Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ


Γράφει ο Ιωάννης   Αυξεντίου


Την περασμένη Παρασκευή το πρωί, πολύς θρήνος έπεφτε σε μια μουσική εκπομπή του ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Ο παρουσιαστής μας πληροφόρησε ότι ήταν πολύ λυπημένος και, μάλιστα, ότι δεν κοιμήθηκε όλη την νύχτα, γιατί έκλαιγε. «Βρε», λέω στον εαυτό μου, «να καθίσω να ακούσω τον λόγο που ο άνθρωπος είναι σε τέτοια χάλια». Λοιπόν ο λόγος ήταν ο εξής: ένας καθηγητής γυμνασίου, ακροατής της εκπομπής του, έστειλε μία επιστολή στην οποία τού διηγήθηκε το εξής  «αποτρόπαιο» επεισόδιο:  Στο σχολείο αποφάσισαν να προβάλουν την ταινία του Charlie Chaplin, «Ο Μεγάλος Δικτάτορας», στα πλαίσια μιας σειράς μαθημάτων «αντιφασιστικού περιεχομένου». Και εκεί που κανείς δεν το περίμενε, δύο μαθήτριες ζήτησαν  να μην παραστούν σε αυτές τις προβολές. Όταν οι καθηγητές τις ρώτησαν τον λόγο, αυτές απάντησαν ότι δεν επιθυμούν να παραστούν σε μαθήματα αντιφασιστικής προπαγάνδας. Οι καθηγητές έπεσαν με τα μούτρα να τις μεταπείσουν, αλλά αυτές τίποτα, ανένδοτες. Τελικά τις τιμώρησαν βάζοντας τους απουσίες. Απογοητευμένος ο  «προοδευτικός» καθηγητής μετέφερε τον πόνο του στον επίσης «προοδευτικό » παρουσιαστή του ραδιοφώνου. Αυτός ο τελευταίος λοιπόν, συγκλονίστηκε τόσο πολύ από το γεγονός, που όπως έλεγε ο ίδιος, όλο το βράδυ ρωτούσε τον εαυτό του σε τι δρόμο βαδίζει η νεολαία και πώς μπορούν δυο μαθήτριες να ασπάζονται «τέτοιες ιδέες». Αφού λοιπόν μας περιέγραψε το νυχτερινό θρήνο του, έκανε και το ακόλουθο ρητορικό ερώτημα : Αυτές οι μαθήτριες, όταν σηκώθηκαν μέσα στη τάξη και είπαν ότι δεν θέλουν να δουν την ταινία, τι δεν ήθελαν να δουν; Αλήθεια, τι δεν ήθελαν να δουν ; Απαντώ λοιπόν εγώ  στον παρουσιαστή, στην θέση των κοριτσιών:  Δεν ήθελαν να δουν τα χάλια σου, τα χάλια των καθηγητών τους, και γενικά, δεν ήθελαν να δουν τα χάλια σας. Τώρα, έτσι για την ιστορία, θα έπρεπε να γνωρίζει ο καθηγητής αλλά και ο παρουσιαστής , ότι όλοι όσοι γνωρίζουν την πραγματική βιογραφία του Charlie Chaplin, τον περιγράφουν ως παράδειγμα υποκρισίας, κυνικότητας, και χρηματικής απληστίας. Και αυτά, πέρα  φυσικά από τον έκλυτο, διεφθαρμένο βίο του με κορίτσια, που είχαν την ηλικία...των δύο μαθητριών. Αλλά αυτά που να τα γνωρίζουν οι υπήκοοι του αριστερού Μεγάλου Αδελφού του George Orwell.



11 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό άρθρο και εξαίρετη εικονογράφηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κύριε Αυξεντίου πολύ καλό το άρθρο σας. Με μεταφέρατε τουλάχιστον 30 χρόνια πίσω όταν ως μαθητής της 2ας γυμνασίου αρνήθηκα στον κνίτη φιλόλογο να παραστώ στη σχολική κομμουνιστική φιέστα για τους "νεκρούς" του Πολυτεχνείου. Τον θυμάμαι να κινείται απειλιτικά για να μου τραβήξει το αυτί. Του συγκράτησα το χέρι και έτρεξα προς την έξοδο του σχολείου. Φυσικά - όπως και στην περίπτωση των μαθητριών - με "παρασημοφόρησε"με απουσία στο απουσιολόγιο...

    Ακόμα ηχούν στ'αυτιά μου τα Θεοδωράκεια άσματα με τον Μπιθικώτση και με τους λοιπούς συμμαθητές κατά την διάρκεια της κομμουνιστικής "ιεροτελεστείας μυήσεώς" τους να χτυπούν ρυθμικά τα χεράκια στο "Σώπα όπου νά΄ναι θα σημάνουν οι καμπάνες...". 'Ηταν τα χρόνια εκείνα κατά τα οποία το ΠΑΣΟΚ μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές και για τα επόμενα χρόνια θα ερχόταν προκοπή στον τόπο... (Τσοβόλα δώστα όλα!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτη ειναι η "δημοκρατια" των προοδευτικων.

    η ψυχικη τους ανισσοροπια φαινεται ολοκαθαρα απο την εξης γελοιοτητα που εχουν εφευρει και που ποτε δεν την εφαρμοζουν:

    «Μπορεί να μην συμφωνώ με ό,τι υποστηρίζεις. Μα θα υπερασπίσω μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να διατυπώνεις ελεύθερα τις απόψεις σου.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν φταίνε αυτοί, παλληκάρι μου. Φταίνε όλοι όσοι χάβουνε αυτές τις αρλούμπες.
    Ευστάθιος Κυριώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυριε Αυξεντιου.........
    Εχουν γνωσιν οι φυλακες. Ξερουμε ΠΟΙΟΙ βρισκονται πισω απ το εμμεσμα που λεγεται Χολλυγουντ




    Πατρικιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα κάν μόνο μία ερώτηση την ουσιαστική
    την ταινία έπρεπε να την δούνε για να ερωτετυούνε τον chaplin και να αρχίσουν να ψάχνοντε με γέρους???
    ή για το περιεχόμενο της ταινίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Chaplin όπως και σύγχρονος καραγκιόζης και ομόφυλος του Woody Allen είναι γνωστό ότι είναι παιδόφιλοι. Παιδεραστία και ομοφυλοφιλία είναι οι σεξουαλικές ανωμαλίες από τις οποίες "πάσχουν" πολλοί περιούσιοι.
      Αν προσέξεις τις φυσιογνωμίες των Chaplin και Allen θα καταλάβεις ότι είναι δύο ψυχικά ασθενείς και σεξουαλικά ανώμαλοι "αφορολόγητοι"!

      Διαγραφή
    2. Οι τελευταίες φράσεις του άρθρου αναφέρονται στην γενικότερη υποκρισία του συστήματος.
      Ι.Α

      Διαγραφή
  7. Κύριε Αυξεντίου δεν γνωρίζω αν ήτο παιδόφιλος ο Τσάπλιν αλλά θα σας παρακαλούσα να αναφέρετε και το γεγονός ότι ήταν Ιουδαίος φυλετικά... Άλλωστε το όνομά του δεν είναι Τσάρλι αλλά Ίσραελ.. Ευχαριστώ για την προσοχή σας.. Περισσότερες πληροφορίες εδω http://antipliroforisi.blogspot.gr/2012/02/blog-post_18.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορείτε να βρείτε σε ποια εκπομπή έγινε; Σε ποιο ακριβώς ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ή σε ποιο παραγωγό; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή