώ: (αρχίζει με ένα κωμικό σκετσάκι και μετά ακολουθεί το ντοκυμαντέρ) http://www.youtube.com/watch?v=eMkjvCKTK3Q&feature=youtube

22 σχόλια:

 1. Eξαιρετικό άρθρο. Μπράβο στον συγγραφέα και στον Θεόδοτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κανείς από τους επικριτές της Ιεράς Εξέτασης δεν αναφέρει τους διωγμούς των Βρεταννών καθολικών από τους προτεστάντες και τους Καλβινιστές. Να πούμε ότι επί Όλιβερ Κρόμγουελ η εορτή των χριστουγέννων εθεωρείτο παγανιστική και ήταν απαγορευμένη; Να αναφέρουμε ότι τα παιδιά των γνωστικών οι μασόνοι της Γαλλικής επανάστασης έστειλαν στην γκιλοτίνα 1000 φορές περισσότερους από όσους έστειλε στην πυρά η Ιερά Εξέταση; Για τα βασανιστήρια και τις θανατώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ,αν όχι εκατομυρίων Ρώσων ορθοδόξων από τους Ιουδαίους Τρότσκυ και Ντζερσίνσκυ; Μήπως για τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Ευρωπαίοι Μαχητές των Waffen SS από τους Αμερικανούς και Βρεταννούς δεσμοφύλακες τους; Και πιο πρόσφατα για τα βασανιστήρια που υπέστησαν Ιρακινοί αιχμάλωτοι από τους Σιωνιστές Αμερικανούς;
  Μάλλον η υποκρισία περισσεύει επί των ημερών μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Nikolai, molodets!
  Dmitry Yurevitch

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Με εξέπληξες ! Μπράβο σου. Δέν περίμενα ότι θα φτάνατε μέχρι εκεί!!!
  Θυμήθηκα το ιερό δικαστήριο που είχε στήσει ο Αλέξιος Κομνηνός για τον αρχηγό των Βογόμηλων της Βουλγαρίας. Τελικά τον έκαψε!!!σε δημόσια πυρά! Και δω πρωτοτυπήσαμε!!!
  Αμ πώς θα κρατούσε αλλιώς 1000 χρόνια και βάλλε η Αυτοκρατορία μας???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν τα ήξερα όλα αυτά για την ιερά εξέταση...είχα μείνει σε αυτά που λένε τα σχολικά βιβλία. Πολύ καλό και ενδιαφέρον άρθρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Aπάντηση στον Μόρταλο: Καλά εσύ πώς νομίζεις ότι γίνονται και κρατιούνται οι Αυτοκρατορίες; Με δημοκρατικές διαδικασίες και με ρεμούλα;
  L.V.F.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΧΑΧΑΧΑ...ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ.....ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΤΙΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ..ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ. ΠΡΟΦΙΛΔΕΝ ΕΧΕΙΣ??????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Για ποιά αυτοκρατορία «μας», μιλάει αυτός ο mortalos;
  Δηλαδή οι αλήτες βυζαντινοί έκαιγαν, και το χρεώνονται οι έλληνες;
  Για συμμαζευτείτε εσείς οι γερμανο-λατίνοι και ασιάτες βυζαντινοί εδώ μέσα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ποιοί είναι οι ασιάτες (;!) βυζαντινοί και οι γερμανο-λατίνοι;

  Ο Mortalos μιλάει για την ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία, γνωστή και ως ελληνική αυτοκρατορία από τα κείμενα της εποχής. Τουλάχιστον έτσι την ονόμαζαν οι δυτικοί, καθώς και ως Έλληνες ονόμαζαν τους ανατολικούς χριστιανούς και τους κάτοικους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
  Επειδή κάποιος διαφωνεί με την κυρίαρχη θρησκεία του Βυζαντίου δεν ειναι δυνατόν να αμφισβητεί και την ελληνοποίηση του και το κυρίαρχο ελληνικό στοιχείο σε αυτό.

  ΥΓ Πολύ καλά έκαναν οι βυζαντινοί και έκαιγαν τους εχθρούς της αυτοκρατορίας τους. Δεν είχαν τότε τΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜ.ΑΡ. να τους κάνουν διαλέξεις για τα..."ανθρώπινα δικαιώματα" και συναφείς μπούρδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Mπράβο, ρε Συνοδινέ! Κατάλαβες; Μόνο τους πραγματικούς προγόνους μας ξέρουν να βρίζουν. Να πάρουν κάνα στυλιάρι και να κυνηγήσουν τους πασοκοσυριζαίους και νεοδημοκράτες - α, αυτό όχι, δεν γίνεται... Μόνο ό,τι γίνεται εκ του ασφαλούς!
  Ευστάθιος Κυριώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Για την Ιερά Εξέταση ως μέσο προφύλαξης των Ισπανών χριστιανών από τον "εισοδισμό" των κρυπτοιουδαίων έχει γράψει αναλυτικά και ο Kevin MacDonald και συμφωνεί ασφαλώς με τα όσα γράφει και ο κ. Αυξεντίου εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Δεν ξέρω από που προέρχεται αυτός ο "εισοδισμός" και ποιας δυτικής ορολογίας κακομετάφραση είναι -είμαι και ψιλοαγράμματη- αλλά θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στην πολύ ωραία ελληνική λέξη "διείσδυση".

  Κατά τ' άλλα, τούτο το ιστολόγιο το θεωρώ ως ένα απ' τα χρησιμότερα και πιο ενδιαφέροντα στο ελληνόφωνο διαδίκτυο. Πάντα μαθαίνω και κάτι καινούργιο από σας. Ευχαριστώ για τον κόπο σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η λέξη "εισοδισμός" είναι μετάφραση του αγγλικού όρου entryism. Δεν πρόκειται για κακή μετάφραση, το ακριβώς αντίθετο.

   Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια.

   Διαγραφή
 13. Πολύ ωραίο άρθρο. Ανατρέπει τα όσα μέχρι τώρα ήξερα - ή νόμιζα ότι ήξερα. Ωστόσο ρε παιδιά, δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ΟΛΑ ήταν ένα ψέμα. Η δίκη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ένα γεγονός καταγεγραμμένο, που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, δεν είναι ενδεικτικό της κατάστασης; Τα μουσεία μεσαιωνικών/ιεροεξεταστικών βασανιστηρίων, όπου παραθέτουν και την ιστορία του καθενός απ'αυτά, ψεύδονται όλα; Δεν ξέρω τι να πιστέψω, πραγματικά...

  Ελένη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα όργανα που έχεις δει ειναι συσκευές που χρησιμοποιούνταν στον μεσαίωνα και αργότερα γενικά για εγκληματίες. Η ΙΕ είχε πολυ χαμηλό ποσοστό καταδικών, μάλιστα επειδή όλοι οι ιεροεξεταστές ήταν και με σπουδές στα νομικά δεν έβγαζαν αποφάσεις που ήταν έκνομες και γενικά οι καταδίκες ήταν ελάχιστες.
   Η συντριπτική πλειοψηφία των όσον έχεις ακούσει για το θέμα ειναι απλά προτεσταντική και αντιισπανική προπαγάνδα καθότι εκείνη τη περίοδο τα προτεσταντικά βασίλεια προσπαθούσαν να παρουσιάσουν την Ισπανία και τον καθολικισμό ως το υπέρτατο κακό.
   Η ΙΕ επίσης δεν είχε κανένα δικαίωμα να αγγίξει μουσουλμάνους και εβραίους, αυτούς που κυνηγούσε ήταν μουσουλμάνους και εβραίους που είχαν κατα επίφαση βαπτιστεί χριστιανοί με σκοπό να αλλάξουν το καθολικό δόγμα εκ των έσω. Τελικά το κατάφεραν το 1962. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα πούμε σε άλλο άρθρο.

   Διαγραφή
 14. Καλησπέρα. Έκανα δύο αναδημοσιεύσεις του άρθρου σας στο http://harmonia-philosophica.blogspot.gr/2016/05/blog-post_2.html και το αντίστοιχο αγγλικό στο http://harmonia-philosophica.blogspot.gr/2016/05/the-contribution-of-holy-inquisition-to.html. Αναφέρω την πηγή και έχω απλά ένα τμήμα του άρθρου παραπέμποντας εδώ για τη συνέχεια του. Μπράβο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ευχαριστω για το αψογο αρθρο σας !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. https://www.goodreads.com/author/list/194905.Avro_Manhattan
  Ποια ειναι η αποψη σου για τον Αβρο Μανχατταν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή