Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΑΪΜΑΡΗΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


Λάβαμε το παρακάτω ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο από φίλο αναγνώστη και το δημοσιεύουμε. Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε πως η περίοδος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης θεωρείται από τους "προοδευτικούς" και κυρίως από αυτούς που βρίσκονται πίσω από τους "προοδευτικούς" ως από τις πλέον θαυμάσιες περιόδους της ιστορίας καθότι η αχαλινωτη ελευθεριότητα και η γενικευμένη ηθική παρακμή γνώρισαν τη περίοδο εκείνη πρωτόγνωρη άνθιση. Η αντικειμενική ιστορική μελέτη της περιόδου αυτής καταδεικνύει τι δυστοπικά οράματα έχουν για την κοινωνία οι δυνάμεις της "προόδου". 

Γράφει ο Θωμάς Παππάς

τα δύο πρόσωπα της Δ. της Βαϊμάρης: πείνα και πλήρης ηθική παρακμή
Τον τελευταίο καιρό συναντάμε συχνά άρθρα  που αναφέρονται στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης και πόσο εκείνη η ιστορική εποχή περιέχει κοινά σημεία με την σημερινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Ο σκοπός των άρθρων αυτών θεωρούμε πως είναι διπλός. Κυρίαρχος από τους δυο λόγους  είναι η κατάδειξη του αποτελέσματος της καταστροφή και του θανάτου ως συνεπακόλουθο της επιλογής του φασισμού από τον λαό που στο σημερινό ανάλογο αποσκοπεί στην επιδίωξη αποδυνάμωσης της σημαντικής δυναμικής που αναπτύσσει η Χρυσή Αυγή.

Ο δεύτερος λόγος αφορά κυρίως επικουρικά την ανάδειξη των αριστερών/προοδευτικών/δημοκρατικών αρθρογράφων ως ενός είδους διανοούμενων που ανακαλύπτουν από τα σκονισμένα κιτάπια της Ιστορίας εκείνο ειδικά το ιστορικό παράδειγμα το οποίο πρέπει να αποφύγει η Ελλάς προκειμένου να γλιτώσει την επερχόμενη καταστροφή και τον όλεθρο. Κατά συνέπεια διακριτικά αυτοανακηρύσουν την προοδευτική/δημοκρατική Αριστερά,  και μαζί και τους ίδιους ως μέρος του συστήματος φυσικά, ως τους πραγματικούς Σωτήρες σε αντιδιαστολή πάντα με το αντίπαλο δέος που υψώνεται πλέον ανοιχτά από την Χρυσή Αυγή. 


 Περιληπτικά λοιπόν ας δούμε ποια είναι τα κοινά ιστορικά σημεία που επικαλούνται.
1.    “Στριμωγμένη Ταυτότητα”
2.      Ταπείνωση
3.      Χρέος
4.      Πολιτική Κρίση
5.      Απόσυρση Ξένων Κεφαλαίων
6.      Κατάρρευση Χρηματιστηρίου
7.      Κατάρρευση Τραπεζικού Συστήματος
8.      Εκτόξευση Ανεργίας
9.      Άνοδος Εθνικοσοσιαλισμού

Με μια πρώτη ματιά λοιπόν  όλα δείχνουν να συμβαίνουν και σήμερα στον Ελληνικό χώρο,  συμπεριλαμβανομένης μάλιστα και της Κύπρου σε κάποια σημεία. Οι ομοιότητες (φαινομενικά) είναι πραγματικά τόσο καταλυτικές που γίνεται εμφανές γιατί το παράδειγμα είναι τόσο επιτυχές. Λειτουργεί ανακλαστικά, στο μοτίβο αν τα συμπτώματα είναι ίδια, τότε πρέπει να είναι ίδια και η ασθένεια και η πορεία του ασθενή στην συνέχεια. Φυσικά το φάρμακο, δεν πρέπει να είναι αυτό που χορηγήθηκε στο παρελθόν διότι η κατάληξη μας είναι ήδη γνωστή και καταστροφική. Οπότε το φάρμακο πρέπει να είναι άλλο και στην περίπτωση μας αντί της ακροδεξιάς πρότασης η αριστερή.

Ας δούμε αναλυτικά τώρα γιατί τα πράγματα δεν είναι έτσι:
1.  Η έννοια της “ Στριμωγμένης Ταυτότητας”, δεν είναι κάτι το καινοφανές στην πατρίδα μας. Αν υποθέσουμε ότι αυτό το στρίμωγμα προέρχεται από δυο παράγοντες, δηλαδή την Λαθρομετανάστευση κυρίως, και δευτερευόντως την κακή εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό δεν είναι κάτι με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη πρώτη φορά η ελληνική κοινωνία. Η λαθρομετανάστευση συνιστά ένα φαινόμενο που έχει ιστορία 20ετη πλέον και όσο για την κακή εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό υπήρχε πάντα ακολουθώντας την σοσιαλιστική λογική της δεκαετίας του 80, “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”, που έδινε έναν βαρύ τόνο αντιδυτικότητας στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

2.  Η Ταπείνωση ως έννοια επίσης είναι γνώριμη. Στα τέλη της δεκαετίας του 90 υπήρξαν συνεχείς εθνικές υποχωρήσεις, όπως τα Ίμια, η υπόθεση Οτσαλάν, οι S300, η Μαδρίτη κλπ, που δεν ενόχλησαν ειλικρινά παρά τραγικά ολίγους. Αν ως Ταπείνωση νοείται η μη ύπαρξη ρευστού για άπλετο ξόδεμα σε ανούσιες διασκεδάσεις και πολυτέλειες στις τσέπες των Νεοελλήνων τότε πράγματι αυτοί μπορούν να θεωρηθούν ως ταπεινωμένοι. Πάντως η Ταπείνωση για την Δημοκρατία της Βαϊμάρης νοείται η πτώση μιας αυτοκρατορίας ως ηττημένης ενός παγκοσμίου πολέμου που συνιστά κάτι το εντελώς διαφορετικό.
  
3.  Το Χρέος. Στην περίπτωση αυτή επίσης υπάρχει τεράστια διαφορά επίσης, διότι στην περίπτωση της Βαϊμάρης αφορούσε τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις που κλήθηκε να πληρώσει η Γερμανία ως ηττημένη του παγκοσμίου πολέμου που προηγήθηκε. Στην Ελληνική περίπτωση αποτελεί άθροισμα λανθασμένων και φαύλων πολιτικών επιλογών της τελευταία 40ετίας που εν πολλοίς στηρίχθηκε πλήρως από την νεοελληνική κοινή γνώμη εξαιρουμένων αιρετικών φωνών που στιγματιζόντουσαν άμεσα ως γραφικές και περιθωριακές

4.  Πολιτική Κρίση. Εδώ αναφέρεται ως κάτι το οποίο δυστυχώς συμβαίνει. Σαν ένα ατύχημα το οποίο για κακή μας τύχη συνέπεσε με τα υπόλοιπα κακά της μοίρας μας οδηγώντας μας σε ένα αναπόφευκτο σπιράλ θανάτου. Είναι προφανές πως πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη πολιτική κρίση, πχ δεν είχαμε την παντελή εξαφάνιση κάποιου κομματικού σχηματισμού παρόλα όσα έχουν συμβεί, δεν αντιμετωπίζεται ως κάτι εντελώς φυσιολογικό να συμβαίνει εν μέσω της τόσο δριμείας οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει σφοδρότατα μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού. Αντίθετα μάλλον δίνεται η εντύπωση πως παρόλα αυτά οι υπεύθυνοι της σημερινής κατάστασης της πατρίδος δεν θα έπρεπε να έχουν αποβληθεί καν από την κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου. Λες και το γεγονός ότι κάποιο ιδιαίτερα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές αποτελούν αυτό που συνιστά πολιτική κρίση με βάθος.

5.  Απόσυρση Ξένων Κεφαλαίων. Επίσης όχι κάτι νέο. Όλοι γνωρίζουν να αναφέρουν ξένες επενδύσεις που εγκατέλειψαν την χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια υπό την πίεση ενός κακός εννοούμενου συνδικαλισμού, γραφειοκρατίας, διαφθοράς, ασταθούς φορολογικού συστήματος, υπερφορολόγησης κτλ.

6.   Κατάρρευση Χρηματιστηρίου. Μάρτυρες αυτής είμαστε υπεράνω δεκαετίας μετά την ξέφρενη άλογη κούρσα του '99 που στήριξε με απόλυτη έμφαση και ένταση το συγκυβερνών σήμερα κόμμα.

7.    Κατάρρευση Τραπεζικού Συστήματος. Καμία κατάρρευση δεν έχει συμβεί. Αντίθετα με νύχια και με δόντια στηρίζεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που να υποστηρίζεται μάλλον όχι εντελώς αστήρικτα πως τα διαδοχικά πακέτα στήριξης δεν έχουν άλλον σκοπό παρά μόνο την στήριξη των μεγαλοτραπεζιτών. Οι οποίοι άλλωστε έχουν συμβάλλει με τα δάνεια τους τόσο στην στήριξη των μεγάλων κομματικών μηχανισμών όσο και του συμπολιτευόμενου τύπου. Τόσο όσο μάλιστα, ώστε τραπεζικά δάνεια που δόθηκαν ή δεν δόθηκαν σε μεγάλες εφημερίδες να συνιστούν θέματα παραπολιτικής διαμάχης. 

8.   Αύξηση ανεργίας. Επίσης όχι κάτι καινοφανές για την Ελληνική Κοινωνία. Εδώ μάλλον νοείται ως εκτόξευση ή δραματική αύξηση. Σίγουρα ανεργία των σημερινών ποσοστών είναι πρωτόγνωρη, αλλά δεν έγινε από την μια μέρα στην άλλη, κατά συνέπεια είναι κάτι με το οποίο ο μέσος έλληνας έχει έρθει ήδη σε επαφή κατά κόρον στο παρελθόν. Απλά ίσως σήμερα ακουμπά κομμάτια του πληθυσμού τα οποία παλαιότερα θα ήταν ασυνήθιστο.

9.   Άνοδος Εθνικοσοσιαλισμού. Το κλειδί για την κατανόηση του επιχειρήματος βρίσκεται εδώ. Πράγματι  η άνοδος της Χρυσής Αυγής, η οποία αν και αφορά μάλλον ένα Λαϊκό Εθνικιστικό κίνημα και λιγότερο ένα εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, συνιστά κάτι το παντελώς πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Είδαμε λοιπόν πως από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τα οποία αποδίδουν ομοιότητες μεταξύ της Βαϊμάρης και της Ελληνικής περίπτωσης διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες. Είτε κάποια με ύπαρξη δεκαετιών και την ευθύνη των Νεοελλήνων που δεν αντιστάθηκαν εγκαίρως, είτε κάποια στα οποία αποδίδεται άλλο εντελώς περιεχόμενο, όπως το Χρέος και η Ταπείνωση. Στην συνέχεια έχουμε αυτά που δεν έχουν καν συμβεί όπως η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Και τέλος το μοναδικό στοιχείο που αποτελεί και την κύρια αφορμή για την ενασχόληση των αρθρογράφων με το ζήτημα της Βαϊμάρης, την άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού. Αν και σε αυτό ακόμη μπορούν να υπάρξουν αντιρρήσεις που σχετίζονται με τον παντελώς διαφορετικό χαρακτήρα του τότε με το σήμερα που θα δούμε και παρακάτω που μπορούν να εδράζονται. Αλλά σε κάθε περίπτωση τελοσπάντων η ραγδαία άνοδος της Χρυσής Αυγής όντως συνιστά ένα εντελώς νέο φαινόμενο για τα ελληνικά μέτρα.

Αφού είδαμε λοιπόν τις αντιρρήσεις που μπορούν να εγερθούν στο παράδειγμα της Βαϊμάρης σημείο προς σημείο ας δούμε τώρα λοιπόν τώρα τι παραβλέπεται εντελώς όταν αναφέρεται αυτό το παράδειγμα από τους γνωστούς αρθρογράφους.
Έτσι λοιπόν εναντίον όλων αυτών των συγκεκριμένων σημείων που αναφέρονται υπάρχουν και μερικές γενικές αρχές που μπορούμε να εντοπίσουμε που συνιστούν κατά την γνώμη μας ένα ακόμη σημείο το οποίο δίνει στο παράδειγμα της Βαϊμάρης παντελή έλλειψη χρησιμότητας πέραν του προπαγανδιστικού μέσου. Πιο συγκεκριμένα παραβλέπονται εντελώς τέσσερις σημαντικότατοι παράγοντες:
1.   Η διαφορετική δημογραφική σύνθεση των δυο συγκρινόμενων πληθυσμών του παραδείγματος
2.   Η διαφορετική ψυχοσύνθεση τους
3.   Τα διαφορετικά μεγέθη των εξεταζόμενων κρατών
4.   Ο παράγων Παγκοσμιοποίηση.

Αμέσως αν εξεταστούν τα συγκεκριμένα σημεία γίνεται φανερό πως σε καμιά περίπτωση η Βαϊμάρη δεν μπορεί να συγκριθεί με το Ελληνικό παράδειγμα. Ένα εξ αυτών και μόνο των παραγόντων αρκεί για να άρει το θεωρητικό μοντέλο πρόβλεψης των αρθρογράφων. Είναι δείγμα αναχρονισμού να συγκρίνεται μια ηττημένη κεντροευρωπαϊκή πρώην αυτοκρατορία σε έναν κόσμο δίχως διεθνείς οργανισμούς με ένα βαλκανικό προτεκτοράτο σχεδόν το οποίο συμμετέχει σε πληθώρα διεθνών οργανισμών και ενώσεων. Ο, στο βάθος, πόλεμος/όλεθρος/καταστροφή του παραδείγματος της Βαϊμάρης, που μέλλουν να συμβούν με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μας από τους εγχώριους εθνικοσοσιαλιστές δεν μπορεί να υφίσταται όταν κάποιος αναλογισθεί τα ανωτέρω.
Πέρα από τους παράγοντες 3,4 οι δυο πρώτοι συνιστούν ακόμη ένα μέγεθος το οποίο δεν μπορεί να παραβλεφθεί σε καμιά περίπτωση. Διότι οι χώρες δεν μπορούν να συρθούν έτσι απλά σε πολέμους ή στην επιλογή κυβέρνησης τους από εθνικοσοσιαλιστές. Η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την διαφορετική ψυχοσύνθεση αποτελούν ένα σημαντικό εμπόδιο για κάτι τέτοιο. Τόσο ο γηρασμένος ελληνικός πληθυσμός όσο και το μεσογειακό του ταμπεραμέντο δεν είναι ευνοϊκά προς ολοκληρωτικά καθεστώτα που προβάλλει το Βαϊμαρικό παράδειγμα. Πόσο μάλλον που η ελληνική κοινή γνώμη διακατέχεται από έντονα αριστερά συναισθήματα σταθερά πλειοψηφικά. Σε αυτούς άλλωστε σκοπεύει και η όλη συναφής με την Βαϊμάρη αρθρογραφία, καθώς το κοινό μέτωπο για την διατήρηση της υπάρχουσας πολιτικής κρίσης σε ελέγξιμα μεγέθη έχει επιλεγεί να είναι ένα κοινό “αντιφασιστικό” μέτωπο που θα καλύπτει όλον τον πολιτικό χώρο που εκτείνεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες μέχρι τον Ανταρσύα και τους Οικολόγους.

Η Βαϊμάρη ανασύρθηκε και χρησιμοποιείται σαν ιστορικό παράδειγμα απλά και μόνο για να εμποδίσει την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής, αν και εμπεριέχει φαινομενικά σημαντικές ομοιότητες με την ελληνική πραγματικότητα σήμερα δεν συνιστά ένα ιστορικό ανάλογο, καθώς η ελληνική περίπτωση έχει μακροχρόνια χαρακτηριστικά. Αυτά τα μακροχρόνια χαρακτηριστικά θα είναι τα εκρηκτικά που θα ευθύνονται για την όποια επερχόμενη εθνική καταστροφή. Το ποιος θα αποτελέσει τον πυροκροτητή είναι δευτερεύων. 






28 σχόλια:

  1. Οι εθνικοσοσιαλιστές του μεσοπολέμου χαντακώθηκαν από την εξωτερική τους πολιτική. Αν κάθονταν στα αυγά τους και εφάρμοζαν για μια γενιά τουλάχιστον το εσωτερικό τους πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να τους κάνουν πολλά οι άλλοι απ'έξω, οι "δημοκρατικές δυνάμεις".
    Όπως και δεν τους έκαναν άλλωστε επί 6 χρόνια κι όπως δεν έκαναν και στον Μουσολίνι, που κυβερνούσε επί σχεδόν 20 χρόνια πριν ξεκινήσει ο β' παγκόσμιος. Τον οποίο μάλιστα καλόβλεπε ως σύμμαχο η Αγγλία γι'αυτό και ο Μπενιζέλος καθ'υπόδειξη των Άγγλων αφεντικών του είχε υπογράψει μαζί του σύμφωνο φιλίας το 1928.

    Μπορεί οι ιουδαίοι να ξίνιζαν και να τράβαγαν τις κοτσίδες τους, αλλά πρακτικά λίγα πράγματα μπορούσαν να κάνουν. Μάλιστα οι σιωνιστές συνεργάστηκαν μαζί τους για να διευκολύνουν την μεταφορά γερμανοϊουδαίων στην Παλαιστίνη. http://en.wikipedia.org/wiki/Haavara_Agreement
    Έτσι θα μπορούσαν να τους ξεφορτωθούν σιγά-σιγά χωρίς να χρειάζονται πογκρόμ και ιστορίες.

    Αλλά όταν αρχίζεις και ονειρεύεσαι ρωμαϊκή αυτοκρατορία και mare nostrum ή επιδιώκεις lebensraum στα ανατολικά, τότε πλέον έρχεσαι σε ανοιχτή σύγκρουση με τα γεωπολιτικά συμφέροντα των άλλων και τότε δεν πρόκειται να σε αφήσουν ήσυχο.
    Στην πολιτική εγχώρια και διεθνή παίζουν μεγάλο ρόλο οι προφάσεις και το ποιος φαίνεται ότι άρχεται χειρών αδίκων κι όχι το ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Τουλάχιστον το 50% της κακής φήμης αυτών των καθεστώτων δεν προέρχεται από τις εσωτερικές πολιτικές τους (πολύ πιο ήπιες άλλωστε σε σχέση με των κομμουνιστικών όπου γίναν κανονικές γενοκτονίες, βλ Ουκρανία, Καμπότζη) αλλά από το ότι ξεκίνησαν επιθετικούς πολέμους που οδήγησαν στο σφαγείο του β'παγκόσμιου. Αυτό είναι και μέχρι σήμερα το βασικό προπαγανδιστικό όπλο των κάθε λογής αντιφασιστών: τα του πολέμου, οι κατοχές, οι κατακτητές κι όλα αυτά.

    Θα πρέπει λοιπόν και οι Έλληνες ομοϊδεάτες, αν και έχετε δίκιο ότι δεν είναι ταυτόσημα φαινόμενα, να τα γνωρίζουν αυτά και να πράττουν αναλόγως.
    Όσο και να γαβγίζουν οι εντός και οι εκτός δεν θα μπορούν να κάνουν πολλά αν πρώτα δεν τους δώσεις επαρκείς αφορμές, αφορμές που θα στρέφονται ανοιχτά εναντίον αμέσων συμφερόντων τους, κι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν την επέμβασή τους σε βάρος σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H εμμονή του Χίτλερ με τη Ρωσία ήταν μοιραίο λάθος. Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών επίσης έκαναν τρομερά λάθη ανάλυσης για την κατάσταση στη Ρωσία επί Στάλιν και τις στρατιωτικές και βιομηχανικές δυνατότητες της χώρας. Σε σημείο που είναι να απορεί κανείς εάν ο Canaris ήταν απλά ηλίθιος και άχρηστος ή κάτι άλλο. Παρόλα αυτά δεν υπήρχε περίπτωση οι διεθνείς τραπεζίτες να αφήνανε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία να συνεχίσουν να παραμένουν ελεύθερες από το τραπεζικό σύστημα.
      Ο πόλεμος εναντίον της Γερμανίας είχε ήδη κυρηχθεί ουσιαστικά από τη μέρα που η Γερμανία αποσυνδέθηκε από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία και να ευημερεί χωρίς να δίνει λογαριασμό στους τραπεζίτες ενώ όλες οι άλλες χώρες βρίσκονταν σε βαθεία ύφεση και φτώχεια, ακριβώς επειδή ήταν δεσμευμένες στο διεθνές τραπεζικό σύστημα.
      Και να "κάτσεις στα αυγά σου", δεν πρόκειται να σε αφήσουν σε ησυχία από τη στιγμή που αρνήσε τον έλεγχο τους...

      Η "κακή φήμη" των καθεστώτων αυτών προέρχεται από το γεγονός πως αντιτέθηκαν σε αυτούς που ελέγχουν την ακαδημία και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

      Διαγραφή
    2. Αν λοιπόν ευημερούσε χωρίς τους τραπεζίτες παρά τις αντιδράσεις τους, τι την ήθελε όλη αυτήν την επέκταση προς ανατολάς;
      Την προσάρτηση της Αυστρίας την κατάπιαν, ακόμα και της Τσεχοσλοβακίας την ανέχτηκαν με τα χίλια ζόρια, αλλά του 'πανε ως εδώ. Όταν λοιπόν εισέβαλε μετά και στην Πολωνία για να την μοιράσει με τον τότε σύμμαχό του Στάλιν, δεν ήξερε τι προκαλούσε; Άξιζε το κόστος για ό,τι επακολούθησε;

      Διαγραφή
    3. αυτό τώρα ειναι τεράστια συζήτηση. Η επίθεση στη Ρωσία ήταν συνιστώσα πολλών παραγόντων. Πρώτον είχε να κάνει με την πάγια γεωπολιτική επιθυμία της Γερμανίας για επέκταση προς την ανατολή. Κατά δεύτερο λόγο οι Γερμανοί ήταν πεπεισμένοι πως αργά η γρήγορα ο Στάλιν θα επιτεθόταν πρώτος και θα καταλάμβανε την Ευρώπη. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για αυτό αλλά προσωπικά το βρίσκω μάλλον απίθανο καθότι ο Στάλιν είχε αλλάξει το δόγμα των μπολσεβίκων που επιθυμούσαν την επέκταση του κομμουνισμού δια των όπλων και είχε προσανατολιστεί στην αντίληψη του σοσιαλισμού σε μία χώρα που πρακτικά οδήγησε στον εθνοκομμουνισμό. Κατά τρίτο λόγο οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πειστεί πως με το που θα εισέβαλαν στη Ρωσία ο σοβιετικοί πολίτες θα τους υποδέχονταν ως απελευθερωτές και το σοβιετικό σύστημα θα κατέρρεε αμέσως. Το πρώτο έγινε ως ένα σημείο, το δεύτερο όχι. Αλλος λόγος ήταν η φυλετική αντίληψη των Γερμανών για τους Σλάβους που ήταν παντελώς ηλίθια και βλακώδης και τους θεώρησε εύκολη λεία.

      Όσον αφορά την Αυστρία τώρα έγινε δημοψήφισμα και το 98% των αυστριακών ψήφισε ναι στην ένωση. Μάλιστα μετά τον β' παγκ. πολεμο οι αυστριακές αρχές γνωρίζοντας τις θέσεις των Αυστριακών έβαλαν ως πρώτο όρο στο αυστριακό σύνταγμα να μη γίνει ποτέ δημοψηφισμα για ένωση με τη Γερμανία ή προσπάθεια ένωσης με αυτή.
      Η Σουδητία που τότε άνοικε στη Τσεχοσλοβακία κατοικούταν από Γερμανούς, ουσιαστικά ήταν γερμανικό έδαφος.
      Μέχρι το 1939 οι Πολωνοί απειλούσαν τους Γερμανούς πως θα φτάσουν μέχρι το Βερολίνο. Eνώ ταυτόχρονα οι Γερμανοί ζητούσαν απλά μια αερογέφυρα με το Δαντσιχ που είχε γερμανικό πληθυσμό. Η Πολωνία είχε υπογράψει συμμαχίκο σύμφωνο με την Βρετανία και τη Γαλλία που έλεγε πως έτσι και δεχόταν επίθεση η Βρετανία και η Γαλλία θα έρχονταν προς υποστήριξη της. Μόνο που στο σύμφωνο υπήρχε μια υποσημείωση που έλεγε πως θα ισχύσει μόνο αν ο επιτιθέμενος είναι η Γερμανία. Για αυτό και ενώ η Βρετανία και η Γαλλία κηρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία δεν τον κηρυξαν στην ΕΣΣΔ...
      Ο πόλεμος ήταν στυμένος εξ αρχής και ενάντια στη Γερμανία και στην Ιαπωνία. Απλά έφεραν και τις δύο χώρες σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε άλλο πέρα από πόλεμο.
      Το γεγονός ότι οι Βρετανοί ανέχθηκαν το τι έγινε στη Τσεχοσλοβακία έχει να κάνει με το γεγονός πως σε αντίθεση με τους Γάλλους αναγνώριζαν πως η Γερμανία είχε αδικηθεί τρομερά στον Α. Παγκ. πόλεμο αφού εδάφη με γερμανικό πληθυσμό είχαν δωθεί σε άλλες χώρες.

      Όπως είπα το θέμα αυτό είναι τεράστιο και δεν λύνεται από σχόλια...

      Διαγραφή
    4. Στην Ρωσία καλά έκανε και επιτέθηκε, αν άξιζε να κάνει έναν πόλεμο ήταν αυτός. Αλλά όχι βέβαια έχοντας παράλληλα ανοιχτά μέτωπα και με όλους τους άλλους. Θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τη θέση του ως ανάχωμα στην επέλαση του κομμουνισμού και υπήρχαν ενδείξεις ότι κι οι άλλοι ως τέτοιον θα μπορούσαν να τον ανεχτούν. Κι έτσι ενδεχομένως να αποσπάσει και τις επιπλέον παραχωρήσεις που ήθελε στην Πολωνία ή άλλου.
      Αλλά με τον τσαμπουκά και την επίδειξη αλαζονίας τα χάλασε όλα. Αφαίρεσε κάθε φιλογερμανικό επιχείρημα και κάθε ενδοιασμό των άλλων για συμμαχία ακόμα και με τους μπολσεβίκους για να ηττηθεί.

      Έπρεπε να περιμένει. Οι διεθνείς τραπεζίτες δεν πολεμάνε, οι στρατοί πολεμάνε και η πολιτική ισχύς προκύπτει πρωτίστως από την στρατιωτική. Τον Μουσολίνι πώς τον άφηναν 20 χρόνια ανενόχλητο;
      Σε τελική ανάλυση προτιμότερο να ετοιμάζεσαι για να αποκρούσεις τυχόν επίθεση που θα σου γίνει παρά να ξεκινάς εσύ τσαμπουκάδες που δεν ξέρεις πώς θα σου βγουν.
      Δες τι γίνεται με το Ιράν. Πάλι ξινίζουν, ωρύονται, απειλούν, κάνουν εμπάργκο αλλά στο διά ταύτα κοκοκο. Δεν τολμούν να επιτεθούν γιατί ξέρουν ότι παρά τα όσα λένε το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο και για τους ίδιους. Αν όμως οι Ιρανοί κάνουν το λάθος και επιτεθούν πρώτοι οι ίδιοι τότε σίγουρα θα το εκμεταλλευτούν για να τους διαλύσουν.

      Διαγραφή
    5. Οι τραπεζίτες βάζουν τους στρατούς να πολεμάνε.

      Ο Μουσολίνι δεν είχε στραφεί για αρκετά χρόνια κατά των περιούσιων, πολλά στελέχη του φασιστικού κόμματος ήταν τέτοιας καταγωγής άλλωστε. Ελπίζω αυτό να λύνει την απορία σου

      H συγκριση με το Ιράν που κάνεις είναι λανθασμένη τελείως. Επίθεση στο Ιραν δεν μπορεί να γίνει από τις ΗΠΑ διότι το Ιραν είναι μια τεράστια χώρα η οποία είναι αδύνατον να καταληφθεί στρατιωτικά με τις παρούσες δυνατότητες του αμερικανικού στρατού. Η μόνη επιλογή που έχουν είναι χειρουργικά πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν αλλά αυτές είναι διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία και είναι αδύνατο να τις καταστρέψουν όλες. Οι Ιρανοί μάθανε καλά το μάθημα τους από την επίθεση των Ισραηλινών στον Οσιράκ.
      Επειτα παίζει και κάτι άλλο, για κάποιους λόγους (πιθανόν πίεση από το αμερικανικό πεντάγωνο) ο Ομπάμα δεν είναι διατεθειμένος να δώσει την συγκατάβαση του στο Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράκ.
      Οι Ιρανοί δεν πρόκειται να επιτεθούν σε κανέναν. Δεν το έχουν κάνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Είναι μια ιδιαίτερα φιλειρηνική χώρα.

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικός διάλογος, Κύριοι. Μπράβο σας! Είναι καιρός να ακουστούν αυτά και στην Ελλάδα.
    Δημήτρης Μιχαλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πάθημα της Γερμανίας πρέπει να μας γίνει μάθημα. Αν η εθνικοσοσιαλιστική ηγεσία δεν είχε εμμονές, έπαρση και μεσσιανικές ιδέες, θα μπορούσε να καταλάβει ότι της είχαν στήσει "καρτέρι''. Της έλειψε η ευελιξία στη σκέψη, δεν μπόρεσε να διακρίνει περίεργα πράγματα, όπως την αθρόα προσέλευση κεφαλαίων και τεχνολογίας από την Αμερική, δεν μπόρεσε να διακρίνει πολλά και διάφορα… Δεν μπόρεσε να καταλάβει ούτε γιατί οι αδελφοί Warburg χρηματοδοτούσαν την άνοδο του Τρίτου Ράιχ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H κριτική εκ των υστέρων είναι πάντα εύκολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεόδοτε έλεος!!! Σε αυτό το ιστολόγιο πρωτοδιάβασα για τον τρόπο που η Wall Street δημιούργησε το τρίτο ράιχ.
    http://theodotus.blogspot.gr/2012/01/wall-street.html#more
    Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012
    Η WALL STREET ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ του Aναστασίου Γιαννά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ σου είπα κάτι διαφορετικό; Απλά η πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σύνθετη.
    Ναι οι τραπεζίτες χρηματοδότησαν το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα (εν αγνοία της εθνικοσοσιαλιστικής ηγεσίας) γιατί σκόπευαν να το ρίξουν εναντίον της Ρωσίας που επί Στάλιν είχε ξεφύγει ουσιαστικά από τον έλεγχο τους.
    Αυτό δε σημαίνει όμως πως οι Εθνικοσοσιαλιστές δεν αποσύνδεσαν το γερμανικό χρηματοτραπεζικο συστημα από τις διεθνείς τράπεζες.
    Επαναλαμβάνω, η πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σύνθετη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "ο Στάλιν είχε αλλάξει το δόγμα των μπολσεβίκων που επιθυμούσαν την επέκταση του κομμουνισμού δια των όπλων και είχε προσανατολιστεί στην αντίληψη του σοσιαλισμού σε μία χώρα που πρακτικά οδήγησε στον εθνοκομμουνισμό"

    Ο Στάλιν που κατέλαβε όλη την ανατολική Ευρώπη και της επέβαλε τον κομμουνισμό δια των όπλων είχε προσανατολιστεί σε "εθνοκομμουνισμό";
    Συγγνώμη το μπλογκ εξακολουθεί να στοχεύει σε "πραγματική δεξιά" ή έχει αλλάξει κάτι; Τι ήταν αυτό εδώ τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Η κατάληψη της ανατολικής ευρώπης από τους σοβιετικούς έγινε με σκοπό να δημιουργηθούν buffer states τα οποία σε μελλοντική επίθεση των "καπιταλιστικών χωρών" ή κάποιας νέας Γερμανίας θα απορροφούσαν την αρχική επίθεση. Αυτό ήταν το σχέδιο του Στάλιν για τον μετα-Β παγκ. πολεμο. H Ρωσία διαμέσου της ιστορίας της είχε βιώσει εκατοντάδες επιδρομές και εισβολές και αυτό είχε καταγραφεί στο συλλογικό ασυνείδητο του λαού και των ηγετών της, ειδικά του Στάλιν που ταυτιζε τον ευατό του περισσότερο με τον Ιβάν τον Τρομερό παρά τον Λένιν. Η φοβία αυτή καθώς και η εκατόμβη της γερμανικής εισβολής χάραξε τους μεταπολεμικούς στόχους της Ρωσίας. Για δε διαβάζεις το long telegram toy Kennan; Εξηγει την ρωσική mentality πολύ καλά.
      Τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί βέβαια αν δεν είχε γίνει ο πόλεμος και η Ρωσία θα είχε "κάτσει στα αυγά της". Για να στο δώσω πιό απλά. Οι αρχικοί μπολσεβίκοι σκόπευαν να επεκτείνουν τον κομμουνισμό με τη βία, ο Στάλιν βγάζοντας τους από τη μέση πρακτικά δημιουργησε την αντίληψη πως ο σοσιαλισμός μπορεί να υπάρξει και σε μία χώρα. Όταν όμως τελείωσε ο πόλεμος τα γεωπολιτικά του σχέδια άλλαξαν αναγκαστικά και κατάλαβε πως τα buffer states θα ηταν απαραίτητα.

      Ναι το Σταλινικό καθεστώς μόνο ως εθνοκομμουνιστικό μπορεί να περιγραφεί. Μάλιστα θα έλεγα πως ουσιαστικά στον ψυχρό πολεμο οι ΗΠΑ προωθούσαν κομμουνιστικές ιδέες παρά η ΕΣΣΔ που είχε πλέον μεταβληθεί σε κάτι διαφορετικό. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το τέλος του πολέμου είχε δημοσιευθεί σε επίσημα κείμενα της ΕΣΣΔ αναφορά που χαρακτήριζε τους αμερικάνους ως "κοσμοπολίτες χωρίς ρίζες" και υμνούσε τη στενή σχέση των Ρώσων με τη μητρική τους γη. Δεν μπορώ να σκεφθώ καλύτερη διάκριση μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.

      Τέλος θα πρότεινα αν δεν ξέρουμε κάτι, καλό είναι να σιωπάμε και κυρίως να μην κάνουμε εξυπνακίστικα σχόλια.

      Διαγραφή
    2. Σημειωση για την αποφυγή μπερδέματος, με τον Κennan συμφωνω ως προς την θέση του ότι η Ρωσία αισθάνεται παραδοσιακά ανασφάλεια, τα υπόλοιπα που αναφέρει για την υποτιθέμενη επιθετικότητα της ειναι ανοησίες και ουδέποτε αποδείχθηκαν στη πράξη.

      Διαγραφή
    3. Δηλαδή κι ο υποτακτικός του ο Ζαχαριάδης με την υπόλοιπη σταλινική παρέα του στόχευαν σε εθνοκομμουνισμό και αυτοί ήταν οι πραγματικοί δεξιοί;

      Διαγραφή
    4. Εχω γράψει αρκετές φορές πως η ιστορία o εσωτερικός μετασχηματισμός της ΕΣΣΔ δεν σημαίνει πως έπαψε να χρησιμοποιεί τα διάφορα κομμουνιστικά και αριστερά κινήματα για να προωθεί τα γεωπολιτικά της συμφέροντα.
      Όχι ο Ζαχαριάδης ήταν ένας ψυχοπαθης (όπως οι περισσότεροι κομμουνιστές ηγέτες άλλωστε) και κάθαρμα και όσοι τον ακολουθησαν ένας συρφετός προδοτών, ηλιθίων και κατσαπλιάδων τους οποίους το ελληνικό κράτος αντί να τους ταίζει και κανακεύει σε νησιωτικά θέρετρα θα έπρεπε να έχει δείξει διαφορετική συμπεριφορά. Ίσως την συμπεριφορά που επεφύλασσαν αυτοί στους πολιτικούς τους αντιπάλους εάν κέρδιζαν τον συμμοριτοπόλεμο.
      Αντικειμενικά πάντως η ΕΣΣΔ δεν αναμείχθηκε στον συμμοριτοπόλεμο, μάλιστα σε διεθνή κομμουνιστικά συνέδρια ενώ μένονταν οι μάχες οι σοβιετικοί ούτε καν αναφέρονταν στο θέμα. Μόνο μετά το 1948 όταν ξέσπασε η κόντρα με τον Τίτο, άλλαξε η ΕΣΣΔ συμπεριφορά επειδή φοβήθηκε πως θα παρουσιαζόταν η γιουγκοσλαβία ως η προστάτιδα των αριστερών παγκοσμίως και θα της έπερνε την πρωτοκαθεδρία. Αλλά τότε ο πόλεμος είχε ήδη χαθεί για τους συμμορίτες.Για το θέμα δες εδω: http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674455320. Αν και οι ρώσοι ιστορικοί έχουν την τάση να κρύβουν τις όποιες προβληματικές πράξεις των σοβιετικών ηγετών.

      Προσωπικα πιστεύω πως ο Στάλιν είπε στον Ζαχαριάδη "κάνε ότι θες αλλά εγώ δεν μπορώ να σε βοηθήσω διότι έχω δεσμευθεί" και ο Ζαχαριάδης σαν γνήσιος ψυχοπαθής και κάθαρμα που ήταν αιματοκύλισε την Ελλάδα για "την τιμη του ΚΚΕ" (δική του φράση). Τι τιμή μπορεί να έχει τώρα μια συμμορία δολοφόνων δεν ξέρω, αλλά δεν δήλωσα και ποτέ πως μπορώ να αντιληφθώ πως λειτουργεί ένας αριστερός εγκέφαλος....
      Γιατί το είπε τώρα αυτό ο Στάλιν; Διότι πιθανόν να ήθελε να τεστάρει τις αντοχές και την αποφασιστικότητα των δυτικών, όπως έκανε και με το Berlin Blockade μεταξύ 1948 και 1949.

      Διαγραφή
    5. διορθωση: "Εχω γράψει αρκετές φορές πως η ιστορία είναι σύνθετο θέμα. Ο μετασχηματισμός της ΕΣΣΔ..."

      Διαγραφή
  8. Δεν το δημοσιεύεις για τον Ζαχαριάδη ε; Τι να πεις, να παραδεχτείς ότι πίσω από την προβιά της δήθεν "πραγματικής δεξιάς" είστε ξαδέρφια της Παπαρήγα, εγγόνια της μαμάς Ρωσίας; Δεν πειράζει και με αυτά που είπες φανερώθηκες.

    Έννοια σου και η πραγματική δεξιά ξέρει ποια είναι η γιαγιά σας και τι αντιπροσωπεύει. Ξέρει και δεν ξεχνά ούτε συγχωρεί.

    Δώσε χαιρετίσματα στον Βλαδίμηρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις έχω και ζωή πέρα από το μπλογκ. Μπορεί να σου φαίνεται δυσκολο να το πιστέψεις αλλά ισχύει. Συνεπώς κάποια μηνύματα ενδέχεται να καθυστερούν κάποιες φορές καθότι δεν ασχολούμαι με το μπλογκ σε 24ωρη βάση. Εάν περίμενες λιγάκι θα έβλεπες και το μηνυμα σου και την απάντηση μου(δες πιο πάνω), αλλά ως γνήσιος νεοέλληνας έπρεπε να γράψεις τις ανοησίες σου.

      Διαγραφή
    2. @ Ανώνυμος . Το ομολογώ είμαι (εγώ προσωπικά) πράκτορας της FSB!!!!:D
      Το ότι οι μισοί και πλέον της ηγεσίας του ΚΚΕ ήσαν στο μισθολόγιο της Ιντελιντζενς Σέρβις αυτό δεν πρέπει να μας λέει κάτι; Ο Ζαχαριάδης και ο Βελουχιώτης ήσαν κλασσικές περιπτώσεις ψυχοπαθών (ο Βελουχιώτης ο αγαπημένος της "πατριωτικής αριστεράς" ήταν και φούστης)! Οι Αμερικάνοι κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών υποστήριζαν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Δείτε τα δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου το '44 -'45 και θα καταλάβετε. Όταν το προτεκτοράτο (αυτό ήταν και είναι η χώρα) το παρέδωσαν οι Βρεταννοί στις ΗΠΑ τότε οι αμερικάνοι βοήθησαν τις "εθνικές δυνάμεις"!
      Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και η δεξαμένη σκέψης που έλεγχε την αμερικανική εξωτερική πολιτική ελεγχόταν από τροτσκιστές της Σχολής της Φραγκφούρτης και περιούσιους ! Ο Μάης του '68 στη Γαλλία και το Πολυτεχνείο το '73 εδώ ήσαν δημιουργήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επειδή Ντε Γκώλ και Παπαδόπουλος ήθελαν να συνεργαστούν με την Ρωσία.
      Ο πολιτιστικός μαρξισμός (cultural marxism) είναι παιδί του Μπέρκλεϋ και του Χάρβαρντ όχι της ΕΣΣΔ.
      Όσο για τον Βλαδίμηρο ,πλέον δεν είμαι και ο μεγαλύτερος θαυμαστής του αλλά από τα σκ@τ@ που υπάρχουν (Μέρκελ , Ολάντ , Ομπάμα) είναι σαφώς καλύτερος. Τουλάχιστον έστειλε τις λεσβοπουτάνες Pussy Riot στη φυλακή , στη Ρωσία οι φούστηδες και λεσβίες απαγορεύεται να κάνουν προπαγάνδα και gay pride.
      Το ξανθό γένος δεν θα σώσει τον ελληνισμό (και γιατί οι Ρώσοι να ασχοληθούν με τον πιο γελοίο λαό της Ευρώπης) αλλά όσοι πιστεύουν ότι η στρατηγική συμμαχία Ελλάδος και Ισραήλ θα αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη χώρα είναι ή διανοητικά καθυστερημένοι ή ρουφιάνοι !
      Προσωπικά σαν Σέρβος στη καταγωγή είμαι με την Ρωσία , αυτό όμως είναι η δική μου προσωπική γνώμη την οποία πολλές φορές και σαν σχολιαστής και αρθογράφος έχω εκφράσει.
      ΥΓ Ο μάρτυρας της Ευρώπης Ρομπέρ Μπραζιλιάκ έγραψε πριν την εκτέλεση του : "Ο Φασισμός ήταν η ποίηση του ΧΧ αιώνα" . Το προσυπογράφω!

      Διαγραφή
  9. Μπράβο, βρε Νικολάι!
    L.V.F.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σας ειχα πει και παλια ενα αφιερωμα στην συντηρητικη επανασταση αλλα με γραψατε και η πλακα ειναι οτι οσα αφιερωματα ειναι για την συντιριτικη επανασταση ειναι στα αγγλικα και δεν ξερω αγγλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς σε ποιά συντηρητική επανάσταση αναφέρεσαι, διότι ακόμα δεν έχει γίνει καμμία τέτοια. Εάν τώρα αναφέρεσαι στο κίνημα της συντηρητικής επανάστασης στη Γερμανία του μεσοπολέμου τότε φρόντισε όταν "ξαναπαραγγείλεις" άρθρο να είσαι ευγενής με τους "σερβιτόρους" και να αφήνεις και "φιλοδώρημα"
      Έχω και μια καλύτερη ιδέα, μάθε γερμανικά ή αγγλικά.

      Διαγραφή
    2. η συντηρητική επανάσταση ήταν ένα κίνημα στην Γερμανία μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων,που απέρριπτε τα φιλελεύθερα- δημοκρατικά ιδεώδη και ήθελε την επιστροφή της Γερμανίας στις παραδοσιακές εποχες. Αυτό το κίνημα αποτελείτο από πολλούς διανοούμενους μεταξύ των οποίων οι Ernst Jünger, Carl Schmitt, Werner Sombart, Oswald Spengler, Gottfried Benn, Thomas Mann, Ernst von Salomon, Martin Heidegger, οι οποίοι είχαν διαφορετικές φιλοσοφικές και μεταφυσικές προσεγγίσεις. Ο καθένας έλεγε τα δικά του, πολλές φορές σε αντίθεση ο ένας από τον άλλο, και μάλιστα ένας από τους πρώτους ήταν και εβραίος, ο Hugo von Hofmannsthal. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν να γράψουμε ένα γενικό άρθρο. Θα πρέπει λοιπόν να μελετήσει κανείς ξεχωριστά τον καθένα απο τους παραπάνω διανοούμενους. Θεόδωρος Λάσκαρης

      Διαγραφή
  11. το ειχα πει πολυ ευγενικα και ειπατε οτι θα αφιερώσετε ενα αρθρο ειναι για την γερμανια μιλαω δεν εβρισα για να με ειρωνευεσται παντως δεν καταλαβαινω γιατι θιχτικατε τοσο πολυ καλα δικαιωμα σας ειναι αμα θελετε κανετε απλα ρωτησα δεν διεταξα

    nick warcore

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο αρθρογράφος που σου απάντησε (Θ.Λάσκαρης) θα γράψει επί του θέματος όταν βρει τον απαραίτητο χρόνο και διάθεση.

      Διαγραφή
  12. α για το τελευταιο που ειπες δεν εχω λεφτα να μαθω ειμαι απο εργατικη οικογενεια δεν ειμαστε ολοι λεφταδες στο εστειλα ξεχωριστα γιατι δεν το ειδα ολο

    nick warcore

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι να μάθεις μια ξένη γλώσσα και διαθέτεις υπολογιστή (που διαθέτεις) μπορείς να κατεβάσεις από το νετ δωρεάν δεκάδες μεθόδους εκμάθησης για όποια ξένη γλώσσα επιθυμείς. Εάν δεν ξέρεις πως να τις βρεις στείλε μου μαιλ και θα σου πω αναλυτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή