Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ο ΒΑΛΤΟΣ ΚΑΙ Η ΦΩΤΙΑ

Άρθρο του Alexander Dugin
Μετάφραση: Ιωάννης Αυξεντίου


Ο 'βάλτος' [Σημ. Μετ. πρόκειται για αναφορά στο σύνθημα "Drain the Swamp" του Trump] θα γίνει το νέο όνομα της παγκοσμιοποιητικής σέκτας που την αποτελούν οι οπαδοί της ανοικτής κοινωνίας, οι μανιακοί LGBT, ο στρατός του Soros, οι μετά-ανθρωπιστές και ούτω καθεξής. Η αποξήρανση του βάλτου δεν είναι μία επιτακτική ανάγκη μόνον για την Αμερική. Πρόκειται για μία πρόκληση που αφορά όλους μας. Σήμερα κάθε λαός έχει τον βάλτο του που τον καταπιέζει. Εμείς, όλοι μαζί, πρέπει να ξεκινήσουμε τον αγώνα εναντίον του ρωσικού βάλτου, του γερμανικού βάλτου, του ιταλικού βάλτου, του ελληνικού κλπ. Έφθασε η στιγμή να απελευθερώσουμε τις κοινωνίες μας από την επίδραση του βάλτου.

Οι Ευρωπαϊκές άρχουσες τάξεις, καθώς και ένα μέρος της ρωσικής ελίτ (ακόμα φιλελεύθερο), θα πρέπει να κατηγορηθούν για αυτό που είναι: μία συμμορία διεφθαρμένων, διεστραμμένων, άπληστων τραπεζιτών, καταστροφείς του πολιτισμού και των ταυτοτήτων. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να αποξηράνουμε τον ευρωπαϊκό βάλτο. Αρκετά με τον Ολάντ, την Μέρκελ και τις Βρυξέλλες, η Ευρώπη στους Ευρωπαίους! Ο Σόρος και η σέκτα του θα πρέπει να καταδικαστούν δημοσίως ως εγκληματίες.
Από αυτή την στιγμή και μετά, ο βάλτος θα θεωρείται ένα φαινόμενο εξωεδαφικό, όπως ένα διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο. Ο βάλτος είναι παντού και πουθενά. Εχθές, το κέντρο του βάλτου, ο πυρήνας του, βρισκόταν στις ΗΠΑ, σήμερα όχι πια (ή τουλάχιστον όχι όπως πριν). Ο βάλτος δεν εκδηλώνεται σε μία συγκεκριμένη εδαφική μορφή. Ωστόσο υπάρχει και είναι ακόμη πολύ-πολύ δυνατός. Ο βάλτος δεν μπορεί πια να κρυφτεί πίσω από την Αμερική. Που βρίσκεται όμως; Στον Καναδά; στην Ευρώπη; στην Αυστραλία; Σε άλλους κόσμους όπου διάφοροι ναρκομανείς ηθοποιοί υποσχέθηκαν ότι θα μεταναστεύσουν εάν βγει ο Trump; 

Που βρίσκεται λοιπόν σήμερα ο βάλτος και ποια είναι η δομή του;

Πρώτα από όλα, ο βάλτος είναι μία ιδεολογία, είναι ο φιλελευθερισμός. Χρειάζεται μία Νυρεμβέργη του φιλελευθερισμού, η τελευταία ολοκληρωτική ιδεολογία της μοντέρνας εποχής μας. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να κλείσουμε αυτή την σελίδα της ιστορίας.

Κατά δεύτερο λόγο, ο βάλτος είναι εκείνη η ιδιαίτερη κουλτούρα που αποκαλείται μετα-νεωτερικότητα. Αυτή βασίζεται στην αποσύνθεση οποιασδήποτε οντότητας μέσω της ψηφιοποίησης, της υποχρεωτικής σχιζοφρένειας κλπ. Η εξολόθρευσή της μετα-νεωτερικότητας θα επιφέρει την ανακατασκευή της ενότητας της απολλώνιας τέχνης. Η τέχνη πρέπει να ξαναβρεί την ολιστική της διάσταση.

Τρίτον, ο βάλτος είναι ο παγκόσμιος, διεθνικός καπιταλισμός. Αυτός είναι ο υλικός κινητήρας του. Αναφέρομαι στον δανεισμό και στο τύπωμα εκείνων των τοξικών πράσινων χαρτονομισμάτων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve). Χρειάζεται να τεθεί ένα τέλος σε όλα αυτά και να επιστρέψουμε στην πραγματική παραγωγή και στον Μερκαντιλισμό.
 
Η πρότασή μου είναι να ανακαλύψουμε εκ  νέου τις ιδέες του Pitirim Sorokin. ο Sorokin ερμήνευε την κοινωνική δυναμική της ιστορίας στηριζόμενος σε μία αλυσίδα κοινωνικών παραδειγμάτων, αποκαλώντας αυτές τις δυναμικές: ΙΔΕΟΔΡΑΣΤΙΚΗ, ΙΔΕΑΛΙΣΤΙΚΗ και ΑΙΣΘΗΤΙΣΤΙΚΗ. Ο ιδεοδραστισμός συνίσταται στην απόλυτη κυριαρχία του πνεύματος επί της ύλης, την βίαιη υποταγή του υλικού κόσμου στις πνευματικές επιταγές. Η ιδεαλιστική φάση αντίθετα, είναι ισορροπημένη και βασίζεται στην αρμονική συνύπαρξη του πνεύματος και της ύλης. Σε αυτήν το πνευματικό μέρος είναι ελαφρά κυρίαρχο, αλλά χωρίς να είναι αποκλειστικό. Ο αισθητισμός χαρακτηρίζεται από την απόλυτη κυριαρχία της ύλης πάνω στο πνεύμα, του σώματος πάνω στην ψυχή. Ο βάλτος  είναι η αισθητιστική φάση της κοινωνίας.

Ο Sorokin υπογράμμισε την κυκλική φύση της κοινωνίας που ακολουθεί μία αλυσίδα διαδοχής: από την ιδεοδραστική φάση στην ιδεαλιστική, στην αισθητιστική. Η ιδεαλιστική φάση δεν μπορεί να έλθει μετά από την αισθητιστική, έτσι όπως είναι αδύνατο για τον βάλτο να εξελιχθεί σε έναν ημι-βάλτο. Μετά τον βάλτο έρχεται ο Ήλιος, δηλαδή, η Φωτιά, το Πνεύμα στην ριζική ιδεοδραστική  μορφή του. Για να αποξηράνουμε τον βάλτο έχουμε ανάγκη την ηλιακή  Φωτιά.

Ο Βάλτος και η Φωτιά είναι δύο αντίθετα στοιχεία που υπάρχουν σε όλη την γη. Η γεωπολιτική γίνεται τώρα κάθετη. Καθένα από αυτά τα στοιχεία μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε τόπο. Η σημασιολογική αξία του τόπου τώρα νοείται ως η διαδικασία αδειάσματος του Βάλτου. Που; Εδώ και τώρα.

Οι ΗΠΑ είναι το Δυτικό Άκρο του κόσμου. Είναι ο μεσονύκτιος τόπος. Και είναι εκεί που φθάνει το τελικό σημείο της Πτώσης. Η παρούσα στιγμή είναι μία από εκείνες τις στιγμές στην οποία συμβαίνει η  αλλαγή των πόλων. Η Δύση μεταμορφώνεται σε Ανατολή. Ο Putin και ο Trump είναι τα δύο αντίθετα άκρα του πλανήτη. Στον 20ο αιώνα αυτές οι δύο αντιθέσεις ενσαρκώθηκαν από τις πιο ριζικές μορφές της νεωτερικότητας, τον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό. Που είναι σαν τα δύο τέρατα της αποκάλυψης: Λεβιάθαν και Βεχεμώθ. Αυτοί έγιναν τώρα δύο εσχατολογικές υποσχέσεις: Η Μεγάλη Ρωσία και η Αμερική που απελευθερώνει τον εαυτό της με τον Trump. Επιτέλους, ο 21ος αιώνας άρχισε.  

Αυτό που τώρα έχουμε ανάγκη είναι η Φωτιά.


Σημ. Mετ. :
Επιτρέψτε μου  να  μην  συμμερίζομαι την αισιοδοξία του Alexander Dugin ή τουλάχιστον  όχι σε όλη της την έκταση. Συνήθως, πριν την φωτιά του πνεύματος, έρχεται η… πραγματική φωτιά. Κατά τα άλλα, το παρόν είναι ένα εξαιρετικό άρθρο, μία γλαφυρή συμβολική και εικονική παρουσίαση των δυνάμεων που αντιπαλεύουν στην εποχή μας.                                                                  

7 σχόλια:

  1. Μάλλον διαφωνώ με τον κο Σορόκιν. Η πλήρης επιβολή των στρεβλών πνευμάτων της νεωτερικότητας επί της ίδιας της αισθητικής, η "σχετιχότητα" του τι είναι όμορφο και αληθές, περιγράφεται μάλλον από την ιδεοδραστική δυναμική. Θα το περιέγραφα επίσης και ως "ασκητισμό". Αυτός ο "ασκητισμός" της νέας τάξης είναι που έχει μετατρέψει τους οπαδούς της σε ζηλωτές που θέλουν να αφανίσουν την λογική, την αισθητική, την τέχνη, τον πολιτισμό.
    Επίσης τα στρατόπεδα δεν είναι κάθετα διαχωρισμένα (Ελλάδα - Τουρκία), αυτό θα ήταν το εύκολο. Βιώνουμε έναν μαρξιστικό οριζόντιο πόλεμο. Ο βόθρος βρίσκεται παντού, διαπερνά όλα τα έθνη, τις κοινωνίες, τις τάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όμως ποιος είναι ο Alexander Dugin;Πρόσφατα έδωσε συνέντευξη στο τουρκικών συμφερόντων κανάλι TRT World.Στη συνέντευξη αυτή δήλωσε ότι:
    α)θέλει μια δυνατή και ανεξάρτητη Τουρκία
    β)είναι εναντίον του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος(!)
    γ)θεωρεί ότι το ρωσικό μαχητικό,το Νοέμβριο του 2015,καταρρίφθηκε από γκιουλενιστές(!),ενώ έγινε φανερό από τις πρώτες κιόλας εκείνες μέρες ότι καταρρίφθηκε από παντουρκιστές/γκρίζους λύκους-συμμάχους και όργανα του Ερντογάν.
    Με άλλα λόγια ο "πολύς" Dugin είναι εναντίον των ελληνικών εθνικών συμφερόντων ή λέει σε όλους αυτά που θέλουν να ακούσουν εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ρωσίας.Άρα είναι αναξιόπιστος.
    Απολαύστε τον: https://www.youtube.com/watch?v=koKa5bGo6Xk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία τα λέει και ο Ντούγκιν και ο Σαρόκιν - και, βεβαίως, ο Θεόδοτος. Ήδη από τα πανάρχαια χρόνια, η Αμερική είχε -ορθώς- θεωρηθεί ως τόπος του πλούτου μεν αλλά και του θανάτου δε. Το ζήτημα είναι εμείς τι κάνουμε... Όπως όμως είπε και ο Ναπολέων και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Λένιν: Ας αρχίσουμε πρώτα τη μάχη και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε.
    Δημήτριος Τσεργίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θλίβομαι, επειδή ακόμη και σήμερα, οπότε η κυκλοφορία είναι ουσιαστικώς ανεμπόδιστη,
    υπάρχουν άτομα που έχουν μείνει προσκολλημένα στις "εθνικές αντιλήψεις" του 20ού αιώνα. (Αυτό τουλάχιστον φαίνεται σε σχόλια στον Θεόδοτο.)
    Δημήτριος Τσεργίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ... Να θλίβεσαι γι' αυτούς που διακήρυτταν το τέλος των Εθνών και της Ιστορίας (Φουκουγιάμα)...!
      Ακόμα, δεν "ξεμπερδέψατε"...!

      Διαγραφή
  5. Το πότε θα τελειώσει η Ιστορία είναι κάτι που δεν εξαρτάται από τους ανθρώπους. Και όσο για αυτούς τους οποίους τους μαραίνουν οι Τούρκοι, οι Βούλγαροι κ.λπ. και όχι ο συρφερτός που εδώ, στην Ελλάδα, μας έχει κάτσει στο σβέρκο και μας πίνει το αίμα, θυμίζω τη μνημειώδη ρήση ενός αξιωματικού του Ναυτικού. Αυτός, όταν είδε, το 1919, ένα φίλο του να τρέχει στο λιμάνι του Πειραιά, τον ρώτησε: "Πού πας, Σπύρο;" Ο εν λόγω Σπύρος του απάντησε (λαχανιασμένος): "Πάμε να λευτερώσουμε τη Σμύρνη". Και ο αξιωματικός μας: "Μπράβο. Μόλις λευτερώσετε τη Σμύρνη, ελάτε πίσω να λευτερώσουμε και την Αθήνα".
    Δημήτριος Τσεργίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο προτεσταντισμος ο οποιος ειναι το θρησκευτικο-πνευματικο υποβαθρο του καπιταλισμου εχει καταρευσει,γιατι ηταν μια ανορθολογικη κοσμοθεωρια η οποια τοποθετουσε στο κεντρο της υπαρξης το χρημα-δημιουργημα και οχι τον ανθρωπο-δημιουργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή